Motorrijbewijs kosten – Wat kost het halen van je motorrijbewijs?

Aart

30 December 2022
motorrijbewijs kosten wat kost het halen van je motorrijbewijs

De motorrijbewijs kosten zijn niet alleen afhankelijk van het aantal lessen. Andere factoren bepalen de prijs. Benieuwd wat de kosten van een motorrijbewijs precies zijn?

Het is simpel en er zijn meerdere onderdelen om rekening mee te houden: De motorrijbewijs halen kosten + Soorten motorrijbewijzen + Motorrijbewijs A1 kosten + Motorrijbewijs A2 kosten + Theorie motorrijbewijs

Vind de beste deal voor het halen van jouw motor theorie!

Meerdere factoren zijn van invloed op de uiteindelijke kosten die je moet maken wanneer je een motorrijbewijs wilt halen.

Hoe langer je over de rijlessen doet, hoe hoger de kosten zullen liggen. Maar al met al moet je al snel rekenen op gemiddelde kosten voor het halen van een motorrijbewijs die tussen de €1.000,- en €1.500,- liggen.


💡 Alle kosten rondom motorrijden
Lees ons artikel met daarin alle kosten rondom motorrijden. Het is namelijk niet alleen je rijbewijs, maar ook brandstof, kleding etc!)

Motorrijbewijs kosten

Als je Max Verstappen heet en al enigszins handig bent met gemotoriseerd verkeer, dan zullen een paar lessen al voldoende zijn. Ben je net 18, en heb je nog nooit auto of brommer gereden, dan is het natuurlijk lastiger 😉 De kosten voor het motorrijbewijs zullen dan hoger worden. En dat is niet wat je wilt.

Welke factoren bepalen nu de prijs van het motorrijbewijs?

Er zijn een heel aantal factoren die bepalen hoeveel je rijbewijs kost. Denk hierbij aan het aantal rijlessen, de kosten per uur, de kosten voor de motorexamens, de kosten voor het aanvragen van het theorie-examen zijn van invloed op de uiteindelijke kosten die je maakt voor het behalen van jouw motorrijbewijs.

Motorrijbewijs kosten gemiddeld

Natuurlijk zullen de uiteindelijke kosten van een motorrijbewijs per individueel geval verschillen. Toch is er een globaal overzicht van de kosten van het halen van een motorrijbewijs te maken, want veelal komen dezelfde kostenposten om de hoek kijken bij het halen van een motorrijbewijs. Ten eerste moet je goed kijken naar de rijschool waar je rijlessen gaat nemen. De tarieven kunnen namelijk behoorlijk uiteenlopen. Een goede mix van een betaalbare prijs doch kwalitatief goede rijlessen is het beste.

Daarnaast kan de prijs per rijschool op meerdere manieren tot stand komen. Vraagt een rijschool een vast uurtarief of rekent het een prijs per 45 minuten? Dit is een vraag die vooraf gesteld kan worden. Tevens kun je vragen aan een instructeur over het aantal rijlessen dat nodig zal zijn om je klaar te stomen voor het rijexamen. Dit is veelal het beste in te schatten na een proefles. Ook zul je de rijschool een som moeten betalen voor het motorexamen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming.

motorrijbewijs kosten: beginnen

Conclusie

Gemiddeld zullen de uiteindelijke kosten voor het behalen van een motorrijbewijs tussen de €1.200,- en €1.500,- uitkomen. Deze prijs is opgebouwd uit kosten zoals een proefrijles (tussen de €25,- en €70), alle motorrijlessen (van €35,- tot €60,- per losse les), examenkosten (tussen de €110,- en €180,-) en nog een aantal andere kostenpostjes.

Vind de beste deal voor het halen van jouw motor theorie!

Soms valt de prijs iets lager uit, andere keren hoger. Maar dit zijn ongeveer de gemiddelde motorrijbewijs halen kosten. Mocht je volledig zakelijk willen gaan motorrijden dan kan je ieder geval na het halen van je rijbewijs je motorfiets zakelijk aanschaffen indien je eigen ondernemer bent.

Motorrijbewijs kosten – theorie

Naast de examens op de weg zul je tevens moeten slagen voor het theorie-examen. Ook met de aanvraag van het theorie-examen gaan kosten gepaard. Gemiddeld is de prijs voor een theorie-examen bij het CBR €33,- in 2022. Deze prijs kan hoger komen te liggen wanneer je een examen per post aanvraagt in verband met verzendkosten.

Theorie motorrijbewijs

Ook als de rijschool voor jou het theorie-examen aanvraagt, zullen de kosten hoger oplopen. Behoefte aan extra tijd tijdens het examen? Dan komt een toeslag van €10.50,- bovenop de prijs. Individueel begeleide examens kosten €87.45,-, dezelfde prijs die je betaal voor een theorie-examen met tolk.

Deze 2023 uitgave van Vekabest is helemaal actueel en volgens alle CBR eisen en echt van Nederlandse makelij. Zij zijn de bekendste en grootste leveranciers van verkeers-leermiddelen in ons land en met de meer dan 500 5-sterren reviews is dit boek de meest gemaakte keuze om snel het theorieexamen te behalen.

theorie boek beste

Meer dan 1 miljoen geslaagden

Heel veel anderen gingen je voor om met dit motorboek hun theorie-examen te behalen. Met dit VekaBest Motor Theorieboek Rijbewijs A bereiden ze je uitstekend voor op het motor theorie examen. Het motor theorieboek van VekaBest is geheel conform de nieuwste exameneisen die het CBR heeft opgesteld.

Je bent dus 100% goed voorbereid op het motor theorie examen en daarom is de slagingskans ook zo hoog. Dit is dan ook de uitgave van 2023 en er is geen nieuwere editie. Je leert bij ze dus altijd uit een super actueel theorieboek!

Voordelen
 • Goedkoop
 • Duidelijke instructie en simpel te begrijpen
 • Gemaakt voor Nederland
 • Hoogste succeskans op het behalen van het rijbewijs
 • Volledig conform de nieuwste CBR eisen
Nadelen
 • Je moet er wel even voor gaan zitten

Andere motorrijbewijs kosten bij het CBR

Naast het aanvragen van een theorie-examen zijn er nog andere kosten die je maakt bij het CBR die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke prijs die je betaalt voor het behalen van een motorrijbewijs. Zo kun je een tussentijdse toets afnemen voor €112,-. Daarnaast is er de Gezondheidsverklaring, een brevet van geschiktheid om motor te rijden. Deze kost €37.80,-, en wanneer je deze verklaring op papier wilt hebben komen er €10,- aan kosten bij. Het motorexamen voertuigbeheersing heeft een prijs van €63,-, verkeersdeelneming kost €112,-. Het speciale examen verkeersdeelneming heeft een prijs van €129,-.

Soorten motorrijbewijzen

In totaal zijn er drie typen motorrijbewijzen: motorrijbewijs A1, motorrijbewijs A2 en motorrijbewijs A. A1 rijlessen kun je beginnen met motorrijden vanaf je 17e, en ook het theorie-examen kun je al op je 17e doen. Het praktijkexamen kun je echter pas volbrengen wanneer je 18 jaar bent geworden.

Daarnaast is er het A2 rijbewijs, welke zowel als beginner of als doorstromer na het behalen van het A1 rijbewijs te behalen is. Wanneer je als beginner het A2 rijbewijs wilt halen, dien je 20 jaar of ouder te zijn. Dit is ook de leeftijd waarop je mag opgaan voor het theorie- en praktijkexamen. Als je doorstroomt na het behalen van het A1 rijbewijs, mag je vanaf je 19e rijlessen nemen en hoeft het theorie-examen niet opnieuw behaald te worden. Een combipraktijkexamen is mogelijk, maar om hiervoor in aanmerking te komen dien je al 2 jaar over een A1 rijbewijs te beschikken.

Tot slot is er het rijbewijs A. Ook deze kun je afnemen als beginner of als doorstromer met het rijbewijs A2 op zak. Als beginner dien je 24 jaar te zijn eer je aan de rijlessen voor het motorrijbewijs A mag beginnen. Dit is ook de leeftijd waarop je op mag voor het theorie- en het praktijkexamen. Als doorstromer ligt de minimum leeftijd op 22 jaar en hoef je geen theorie-examen te doen, want deze heb je immers al op zak. Je hoeft één combi-praktijkexamen uit te voeren, maar hiervoor moet je wel al 2 jaar beschikken over het A2 motorrijbewijs.

Motorrijbewijs A1 kosten

Gemiddeld moet je al snel op zo’n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1. Dit zal natuurlijk afhankelijk zijn van de eerder genoemde kostenposten die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Denk bijvoorbeeld aan het pakket dat je afneemt bij een rijschool en het aantal lessen dat je nodig hebt om klaar te zijn voor het motorrijbewijs A1.

Vind de beste deal voor het halen van jouw motor theorie!

Motorrijbewijs A2 kosten

Voor de kosten van het motorrijbewijs A2 geldt in feite hetzelfde als voor de kosten van A1. Veelal liggen de gemiddelde kosten tussen de €1.000,- en €1.500,-, maar ook hierbij zijn meerdere factoren van invloed op de uiteindelijke motorrijbewijs A2 kosten. Als beginner zul je waarschijnlijk meer lessen nodig hebben en moet je tevens nog het theorie-examen halen, waarbij je als doorstromer al beschikt over een A1 rijbewijs en het theorie-examen al behaald hebt. Hierdoor zul je op deze kosten kunnen besparen. Voor een doorstromer is het A2 motorrijbewijs dus veelal goedkoper dan voor een beginner. Maar deze beginner heeft natuurlijk geen kosten hoeven te maken voor het A1 rijbewijs.

Voorwaarden

Voor het behalen van elk type rijbewijs, dient je te rijden op een motor die voldoet aan een aantal eisen. Laten we beginnen met het bekijken van de eisen aan de motor voor het behalen van een A1 rijbewijs.

11kW rijbewijs

Een geschikte A1 motorfiets dient te beschikken over een cilinderinhoud die niet meer dan 125 cc is. Het vermogen van de motor moet lager zijn dan 11 kW. Hierbij dient vastgesteld te worden dat de verhouding tussen het vermogen en het gewicht van de motor minder is dan 0.1 kW per elke kilogram. Tevens is het mogelijk om te kiezen voor een motor met een geheel elektrische aandrijving. Hierbij geldt tevens dat het vermogen maximaal 11 kW mag zijn en dat de verhouding vermogen – gewicht minder of gelijk is aan 0.1 kW per kilogram.

A en A2 rijbewijs

Daarnaast zijn er de A2 en A rijbewijzen. De eisen aan het motor voor het A rijbewijs zijn simpel: hierbij mag je gebruik maken van een motor met een onbeperkt vermogen. Voor het A2 motorrijbewijs zit dit net iets anders, hierbij is er wel sprake van limieten waaraan de motor gebonden is. Ten eerste mag het vermogen van een A2 motor maximaal 35 kW zijn. Hierbij geldt een verhouding tussen het vermogen en het gewicht die maximaal 0.1 kW per elke kilogram mag zijn. Je kunt gebruik maken van een motorfiets die teruggevoerd is, maar bij deze motor moet wel vastgesteld zijn dat voorheen het vermogen van de motorfiets niet hoger was dan 70 kW. Anders mag deze niet gebruikt worden als A2 motorfiets.


💡 Alle kosten rondom motorrijden
Lees ons artikel met daarin alle kosten rondom motorrijden. Het is namelijk niet alleen je rijbewijs, maar ook brandstof, kleding etc!)

Motorrijbewijs halen in 2 dagen

Natuurlijk zijn er (net als bij de auto) ook de spoedcursussen mogelijk voor het halen van een motorrijbewijs. Als je geen zin hebt om er weken over te doen, dan is dat ideaal. De kosten van het motorrijbewijs halen in 2 dagen zijn wel iets hoger, maar je bent er dan ook ‘zo van af’. Als je maar 1 examen nodig en geen extra lessen in die 2 dagen nodig hebt, zijn de kosten overigens gelijk.

Vind de beste deal voor het halen van jouw motor theorie!

Spoedcursus

In 2 dagen het motorrijbewijs halen kan dus echt en daarmee kun je voor de zomer al zelf motorrijden met je eigen droommotor. Daar doe je het toch voor!

Veelgestelde vragen bij het halen van je motorrijbewijs

 • Hoe lang je er over doet om het motorrijbewijs te behalen zal afhangen van het type student dat je bent. Een andere factor die de snelheid van het slagen bepaalt is de tijd die je er in kan steken. Als je niet veel vrije tijd hebt en de rijlessen relatief ver uit elkaar liggen, zal de progressie die je boekt slomer verlopen in vergelijking met studenten die vaak rijlessen volgen.

 • Uit een onderzoek onder meerdere motorrijlessen kwamen de volgende gemiddeldes naar voren:

  • Snelle leerling met eerdere schakelervaring: ongeveer 12 uur aan rijlessen. Die zal ook snel een nieuwe of tweedehands motor kopen, eventueel met een financiering voor de motor.
  • Snelle leerling zonder eerdere ervaring: ongeveer 18 uur aan rijlessen.
  • Gemiddeld: ongeveer 24 uur aan rijlessen
  • Beneden gemiddeld: meer dan 30 uur aan rijlessen.
  • Hoe langer je over de rijlessen doet, hoe hoger de kosten zullen liggen. Maar al met al moet je al snel rekenen op gemiddelde kosten voor het halen van een motorrijbewijs die tussen de €1.000,- en €1.500,- liggen.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog