Hoe motor schoonmaken

Peter

29 November 2022
Hoe motor schoonmaken

Veel wezen rijden, door weer en wind, in de natuur en drassige gebieden. Het is heerlijk om met je motor te kunnen gaan en staan waar je maar wilt, maar dit eist na een tijdje ook zijn tol. Het kan namelijk gebeuren dat na zoveel ritjes je motor er echt niet meer uitziet vanwege alle smurrie, vet en slijtage die erop te zien is. Je moet niet vergeten om je motor eens in de zoveel tijd even goed schoon te maken, zodat deze weer blinkt als nooit tevoren.

Alleen een motor maak je op een andere manier schoon dan dat je thuis het huishouden doet. Sommige vuilresten kun je alleen op een bepaalde manier wegkrijgen en andere manieren kunnen zelfs zorgen voor schade. Daarom is het belangrijk dat je de schoonmaak van je motor op de juiste manier aanpakt.

Kies je motorschoonmaak producten!

Maar wat is de beste manier om je motor schoon te maken? Wat moet je doen om je motor weer mooi te maken en wat moet je vooral niet doen om vuil weg proberen te krijgen? Daarover gaat deze blog. We behandelen de beste manier om vuil van voor, tijdens en na het rijden te kunnen verwijderen en op welke manier je dit het beste kunt doen. Je vindt hier tips, uitleg en instructies zodat jouw motor altijd mooi en fris blijft, zodat je er nog lang van kunt genieten.

Het belang van je motor schoonmaken

Je motor schoonmaken kan een vervelend klusje zijn dat je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Toch is het belangrijk dat je deze schoonmaak regelmatig doet. Niet alleen omdat je motor er dan beter uitziet, maar ook omdat je dan langer van je motor kunt genieten. Vuil kan kruipen waar het niet gaan kan en dit kan zorgen voor nadelige gevolgen. Zo kunnen je rijkwaliteiten eronder lijden als je te lang doorrijdt met bijvoorbeeld modder tussen je wielen.

Daarnaast zorgt het schoonhouden van je motor ervoor dat je niet alleen lekker kunt blijven doorrijden, maar dat je ook onnodige onderhoudskosten voorkomt. Vuil kan zich hierdoor niet ophopen en voor problemen zorgen en kleine onderhoudspuntjes kun je tijdens de schoonmaak opsporen en al behandelen. Je motor goed schoonmaken scheelt dus niet alleen in rijvermogen, maar ook in de kosten. Mocht je krap bij kas zitten kun je er wel altijd voor kiezen om een financiering te nemen. Maar, voor motor onderhoud raden we dat vanwege de lage kosten niet aan.

Motor schoonmaken: Volgorde houden in je poetsbeurt

Het is belangrijk dat je een bepaalde regelmaat houdt in het schoonmaken van je motor. Dit heeft te maken met hoe vaak je je motor schoonmaakt en op welke manier. Allereerst de frequentie. Het is belangrijk dat je je motor geregeld schoonmaakt. Minstens een aantal keer per jaar. Hoe vaak voldoende is voor jou is afhankelijk van hoe je rijgedrag is. Rijd je veel en vaak off road, dan wordt je motor sneller vuil dan wanneer je slechts één keer per week van bestemming naar bestemming rijdt via de grote wegen. Controleer daarom hoe snel jouw motor vies wordt en pas hier het aantal keer dat je je motor schoonmaakt op aan. Mocht je je motor een lange tijd stil hebben laten staan, maak je motor dan alsnog een keer goed schoon om deze soepel te houden en niet vol stof te laten raken.

Dan de volgorde van het schoonmaken. Je motor bestaat uit veel verschillende onderdelen en elk onderdeel heeft een andere manier van schoonmaken nodig. Het is belangrijk dat je kiest voor een goede volgorde voor het schoonmaken van je motor, zodat je niets vergeet en ook geen dubbel werk hoeft te doen, omdat de ene schoonmaakactie weer voor vuil voor een ander onderdeel kan zorgen. Je kunt daarom het beste de onderstaande volgorde aanhouden om niet alleen je motor schoon en fris te houden, maar ook ervoor te zorgen dat je jezelf niet in de weg gaat zitten.

Lees ook ons artikel over het beste motor schoonmaakmiddel ►

Stap 1: Afspoelen

Begin met eerst al het overtollige vuil eraf te halen door een goede afspoel beurt. Dit doe je door middel van een tuinslang of een emmertje water. Sproei of giet het water over je motor om het loszittende vuil weg te laten stromen.

Doe dit trouwens buiten op straat of in de tuin, anders staat je garage meteen blank.

Stap 2: Een sopje maken

Vervolgens ga je boenen. Dit doe je met een sopje en een spons. Je kunt voor dit sopje een motor schoonmaakmiddel gebruiken, maar meestal is gewone schoonmaakzeep ook voldoende. Je dipt de spons in het sopje en begint met het boenen van de plastic buitenkanten en je zadel. Neem hierbij ook kiertjes mee in het frame, net zoals de lampen en het windscherm. Wanneer alles is ingesopt en hardnekkiger vuil is weg geboend spoel je alle zeepresten weer af met water.

Een extra tip voor je koplamp: gebruik tandpasta. Tandpasta zorgt ervoor dat de koplamp minder dof wordt en daardoor weer beter kan schijnen. Je maakt de koplamp met tandpasta schoon door de koplamp eerst nat te maken, dan de tandpasta erop te smeren en vervolgens te wrijven met een keukenpapier. Je tandenborstel gebruiken raden we af. Je kunt best een tandenborstel gebruiken om bij moeilijk bereikbare plekken te komen, maar gebruik dan een andere dan die je vanavond of morgen in je mond hebt.

Stap 3: De velgen reinigen

Vervolgens zijn de velgen aan de beurt. Deze worden natuurlijk als eerste vies, omdat die vlakbij de grond zitten. Omdat ze zo snel vies worden zijn ze ook lastiger schoon te maken, maar het is alsnog eenvoudig te doen. Om vooral zwarte strepen van je velgen te krijgen kun je gebruikmaken van wasbenzine of terpentine. Giet het goedje op een oude poetsdoek en gebruik deze doek om de strepen weg te wrijven. Tegen de tijd dat je de strepen weg hebt kunnen krijgen blinken je velgen weer alsof ze net uit de fabriek komen.

Stap 4: Het chroom reinigen

Het reinigen van de chromen onderdelen van je motor doe je als laatste. Zaken als je pedalen, het stuur en de ketting hebben in de meeste gevallen geen extra reiniging nodig, waardoor je deze al mee kunt nemen tijdens het afspoelen. Vooral bij de ketting, aangezien deze vaak voor het grootste deel verstopt zit achter de kettingkast en dus niet zo snel vies wordt.

Het chroom van je motor maak je schoon door speciaal boenmiddel geschikt voor chroom. Het chroom wordt hierdoor eerst zwart, maar nadat je er met een doekje langs bent gegaan blinken deze onderdelen weer als nooit tevoren.

Heb je geen zin om een speciaal boenmiddel te kopen alleen voor deze schoonmaak, dan kun je vaak ook een propje aluminiumfolie gebruiken dat je eerst in een bak water dompelt. Deze methode is naast de chromen onderdelen van je motor, zoals de uitlaat, ook geschikt voor bijvoorbeeld je spiegels krasvrij maken.

Kies je motorschoonmaak producten!

Door de bovenstaande stappen te volgen kun je veel sneller en eenvoudiger klaar zijn met het schoonmaken van je motor dan je in eerste instantie misschien zou denken. Bovendien weet je zo ook zeker dat je niets bent vergeten en dat je motor er weer voor in ieder geval de aankomende maand of twee weer tegenaan kan.

De do’s en vooral don’ts

Zoals je hierboven kunt zien kun je op verschillende eenvoudige manieren je motor snel en goed schoonmaken. Veel mensen zullen alsnog willen kijken of er nog eenvoudigere manieren zijn om deze stappen te doen en gaan experimenteren met wat goed zou kunnen werken. Dit is helemaal niet verkeerd, maar sommige veel gebruikte handelingen kun je beter links laten liggen. Hieronder vind je een lijst met veel gemaakte fouten tijdens de schoonmaak van je motor, die je beter niet kunt doen wanneer je je motor schoon gaat maken.

Een hogedrukspuit gebruiken

Waarom een emmer water over je motor gooien als je binnen een paar seconden je volledige tweewieler nat hebt met een hogedrukreiniger? Nou, omdat dit schadelijk is voor je motor. Zo kan de lak beschadigd raken en van je motor afgaan. Gebruik de hogedrukspuit ook niet om hardnekkig vuil te verwijderen. Het lijkt misschien makkelijker, maar boenen is toch veel effectiever en minder schadelijk voor de lak.

Je zadel te grondig schoonmaken

Iedereen wil lekker comfortabel rijden en niet bovenop een klodder vogelpoep komen te zitten. Toch is het verstandig om je zadel lekker basic schoon te maken. Een emmertje sop is al voldoende om je zadel weer als fris te houden.

Wil je toch je zadel grondiger schoonmaken? Maak deze dan eerst los van de motor. Dit is omdat vocht anders kan zorgen voor rotting onder je zadel. Vermijd ook was, omdat dit kan zorgen voor lelijke witte vlekken.

Pekel wegspoelen

Pekel zit veel in strooizout om de wegen te laten ontdooien of juist te beschermen tegen te hoge temperaturen. Het is goed voor asfalt, maar niet voor je motor. Heb je pekel op je motor zitten, spoel het zo snel mogelijk weg. Doe dit met lauw water, want warm water verergert de wegvretende werking van pekel en zorgt voor meer erosie aan bijvoorbeeld je velgen of uitlaat.

Afwasmiddel gebruiken

We zeiden dat je makkelijk zeep kunt gebruiken voor de reiniging, maar hier bedoelen we ook echt zeep mee. Afwasmiddel is daarentegen funest voor je motor. Je kunt ook shampoo gebruiken om je motor te reinigen, maar laat het afwasmiddel lekker bij de gootsteen staan.

Aanbieding

Kies je motorschoonmaak producten!

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog