Te warm op de motor

Jasper

30 December 2022

Herken je het: Te warm op de motor? Gelukkig is er best wat aan te doen!

Nooit meer te warm op de motor

Motorrijden is een geweldige manier om onderweg te zijn, maar te warm op de motor moet je het niet krijgen. Standaard motorkleding is erg comfortabel bij gemiddelde omstandigheden, maar als de temperatuur boven de 20 graden komt wordt het snel te warm op de motor. Dat is niet alleen onprettig, maar ook gevaarlijk. Want als je het erg warm hebt gaat dat ten koste van de concentratie. Het warme motorpak thuis laten en met een t-shirt en korte broek rijden lijkt aantrekkelijk, maar ook dat is erg gevaarlijk. Je kunt beter op zoek gaan naar andere oplossingen.

Op de snelweg heb je het niet zo gauw te warm op de motor. Vaak heb je daar voldoende snelheid en dan zorgt de rijwind er wel voor dat de lichaamstemperatuur een beetje acceptabel blijft. Het probleem treedt vooral op als je in de file terecht komt en als je de snelweg verlaat. Op mooie kronkelige wegen is het prachtig cruisen, maar dan heeft de rijwind nog maar weinig effect en dan heb je het snel te warm op de motor. De lol van het motorrijden gaat er dan snel vanaf. Of je moet bereid zijn om wat geld uit te geven aan verkoelende producten.

Als je het te warm krijgt op de motor loop je het risico onwel te worden van de hoge temperaturen. Een ander effect van te warm op de motor rijden is dat je minder geconcentreerd bent en dan is een foutje zo gemaakt. Een goede manier om een beetje tegen de warmte te kunnen is regelmatig een stop te maken. Je kunt dan even het warme motorpak open doen en water drinken. Vooral dat laatste helpt goed om je temperatuur en beetje te reguleren. Vermijd dat je te warm op de motor zit en neem dus altijd voldoende drinken mee.

Te warm op de motor? Soms helpen deze trucs

Een standaard motorpak is vooral gericht op een goede bescherming. Het is meestal gemaakt van leer. Dat is supersterk en zorgt voor een uitstekende bescherming als je een keer onderuit gaat. Maar met een gewoon leren motorpak heb je ook heel snel te warm op de motor. Als je vooral in de zomermaanden gaat rijden kun je daar bij de aanschaf van je motorpak al rekening mee houden. Kies dan voor een motorpak waaruit je de thermische voering kunt verwijderen. Dan heb je het minder snel te warm op de motor en ben je tegelijkertijd toch voldoende beschermd.

Het verwijderen van de thermische voering helpt goed als je het te warm op de motor hebt. Haal niet alleen de voering uit de bovenkleding weg, maar ook die uit de broek. Dan heeft de rijwind net wat meer effect en dat kan enorm helpen voorkomen dat je te warm op de motor rijdt. Voor korte ritten is er nog een andere oplossing die verkoeling geeft. Als je een nat t-shirt onder het motorpak aantrekt geeft dat veel verkoeling. Het water in het shirt verdampt terwijl je aan het rijden bent. Dat zorgt voor verkoeling. Deze oplossing werkt alleen als het shirt nog nat is.

Voor lange ritten bij hoge buitentemperaturen moet je op zoek naar betere oplossingen om te voorkomen dat je het te warm op de motor krijgt. Voor welke oplossing te kiest is afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat rijden. In Nederland rijdt kun je kiezen voor wat minder drastische maatregelen. Maar als je naar het buitenland gaat, waar het vrijwel altijd boven de 25 graden is, is een oplossing vereist waar je dagelijks lange tijd plezier van hebt als hulpmiddel tegen te warm op de motor.

Rijwind door het motorpak als het te warm op de motor is

Een goede manier om te voorkomen dat het te warm op de motor wordt is een motorpak waar wat meer rijwind doorheen kan stromen. Er zijn veel producten verkrijgbaar waarmee je dat kunt bereiken. De meest simpele methode is een motorpak met extra ritsen, die je bij warm weer open kunt zetten. De rijwind kan dan meer door het pak stromen, waardoor je wat meer verkoeling krijgt. Deze pakken zijn ideaal voor weersomstandigheden waarbij het niet al te warm is. Overdag kun je de ritsen openzetten om te voorkomen dat je te warm op de motor wordt. ’s avonds als het koud is kun je ze dicht doen.

Motorpakken waarin delen van het pak zijn gemaakt van textiele stoffen hebben hetzelfde effect. Textiel heeft als eigenschap dat de wind daar doorheen kan blazen. Op een motor helpt dat als je het te warm op de motor hebt, want zolang je niet stilstaat waait er wel een verkoelend windje door je pak. Als je zo’n pak wilt kopen moet je niet alleen aandacht hebben voor de jas, maar ook voor de broek. Rijwind die via de pijpen naar binnen komt helpt ook goed voor de verkoeling.

Beter koelende effecten van de rijwind

De rijwind van een motorpak met ritsen en textiele panelen heeft veel meer effect als dat wordt gecombineerd met speciale onderkleding. Op zich lijkt het tegenstrijdig om meer onderkleding aan te trekken om te voorkomen dat het te warm op de motor wordt, maar als je de juiste onderkleding kiest werkt het prima. De truc bij deze speciale onderkleding is dat die de transpiratie van je lichaam opneemt. Dat zweet verdampt door de rijwind en dat geeft een aangenaam verkoelend effect. Deze verkoelende onderkleding is verkrijgbaar als broeken en shirts.

Doorwaai motorpakken

Een aantrekkelijke oplossing voor als je het vaak te warm op de motor hebt is doorwaai motorkleding. Ook bij deze kleding kan er veel wind langs je lichaam waaien, net als bij de motorkleding met ventilerende ritsen en panelen. Bij doorwaai motorkleding is echter het hele pak gemaakt van luchtdoorlatend materiaal. Deze kleding is niet van leer gemaakt, maar van zeer sterk en slijtvast textiel. Grote vlakken op deze kleding zijn uitgevoerd in speciaal materiaal waar veel lucht doorheen kan stromen.

In financieel opzicht is doorwaai motorkleding ook een aantrekkelijke oplossing om te voorkomen dat je te warm op de motor wordt. In deze kleding zit geen thermo onderlaag. Doorwaai motorkleding is ook niet waterdicht. Het is tamelijk basic kleding, die je voor een relatief lage prijs kunt aanschaffen. Mede daardoor is deze kleding bij zeer veel motorrijders zeer populair. Het feit dat de kleding niet waterdicht is, is voor de meeste rijders geen bezwaar. Je kunt beter een keer nat worden van de regen in een doorwaaipak dan dat je te warm op de motor rijdt en nat bent van het zweet in gewone motorkleding.

Met een koelvest nooit meer te warm op de motor

Het beste motor koelvest vormt het zware gereedschap om onder warme omstandigheden comfortabel rond te blijven rijden. Deze vesten draag je tussen de onderkleding en het motorpak en nemen water op en weten dit gedurende enkele uren om te zetten in verkoeling van het lichaam. Door het koelvest over een verkoelend ondershirt te dragen behaal je het meeste effect en heb je minder last van warmte op de motor.

Er zijn twee soorten koelvesten verkrijgbaar. Als je het niet erg vindt dat je onderkleding nat wordt kun je voor een vest kiezen dat je nat moet maken voordat je vertrekt. Wie niet nat wil worden kan kiezen voor een vest waar je water in moet doen. Koelvesten zijn erg effectief. Je kunt ze gebruiken in combinatie met motorkleding met ventilatievoorzieningen, maar ze werken ook uitstekend als je ze onder een gewoon motorpak aantrekt. Met een koelvest heb je het dus nooit meer te warm op de motor.

Fijne motorkleding maakt je rit een heel stuk leuker waardoor je meer geniet van het motorrijden!

Verkoelende accessoires

Wie het incidenteel te warm op de motor heeft hoeft niet altijd veel geld uit te geven aan speciale motorkleding of koelvesten. Voor de paar keren per jaar waarop je de motor bij warm weer gebruikt voor een lange rit zijn er diverse handige accessoires te koop, waarmee ook goed te voorkomen is dat je te warm op de motor wordt. Erg populair zijn verkoelende banden. Dat zijn banden die nat worden gemaakt en op strategische plekken op het lichaam worden gedragen, zoals de pols, de nek en de oksels. Dit werkt prima, zolang je niet vergeet om de banden regelmatig nat te maken.

Met regelmatig drinken word je niet te warm op de motor

Water drinken is essentieel bij het voorkomen dat het te warm op de motor wordt. Eigenlijk moet je dan elk kwartier wat drinken. Maar elk kwartier stoppen is ook niet prettig. Daar heb je niet altijd de gelegenheid voor. En als je stilstaat krijg je het juist extra warm op de motor. Want dan is er geen verkoelende rijwind. Een handige oplossing is een camelpack. Dat is een rugzak met een ingebouwd waterreservoir. Aan het reservoir zit een slangetje, waarmee je tijdens het rijden regelmatig een beetje kunt drinken. Motorrijders zijn erg enthousiast over deze methode om niet te warm op de motor te rijden.

Op de hoogte blijven?