HeatPerformance Verwarmde onderkleding (REVIEW)

Jasper

24 January 2023

Je zult het ongetwijfeld herkennen dat je het af en toe te koud hebt op je motor. We hebben op onze blog verschillende oplossingen voor te koud op de motor. Één van die oplossingen is een goede onderlaag. In de winter kies je vaker voor een basislaag van thermokleding: een thermobroek of thermo shirt. Deze kleding houdt je lichaamswarmte vast en zorgt ervoor dat je minder koud wordt op de motor.

Na verloop van tijd zal ook de thermokleding zijn werk niet meer goed doen omdat bijvoorbeeld de koude wind je lichaam enorm afkoelt. Om naast je lichaamswarmte nog een bron van warmte te hebben, bestaat er verwarmde motorkleding. Dit is kleding die elektrisch verwarmd wordt door verschillende hitte elementen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld onderkleding, maar ook sokken en handschoenen zijn beschikbaar.

Het is niet alleen zo dat verwarmde motorkleding je rit aangenamer maakt. Verwarmde motorkleding maakt het rijden ook veiliger. Als je het koud hebt, werkt je lichaam overuren om je op te warmen. Rillen verbrandt enorm veel calorieën, wat vermoeidheid veroorzaakt en je concentratievermogen beïnvloedt.

Dit is niet prettig als je buiten loopt of staat, maar op de motor kan het een veel grotere impact hebben. De kans is groter dat je minder goed oplet en de kleine checks op je motor niet meer doet. Het maakt je geen slechte rijder, maar als je je lichaam te koud maakt dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Verwarmde motorkleding kan hier een oplossing toe bieden.

HeatPerformance heeft ons een set verwarmde onderkleding opgestuurd om ons een indruk te geven van wat hun verwarmde onderkleding kan doen tijdens koude ritten.

Over HeatPerformance

HeatPerformance is een Nederlands bedrijf dat elektrisch verwarmde kleding produceert. Naast het productaanbod voor motorrijders hebben ze producten voor verschillende sporten en buitenactiviteiten. Ze richten zich op alle lichaamsdelen die veel kou te verduren krijgen. Zo bieden ze verwarmde handschoenen, verwarmde sokken, verwarmde voetzolen en (onder)kleding.

Wat zit er in de doos

De chique doos van HeatPerformance geeft een volledige set verwarmde onderkleding voor je volgende motorrit.

 • Longsleeve shirt
 • Broek
 • Twee accu’s
 • Oplader
 • Waszakje

Het product

Het HeatPerformance undersuit is een 2-delige set bestaande uit een broek en shirt. In de kleding zitten op verschillende plekken hitte elementen die warmte afgeven. Stroom komt via de meegeleverde accu’s. De accu’s laad je in een paar uurtjes helemaal vol met de bijgeleverde oplader. Je ontvangt dus een volledige set waar je snel mee van start kan. De pasvorm van de set viel bij mij wat klein (met name bij mouwen van het shirt).

De set is beschikbaar in maat S tot XXL en er is een apart model voor mannen en vrouwen. Ik ben bijna twee meter lang, heb maat XL van de set. Koop dus een maatje groter bij aanschaf!

De verwarmende elementen op de knie van de verwarmde motorbroek

In de praktijk – hoe werkt het?

Het voordeel van deze verwarmde kleding is dat het werkt op kleine accu’s die je verstopt in de kleding. Er wordt geen gebruik gemaakt van een aansluiting aan de accu van je motor. Dat vind ik persoonlijk heel prettig. Zo kun je bijvoorbeeld bij het tanken snel even van de motor af kan springen, zonder dat je de kabel moet ontkoppelen. Ook kun je de set naast op de motor, ook voor andere gelegenheden gebruiken. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je de set tijdens wintersport of wandeling tijdens de winter goed kunt gebruiken!

Batterijen opladen

Om te starten met de onderkleding van HeatPerformance moeten we de batterijen opladen. Dit gaat handig door middel van de meegeleverde oplader. Voor elk kledingstuk heb je een aparte batterij. Prettig aan de oplader is dat er twee aansluitingen aan zitten. Je laadt de batterijen dus tegelijk op.
Je krijgt twee accu’s en een oplader meegeleverd bij je undersuit

Accu’s aansluiten

De batterijen koppel je makkelijk aan de kledingstukken. In zowel de broek als het shirt is er een zak met rits toegevoegd. In de zak vind je een kabel die je gemakkelijk aansluit op de accu. De aangesloten batterijen plaats je gemakkelijk in het vakje. Nadat je het vakje hebt afgesloten zie en voel je de accu nauwelijks. Ik was aan het begin nog wat huiverig, maar je voelt de accu niet zitten tijdens het rijden.

Instellen hitte niveaus

Als je de verwarmde kleding hebt aangetrokken heb je gemakkelijk toegang tot de bediening. Bediening bestaat uit één knop per kledingstuk. Je activeert de verwarming door de knop een paar seconden ingedrukt te houden. Kies vervolgens door een druk op de knop tussen drie verschillende niveau’s van verwarming:

 • Rood – hoog
 • Wit – middel
 • Blauw – laag
De 3 verschillende hitte niveaus op de broek. Van links naar rechts: hoog, middel, laag
De 3 verschillende hitte niveaus op het shirt. Van links naar rechts: hoog, middel, laag

Rijden met verwarmde kleding

Het rijden met de verwarmde set van HeatPerformance geeft een comfortabele warme gloed over bepaalde delen van je lichaam. Het biedt een extra laag verwarming op de thermokleding die ik normaal gesproken draag. Dat is erg prettig als je het sneller koud hebt of een extra warmtebron zoekt. Met name bij langere tochten of woon-werk verkeer is comfort vaak een belangrijk onderdeel van je rit. Deze undersuit helpt je om jezelf warm te houden in guur weer.

De hitte elementen zitten niet heel evenredig verdeeld over de kleding, waar door de verhitting zich heel erg concentreert op één plek. Op een gegeven moment was dat niet zo comfortabel. Toen heb ik er voor gekozen om te spelen met de verschillende standen. De middelste stand bood meer comfort. Het aanpassen van de stand tijdens het rijden is niet aan te raden. De onderkleding is verstopt onder je jas en motorbroek, waardoor de knoppen lastiger te bereiken zijn. Als je even langs de kant gaat staan is het zo gepiept.

Na dik anderhalf uur op de motor waren de batterijen van het bovenshirt op. De batterijen van de broek waren nog zo’n 20 minuten langer goed voor warmte. Zonder batterijen merk je direct verschil tijdens het rijden. Het scheelt dat de stof als thermokleding fungeert, dus de hitte van de geleiders en je lichaamswarmte worden prima vastgehouden, maar het is niet zo warn als met verhitting. Je voelt de wind een stuk beter. Mocht je langere tochten gaan maken van +2u dan kun je er voor kiezen om een extra set batterijen te bestellen bij HeatPerformance.

Prijs

De hele set kleding die wij hebben getest kost €219,95 en is te verkrijgen via de website van HeatPerformance. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een losse broek (€119,95) of een los bovenshirt (€119,95) aan te schaffen.

Wil je zekerheid van warmte voor langere tijd (+2u), kies er dan voor om een extra set batterijen (€44,95) bij je set te bestellen.

Conclusie

De verwarmde onderkleding van HeatPerformance is een welkome toevoeging aan je garderobe voor woon-werk verkeer en tochtjes tot twee uur.

Het feit dat de hele set op accu’s werkt die tevens netjes zijn weggestopt geeft veel vrijheid. Die vrijheid zul je terugzien bij bijvoorbeeld het tanken, maar ook bij andere activiteiten zoals wintersport.

Een punt van aandacht is de positie van de verschillende hitte elementen. Doordat de elementen niet over het hele kledingstuk zitten, zul je – met name in de hoogste stand – heel goed voelen dat het om specifieke gebieden gaat. Persoonlijk zou ik het liever hebben dat er minder hitte wordt afgegeven over een groter gebied.

De prijs voor de hele set is in zijn categorie goed. Ondanks dat blijft het een grote investering. Ondanks dat de prijs goed is, blijft het een grote investering voor een onderlaag. Als je het geld kan missen is deze verwarmde onderkleding van HeatPerformance een goede toevoeging aan comfort voor je motorrit

Voordelen
 • Naast lichaamswarmte een extra warmtebron
 • Verwarmt meer t.o.v. traditionele thermokleding
 • Losse batterijen geven bewegingsvrijheid bij bijvoorbeeld tanken
 • Meer comfort voor woon-werk verkeer en tochten tot 2u
Nadelen
 • Hitte elementen geconcentreerd op kleine gebieden
 • Intensiteit niet te regelen tijdens het rijden
 • Batterijduur (max. 2u op hoogste stand)
Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog