Beste motor headset

Peter

17 januari 2024
Beste motor headset

De beste motor headset werkt met mesh (of andere draadloze techniek zoals Bluetooth) en biedt jou voldoende geluid zodat jij je navigatie, muziek of telefoongesprekken makkelijk hoort. Met de kleine speakers bouw je ‘m zo in de helm en regel je alle toegankelijk via de knoppen.

Wat doe je met een motor headset?

Met de beste motor headset kun je gesproken aanwijzingen van je motornavigatiesysteem beluisteren, terwijl je tegelijkertijd met je bijrijder of andere motorrijders kunt communiceren zonder handgebaren te hoeven maken. Het mooie en sociale is dat je met je motorvrienden kunt praten onderling. Dat maakt je rit een stuk leuker!

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een headset die past bij jouw wensen en behoeften, zoals een duo-set voor communicatie met je bijrijder, of een headset met noise-cancelling functie voor een optimale rijervaring. Houd ook rekening met het minimale bereik en spraakbesturing bij het maken van je keuze. Het monteren van een motorheadset op je helm verschilt per motor headset, maar is vaak eenvoudig en snel, waardoor je snel en veilig op pad kunt.

Beste motor headset: Sena 50S

De beste motor headset is de Sena 50S. De Sena 50S met geluid van Harman Kardon is niet goedkoop maar heeft een audio kwaliteit die de andere merken niet kunnen bieden. Het is echt een erg fraai premium geluid en communicatietechniek met super audio.

De toevoeging van de zogenaamde Mesh-technologie maakt groepscommunicatie eenvoudiger. Deze Sena 50S heeft ook One-Click-to-Connect Mesh Intercom, Bluetooth 5, meertalige stemcommando’s, toegang tot digitale spraakassistenten, een verkorte oplaadtijd van 30%, een Jog dial knop voor eenvoudige bediening, en 3 jaar garantie. Dankzij de samenwerking met Harman Kardon kreeg hij niet alleen hoogwaardigere speakers maar heeft hij ook verbeterde verstaanbaarheid dankzij de nieuwe microfoon met geavanceerde sensor.

Deze 50S is de meest stabiele en volgens ons de beste in zijn klasse. De geluidskwaliteit is bijzonder goed en de audiokwaliteit super helder.

Voordelen
 • Betaalbaar
 • Mesh technologie (tot 15 rijders met bereik van 8km)
 • Koppel je telefoon of motor navigatie gemakkeljk
Nadelen
 • Anderen moeten Sena device hebben met mesh-technologie als je alle voordelen wilt hebben van het mesh-netwerk

Sterk alternatief: Cardo Packtalk Edge

Een hele sterke (duurdere) tweede keus is het systeem van Cardo: Cardo Packtalk Edge. Het is het vlaggenschipmodel van Cardo en heeft hun topmesh-platform om gemakkelijke connectiviteit te bieden met maximaal 15 motorrijders, 8km. Deze set bevat USB-C snellader, JBL-luidsprekers,spraakbesturing en magnetisch systeem voor loslaten van de unit. 

Koop een Cardo Packtalk Edge op bol.com

Beste motor headset: Cardo Packtalk

Wat is een motor headset?

Motor headsets zijn draadloze communicatiesystemen die je gebruikt om met andere apparaten te verbinden. Heel simpel gezegd heb je twee verschillende soorten:

 • Bluetooth systemen (simpele oplossing)
 • Intercomsystemen (geavanceerde oplossing)

Je hebt verschil tussen simpelere versies waarmee je jouw headset gemakkelijk verbindt met je telefoon. Dat gaat vaak via Bluetooth. Daarmee kun je al het geluid van je telefoon af laten spelen in je helm. Denk bv aan muziek, maar je kunt er ook mee bellen op de motor of navigatie mee horen.

Er zijn ook wat meer geavanceerde motor headsets, dat zijn zogenoemde intercomsystemen en die werken met daisy-chain of dynamische mesh-technologie. Die intercomsystemen geven je de mogelijkheid om met grotere groepen tegelijkertijd te verbinden, wat zorgt voor veel stabiliteit in vergelijking met Bluetooth (waar bijvoorbeeld de verbinding weg kan vallen als je belt met Whatsapp of rijdt in de bergen).

Het bereik van deze motor headsets kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type systeem waarover het apparaat beschikt.

Voordelen beste motor headset

Moto headsets zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en dat is niet voor niets. Technologie zoals Bluetooth maakt draadloze communicatie tussen apparaten mogelijk, en Bluetooth-headsets zijn een eenvoudige manier om handsfree te communiceren terwijl je onderweg bent. Bluetooth headsets voor motorhelmen zijn vooral handig omdat ze motorrijders in staat stellen om telefoongesprekken te voeren en te ontvangen zonder hun handen van het stuur te halen. Bluetooth-headsets kunnen ook worden gebruikt om muziek of audio van een telefoon of ander apparaat te streamen, wat entertainment biedt tijdens het rijden. Bovendien kunnen Bluetooth-headsets worden gekoppeld aan motor navigatie, zodat je instructies voor afslagen kunt krijgen zonder naar een kaart te hoeven kijken.

Muziek luisteren

Sommige motorrijders genieten ervan om het harde geluid van de uitlaat te horen tijdens het rijden, maar anderen kiezen er juist voor om tijdens hun rit te genieten van hun favoriete muziek op Spotify. Een motor headset geeft je de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met je telefoon of ander apparaat en genieten van handsfree bediening. Dit kan vooral handig zijn tijdens het rijden op een motor, omdat je je telefoon kunt koppelen aan de bluetooth motor headset en vervolgens je favoriete muziek kunt afspelen zonder met draden te hoeven rommelen.

Gesprek ontvangen of maken

Bluetooth-koptelefoons kunnen ook worden gebruikt om telefoongesprekken te voeren, wat een veilige en handige manier biedt om verbonden te blijven terwijl je onderweg bent. Of je nu naar muziek luistert of aan het bellen bent, motor headsets kunnen je rit aangenamer maken. Je kunt een telefoongesprek ontvangen of maken met behulp van spraakopdrachten. Je kunt beslissen wanneer je wilt bellen en wanneer je wilt antwoorden.

Berichten versturen of ontvangen

Als je het zat bent om voortdurend te worden gebombardeerd met meldingen van je telefoon, is er een manier om het geluid te verminderen. Door de hoorbare waarschuwingen in te schakelen, kun je elke melding horen die binnenkomt. Op deze manier kun je kiezen welke meldingen je aandacht waard vindt en welke kunnen wachten. Veel smartphones hebben ook de optie om berichten hardop voor te lezen. Dus als je aan het rijden bent of iets anders doet waarbij je niet naar je telefoon kunt kijken, kun je toch op de hoogte blijven van wat er gaande is. Motor headsets maken dit proces nog gemakkelijker, omdat je gewoon naar de berichten kunt luisteren zonder naar je telefoon te grijpen.

Mesh-netwerk motor headsets

Een mesh-netwerk voor motor headsets is een geavanceerd communicatiesysteem waarbij alle headsets onderling met elkaar verbonden zijn via de zogenaamde mesh-technologie. In tegenstelling tot traditionele communicatiesystemen gebruikt een mesh-netwerk een roterend groepssysteem dat prioriteit geeft aan de unit die de beste verbinding heeft, waardoor een betrouwbare en stabiele communicatie mogelijk is. Dit resulteert in een naadloze en efficiënte communicatie tussen motorrijders, zelfs in grote groepen. 

Populairste merken beste motor headset: Cardo en Sena

De twee meest gebruikte merken voor bluetooth headsets zijn Cardo en Sena.

Cardo

Cardo motor

Cardo Systems is wereldwijd erkend als een pionier op het gebied van motor communicatiesystemen en staat bekend om zijn geavanceerde, kwalitatieve en gebruiksvriendelijke headsets. Cardo onderscheidt zich door zijn toewijding aan technologische innovatie en streeft ernaar om motorrijders te voorzien van de beste communicatie-ervaring. Met functies zoals Dynamic Mesh Communication (DMC), Natural Voice-besturing en uitstekende geluidskwaliteit, biedt Cardo motorrijders een naadloze, betrouwbare en veilige communicatie op de weg.

Sena

Sena motor communicatie onderling

Sena is een andere toonaangevende speler op het gebied van motor headsets, die zich toelegt op het ontwikkelen van innovatieve en veelzijdige communicatieoplossingen.

Sena staat bekend om de uitstekende compatibiliteit van hun headsets met andere merken en apparaten, waardoor motorrijders eenvoudig kunnen communiceren en hun apparatuur kunnen integreren. Met functies zoals Bluetooth-connectiviteit, geavanceerde ruisonderdrukking en intuïtieve bediening, biedt Sena motorrijders een breed scala aan opties voor communicatie, navigatie en entertainment tijdens het rijden.

Overige merken beste motor headset

Andere merken rondom motor headsets die je zeker ook kunt bekijken:

Voor de iPhone kun je natuurlijk ook kijken naar de Airpods, maar dan lever je wel echt in op draagcomfort.

Garantie beste motor headset

NB De garantie is meestal 1 of 2 jaar en voor een hoofdtelefoon is een CE keurmerk wel verplicht en een TÜV (Technischer Überwachungsverein) certificaat niet bij de aanbieders.

Bescherming: motor oordopjes

Sommige mensen kiezen voor geluiddempende oordopjes tegen gehoorbeschadiging. En als je moe bent neem je minder geconcentreerd deel aan het verkeer. Kortom, het is belangrijk om je oren op de motor goed te beschermen. En met helder geluid is het bellen makkelijker en daarmee veiliger.

Veelgestelde vragen

 • Sommige helmen hebben al Bluetooth units ingebouwd. Voor degenen die er een willen kopen als aftermarket-upgrade, zijn er helmen gemaakt om bepaalde soorten motor headsets te accepteren. Vaak staat er bij een product wel of deze geschikt is voor je helm. Wat wij zien is dat veel motor headsets universeel zijn.

 • Dit hangt af van jouw rijstijl, behoeften onderweg en eventuele vrienden die bij je zijn. Sena-units werken goed samen met andere Sena-headsets en vice versa voor Cardo (de twee populairste merken). Basis Bluetooth-systemen werken in paren, terwijl een Mesh-netwerk veel meer apparaten kan ondersteunen in een groepsgesprek (tot wel 15). Als je je geen zorgen maakt over het spreken met mederijders, maar je wel zorgen maakt over gesproken motornavigatie of het luisteren naar muziek, kunnen deze kleine apparaten van pas komen.

 • Is het veilig om de wereld om je heen te overstemmen met muziek en gepraat? Niet echt. Alle extra geluiden zijn afleiding, dus in principe zal het niet bijdragen aan de veiligheid. Als je graag deel wilt uitmaken van je omgeving in druk langzaam verkeer, kun je het volume beter wat lager zetten.

 • Samenvattend: Bluetooth-headsets maken gebruik van een netwerk van radiogolven om met elkaar te communiceren. Jouw apparaat kan worden gekoppeld aan een telefoon voor navigatie en muziek, terwijl als je een gesprek wilt voeren (los van whatsapp bellen of telefoon), de unit verbonden moet worden aan andere bluetooth apparaten. Dynamische mesh-communicatie werkt actief om de groepsverbinding in stand te houden, zelfs als andere rijders uitvallen.

 • De motor headset wordt bevestigd aan een klem of magneet die je aan de zijkant van de helm monteert. De speakers worden over het algemeen aan de binnenkant van de helm geïnstalleerd. Als je een systeemhelm hebt, moet je rekening houden met de beweging van het vizier bij het installeren van een motor headset.

 • Alle Bluetooth- en Mesh-systemen moeten met elkaar communiceren om de verbinding en signaalsterkte op peil te houden. Het bereik van 1,5km dat de meeste leveren, zou meer dan genoeg moeten zijn voor een duo of zelfs een grotere groep die samen rijdt.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog