Beste smeermiddel motorketting

Peter

30 December 2022

Het beste smeermiddel voor je motor is makkelijk aan te brengen, niet te duur, zorgt voor een langere levensduur van de ketting en maakt niet je hele achterwiel smerig. Op zoek naar het beste smeermiddel voor je motorketting? Lees dan snel verder! Als hobbyist doe je er natuurlijk alles aan om jouw motor in een optimale conditie te behouden.

beste smeermiddel motorketting kopen

Zeker wanneer je veel kilometers maakt, is het belang van goed en frequent onderhoud groot. Vaak rijden op je tweewieler heeft namelijk een averechts effect op de ketting van je motor. Dat wil zeggen: wanneer je geen onderhoud pleegt van tijd tot tijd. Gelukkig is er een manier om de motorketting in topvorm te houden: smeermiddelen.

Wat is het effect van smeermiddel op je ketting?

Er is een goede vuistregel voor het smeren van je ketting: dit dien je eens per 500 gereden kilometers te doen. Over het algemeen wordt aangeraden om je ketting met een smeermiddel te behandelen nadat je net gereden hebt. Echter dien je wel even te wachten met weer op de motor springen. Immers moet het smeermiddel eventjes de tijd krijgen om goed in te trekken.

Bovendien kan een smeermiddel dat nog niet goed ingetrokken is voor een hoop rommel zorgen. Wacht daarom ongeveer 30 minuten tot een uur voordat je weer op de motor gaat rijden. Het liefst nog langer, maar we snappen dat je soms niet kunt wachten om weer op de motor te springen.

Het beste smeermiddel voor de ketting van je motor

Een motorketting is gevoelig voor slijtage. Zeker wanneer je veel kilometers maakt op je tweewieler kan dit effect sterk zijn. Logischerwijs wil je voorkomen dat dit problemen gaat opleveren. Daarom maak je gebruik van een smeermiddel. Een smeermiddel voor de ketting van je motor houdt deze soepel en voorkomt slijtage. Voor een langere periode beschermt een goed smeermiddel je motorketting. Tip: maak tevens de ketting goed schoon voordat je deze gaat behandelen met een smeermiddel. Ook dit verlengt de levensduur van je motorketting.

Soorten smeermiddel motorketting

Naast dat je kunt kiezen tussen vetten, oliën en sprays, kun je smeermiddelen in grofweg drie categorieën indelen. Deze categorieën zijn geschikt voor verschillende type motorrijders. Immers heb je rijders die van tijd tot tijd een toer maken, maar je hebt ook sportieve motorrijders die niet schromen om off road te gaan. Deze verschillende type motorrijders vereisen verschillende soorten smeermiddelen. Tussen deze uiteenlopende soorten smeermiddelen zijn subtiele verschillen detecteerbaar, die zeker voor de minder casual motorrijder een hoop verschil kunnen maken.

Ten eerste is er het kettingvet dat het meest geschikt is voor de casual motorrijder, woon – werkverkeer motorrijders en toerrijders. Dit is, kortom, een gemiddeld smeermiddel voor motorrijders die op reguliere wegen rijden en nooit off road gaan. Dit geldt echter niet voor de sportieve motorrijders, die geregeld off road gaan. Het nadeel hiervan is het opvliegende zand en modder, welke een averechts effect kunnen hebben op je motorketting. Kettingvet voor off road motoren brengen een laagje aan die als protectie dient tegen deze elementen. Tot slot zijn er nog smeermiddelen voor circuit motorrijders. Dit middel moet je vaker dan gemiddeld gebruiken, maar vermindert wel de frictie van je ketting. Hierdoor kun je soepeler over het circuit racen.

Beste smeermiddel motorketting merken

Er zijn diverse soorten smeermiddelen voor je motor. Je hebt de bekende vetten en oliën, maar je kunt tegenwoordig tevens kiezen voor sprays. Het is dus tegenwoordig mogelijk om je ketting handmatig te smeren, maar van afstand middels een spray kan ook. Wat je voorkeur ook moge hebben. Hieronder worden een aantal van de hoogtepunten op dit gebied voor je op een rijtje gezet.

Muc-Off

De naam zegt het al: Muc-Off is een ideaal merk als je jouw motorketting schoon wilt houden. Alle viezigheid is geen match voor de smeermiddelen van dit merk. Voor diverse soorten motorrijders hebben zij geschikt kettingvet in het assortiment. Een goed product voor reguliere rijders is de Muc-Off All-Weather Chain Lube kettingspray. Voor nog geen 15 euro kan dit product van jou zijn. Ideaal voor de motorrijder die het hele jaar door rijdt, vooral voor woon – werk rijders en toerrijders die niet van de gewone wegen afwijken. Door de vermindering van frictie van de ketting verhoog je tevens het vermogen van je motor.

Muc off logo

Ben je een sportieve motorrijder die geregeld off road gaat? Ook voor dit type motorrijder heeft Muc-Off een geschikt product in het assortiment. De Muc-Off Wet Chain Lube kettingspray is bestand tegen de meest extreme omstandigheden. Dat is wel nodig, want off road krijg je geregeld te maken met elementen zoals bijvoorbeeld zand of modder. Als deze zich aan je motorketting hechten, zal dit een averechts effect hebben op de conditie van je ketting. Dankzij de beschermende laag die de Muc-Off Wet Chain Lube kettingspray aanbrengt, wordt dit voorkomen.

MOTUL

Een ander bekend merk op het gebied van smeermiddelen en kettingvet is Motul. Ook deze producent houdt rekening met het feit dat er vele verschillende motoren en vele verschillende soorten motorrijders zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Motul C4 Kettingspray Factory Line. Dit smeermiddel is gericht op racemotoren.

MOTUL logo

Wanneer je vaak op een circuit racet, is dit veeleisend voor een motor. Tevens wil je niet dat je motorketting te veel frictie heeft, want hierdoor kun je niet optimaal racen. De Motul C4 Kettingspray Factory Line beschermt je ketting en houdt deze soepel. Zo ben jij in staat om altijd het beste uit je motor te halen.

S100

S100 is een bekend merk dat gespecialiseerd is in hoogwaardige motorfietsreinigings- en onderhoudsproducten. Het merk staat bekend om zijn innovatieve formules en uitstekende prestaties, waardoor het een favoriete keuze is onder motorrijders over de hele wereld.

S100 logo

Andere manieren om je motorketting te onderhouden

Een goed smeermiddel is nog altijd de beste manier om de ketting van je motor te onderhouden. Maar er zijn nog andere methodes om je motorketting in optimale conditie te houden. Zo zijn er borstels beschikbaar, aan de hand waarvan je de ketting van je motor kunt reinigen. Daarnaast kun je kiezen voor een spray. Sommige hiervan hebben een beschermende werken. Deze bieden protectie tegen elementen van buitenaf. Vooral stof en vuil kunnen leiden tot corrosie. Andere sprays zijn er voor bedoeld om je motorketting soepel te houden. Dit is vooral een uitkomst wanneer je veel lange toertochten maakt.

Kopen

Smeermiddel voor de ketting van je motor kopen is om twee redenen leuk. Ten eerste heeft het een belangrijke functie voor je motor. Het is van belang dat een ketting goed blijft lopen, en smeermiddelen helpen hierbij. Door dit te kopen draag je dus bij aan een verlengde levensduur van je motor. Bovendien is het weer een reden om met je motor aan de slag te gaan. Wij motorrijders grijpen immers alles aan om met onze motoren in de weer te zijn. Tot slot is het simpelweg leuk om dingen te kopen voor je favoriete hobby. Iedere hobbyist wordt er blij van om weer over nieuwe accessoires en spullen voor zijn passie te beschikken.

Aanbieding smeermiddel motorketting

Het is dus ontzettend leuk om dingen voor je hobby te kopen. Maar weet je wat spullen kopen nog leuker maakt? Een mooie aanbieding! Wie van ons wordt er niet blij wanneer we een product kunnen scoren voor een lage prijs. Ik in ieder geval wel. Zo ook als het gaat om smeermiddel voor de ketting van de motor. Daarom kun je bij ons altijd de beste online verkooppunten vinden.

Niet alleen vind je bij deze webshops geregeld online aanbiedingen, maar bovendien beschikken zij tevens over uitstekende klantvoorwaarden. Daarom steken zij er bovenuit in vergelijking met andere webshops.

Maar het is natuurlijk goed mogelijk dat je nog meer webshops in de gaten wilt houden. Je wilt echt de beste smeermiddel aanbieding vinden. Natuurlijk kun je handmatig elke webshops die smeermiddel verkoopt in de gaten houden, maar dat zijn er veel. Dat kost simpelweg te veel tijd en te veel moeite. Er zijn kortingssites die alle aanbiedingen en acties voor je op een rijtje zetten. Daarnaast is het mogelijk, mits je eerst een account aanmaakt bij een webshop, om een verlanglijst te maken. Hierop plaats je alle artikelen die je wilt kopen, bijvoorbeeld smeermiddel. Wanneer smeermiddel in de aanbieding is, krijg je een mail van de webshop. Zo mis je geen enkele aanbieding en koop je smeermiddel altijd voor de laagste prijs. Mocht je je motor schorsen is het altijd verstandig je motor na een tijdje alsnog in te smeren en een stukje te laten lopen.

Veelgestelde vragen smeermiddel motorketting

  • Het type smeermiddel dat je moet gebruiken voor je ketting hangt af van verschillende factoren, zoals het type ketting (O-ring, X-ring, of conventioneel), de rijomstandigheden (weg, offroad) en het klimaat. Over het algemeen zijn er speciale kettingsmeermiddelen verkrijgbaar die zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van motorfietskettingen. Deze smeermiddelen hebben eigenschappen zoals goede hechting, waterafstotendheid en corrosiebescherming. Bijvoorbeeld Muc-Off Chain Cleaner

  • De frequentie waarmee je je ketting moet smeren, hangt af van verschillende factoren, zoals het type smeermiddel dat je gebruikt, de rijomstandigheden en de kilometers die je rijdt. Over het algemeen wordt aanbevolen om je ketting elke 500-800 kilometer te smeren. Het is echter belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant van je motorfiets en het smeermiddel te raadplegen, omdat specifieke instructies kunnen variëren.

  • Ja, het is aan te raden om je ketting te reinigen voordat je hem opnieuw smeert. Omdat het nogal een klusje kan zijn wat je niet in 10 minuten hebt gedaan, kun je het ook bijvoorbeeld om de 3x smeren doen. Het schoonmaken loont omdat na verloop van tijd kan er vuil, vet en oud smeermiddel zich ophopen op de ketting, wat de smering kan belemmeren en de levensduur kan verkorten. Gebruik een speciale kettingreiniger en een borstel om vuil en overtollig vet te verwijderen. Zorg ervoor dat de ketting goed droog is voordat je het nieuwe smeermiddel aanbrengt. Het reinigen van de ketting en het aanbrengen van vers smeermiddel helpt de prestaties en de levensduur van de ketting te optimaliseren.

Externe links voor smeermiddel motorketting

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog