Verlichting van je motor vervangen door led

Peter

23 November 2022
Verlichting vervangen door led

De Verlichting van je motor vervangen door led zorgt voor veel beter zicht, je valt beter op voor andere weggebruikers en je bespaart ook nog eens op je accu. Dus dat is win-win-win…nou ja, je moet het wel eerst installeren. We laten je zien wat erbij komt kijken!

Led lampen

Met de jaren is de mens veel meer gaan letten op wat die doet en wat de gevolgen hiervan zijn. Zo wordt er al gekeken naar het minder uitstoten van broeikasgassen en letten op een dieet dat het milieu niet teveel aantast. Maar ook kleinere dingen die niet alleen goed zijn voor de omgeving, maar ook voor je portemonnee worden steeds meer ondernomen.

Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van oude en energie slurpende lampen door ledlampen, die beter schijnen, minder energie verbruiken en ook nog eens goed voor het milieu zijn. Voor je motor geldt natuurlijk precies hetzelfde.

Verlichting van je motor vervangen door led

De lampen die je gebruikt om bijvoorbeeld de weg beter te kunnen zien of om beter gezien te worden in het donker kunnen heel eenvoudig vervangen worden door ledverlichting. Veel mensen durven dat zelf niet aan en gaan daarom liever naar een garage of een specialist om dit te laten doen, maar dit kost alleen maar tijd en geld die je beter had kunnen besteden aan andere zaken die wel of niet met je motor te maken hebben. Nu is het wel zo eenvoudig om te zeggen van ‘doe het lekker zelf’, maar hoe doe je dit dan?

In deze blog wordt je uitgelegd hoe je op de beste manier de verlichting van je motor kunt vervangen door ledlampen. De stappen zijn heel simpel en rustig uitgelegd, zodat iedereen dit zelf zou kunnen doen. Zelfs al heb je twee linkerhanden hebt op technisch gebied, je kunt toch zelf aan de slag zonder dat je je motor onnodig beschadigd of iets raakt wat je niet had moeten doen. Door het volgen van deze tips weet je zeker dat je op de juiste manier je lampen kunt vervangen.

Wat heb je nodig?

Bij doe-het-zelver is het vooral belangrijk dat je alles op orde hebt. Je wilt er tijdens je werkzaamheden niet opeens achter komen dat je een belangrijk onderdeel mist en pas weer door kunt gaan wanneer je dit onderdeel hebt. Verzamel daarom eerst alles bij elkaar voordat je gaat zitten om je lampen te vervangen.

Wat je nodig hebt zijn eigenlijk best wel de basis dingen. Daarom is het ook zo eenvoudig om je lampen zelf te vervangen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de motor waarvan de lampen vervangen moeten worden bij je in de garage of op de werkplaats staat.

Vervolgens ga je kijken naar welke lampen je wilt vervangen en kiest hier de juiste ledlamp voor. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een ledlamp met de juiste fitting. Deze moet namelijk dezelfde zijn als de lamp die je gaat vervangen. Een verkeerde fitting zorgt er namelijk voor dat de lamp niet past of losraakt.

Qua gereedschap heb je niet zo heel veel nodig. Bij sommige motoren kan het zijn dat je de lamp los moet maken door middel van bijvoorbeeld een schroevendraaier of een Lock pick. Controleer eerst wat je voor jouw motor nodig hebt en leg het gereedschap dan bij de hand om te kunnen gebruiken wanneer nodig. Vaak staat de informatie wat je nodig hebt al in de productomschrijving van je motor op het internet. Dit alles is zo beetje het enige wat je nodig hebt, dus in de meeste gevallen kun je direct aan de slag.

Led verlichting ktm

Stappenplan om je lampen te vervangen

Om zelf je lampen goed te kunnen vervangen, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen, en ook wel een beetje zelf onderhoud kunnen doen aan de motor. Het gaat hierbij niet alleen om dat je weet welke toepassingen je moet uitvoeren, maar ook dat je weet in welke volgorde je dit moet doen. Dit is om te voorkomen dat je iets verkeerd doet of jezelf onnodig tegen gaat zitten werken. Daarom hebben we dit stappenplan opgezet voor iedereen die zelf de lampen van zijn of haar motor wil kunnen vervangen.

Voordat we beginnen met het stappenplan is het even belangrijk om een sidenote te plaatsen bij de stappen. Bij deze stappen wordt er gesproken aan de hand van de algemene manier om je lampen te kunnen vervangen. Nu bestaan er veel verschillende merken motoren, en onder deze merken vallen natuurlijk ook weer veel verschillende modellen. Er kan dus een kans bestaan dat je een of meerdere stappen op een net iets andere manier uit zou moeten voeren dan hoe dit hieronder staat beschreven. We proberen zo veel mogelijk alles globaal te houden, zodat de stappen en tips voor iedere motorrijder hetzelfde kunnen zijn, maar er bestaat altijd een kans dat een fabrikant een bepaalde toepassing op een net iets andere manier heeft ontwikkeld. Mocht het dus zo zijn dat bepaalde handelingen op de aangegeven manier niet mogelijk zijn, dan weet je in ieder geval wat de bedoeling is en kun je kijken op welke manier je de stap op jouw motor kunt toepassen.

Stap 1: Zet alle lichten uit

Het eerste waar je rekening mee moet houden wanneer je je lampen gaat vervangen, is dat deze lichten uitstaan. Dit is wel zo handig, omdat een lamp warm kan worden en je je handen eraan kunt branden. Of je krijgt een elektrische schok omdat de lampen op stroom werken. De schok kan trouwens ook kortsluiting veroorzaken in bijvoorbeeld je dashboard en dan ben je nog verder van huis.

Om er zeker van te zijn dat je lichten ook echt uitstaan, kun je het beste je accukabel even uit je motor halen. Op deze manier zorg je ervoor dat de accu niet uit het niets opeens toch nog een stroomstoot door kan geven aan je lampen, of dat er nog een beetje stroom in de kabel circuleerde dat er toch uit moet. Door de accukabel los te maken voorkom je onaangename verrassingen. Dit is voor het grootste gedeelte de grootste opgave qua het verwijderen van onderdelen. Voor de rest is zo beetje het enige wat je nog los hoeft te maken de lamp die je wilt vervangen.

Stap 2: Draai de lamp los

Bij het losdraaien van de lamp komt het grote verschil in merken en modellen naar voren. Er bestaan verschillende manieren waarop je lamp vastgemaakt kan zijn aan je motor. Je moet dus goed kijken op welke manier de lampen van jouw motor vastzitten aan je motor. In de meeste gevallen zal dit zijn door middel van een zwarte ring die om de lamp heen zit. Is dit het geval, haal dan eerst deze ring los waardoor je de ring met lamp en al van je motor af kunt halen. Kijk goed op welke manier dit moet. Heb je bijvoorbeeld een schroevendraaier nodig of is een bepaalde schuifbeweging al voldoende? Kies er altijd voor om de ring los te maken zoals is voorgeschreven. Kom je er niet meteen zelf uit, kijk dan even op de website van bijvoorbeeld de fabrikant op welke manier de lamp is vastgemaakt.

Het kan ook gebeuren dat je lamp losgemaakt moet worden met een locking clip. Doe je dit, vergeet dan niet ook de aansluitkabel van je motor naar de desbetreffende lamp los te maken, anders kun je deze beschadigen.

Stap 3: Vervang de lamp met een ledlamp

Wanneer de oude lamp los is, kun je de nieuwe lamp op de juiste plek zetten. Dit doe je op dezelfde manier als hoe je de oude lamp los hebt gemaakt, maar dan in tegengestelde volgorde en actie. Om deze reden is het zo belangrijk dat je een nieuwe lamp hebt met de juiste fitting. Als de fitting niet overeenkomt, krijg je de ledlamp er vaak niet op de juiste manier weer op en kan deze los blijven zitten. Dit is niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk. Zowel omdat je minder goed te zien bent, als dat de lamp los kan schieten met alle gevolgen van dien.Een led lamp vereist ook minder onderhoud. Wanneer de eerste lamp goed is geplaatst, kun je door naar de volgende.

Doe de bovenstaande stappen per lamp die je wil vervangen. Vergeet daarbij ook niet dat je de oude lampen even ergens opbergt waar ze niet in de weg liggen en je niet mis hoeft te grijpen. Ook is het belangrijk om de juiste lamp op de juiste plek te plaatsen, dus houd een goed overzicht van waar welke lamp moet. Leg ze desnoods op een rijtje op een doek, zodat je op volgorde de lampen kunt vervangen. Wanneer alle lampen vervangen zijn, sluit je alle kabels weer aan en kun je direct weer de weg op.

Ook geschikt voor vervangen kapotte lampen

Het vervangen van je xenon lampen voor led kan om elke reden. Hiervoor hoef je niet eens te letten op het milieu of vanwege het besparen op je accu. Ook wanneer bijvoorbeeld een van je lampen kapot is gegaan en deze vervangen moet worden, kan dit op dezelfde manier. De bovenstaande stappen zijn bedoeld voor het vervangen van je lampen en dus niet alleen specifiek voor het overstappen op led.

Zoals je hierboven kunt zien is het vervangen van je motorlampen een fluitje van een cent. De volgende keer wanneer er gezegd wordt dat je je lampen moet laten vervangen, weet je dus dat je dit niet hoeft te doen door een garage, maar dat je zelf in een zeer korte tijd je lampen zelf in je eigen garage kunt vervangen.

Wil jij veilig en zichtbaar op de weg zijn? Koop voor een goede zichtbaarheid de juiste kleding!

Aanbieding

 

Verlichting van je motor vervangen door led


Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog