Te warm op de motor

Jasper

06 May 2023
Te warm op de motor

Te warm op de motor? Herken je het, bijvoorbeeld als je staat te zweten in de brandende zon voor een verkeerslicht of dat je niet kan wachten om weer een koele bries tegen je lichaam aan te voelen.

Motorrijden is een geweldige manier om onderweg te zijn, maar te warm op de motor moet je het niet krijgen. Standaard motorkleding is erg comfortabel bij gemiddelde omstandigheden, maar als de temperatuur boven de 20 graden komt wordt het snel te warm op de motor. Dat is niet alleen onprettig, maar ook gevaarlijk.

Vind de beste motorkleding & accessoires ⬇️

Voor rijden tijdens warme dagen

Want als je het erg warm hebt gaat dat ten koste van de concentratie. Het warme motorpak thuis laten en met een t-shirt en korte broek rijden lijkt aantrekkelijk, maar ook dat is erg gevaarlijk.

Daarom is het verstandig om de waarschuwingssignalen te kennen, te weten hoe je moet reageren als je oververhit bent op de motor en hoe je ze kunt voorkomen.

Te warm op de motor

Op de snelweg heb je het niet zo gauw te warm op de motor. Vaak heb je daar voldoende snelheid en dan zorgt de rijwind er wel voor dat de lichaamstemperatuur een beetje acceptabel blijft. Het probleem treedt vooral op in situaties zoals

 • Rijden binnen de bebouwde kom
 • Rijden in de file
 • Stilstaan voor verkeerslichten

Oververhitting op de motor

Als je het te warm krijgt op de motor loop je het risico onwel te worden van de hoge temperaturen. Een ander effect van te warm op de motor rijden is dat je minder geconcentreerd bent. Hierdoor maak je sneller fouten en ligt een ongeluk sneller op de loer.

Als je in de zomer op je motor rijdt trekt de wind in je gezicht vocht uit je huid. Dat terwijl het voelt alsof je verkoeling krijgt van de koude wint. Hiermee put de watervoorziening van je lichaam uit. Goed water drinken voor en tijdens je motorrit is daarom heel erg belangrijk. Drink regelmatig kleine hoeveelheden – elke 20 minuten een beetje water helpt je gehydrateerd te blijven en je de hele dag goed te voelen.

Vind de beste motorkleding & accessoires ⬇️

Voor rijden tijdens warme dagen

Een goede vuistregel is om als je in de hitte rijdt een flesje water per uur te drinken. Dat klinkt veel, maar als het echt een hete dag is heb je het echt nodig. Water is goed, maar sportdrank is ook een goede optie om je lichaam bij te tanken.

Wat zijn de signalen van oververhitting op de motor?

Wanneer je lichaam weinig vocht heeft, verliest het een deel van zijn vermogen om zichzelf af te koelen door verdamping van zweet, en begint een proces genaamd “vasodilatatie”. Dit betekent eenvoudigweg dat de bloedvaten dicht bij je huid groter worden, waardoor de bloedstroom dichter bij het oppervlak toeneemt, wat helpt bij het afvoeren van warmte. Het probleem is dat dit leidt tot een afname van de bloedstroom naar andere belangrijke lichaamsdelen, zoals je spieren en je hersenen. Ingewikkeld verhaal kort: Je verslapt in concentratie en kracht.

Houd daarom in gedachten dat als je je een beetje vermoeid begint te voelen, je je lichaam moet koelen. Een paar symptomen bij oververhitting zoals het Rode Kruis ze beschrijft:

 • Veel zweten
 • Bleek of rood zien
 • Hoofdpijn, duizeligheid, misselijk (of zelfs braken)
 • Spierkrampen
 • Vermoeidheid, slap voelen
 • Fouten maken als je handelingen moet uitvoeren

Tips voor te warm op de motor

Om je een beetje op weg te helpen heb ik een paar handige tips voor motorrijden tijdens warm weer samengesteld. Hiermee blijf je langer koel, gehydrateerd en veilig! In het kort:

 1. Kleed je in laagjes
 2. Voorkom dat je huid blootgesteld wordt
 3. Maak je shirt nat
 4. Drink voldoende water
 5. Verwijder thermische voering
 6. Zet je ventilatie open

Kleed je in laagjes

Als je gaat rijden is het verstandig om je te kleden met laagjes. Idealiter moet de laag die het dichtst bij je huid zit een ademend synthetisch materiaal zijn dat vocht van je huid afvoert. Een synthetisch t-shirt met lange mouwen is een goede keuze. Voeg daar indien nodig lagen aan toe. Als het bijvoorbeeld nog wat frisser is aan het begin van de dag kun je een laag aantrekken voor het tegenhouden van de wind.

Naarmate de temperatuur gedurende de dag stijgt, kun je de lagen uittrekken als dat nodig is. Maar trek niet te veel uit. In de brandende hitte is het verleidelijk om kleding uit te trekken, maar juist het bedekken van je huid kan je helpen koel te blijven.

Vind de beste motorkleding & accessoires ⬇️

Voor rijden tijdens warme dagen

Voorkom dat je huid blootgesteld wordt

Zoals eerder genoemd in dit artikel droogt je huid heel snel uit in de zon en wind. Het kan wel aanvoelen alsof je lekker gekoeld wordt, maar het maakt het voor je lichaam moeilijker om je gehydrateerd te houden. Ik raad je daarom aan om je armen te bedekken (denk aan die synthetische T-shirt met lange mouwen) helpt bij het reflecteren van de hitte van de zon, voorkomt zonnebrand en helpt voorkomen dat je zweet te snel verdampt.

Maak je shirt nat

Het kan helpen om je shirt nat te maken met koud water en met dit natte shirt te gaan rijden. Dit geeft slechts tijdelijk verkoeling, maar helpt je op hete dagen zeker om je geconcentreerd te houden.

Drink voldoende water

Een goede manier om een beetje tegen de warmte te kunnen is regelmatig een stop te maken. Je kunt dan het warme motorpak open doen en water drinken. De meeste tankstations hebben gewoon airco, dus probeer daar op dat moment ook gebruik van te maken. Maar vooral drinken helpt goed om je temperatuur en beetje te reguleren. Vermijd dat je te warm op de motor zit en neem dus altijd voldoende drinken mee.

Verwijder thermische voering

Een standaard motorpak is vooral gericht op een goede bescherming. Leer bijvoorbeeld is een van de best beschermende materialen. Maar met een leren motorpak heb je ook heel snel te warm op de motor. Als je vooral in de zomermaanden gaat rijden kun je daar bij de aanschaf van je motorpak al rekening mee houden. Kies dan voor een motorpak waaruit je de thermische voering kunt verwijderen. Dan heb je het minder snel te warm op de motor en ben je tegelijkertijd toch voldoende beschermd.

Het verwijderen van de thermische voering helpt goed als je het te warm op de motor hebt. Haal niet

Zet je ventilatie open

Bij bijna elk motor kledingstuk is rekening gehouden met ademend materiaal of ventilatie oplossingen. Die tweede vind je op bijna elke motorjas, helm of broek. Deze vormen van ventilatie komen vaak in de vorm van extra ritsen of klitteband sluitingen. Je kunt ze open en dicht doen om meer of minder ventilatie te krijgen tijden het motorrijden.

Verkoelende kleding en accessoires

Te warm op de motor: producten

Je kunt het je lichaam wat makkelijker maken om koel te blijven als het te warm op de motor wordt. Er zijn talloze accessoires of verkoelende kledingstukken voor op de motor. We geven je een paar opties.

Vind de beste motorkleding & accessoires ⬇️

Voor rijden tijdens warme dagen

Waterrugzak

Water drinken is essentieel bij het voorkomen dat het te warm op de motor wordt. Het beste kun je elk kwartier wat drinken. Aangezien je niet elk kwartier wilt stoppen om te drinken en daar misschien helemaal de gelegenheid niet toe hebt zijn er wat oplossingen voor.

Waterrugzak te warm op de motor

Je kunt een waterrugzak kopen. Bijvoorbeeld deze goedkope optie van YUNICS. Een waterrugzak is een rugzak met een ingebouwd waterreservoir. Aan het reservoir zit een slangetje, waarmee je tijdens het rijden regelmatig een beetje kunt drinken.

Te warm op de motor: Onderkleding

Onderkleding komt er voor zowel wintermaanden als het te koud is op de motor, maar ook voor in de zomer. De winterkleding klinkt logischer, maar alle producten voor de zomer zijn ontworpen om je koel en comfortabel te houden tijdens het motorrijden in warm weer. Het voorkomt de opbouw van hitte en zweet onder je motorpak of motorjas.

Motor onderkleding ride tech
te warm op de motor

Een bijkomend voordeel van het dragen van deze onderkleding is dat het het gemakkelijker maakt om strakkere pakken of jassen aan en uit te trekken. Persoonlijk ben ik fan van de Ride tech onderkleding van Alpinestars. Het is wat duurder, maar doet echt wat het moet doen.

Onderkleding van Merinowol

Een oplossing om oververhitting op de motor te voorkomen, is kwalitatieve motor onderkleding van Merino. Je zit op de motor in de zon, zweet veel en je wilt dat je daar zo min mogelijk last van hebt om je concentratie te bewaren. Ongeacht het seizoen is Merinowol een uitstekend materiaal om te dragen onder je motorpak. Een van de grote voordelen in de zomer is dat Merino geuren absorbeert, goed ademt en vocht reguleert. Pehmea.nl biedt een mooi aanbod aan Merino onderkleding voor op de motor. 

Lees onze review over merino onderkleding ►

Doorwaai kleding

Een aantrekkelijke oplossing voor als je het vaak te warm op de motor hebt is doorwaai motorkleding. Ook bij deze kleding kan er veel wind langs je lichaam waaien doordat er gebruik wordt gemaakt van mesh techniek. Je zit dit veel bij motorcrossers.. Bij doorwaai motorkleding is echter het hele pak gemaakt van luchtdoorlatend materiaal. Deze kleding is niet van leer gemaakt, maar van zeer sterk en slijtvast textiel. Grote vlakken op deze kleding zijn uitgevoerd in speciaal materiaal waar veel lucht doorheen kan stromen.

In financieel opzicht is doorwaai motorkleding ook een aantrekkelijke oplossing om te voorkomen dat je te warm op de motor wordt. In deze kleding zit geen thermo onderlaag. Doorwaai motorkleding is ook niet waterdicht. Het is tamelijk basic kleding, die je voor een relatief lage prijs kunt aanschaffen. Je koopt je doorwaai motorkleding gemakkelijk op bijvoorbeeld bol.com of RAD.

Te warm op de motor: Koelvest

Een motor koelvest zorgt ervoor dat jij onder warme omstandigheden comfortabel rond kunt blijven rijden. Deze vesten draag je tussen de onderkleding en het motorpak en nemen water op en weten dit gedurende enkele uren om te zetten in verkoeling van het lichaam. Door het koelvest over een verkoelend ondershirt te dragen behaal je het meeste effect en heb je minder last van warmte op de motor. Bekijk bijvoorbeeld eens het vest van Macna, de Cooling Vest Dry Evo.

Motor koelvest

Als je het niet erg vindt dat je onderkleding nat wordt kun je voor een vest kiezen dat je nat moet maken voordat je vertrekt. Wie niet nat wil worden kan kiezen voor een vest waar je water in moet doen. Koelvesten zijn erg effectief. Je kunt ze gebruiken in combinatie met motorkleding met ventilatievoorzieningen, maar ze werken ook uitstekend als je ze onder een gewoon motorpak aantrekt.

Conclusie voor te warm op de motor

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat je er de volgende keer tijdens een hete rit gebruik van kunt maken. Veiligheid staat voorop dus zorg dat je rit verantwoord blijft!

Als het te warm aanvoelt voor je, stop dan en wacht tot het weer afkoelt voordat je je reis vervolgt. Dit kan ook tijdens het filerijden met de motor zijn.

Je lichaam doet geweldig werk om zichzelf af te koelen. Met een beetje hulp kan het zelfs nog beter. En maak de heetste ritten veiliger en comfortabeler met een koele rit.

Vind de beste motorkleding & accessoires ⬇️

Voor rijden tijdens warme dagen

Veelgestelde vragen bij te warm op de motor

 • Het is belangrijk om tijdens het motorrijden regelmatig water te drinken om gehydrateerd te blijven, vooral bij warm weer. Ga ongeveer uit van een halve liter per anderhalf uur. Dat klinkt veel, maar op echt hete dagen heb je dit wel nodig.

 • In het kort merk je dat je minder geconcentreerd bent en slapper wordt. Een paar symptomen bij oververhitting zoals het Rode Kruis ze beschrijft:

  • Veel zweten
  • Bleek of rood zien
  • Hoofdpijn, duizeligheid, misselijk (of zelfs braken)
  • Spierkrampen
  • Vermoeidheid, slap voelen
  • Fouten maken als je handelingen moet uitvoeren

Gerelateerde links

Koelvest

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog