Reflectievest motor – Optimale zichtbaarheid op de motor

Jasper

31 August 2023

Onderweg sta je voortdurend voor verrassingen. Niet alleen omdat je zelf niet altijd goed zicht hebt, maar ook doordat je niet goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers. Zodra het gaat schemeren, kan het zomaar zijn dat iemand jou niet ziet aankomen. Een reflectievest motor helpt je bij je zichtbaarheid.

Reflectievest motor

Maar wat is dan het beste reflectievest? En hoe zorg je ervoor dat deze volledig aan jouw wensen aansluit? Ik neem je mee in de wereld van de reflectievesten.

Wat is een reflectievest?

Laten we bij het begin beginnen. Het reflectievest motor staat ook wel bekend als een veiligheidsvest, waar reflecterende strips op te vinden zijn. Deze zorgen ervoor dat je zichtbaar bent in het donker. Het materiaal waarvan de vesten gemaakt zijn, zorgen dat het licht wordt teruggekaatst. Zo ben je uitstekend zichtbaar in het donker of tijdens een motorrijden in de regen.

Op zoek naar een reflectievest motor?

Kies uit een van onderstaande webshops en bekijk het aanbod

Doordat andere weggebruikers je sneller zien, kunnen ze rekening met je houden en op tijd anticiperen. Deze vesten zijn daarom niet alleen geschikt voor op de motor, maar ook op andere voertuigen of tijdens het hardlopen. Je kunt ze als aanvulling gebruiken op je regenpak.

Waarom een reflectievest op de motor?

In tegenstelling tot auto’s, is motoruitrusting vaak donker van kleur, vaak zwart. Steeds meer motorrijders kiezen voor fluorescerende kleding. Dit is geen toeval; fluorescerende kleuren vallen namelijk snel op en trekken de aandacht van medeweggebruikers. Als je bijvoorbeeld in een file rijdt, zal een automobilist je veel eerder opmerken als je een fluor geel vest draagt dan wanneer je een zwarte motorjas draagt. Zichtbaarheid is van cruciaal belang voor je veiligheid, en fluorescerende kleuren helpen daarbij.

Maar waarom zou je deze dan aanschaffen? Je hebt immers ook verlichting op de motor. In sommige weersomstandigheden zijn jouw lampen niet goed zichtbaar en schijnen ze maar één kant op. Denk bijvoorbeeld aan een mistige ochtend of avond, terwijl het schemert. In dit geval zijn de bestuurders van andere voertuigen niet goed voorbereid op jouw aanwezigheid. Door het reflectievest ben je al van veraf zichtbaar. Het licht weerkaatst immers richting de medeweggebruikers, waardoor ze weten dat er iets voor hen bevindt. Doordat je op de motor veel kwetsbaarder bent en er tijdens ongelukken aanzienlijke schade kan worden aangedaan, is het dus aan te raden om een reflectievest motor om te doen. 

Hoe werkt een reflectievest motor?

Maar hoe werken de reflectievesten dan precies? De vesten werken op basis van retroreflectie. Dit fenomeen maakt gebruik van speciale materialen en structuren om invallend licht terug te kaatsen naar de bron, waardoor de drager van het vest beter zichtbaar wordt, vooral in omstandigheden met weinig licht, zoals ‘s nachts of bij slecht weer. Hiervoor wordt een speciaal reflecterend materiaal gebruikt. Deze materialen bevatten kleine glazen kralen en prisma’s, die strategisch geplaatst zijn op het oppervlak. 

Op zoek naar een reflectievest motor?

Kies uit een van onderstaande webshops en bekijk het aanbod

Zodra er licht op de reflecterende materialen komt, raakt het de glazen kralen of prisma’s. In plaats van het licht te verspreiden in verschillende richtingen, zoals bij gewone materialen, buigt het retroreflectieve materiaal het licht en stuurt het terug in de richting van de lichtbron. Hierdoor is er een verbeterde zichtbaarheid voor andere weggebruikers. Je bent sneller te herkennen als je op de motor of een ander voertuig zit en iedereen kan tijdig actie ondernemen. 

Eigenschappen van een reflectievest motor

Een interessant kenmerk van retroreflectie is dat het licht wordt teruggekaatst naar de hoek waar het vandaan kwam. Dit betekent dat reflectievesten effectief zijn, ongeacht de hoek van waaruit het licht op hen valt. Of het nu recht van voren komt of vanaf een schuine hoek, het licht zal nog steeds terugkaatsen naar de lichtbron, waardoor de zichtbaarheid wordt vergroot. Hierdoor zijn de reflectievesten ook in een groot aantal situaties toe te passen. Niet alleen onderweg is het een manier om extra veiligheid te creëren, ook gebruiken veel beroepen deze op de werkplaats. Door reflectievesten te dragen, kunnen deze personen zich beter beschermen tegen potentieel gevaarlijke situaties, omdat bestuurders hen gemakkelijker kunnen opmerken en vermijden.

Verschillende soorten reflectievesten

Maar dan… je bent op zoek naar een nieuw reflectievest en komt er al snel achter dat er een groot aantal modellen zijn. Ieder model is weer anders en de een ziet er weer anders uit dan de ander. De keuze voor een reflectievest motor hoeft niet heel lang te duren. Het is vooral van belang dat je let op hoe het vest aansluit op jouw motorkleding. Het belangrijkste is dat het vest niet te los mag zitten, zodat het niet gaat wapperen tijdens je rit.

Op zoek naar een reflectievest motor?

Kies uit een van onderstaande webshops en bekijk het aanbod

Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar als het gaat om reflectievesten voor motorrijders. Merken als Alpinestars, Held en Rev’it bieden diverse modellen aan. Neem bijvoorbeeld het reflectievest van Rev’it. Dit vest is voorzien van grote reflectoren op de borst, schouders en rug, waardoor je vanuit alle hoeken zichtbaar bent. Bovendien is dit vest gemaakt van luchtdoorlatend materiaal, wat betekent dat je nauwelijks merkt dat je het draagt. Vooral tijdens warme dagen is dit een ideale keuze.

Verplicht in het buitenland

In Nederland ben je niet verplicht om een reflectievest motor bij je te hebben. In het buitenland is dat anders. Let er daarom op dat als je op reis gaat buiten Nederland, je onderstaande tabel controleert:

LandReflectievest verplicht
BelgiëVerplicht
BulgarijeVerplicht
CyprusVerplicht
DenemarkenVerplicht
DuitslandVerplicht, maar niet met Nederlands kenteken
EstlandVerplicht
FinlandVerplicht
FrankrijkVerplicht
GriekenlandVerplicht
HongarijeVerplicht
IerlandNiet verplicht
ItaliëVerplicht
KroatiëVerplicht
LetlandVerplicht
LitouwenVerplicht
LuxemburgVerplicht
MaltaNiet verplicht
NederlandNiet verplicht
NoorwegenVerplicht, maar niet met Nederlands kenteken
OostenrijkVerplicht
PolenVerplicht
PortugalVerplicht
RoemeniëVerplicht
SchotlandNiet verplicht
SloveniëVerplicht
SlowakijeVerplicht
SpanjeVerplicht
TsjechiëVerplicht
Verenigd KoninkrijkNiet verplicht
ZwedenVerplicht

Waar op letten bij het kopen van een reflectievest

Het kiezen van een goed reflectievest is cruciaal voor het verkrijgen van meer veiligheid in het verkeer. Vooral in de nacht en bij slechte weersomstandigheden wil je goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Je kan daarom een aantal factoren in het achterhoofd houden om de beste keuze te maken voor jouw volgende vest. 

Op zoek naar een reflectievest motor?

Kies uit een van onderstaande webshops en bekijk het aanbod

Het materiaal en de helderheid

Als eerste let je op het reflectiemateriaal en de helderheid. Controleer of het vest is gemaakt van hoogwaardig retroreflecterend materiaal dat effectief licht terugkaatst. Hoe helderder het reflectiemateriaal, hoe beter je zichtbaarheid zal zijn voor andere weggebruikers.

Reflectiezones

Let op waar de reflecterende delen van het vest zijn geplaatst. Zorg ervoor dat ze strategisch zijn geplaatst op de delen van je lichaam die goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers, zoals je borst, rug en zijkanten. Controleer of het vest voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en certificeringen voor reflecterende kleding.

De pasvorm en de maat

Zorg ervoor dat het vest een goede pasvorm heeft en comfortabel is om te dragen tijdens het motorrijden. Het mag niet te los zitten, maar ook niet te strak knellen. Door een goede pasvorm te kiezen, kan je zorgen voor zoveel mogelijk bewegingsvrijheid. Kies een maat die over je motorjas past zonder belemmeringen. Ook dit belemmert de bewegingsvrijheid niet en geeft jou de gelegenheid om goed de weg op te gaan. 

Aanpasbaar

Sommige vesten zijn aan te passen aan jouw lichaam. Controleer of het vest verstelbare riemen, banden of gespen heeft, zodat je de pasvorm kunt aanpassen aan je lichaamsvorm en de kleding die je draagt. In de wintermaanden heb je vaak dikkere kleding aan dan in de zomer. Vooral dan is het goed om een aanpasbaar reflectievest te hebben. Je hoeft dan niet te kijken naar meerdere vesten en kan zo veel mogelijk uit jouw huidige vest halen. 

Ventilatie

Als je het vest over je motorjas draagt, kan ventilatie een belangrijke factor zijn om oververhitting te voorkomen, vooral tijdens warm weer. Zoek naar vesten met ademende stoffen of ventilatieopeningen. De mate van ventilatie staan te allen tijde bij de specificaties aangegeven, zodat je voorkomt dat jouw lichaam niet de gewenste lichaamstemperatuur behoudt. 

Stijl en design

Terwijl veiligheid de hoogste prioriteit heeft, wil je misschien ook een vest dat bij je persoonlijke stijl past. Gelukkig zijn er reflectievesten verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen. Het design kan ook weer gebruiksgemak met zich mee te brengen is. Kies te allen tijde voor een vest dat gemakkelijk aan en uit te trekken is, zelfs over de motorkleding. Snelle sluitingen of ritsen kunnen hierbij handig zijn.

Welke kopen?

Niet zeker wat je wilt kopen? Gelukkig zit er niet bijzonder veel keuze in verschillende reflectievesten. We geven je 3 keuzes:

Beste reflectievest motor

Voor ons is het beste reflectievest van Rev’it. De Rev’it Athos Air 2. Dit is een reflectievest motor in het middensegment wat betreft prijs: maar kwaliteit leveren we niet op in. Het vest biedt je voldoende helderheid en meerdere reflectoren. Het vest kan je snel aan- en uittrekken, dus je hoeft onderweg ook niet lang stil te staan. Wel zo fijn als het ineens begint te schemeren of wanneer het weer omslaat. De pasvorm voorkomt dat het te strak of juist te los om jouw lichaam komt te zitten. 

Premium reflectievest met LED verlichting

Als je op zoek bent naar een premium motor reflectievest dan raden wij de Held Flashlight LED aan. Dit vest biedt standaard al veel ademende mogelijkheden, stretch stof en biedt zelfs een waterdichte zak. Maar, het grote voordeel van dit reflectievest is de voorbereiding op HLS. Held LED System. Daarmee creeer je je eigen lichtbron en ben je nog beter zichtbaar.

Let op: het systeem met LED’s is niet inbegrepen bij de prijs van ±€85. Deze dien je er nog los bij te kopen en kost ook nog eens 80 euro. Redelijk aan de prijs, maar dan ben je wel enorm goed zichtbaar.

Budget versie

Een alternatief is een basic variant van Modeka. Deze vesten zijn gemaakt van mesh, wat een duurzaam materiaal is met veel extra functionaliteiten. Niet alleen zorgt dit vest voor een goede zichtbaarheid, ook heb je voldoende ventilatie om jouw lichaamstemperatuur te regelen. Het Revit reflectievest is wederom een model met veel gebruiksgemakken en comfort. De mesh-materialen voorkomen buigingen en zorgen voor een goede pasvorm. 

Veelgestelde vragen bij reflectievest motor

  • Een reflectievest vergroot de zichtbaarheid van motorrijders op de weg, vooral in omstandigheden met weinig licht, zoals 's nachts of bij slecht weer. Het helpt andere weggebruikers je eerder op te merken en vermindert daardoor het risico op ongevallen.

  • Kies een reflectievest dat over je bestaande motoruitrusting past en comfortabel zit. De meeste vesten zijn verstelbaar met banden of clips om een goede pasvorm te garanderen. Controleer de maattabel van het merk en meet jezelf op voordat je een keuze maakt. De maten van de vesten zijn erop berekend om over een motorjas aangetrokken te worden. Heb je een maat L motorjas? Kies dan ook voor een maat L reflectievest.

  • Ja, de meeste reflectievesten zijn ontworpen om over je bestaande motorjas te dragen. Ze kunnen gemakkelijk worden aan- en uitgetrokken, zodat je je uitrusting niet hoeft te verwijderen. Let wel op dat het vest goed past en niet te strak of te los zit. Je kunt dezelfde maat voor een reflectievest aanhouden als dat je voor je motorjas hebt.

  • Niet per se. De prijs van een reflectievest hangt af van verschillende factoren, waaronder het merk, de materialen en de extra functies zoals LED-verlichting.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog