Beste balaclava

Jasper

24 februari 2023

Met de beste balaclava trotseer je alle winterse omstandigheden. Want hoe mooi het ook is, die motorrit door een winters landschap, wat kan het koud zijn op die motor in de winter!  Als je over de snelweg scheert is de aanraking van de buitenlucht dan als schuurpapier. Je koelt hierdoor ook meteen af. Maar als je je er op kleedt, kun je de kou goed handelen. Een goede balaclava houdt je warm en zorgt dat je de wind niet voelt. Je nek is immers vaak vrij open ondanks een goede winterjas. Dit is geen luxe accessoire, maar pure noodzaak op een koude winterdag. Hierbij alle informatie om de beste balaclava te vinden.

Een balaclava is een bivakmuts die zowel je hoofd, nek en voorkant van je gezicht beschermt tegen de kou. Je houdt alleen het gedeelte rond je ogen vrij, omdat je natuurlijk wel moet kunnen kijken. Het bedekt ook je neus, maar zorgt ervoor dat er wel een opening is om vrij te kunnen ademen. In de volksmond wordt het ook wel een bivakmuts genoemd.

Eigenschappen

Een kwalitatief goede balaclava zorgt door een aantal eigenschappen van de stof of het model, dat je geen last hebt van weersomstandigheden tijdens een motorrit: 

Tip 1) Wind- en waterdicht

Een balaclava beschermt je gezicht en nek tegen de wind, de stof is daarom van winddicht materiaal gemaakt zijn. Verder moet de balaclava ook waterdicht zijn om zo te zorgen dat de stof niet nat wordt. Stel je voor dat de balaclava goed vocht opneemt. Dan zou deze stof ervoor zorgen dat juist je nek en gezicht snel afkoelde en de kou vat op je lichaam krijgt.

Tip 2) Ademende stof

Hoewel de stof dus wind en waterdicht moet zijn, is bij een motoruitrusting het ademende vermogen van de stof ook zeer belangrijk. Het wordt benauwd als de huid niet goed kan ademen onder de balaclava en helm en je goede motorpak. Onder een helm en met je huid zo weggestopt, is het ademende vermogen van de stof dus belangrijk voor de comfort tijdens het rijden. 

Tip 3) Goede pasvorm

De balaclava moet goed om je hoofd vallen. Want een juiste pasvorm zorgt ervoor dat de balaclava om je hoofd comfortabel zit onder de helm. Rond de oren moet de stof goed zitten. Oordopjes moeten makkelijk onder de balaclava gedragen kunnen worden.

Bekijk onze Motorblog review

Functies

In de zomer

Het is niet alleen de kou waar een balaclava tegen beschermd. Insecten happen in de zomer is geen prettige bezigheid. Hiervoor kun je een balaclava dragen. Het helpt ook tegen het stof wat soms om je heen stuift op warme dagen. Ook een motorkol die je mond en neus bedekt is dan eventueel een optie. Voor balaclavas die voor de zomermaanden bedoeld zijn, wordt polyester als stof gebruikt. Bepaalde polyesters kunnen goed vocht afvoeren en hebben een verkoelende werking.

Brandwerende balaclavas

In de autosport draagt men ook vaak een balaclava voor de brandwerende werking. Bij een crash waarbij alles in de brand vliegt, ben je hierdoor beter beschermd. Het brandwerende vermogen is ook een goede reden om een balaclava te dragen op de motor. Dit is een stuk extra bescherming wanneer je op het circuit rijdt of als je vaak met veel snelheid rijdt. 

Een balaclava voor de hygiëne

Vanuit hygiënisch oogpunt kan een balaclava ook handig zijn. Het is natuurlijk een laag tussen de helm en je haar. Als je bijvoorbeeld een helm huurt, is het fijn er een balaclava onder te dragen. Een balaclava zorgt er ook voor dat transpiratievocht wordt afgevoerd en er geen transpiratielucht ontstaat.

Materialen

Balaclavas worden van verschillende soorten materialen gemaakt. Dit kunnen zowel natuurlijke als synthetische materialen zijn. Vaak worden stoffen gebruikt die ook voor thermokleding worden gebruikt. 

1) Zijde

Zijde wordt bijvoorbeeld gebruikt omdat dit een gladde stof is waar de helm makkelijk overheen valt. Deze stof is niet zozeer om de warmte vast te houden, maar meer om te dragen in de zomer. Deze stof droogt snel.

2) Polyester

Polyester is een synthetisch materiaal wat op verschillende manieren verwerkt kan worden tot zowel winter als zomer balaclavas. Het is een elastische stof die goed warmte kan vasthouden. Maar de stof kan ook juist in andere textuur vorm worden gebruikt om het lichaam op temperatuur te houden en vocht af te voeren.

3) Katoen

Dit materiaal is voor balaclavas die in de winter gebruikt worden een goed materiaal om warm te blijven in de kou. Het katoen is een natuurlijke stof die fijn tegen de huid aanvoelt. De stof is in staat goed vocht op te nemen. Met behulp van elastine wordt een stof van katoen elastischer gemaakt.

Alternatief voor de balaclava

Mocht je een balaclava wat benauwd vinden zitten, dan is een motorcol ook een handige alternatief. De col kun je tot onder je ogen omhoog trekken. Zo houdt het je nek en onderkant van je gezicht warm. Ook kun je je gezicht zo beschermen tegen stof en insecten.

De beste balaclava van dit moment

Een balaclava is een vast onderdeel van je motoruitrusting. Het is een accessoire wat met name in de winter onmisbaar is. Balaclavas worden daarom ook door alle bekende motorkleding merken geproduceerd. Hier vind je een paar van de beste balaclavas van dit moment.

Ubercoole balaclava van Held

Dit Duitse merk produceert al ruim 70 jaar kleding voor de motorrijder. Het merk heeft inmiddels alles in het assortiment om je van top tot teen te kleden. De balaclavas van Held zijn gemaakt voor en door motorrijders. Het merk heeft zowel voor de zomer als voor de winter balaclavas ontwikkeld. In de balaclavas worden de stoffen en technieken gebruikt die Held heeft ontwikkeld voor thermokleding. Zo kun je balaclavas krijgen met de zogenaamde Cool Max technologie. Dit is een stof die bestaat voor 100% uit polyester. Door de breitechniek blijft de stof langer koel en zorgt dat overtollige warmte wordt afgevoerd.
Ook in de ontwerpen van de balaclavas is goed nagedacht over hoe je dit kledingstuk zo optimaal mogelijk kunt dragen. Modellen die echt bedoeld zijn om warmte vast te houden hebben een ruime hoeveelheid stof rond de schouders zodat de wind niet bij je nek naar binnen kan. 

REV’IT!, bescherming in weer en wind

REV’IT heeft in het assortiment ook een aantal balaclavas. Dit merk staat altijd garant voor functionele en stijlvolle motorkleding. In de ontwerpen voor kleding is over elk detail nagedacht en wat het effect hiervan is op het motor rijden. Zo heeft het kijkgat van de Balaclava Tracker van REV’IT geen naden. Deze balaclava zit nauwsluitend om het gezicht. Doordat het kijkgat geen naden heeft, krijg je geen rode lijnen op je gezicht na een lange rit. REV’IT WindBarrier is een gepatenteerd materiaal wat speciaal door het merk ontwikkeld is om winddichte kleding te kunnen maken. De stof is zeer zacht en licht van gewicht, maar biedt de perfecte weerstand tegen de wind. Deze technologie wordt ook toegepast in de alle balaclavas voor de winter. 

Goede geprijsde balaclavas van Lifetime Garden

Dit merk is niet direct bekend met de motorwereld. Lifetime Garden is groot geworden met de producten en gereedschap voor het tuinieren. Maar het merk heeft zich ook gespecialiseerd in producten voor outdoor activiteiten, vandaar dat het ook aantrekkelijke producten heeft voor de motorrijder. De balaclavas van Lifetime Garden vallen vooral op doordat ze zeer prettige geprijsd zijn. Het is hierdoor ook een handige balaclava om er als extra reserve bij te hebben. De bivakmutsen zijn echt voor de koude winterdagen gemaakt en geven een goede isolatie in combinatie met ademend vermogen van het polyester.

Onderdeel van de professionele uitrusting, Alpinestars

Alpinestars levert motor uitrustingen voor het professionele en middenklasse segment. In het assortiment balaclavas zijn ook diverse uitvoeringen waarbij verschillende inventiviteiten door Alpinestars zelf ontwikkeld in het ontwerp zijn toegepast. Zo heeft de touring winter balaclava een water- en winddichte nekrok om over de kraag van de jas te dekken. Dit zorgt ervoor dat er geen regen kan binnen komen bij motorrijden in de regen. Net als de thermokleding van Alpinestars heeft de balaclava panelen met een verschillende structuur. Hierdoor blijft de regen netjes aan de buitenzijde van je motoruitrusting.

Dainese D-Core Dry Balaclava

 
Deze balaclava van Dainese is een comfortabel uitgevoerde balaclava. De balaclava is zonder naden gemaakt. Hierdoor zit het model comfortabel om je hoofd heen. De stof is bovendien ontwikkeld om vochtigheid en transpiratielucht te voorkomen. Dit komt door gebruik van de speciaal ontwikkeld dryarn stof. Rond de oren zijn stukken met andere breitechnieken gebruikt, waardoor de stof en het model zich comfortabel rond het oor vormt. Het hoofdmateriaal waarvan de Dainese balaclava is gemaakt is bovendien duurzaam en 100% recyclebaar.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog