Communicatie op de motor

Jasper

24 February 2023

Wanneer je met een groep motor gaat rijden, is motor communicatie erg gemakkelijk. Door middel van bijvoorbeeld een motor headset of een motor intercom zul je in staat zijn om met de andere motorrijders van je groep te communiceren. Via de helm is communicatie inmiddels een mogelijkheid. Er zullen echter nog steeds vele rijders zijn die liever willen rondrijden op de weg zonder afleiding. Dat is hun goed recht, iedereen beleeft motorrijden op zijn eigen manier. Toch is motor communicatie een handige inventie met vele voordelen. Nooit meer zul je onverstaanbaar zijn voor je mede reisgenoten onderweg. Via bijvoorbeeld een Bluetooth motor headset communiceer je eenvoudig en snel met elkaar.

In dit artikel zetten we zoveel mogelijk informatie voor je op een rij. Er zal ingegaan worden op waar je op dient te letten bij het aanschaffen van motor communicatie middelen. Ook zal er ingegaan worden op de soorten motorcommunicatie. Voor verschillende groepen zijn er ook verschillende soorten communicatie middelen. Daarnaast zullen een aantal van de beste merken op het gebied van motor communicatie aan bod komen. Zo krijg je in één keer een goed overzicht van wat er mogelijk is en de communicatiemiddelen die je hierbij helpen.

Met wie communiceren?

Het soort motor communicatie dat je dient te gebruiken, zal afhangen van een aantal factoren. Belangrijk is er de manier waarop je reist. Hierbij kun je denken aan de grootte van de groep waarmee je op een motortrip gaat. Als je bijvoorbeeld alleen op de motor gaat reizen, zul je geen motor communicatie middelen nodig hebben om met anderen te kunnen communiceren. Echter kan het wel zijn dat je meldingen van je motornavigatie of notificaties van je telefoon wilt kunnen blijven horen. Ook muziek luisteren tijdens het rijden is een mogelijkheid. Ook in zulke gevallen zul je behoefte hebben aan oortjes dan wel een Bluetooth motor headset die in staat is om in verbinding te zijn met je navigatiesysteem dan wel je smartphone. Zo kun je altijd de meldingen van deze apparaten goed verstaan.

Motorrijden met passagier

Als je met zijn tweeën met de motor een ritje gaat maken of op reis gaat, betekent dat niet per definitie dat je samen op twee aparte motoren zult rijden. Zo is het bij motoren mogelijk om een passagier mee te nemen. Ook met je passagier wil je graag kunnen communiceren. Echter is dat zonder fatsoenlijke motor communicatie middelen bijna onmogelijk, door het geluid en effect van wind en motorische geluiden wanneer er motor gereden wordt. Daarom is het handig om bijvoorbeeld te beschikken over helm communicatie. Ook een motor headset of een Bluetooth headset voor de motor kan een uitkomst zijn om duidelijke communicatie mogelijk te maken. Dit zal het plezier van de motorreis alleen maar vergroten.

Motor bluetooth sets met twee headsets

Rijden met eigen motoren

Het is natuurlijk mogelijk om met zijn tweeën op aparte motoren te reizen. Hierbij is het van belang dat je eenvoudig van motor naar motor kan communiceren. Dit wordt ook wel Bike 2 Bike communicatie genoemd. Je wilt niet alleen de aanwijzingen van je navigatiesysteem en dergelijke notificaties blijven horen, maar je wilt ook eenvoudiger kunnen communiceren met je partner op de weg. Door eenvoudig met elkaar in verbinding te staan via bijvoorbeeld een Bluetooth headset of een reguliere motor headset kun je met elkaar blijven communiceren zonder steeds om de haverklap te hoeven stoppen. Dit versoepelt de reis en maakt het makkelijker om onderweg dingen af te spreken.

Rijden in een groep

Verder is het mogelijk dat je met een hele groep gaat motorrijden. Dit kan een dagtripje zijn, maar ook een lange trip met de motor is een mogelijkheid. Niet alleen kun je berichten van de motor navigatie en je smartphone blijven ontvangen of je muziek blijven luisteren, maar middels een motor headset kun je veel eenvoudiger in contact blijven met de rest van de groep. Er is als het ware sprake van een groep chat onderweg. Waar je voorheen moest gebaren om de rest van de groep ergens op te attenderen, communiceer je nu simpelweg via de motor communicatie systemen van tegenwoordig. Hierbij heb je veel keuze. Zo zijn er motor communicatie systemen voor een kleine groep, maar er is ook motor communicatie dat geschikt is voor groepen tot wel 10 personen. Dankzij Bluetooth 4.0 is een motor intercom voor groepen een mogelijkheid.

Welke soorten motor communicatie middelen zijn er?

De soorten motor communicatie zijn afgestemd op de manieren waarop motorrijders reizen. Ten eerste zijn er de motorrijders die alleen reizen. In principe hebben deze rijders natuurlijk geen motor communicatie nodig. Toch is het goed mogelijk dat deze rijders wel op andere manieren gebruik willen maken van een motor headset. Hierbij kun je denken aan het gebruik van een motor headset voor zaken zoals muziek, navigatie, smartphone of algemeen individueel gebruik. In dat geval kan er gekozen worden voor diverse motor headsets, Bluetooth motor headsets, communicatie kits en dergelijken. Deze kits bevatten alles wat je nodig hebt op het gebied van motor communicatie. Zo kun je muziek en dergelijken beluisteren, maar ook een motor intercom opzetten met de andere motorrijders van je groep.

Bike2Passenger

Ook is het mogelijk om motor communicatie middelen aan te schaffen wanneer je als motorrijder in staat wilt zijn om met je passagier te kunnen communiceren. Dit wordt Bike 2 Passenger communicatie genoemd. Hierbij ligt de nadruk op de motor communicatie tussen een bestuurder en zijn passagier. Ook extra opties zoals muziek en het ontvangen van notificaties en berichten van de motor navigatie of de smartphone zijn een mogelijkheid hierbij. Ook hiervoor zijn meerdere geschikte motor headsets, Bluetooth motor headsets en communicatie kits aan te schaffen.

Bike2Bike

De volgende soort communicatie is gericht op Bike 2 Bike communicatie. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hierbij om communicatie tussen twee motorrijders op individuele motoren. Hierbij heb je behoefte aan communicatiemiddelen die het je eenvoudig maakt om met de andere te praten. Je kunt hierbij denken aan een Bluetooth motor headset, een motor headset met zijn eigen technieken om berichten te verzenden en te ontvangen of een communicatie kit. Zowel Bike 2 Bike als Bike 2 Passenger is mogelijk. Deze motor communicatie middelen zijn in staat om langere afstanden te overbruggen, wat communicatie met iemand op een andere motor mogelijk maakt.

Bike2Group

Tot slot heb je de keuze om te gaan voor Bike 2 Group motor communicatie systemen. Waar je bij de andere systemen louter met een ander persoon kon communiceren via de motor headset, kun je dat bij deze producten met meerdere personen tegelijk doen. Motor communicatie is nog nooit zo eenvoudig geweest. Sommige motor communicatie headsets stellen je in staat om met zijn tienen tegelijk te kunnen communiceren. Bike 2 Passenger, Bike 2 Bike of Bike 2 Group, aan de hand van deze motor communicatie middelen is het allemaal mogelijk. Je kunt hierbij kiezen uit een motor headset, Bluetooth motor headset en diverse complete sets.

7 dingen waar je op moet letten wanneer je een motor communicatie middel gaat aanschaffen

Je hebt meerdere soorten motor communicatie, maar dat is niet het enige waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar de beste motor communicatie middelen voor jou. De volgende kwaliteiten kunnen ook een rol van betekenis spelen wanneer je overgaat tot het uitkiezen van een geschikt motor communicatie systeem voor jouw en je mederijders. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op de aankoop die je uiteindelijk gaat maken.

1. Universele of modelspecifieke motor communicatie

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt motor communicatie systeem, heb je vooraf twee keuzes: of je kiest bijvoorbeeld voor een universele headset die in elk type helm in te passen valt, of je kiest voor een modelspecifieke headset die perfect past bij een bepaald soort helm. Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen.

Universele sets

Universele sets zijn in elke soort helm in te passen. Hierdoor kun je jouw communicatieset gewoon opnieuw plaatsen wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe helm aanschaft. Dit voorkomt dat je elke keer een nieuwe set moet kopen. Daarnaast zijn de mogelijkheden net wat groter bij een universele set. Modelspecifieke sets staan er toch om bekend dat de capaciteiten wat gelimiteerd kunnen zijn. Bij universele sets is dit minder. Echter is een nadeel van universele sets dat deze minder goed in helmen passen. Modelspecifieke sets zijn immers speciaal voor een helm gemaakt, waardoor ze optimaal in te passen vallen en comfortabel zitten. Bij universele sets is dit helaas niet altijd het geval.

Modelspecifieke sets

Modelspecifieke sets zitten het meest comfortabel, omdat ze speciaal voor dat type helm gemaakt zijn. Dit soort is de meest comfortabele motor communicatie van dit moment. Ook het inbouwen van deze communicatiesets zal erg gemakkelijk verlopen. Immers zal alles precies passen omdat het speciaal voor een specifiek type helm gemaakt is. Echter zitten er ook nadelen verbonden aan modelspecifieke sets. Ten eerste zijn de mogelijkheden van deze motor headsets wat beperkter in vergelijking met universele headsets. Deze hebben meer capaciteiten en features over het algemeen. Daarnaast is een modelspecifieke set dus speciaal gebouwd voor één specifieke helm. Wanneer je besluit om van helm te wisselen of een nieuwe helm nodig hebt, zul je ook een nieuw motor communicatie systeem moeten aanschaffen. Dit levert je weer extra kosten motorrijden op. Check bij het aanschaffen van een motor communicatie systeem dus eerst vooraf wat voor jou van belang is: comfort, functionaliteit of universaliteit.

2. De software van een motor communicatie systeem

Je zult software nodig hebben wanneer je gebruik maakt van een motor communicatie systeem. Hierdoor wordt alles aangestuurd. Bovendien zorgt dit er voor dat de functies van een motor communicatie systeem optimaal blijven werken. Dit kan het blijven doen door de software goed up to date te houden. Bij vele oudere merken dien je handmatig de software up te daten. Echter is het tegenwoordig mogelijk om motor communicatie middelen aan te schaffen die zichzelf kunnen updaten. Dit kan de set doen doordat het bijvoorbeeld altijd beschikt over Wi-Fi.

Updates kunnen je communicatiesysteem beter laten werken. Goede software is daarom van belang, net als het continu updaten van deze software voor een optimale werking. Check ook van tevoren welke soort software op het communicatiesysteem te vinden is. Niet alle voor de belangrijkste functies, maar het is ook van belang om bijvoorbeeld vooraf te checken of FM radio aanwezig is op een motor headset.

3. Het bereik van de motor intercom

Wanneer je met een grote groep reist en ook van plan bent om continu met de leden van de motorgroep in contact te kunnen blijven, zoek je motor communicatie middelen waarbij een motor intercom tot de mogelijkheden behoort. Dit stelt je in staat om met alle meerijdende motorrijders te blijven praten. Veelal is er een limiet die rond de 9 à 10 motorrijders per motor intercom ligt. Natuurlijk verschilt het per merk of model wat de mogelijkheden zijn. Het is dan ook van groot belang om hier vooraf goed naar te kijken. Je moet niet alleen kijken naar de kwaliteiten van een set, maar ook naar jouw eigen wensen en behoeften.

Eén van de factoren die van invloed zal zijn op jouw uiteindelijke keuze, is het bereik van de motor intercom. Standaard modellen hebben een bereik van meer dan 300 meter. Bij de duurdere varianten kan het bereik van de motor intercom zelfs oplopen tot meerdere kilometers. Zo ben je er zeker van dat je altijd in contact staat met elkaar. Echter is het hierbij wel van belang om te vermelden dat het aangegeven bereik wel er vanuit gaat dat de omstandigheden tijdens het communiceren perfect zijn. Denk hierbij aan een geheel open terrein en geen stoorzenders op de weg.

Check dus zelf van tevoren wat je ongeveer nodig zult hebben. Voor Bike 2 Bike communicatie wordt over het algemeen aangeraden om een motor intercom met een bereik van minimaal 700 meter aan te schaffen. Voor Bike 2 Group communicatie wordt vaak aangeraden om voor een set te gaan waarbij het bereik minstens 1 kilometer is.

4. Verbindingsmogelijkheden motor communicatie

Met verbindingsmogelijkheden worden niet alleen de functies bedoeld die de motor headset in staat stellen om continu met het internet verbonden te zijn voor updates, zoals bijvoorbeeld ingebouwde Wi-Fi. Voor moderne communicatiesets is het ook mogelijk om een universele intercom te zijn. Dit houdt in dat systemen van verschillende merken met elkaar te verbinden zijn. Ook een verbinding met bijvoorbeeld je GPS of je smartphone is een mogelijkheid. Vele grote merken maken hier inmiddels gebruik van. Dit biedt mogelijkheden, maar er zitten ook wat nadelen aan verbonden. Het aantal koppelbare motor intercoms kan beperkt zijn, en daarnaast kun je met dergelijke communicatiesets niet altijd full duplex communiceren.

5. Inbouwbaarheid

Wanneer je een communicatieset voor je helm gaat aanschaffen, is één van de factoren die je in de gaten houdt de mate waarin een set in jouw helm te bouwen valt. Dit hangt nauw samen met het feit of je een universele set aanschaft of een modelspecifieke set. Een modelspecifieke set is speciaal voor een helm gebouwd, waardoor deze eenvoudig in te passen valt. Nadeel is wel dat je elke keer wanneer je een nieuwe helm nodig hebt ook een nieuwe set zal moeten aanschaffen. Wanneer je van plan bent om een universele set aan te schaffen, is het aan te raden om te checken of jouw helm een uitneembare voering heeft. Dit zal het inbouwen van een universele headset een stuk eenvoudiger maken. Ook de bedrading kan op deze manier beter weggewerkt worden.

6. Levensduur accu

Een headset is draadloos. Wanneer je motor gaat rijden, kun je behoorlijk lange tochten achter elkaar maken. Uren rijd je op de weg zonder mogelijkheden om apparaten even op te laden. Ook een motor communicatie set moet met deze omstandigheden om kunnen gaan. Daarom is het van belang vooraf te kijken naar de levensduur van de accu van de motor headset. Hierbij geldt: hoe langer de levensduur van de accu, hoe duurder de set zal kosten. Over het algemeen gaan de betere merken van dit moment ongeveer één hele dag mee bij normaal gebruik. Wanneer je de headset geregeld stand-by zet, zul je langer gebruik kunnen maken van de accu. Bij de aankoop van een headset dien je dus rekening te houden met hoe intensief je deze zult gebruiken onderweg. Het opladen van de set is erg eenvoudig. Hiervoor maak je gebruik van een USB kabel op de motor.

7. Meerdere kanalen

Al eerder werden de verbindingsmogelijkheden van een motor communicatie systeem besproken. Hier werd gesteld dat verbindingen met bijvoorbeeld je navigatiesysteem of je smartphone tot de mogelijkheden behoren. Echter zul je altijd een apart kanaal dienen te hebben om goed te kunnen communiceren met de andere motorrijders. Wanneer alles via hetzelfde kanaal verloopt, zal dit chaos opleveren. Wanneer je dus gebruik wilt maken van je navigatie of je smartphone aan de hand van je headset, heb je een motor headset met meerdere kanalen nodig. De meeste merken van tegenwoordig zijn er op berekend dat je één kanaal nodig hebt voor communicatie en een ander kanaal voor zaken zoals navigatie op je smartphone. De meeste sets zijn dan ook standaard voorzien van twee of meerdere kanalen.

Beste universele motor communicatie systemen

Universele communicatiemerken hebben als voordeel dat ze in iedere helm in te passen vallen. Nadeel is dat deze sets minder comfortabel te plaatsen vallen in vergelijking met modelspecifieke sets. Desalniettemin is universaliteit van deze sets een behoorlijke selling point. Daarom kiezen velen voor universele communicatiemiddelen voor de motor. Een aantal merken springen er uit op dit gebied. Eén hiervan is Cardo. Dit merk staat bekend om het grote assortiment aan uitstekende universele motor communicatie systemen. Een goed voorbeeld hiervan is de Cardo Scala Rider. Wat opvalt aan deze headset is het DMC systeem. Je kunt altijd met een netwerk verbonden blijven. Hierdoor kun je met elkaar blijven communiceren, zelfs wanneer één van de rijders buiten bereik is.

Cardo Motor Communicatie

Cardo is misschien wel de meest bekende leverancier als het gaat om motor communicatie systemen. Ze staan bekend om hun goede kwaliteit en is echt een go-to voor veel motorrijders als het gaat om communiceren op de motor. Met alle producten van Cardo kun je gemakkelijk muziek luisteren, bellen en met minimaal 1 ander apparaat verbinden voor communicatie (Intercom).

Motor bluetooth sets van Cardo

Sena Motor Communicatie

Een ander bekend merk op het gebied van motor communicatie systemen is Sena. Dit merk heeft vele producten in het assortiment. Naast sets kun je hier ook accessoires zoals acculaders en USB kabels aanschaffen. Daarnaast zijn de sets van dit merk uiterst gebruiksvriendelijk. Hierdoor zijn de sets toegankelijk voor velen. Middels de daarvoor bestemde knoppen kun je alles aan jouw headset eenvoudig afstellen. Bij vele Sena motor communicatie systemen wordt een afstandsbediening meegeleverd. Deze kan aan het stuur van je motor bevestigd worden. Ook op deze manier kun je eenvoudig jouw headset afstellen.

Motor bluetooth sets van SENA

UClear Motor Communicatie

Een veel gekozen alternatief voor deze twee bekende merken is UClear. De sets van dit merk worden gekarakteriseerd door de microfoon die je aan je helm kunt bevestigen. Hierdoor heb je een duidelijk gemarkeerd apparaat waarin je kunt praten. Vele motorrijders vinden dit fijn. Ook zijn er microfoons ingebouwd in de speakers van deze set. Je bent dus altijd goed te verstaan onderweg. Een ander voordeel van dit merk is dat de intercom actief blijft wanneer je bijvoorbeeld een melding krijg van je navigatiesysteem. Het is zelfs zo in te stellen dat jouw mederijders de instructies van jouw motor navigatie kunnen ontvangen. Zo weet iedereen meteen welke route gevolgd moet worden.

Motor bluetooth sets van Uclear

Bekende motor communicatie merken

Naast de eerder genoemde universele headsets, zijn er nog vele andere groten merken op het gebied van motorcommunicatie. Deze merken hebben zowel universele als helm specifieke modellen in het assortiment.

Andere merken in de motorcommunicatie zijn:

Deze modellen passen perfect in de daarvoor bestemde helmen. Hierdoor zijn deze systemen ook erg comfortabel om te dragen tijdens het rijden.

Naast deze merken zijn er nog een aantal andere merken die speciaal sets hebben ontworpen voor hun eigen helmen. Een goed voorbeeld hiervan is AGV. Dit Italiaanse merk heeft een eigen Bluetooth motor headset ontworpen voor de eigen AGV helmen. Deze is hierdoor eenvoudig te installeren. Bovendien beschikt de set ook over andere voordelen zoals een waterdichte behuizing en een goed ventilatie. Tijdens het rijden kun je immers allerlei weersomstandigheden verwachten. Een goed motor communicatie systeem is bestand tegen de diverse omstandigheden. En kun je redelijk wat uren met elkaar bellen op de motor.

Op de hoogte blijven?