Motor onderhoud: al het onderhoud voor je motor op een rij

Jasper

30 December 2022
motor onderhoud

Door goed onderhoud voor je motor blijft bij mooier en beter en bespaar je op de kosten. Nieuwe onderdelen zijn minder snel nodig en dat maakt het motorrijden nog leuker! Veel rijders laten hem onderhouden bij een goede motorzaak maar sommigen doen ook veel zelf.

Shop motor gereedschap op deze betrouwbare webshops

Op de beste manier je motor onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je trouwe motor nog lang net zo fier is als toen je deze nieuw had gekocht, is het belangrijk dat je deze op de beste manier onderhoudt. Hoe beter je je motoronderhoud uitvoert, hoe langer je van je motor kunt genieten. Nu kun je denken ‘Ach, ik rijd toch niet zo vaak dus ik hoef mijn motor niet extreem goed te onderhouden’ of ‘Tijdens de keuring wordt alles al voor me gedaan dus ik hoef nergens verder meer aan te denken’, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn meer dan genoeg punten aan het onderhoud van je motor waar je zelf beter wel op kunt letten, om ervoor te zorgen dat je lekker langer kunt blijven genieten van de power die er in je motor huist.

Nu is het voordeel dat veel motoronderhoud zelf kunt doen. Hiervoor hoef je geen expert te zijn of een goede hobbyklusser te zijn. Iedereen die een beetje weet hoe zijn of haar motor werkt kan zelf simpel maar zeer belangrijk onderhoud verrichten. In deze blog kun je lezen welk onderhoud dit is en waarom dit zo belangrijk is. Ook geven we je aan hoe je dit onderhoud kunt doen om flink te besparen op tijd en geld en dat je langer door kunt rijden met dezelfde motor.

Tip: Rothewald-paddockstand
Heb je geen middenbok op je bike en wil of moet je sleutelen aan de achteras, ketting of het achterwiel? Wil je je motor veilig in de garage laten overwinteren? Dan is een paddockstand een must!

Koop bij Louis ►

Waarom is motoronderhoud belangrijk?

Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom jij, mogelijk als leek of alleen hobbyist, zo nodig je motor moet onderhouden, terwijl er meer dan genoeg experts zijn die dit voor je kunnen doen. Het antwoord hierbij is heel simpel: voor niets gaat de zon op. Een motor kan een dure hobby zijn, daar vertellen we niets nieuws. Daarom is het fijn als alle mogelijke kosten gedrukt kunnen worden.

Shop motor gereedschap op deze betrouwbare webshops

Door zelf ook te letten op het motoronderhoud hoeft er minder gedaan te worden tijdens de keuring. Dit bespaart veel geld tijdens je volgende keuringen en hierdoor hoef je ook minder vaak tussendoor naar de garage toe. Je kunt er ook voor kiezen om je een deel van je motor onderhoud te financieren.

ketting van motor wordt ingespoten met kettingolie

Daarnaast verhoogt het goed onderhouden van je motor de tijd dat je plezier kunt hebben aan het rijden. Wanneer een motor niet goed onderhouden wordt, zal deze minder goed gaan werken. Onderdelen kunnen gaan roesten, gebruikssporen kunnen de prestaties verminderen en er hoeft maar een klein dingetje aan de hand te zijn met je stuur of het spatbord en je ergert je er mateloos aan tijdens de rit. Bovendien kunnen kleine mankementen hoe langer ze aanwezig zijn en niet behandeld worden terwijl je wel aan het motorrijden bent, uitgroeien tot veel grote problemen. Deze problemen zorgen ervoor dat jij veel minder graag op je motor gaat zitten, of dat de kwaliteit van je motor steeds meer daalt. Slecht onderhoud zorgt ervoor dat de levensduur van je motor wordt verkort, waardoor je deze veel eerder moet laten afschrijven en vervangen. Je met je zuurverdiende geld gespaarde motor biedt je daardoor veel minder dan waarvoor je betaald hebt, en dat is niet alleen zonde voor je portemonnee, maar ook voor waarvoor je de motor hebt gekocht en dat je op een veel minder positieve manier vroegtijdig afscheid moet nemen van je motor.

Tot slot is motoronderhoud belangrijk als vervolg van het vorige punt, namelijk dat een klein dingetje al voor grote gevolgen kan zorgen. Het hebben van een minuscuul foutje of irritatietje is niet alleen onpraktisch, maar ook levensgevaarlijk omdat je meer met je gedachtes zit bij de irritatie dan bij de weg, waardoor je gevaarlijke situaties over het hoofd kunt gaan zien. Om niet alleen de kwaliteit van het rijden te verbeteren maar ook om ervoor te zorgen dat je zonder onnodig gevaar deel kunt nemen aan het verkeer, is het verstandig om het motoronderhoud goed bij te houden. Motoronderhoud verhoogt dus de veiligheid van je motorritten met grote sprongen.

Ketting smeerapparaat
Met weinig moeite je ketting schoonmaken en smeren zonder vies te worden? Probeer dan dit ketting smeerapparaat eens. Je monteert het kastje aan je ketting en geeft je ketting keer op keer de juiste verzorging!

Koop bij Louis ►

Motoronderhoud plegen: zelf doen of laten doen

Het is wel duidelijk dat goed motoronderhoud belangrijk is om langdurig en veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer met je motor. Uiteraard betekent dit niet dat je voor elk dingetje dat ook maar een probleem zou kunnen zijn, je direct een ommetje naar de garage moet maken. Het is belangrijk om te weten waarvoor je het beste langs de expert kunt gaan en wat je eigenlijk zelf zou kunnen doen.

Shop motor gereedschap op deze betrouwbare webshops

Afhankelijk van het soort onderhoud kun je dus kijken wat je zelf kunt doen en waarvoor je beter even naar de garage kunt bellen. In het onderstaande overzicht wordt een overzicht getoond van wat voor soort onderhoud door een vakman gedaan kan worden en wat je zelf ook kunt doen om dit bezoekje zo lang mogelijk uit te kunnen stellen. In deze blog wordt ervan uitgegaan dat je als motorrijder wel verstand hebt van motors, maar niet op een hoogte dat je ook specifieke reparaties of vervangingen uit kunt voeren. Alles waarvan dus gezegd wordt dat je het zelf kunt doen, is met het oogpunt dat je dit ook kunt als iemand die pas net zijn of haar eerste motor in het bezit heeft en verder op het gebied van onderhoud nog een leek is.

elektra check motor onderhoud

Motoronderhoud dat je zelf zou kunnen doen

Motor onderhoud zelf doen. Als bestuurder en eigenaar van de motor kun je al veel doen om de levensduur van je motor zoveel mogelijk te kunnen verlengen. Dit zijn de werkzaamheden onder de noemer van klein onderhoud en hebben veelal te maken met het netjes houden van je motor.

201-delige gereedschapskoffer
Kun je wat gereedschap gebruiken voor je motor? Kies dan voor deze 201-delige gereedschapskoffer. In deze koffer vind je meer dan genoeg tools om je motor netjes te kunnen onderhouden.

Koop bij Louis ►

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je motor er altijd netjes bijstaat en voortkomt alsof deze direct getoond kan worden om aan iemand verkocht te worden. Het langer behouden van bijvoorbeeld je remschijven of de lak van je motor doe je door je motor zo nu en dan goed schoon te maken. Spuit alle vuilresten weg met water, schrob ook tussen de hoekjes en gaatjes waar vuil zich kan ophopen (zoals het spatbord en de kettingkast) en reinig alles een beetje met het juiste spul. Veel van deze huishoudelijke vormen van motoronderhoud kun je al doen met een standaard sopje, anders kun je in verschillende winkels gespecialiseerd in tweewielers ook de juiste motor schoonmaakmiddelen kopen.

Een stapje verder is alles echt grondig reinigen. Hier moet je denken aan meer specifiekere taken. Glimt alles weer als nieuw, dan kun je kijken of je nog vloeistoffen moet vervangen. Vloeistoffen als je remvloeistof en de motorolie moeten eens in de zoveel tijd ververst worden, om zo je motor van binnen en buiten een opfrisbeurt te geven. Vergeet hierbij ook niet het insmeren van de ketting, zodat je motor soepel blijft lopen.

Tot slot kun je als zelfstandige motoreigenaar vaak al een aantal zaken vervangen, zodat je motor goed blijft draaien. Denk hierbij aan je bougies, je carburateur en het luchtfilter. Wat jij zelf al kunt vervangen hoeft de garage niet te doen, en hier bespaar je enorm op. Je kunt namelijk zelf bepalen welke optie je kiest uit de verschillende modellen (waaronder de goedkoopste optie) en je hoeft niemand te betalen voor de arbeidskosten. Vergeet trouwens ook niet om geregeld je ketting goed te spannen en bandenspanning goed op peil te houden.

Shop motor gereedschap op deze betrouwbare webshops

Motoronderhoud door een professional

Niet al het motoronderhoud is zelf op te lossen. Dit komt omdat je als hobbyist niet altijd beschikt over de juiste kennis over het gerichte onderhoud of je hebt geen beschikking tot de juiste machines of onderdelen om dit te maken. Daarom ga je voor dit soort groot onderhoud langs bij een professional. als je bijvoorbeeld de verlichting van je motor wilt vervangen door led lampen.

motor onderhoud wordt gedaan door een professional

De professional op het gebied van groot onderhoud kan zich bevinden in een garage, bij een dealer of is een gespecialiseerde particulier die je toevallig persoonlijk kent. Deze professionals bieden hulp bij de algemene keuring, maar kunnen ook helpen wanneer je tussendoor last hebt van een probleem waar je zelf niets mee kan.

Je gaat naar de professional om onderhoud te verrichten waar je binnen in de motor moet zijn, moet werken met de systemen die er in de motor te vinden zijn of waar bijvoorbeeld een rollerbank voor nodig is. Het is verleidelijk om zo lang mogelijk je bezoek aan de garage uit te stellen, om bijvoorbeeld geld uit te sparen, maar doe dit niet ten koste van de kwaliteit van je motor en je rijervaringen. Hoe langer je met een probleem rondrijdt, hoe vervelender het kan worden en omdat dit probleem alleen maar hardnekkiger wordt kunnen de kosten alleen maar meer oplopen. De tip is dus om al het onderhoud dat je zelf kunt doen ook zelf te doen, maar anders gericht naar de professional te gaan als het probleem te groot is.

Veelgestelde vragen bij motor onderhoud

  • De frequentie van motoronderhoud hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het model en de kilometerstand van de motor. Over het algemeen wordt aanbevolen om een jaarlijkse onderhoudsbeurt uit te voeren of na een bepaald aantal gereden kilometers, zoals bijvoorbeeld elke 5.000 kilometer.

  • Enkele tekenen dat je motor onderhoud nodig heeft, zijn onder andere abnormale geluiden, trillingen, vermogensverlies, slechte startprestaties, lekkages, onregelmatige werking van de remmen, overmatige bandenslijtage en problemen met de verlichting.

  • Ja, motorolie moet regelmatig worden ververst om optimale prestaties en bescherming van de motor te behouden. De exacte interval kan variëren, afhankelijk van het motortype en de fabrikant. Een algemene richtlijn is om de motorolie elke 3.000 tot 5.000 kilometer of minstens één keer per jaar te verversen.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog