Motorverzekering

Jasper

13 January 2023

Volgens het CBS stonden er 663.800 motoren geregistreerd in Nederland. Dat is bijna 10 procent meer dan 10 jaar geleden! Als jouw motor er een van is, is het vinden van een betaalbare, betrouwbare motorverzekering een belangrijk onderdeel van je eigenaarschap! Net als een autoverzekering is een motorverzekering wettelijk verplicht, tenzij de motor geschorst is.

Of je je eerste motor koopt of een upgrade doet naar je droommotor, een motorverzekering vergelijken kan je helpen om veel geld op je premie te besparen. In dit artikel duiken we dieper in de motorverzekeringen. Hoe werken motorverzekeringen, wat kun je verwachten en waar moet je op letten?

Bereken de beste premie voor jouw motor met onze kentekentool

Aan elkaar, zonder streepjes. Nog geen kenteken? Klik hier
 • Dag
 • Maand
 • Jaar
 •  
 •  
 • Alleen cijfers

Motorverzekering per type motor

We hebben de meest voorkomende type motoren op een rij gezet. Daarbij hebben we gekeken naar de kosten en aandachtspunten bij het afsluiten van een motorverzekering. Verzekeringsmaatschappijen kunnen verschillende richtlijnen hanteren voor motorverzekeringen. Lees daarom dus altijd de polisvoorwaarden goed door als je een motorverzekering vergelijkt.

Tourmotor verzekering


Deze fietsen zijn ervoor gebouwd om grote afstanden af te leggen en zijn niet perse gebouwd voor hoge snelheden. Daarnaast bieden ze erg veel comfort en opslagruimte voor je motorreis. De verzekering houdt rekening met het aantal kilometers dat je van plan bent te gaan rijden met je motor. Als je van plan bent om grotere tochten te maken met je motor, kan je verzekering duurder uitvallen.

Tour motorverzekering vergelijken ►

Supermoto verzekering


Supermoto motoren wordt steeds populairder bij degenen die graag zowel op als naast de weg rijden. Het leuke is dat deze motorfietsen kunnen worden gebruikt voor zowel het dagelijkse woon-werk verkeer als een lekker ritje op de onverharde weg. De kosten voor een motorverzekering voor supermoto motoren variëren. Lichtere modellen met kleinere motoren zijn meestal goedkoper om te verzekeren.

Supermoto verzekering vergelijken ►

Elektrische motor verzekering

Elektrische motoren zijn relatief nieuw in het motorlandschap. Veel verzekeraars hebben ook nog geen speciale motorverzekering voor elektrische motoren. Zo zul je vaak de vraag krijgen hoeveel CC de motor heeft die je wilt verzekeren. Aangezien elektrische motoren niet met motorinhoud werken, wordt het beantwoorden van die vraag lastig. Zoek daarom goed naar een verzekering die specifiek voor een elektrische motor is, zodat je niet te veel betaalt.

Elektrische motorverzekering vergelijken ►

Sportmotor verzekering


Deze motoren zijn gebouwd met snelheid in het achterhoofd. Vaak zijn deze motoren duurder om te verzekeren dan andere motoren op de markt.

Sport motorverzekering vergelijken ►

Klassieke motor verzekering


Of het nu gaat om een ​​vintage model uit de jaren ’70 of een Japanse favoriet uit de jaren ’80: Klassieke motoren kunnen heel erg waardevol zijn. Je zou denken dat dat de prijs van de verzekering doet stijgen bij deze waardevolle motoren. Vaak worden deze motoren juist heel goed verzorgd en spaarzaam gebruikt. Dat zorgt er voor dat de verzekeringskosten vaak wat gedrukt worden.

Klassieke motorverzekering vergelijken ►

Off-road verzekering


Als je van off-road rijden houdt, zoals motorcross of baanracen, dan kan het duur zijn om je motor te verzekeren. Vooral als je de motor hebt aangepast. Dit komt door het verhoogde risico op schade en ongelukken tijdens het rijden. Door de bossen crossen belast te motor namelijk een stuk meer dan als jij rustig over dijkjes rijdt.

Off-road motorverzekering vergelijken ►

Cruiser verzekering


Cruisers zijn vaak Amerikaanse motoren, zoals een Harley-Davidson. Cruisers zijn grote zware machines met vaak een retro-achtige stijl. Als je een motor zoals deze bezit en naar je eigen smaak hebt ingericht met aanpassingen of accessoires, dan kan dit de premie verhogen. Let goed op de vergoeding voor accessoires en aanpassingen aan je motor bij het afsluiten van je motorverzekering voor een cruiser.

Cruiser motorverzekering vergelijken ►

Chopper verzekering


Met een chopper heb je vaak te maken met aangepaste (‘chopped’) onderdelen ten opzichte van het originele ontwerp. Bij deze unieke motor hoort vaak ook een aangepaste verzekering om aan je behoeften te voldoen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan aangepaste tassen, valbeugels of andere accessoires. Bij veel verzekeringen zijn dit soort aanpassingen verzekerd tot maximaal 500 euro, maar er wordt vaak wel een optie geboden om accessoires mee te verzekeren tot een hoger bedrag. Daar betaal je dan ook meer voor. Omdat je met je chopper waarschijnlijk niet door de pekel en nattigheid wilt rijden, is het ook verstandig om je verzekering stop te zetten tijdens de winter. Hier bespaar je mee op je premie en ben je wel verzekerd tegen brand of diefstal (vanaf WA+).

Chopper motorverzekering vergelijken ►

Brommer en scooter verzekering


Een bromfiets of scooter is meestal goedkoop om te kopen en te verzekeren. De premie voor een verzekering kan duurder uitvallen als dit het eerste voertuig van de berijder is. Helemaal als hij of zij onder de 25 jaar is. Verzekeraars zien dit als een leeftijdsgroep met een hoog risico.

Scooter verzekering vergelijken ►
Bromfiets verzekering vergelijken ►

Verschillende type motorverzekeringen

In Nederland heb je keuze uit drie verschillende type motorverzekeringen:

 • WA verzekering (wettelijke basis)
 • WA Beperkt Casco verzekering (ook wel WA Plus (+) genoemd)
 • WA Volledig Cascoverzekering (ook wel All-Risk genoemd)

Wat dekt een WA verzekering?

Dit is de basisverzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA-dekking is het wettelijk vereiste minimum voor je motorvoertuig. Dit is vaak de goedkoopste optie die er is. Deze motorverzekering dekt je voor alle schade die je aan anderen (en hun eigendommen) aanricht. Wat hier niet in gedekt is, is schade aan je eigen motor, persoonlijke kosten of schade door brand of diefstal.

Wat kost een WA verzekering?

Een WA verzekering kun je al afsluiten vanaf zo’n 10 euro per maand.

Wat dekt een WA Beperkt Casco (WA Plus) verzekering?

Deze verzekering wordt vaak ook wel WA Plus verzekering genoemd. Deze biedt dezelfde dekking als een WA-verzekering, maar geeft extra bescherming voor je motor in geval van brand of diefstal. Als je in een gebied of stad woont waar veel diefstal is, is het aan te raden te kiezen voor dit type verzekering. Zo voorkom je een hoop ellende als je motor gestolen wordt. Benieuwd hoeveel diefstallen er in je gemeente plaatsvinden? Het LIV heeft een handige interactieve kaart met gestolen voertuigen per gemeente.

Wat kost een WA Beperkt Casco verzekering?

Een WA Beperkt Casco verzekering kost gemiddeld zo’n 30 euro per maand.

Wat dekt een WA Volledig Casco (All-Risk) verzekering?

De WA Volledig Casco verzekering. Ook wel de All-Risk verzekering genoemd. Dit is de meest volledige motorverzekering. Deze uitgebreide verzekering biedt al de dekkingen van WA en WA Volledig Casco. Daar bovenop dekt een all-risk verzekering ook reparaties aan je motor in het geval van een ongeval. De dekking biedt in sommige gevallen ook letsel aan jou als berijder. Dat is niet altijd het geval. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden door bij het vergelijken van je motorverzekering.

Wat kost een WA Volledig Casco (All-Risk) verzekering?

De WA Volledig Casco (All-Risk) verzekering is de meest volledige en duurste motorverzekering die je kunt krijgen. Je betaalt vaak 100 euro of meer per maand voor een All-Risk verzekering. De premie is afhankelijk van een aantal factoren.


motorverzekering vergelijken
TIP: Motorverzekering vergelijken
Voordat je een motorverzekering afsluit, raden we aan om eerst de verschillende verzekeraars te vergelijken zodat jij weet waar je aan toe bent.
Motorverzekering vergelijken ►

Hoe worden de kosten van een motorverzekering berekend?

Er zijn veel onderdelen die van invloed kunnen zijn op de kosten van je motorverzekering. De meeste zijn vergelijkbaar met een autoverzekering. Er zijn een paar uitzonderingen bij het afsluiten van een motorverzekering. Verzekeringsmaatschappijen kijken bij het afsluiten van een motorverzekering naar het risico dat een verzekering met zich meebrengt. Op basis van verschillende factoren wordt er een prijs voor je premie berekend. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Leeftijd
 • Type motor
 • Rijbewijs
 • Woonplaats
 • Aantal kilometers
 • Beveiliging
 • Vrijwillig eigen risico
 • Type verzekering

Leeftijd

Hoe ouder je bent, hoe meer ervaring je hebt. Het ervaringsniveau van jou als motorrijder kan een groot verschil maken voor de prijs van je motorverzekering. Als je heel jong of juist heel oud bent, zul je merken dat het afsluiten van een motorverzekering duurder kan zijn. Je wordt namelijk als een groter risico beschouwd.

Type motor

Het merk, het model en de waarde van je motor. Als je een hele zeldzame motor hebt of als de motor enorm snel is kan de verzekering dit zien als een verhoogd risico op schade. Bijvoorbeeld door een val of diefstal.

Type rijbewijs

Er wordt gekeken naar hoe jij als rijder bent en of je ooit over de schreef bent gegaan. Denk hierbij aan boetes, aanhoudingen of bijvoorbeeld een punt op je rijbewijs. Als je als een ‘roekeloze’ rijder wordt gezien door acties in het verleden dan kan de premie hoger uitvallen.

Woonplaats

Waar je woont kan ook invloed hebben op de premie voor je motorverzekering. Als je in een gebied woont waar veel criminaliteit is, kun je verwachten dat de premie hoger is. De kans dat je motor gestolen wordt is namelijk een stuk groter.

Aantal kilometers

Bij het afsluiten van een verzekering geef je aan hoeveel kilometer je denkt te gaan rijden. Als je je motor bijvoorbeeld gebruikt voor woon-werk verkeer, dan maak je een stuk meer kilometers dan iemand die alleen op een mooie zomerdag een klein tochtje maakt. Meer kilometers is meer kans op schade door bijvoorbeeld een ongeval, dus kan je premie hoger uitvallen.

Beveiliging

Motoren zijn in vergelijking met auto’s een stuk makkelijker te stelen. Als je besluit om je motor te voorzien van een motor alarm, kan dat de premie drukken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld sloten, grondankers en startonderbrekers.

Vrijwillig eigen risico

Veel verzekeringen hebben een vast eigen risico waar je niets aan kunt veranderen. Bij sommigen wordt de mogelijkheid geboden om een verhoogd eigen risico te nemen, wat je premie verlaagt.

Type verzekering

Er zijn drie verschillende type verzekeringen: WA, WA+ en All-Risk. De kosten van je premie hangen enorm af van het type verzekering. Zo kun je voor je motor al een WA verzekering krijgen voor 10 euro per maand. Wil je upgraden naar All-Risk, dan loopt dat al snel tegen de 100 euro per maand aan. Het type verzekering dat jij nodig hebt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Vaak is de meest basisverzekering de goedkoopste, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Vergelijk je gewenste verzekering daarom altijd voordat je een motorverzekering afsluit.


motorverzekering vergelijken
TIP: Motorverzekering vergelijken
Voordat je een motorverzekering afsluit, raden we aan om eerst de verschillende verzekeraars te vergelijken zodat jij weet waar je aan toe bent.
Motorverzekering vergelijken ►

Hoe krijg ik de goedkoopste motorverzekering

Vaak staan de verzekeringspremies voor je motor redelijk vast. Er zijn echter mogelijkheden om de premie van je motorverzekering te verlagen. Dit is sterk afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Laat je daarom altijd goed inlichten voordat je een verzekering afsluit. Mogelijke manieren om je verzekeringspremie omlaag te krijgen zijn:

 • Beveiligingskorting
 • Winterstop
 • Cursussen
 • Aantal kilometers

Over het algemeen geldt: hoe meer ervaring je hebt als bestuurder, hoe lager het risico dat je loopt voor de verzekeringsmaatschappij, waardoor de premie ook lager uit kan vallen. Wil je weten wat de goedkoopste motorverzekering voor jouw motor berekenen? Vergelijk je motorverzekering dan via een partij zoals Combi Motors.
Bekijk de voordeligste premie voor jouw motorverzekering ►

Beveiligingskorting

Wanneer je je motor extra beveiligt kun je korting ontvangen op je premie. Denk hierbij aan een extern alarmsysteem, Motor GPS Tracker, grondanker of andere beveiligingsopties.

Winterstop

Veel verzekeringen geven jou de optie om je motor niet te verzekeren in de winter (van 15 december tot 1 maart). Het scheelt vaak een paar euro per maand. Je mag dan niet op je motor rijden. Heb je een WA Plus of All Risk dekking? Dan ben je in de winter nog wel verzekerd tegen diefstal of brand.

Aantal kilometers

Als je erg weinig rijdt, bijvoorbeeld minder dan 5000 kilometer per jaar, dan kan het zijn dat je korting krijgt op je motorverzekering. Dit komt doordat het risico op een ongeval een stuk minder groot is dan bij iemand die bijvoorbeeld 20.000 kilometer per jaar rijdt.

Cursussen

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen kun je korting krijgen op je premie als je bepaalde motor trainingen volgt. Doordat jij meer ervaring op doet op je motor en dat kunt aantonen is het risico dat jij schade rijdt een stuk kleiner! Informeer hier naar bij je verzekering.

Veelgestelde vragen bij motorverzekeringen

Vind de beste motorverzekering voor jouw motor

Op de hoogte blijven?