Beste Niergordel

Peter

23 November 2022
Beste niergordel


De beste niergordel kun je optimaal instellen op jouw behoeftes. Daardoor heb je de maximale ondersteuning op de motor en voorkom je dat je schade oploopt aan je rug en wervelkolom. Hoewel veel motorrijders een niergordel gebruiken als voorzorgsmaatregel, is dat tegenwoordig minder belangrijk dan vroeger. Hobbels in de weg meteen werden overgedragen op de rug omdat motoren nog geen vering in de achtervork hadden. Moderne motoren hebben allemaal achtervering, waardoor dit probleem een stuk minder groot is. Niergordels worden vandaag de dag vooral erg veel gebruikt bij terreinmotoren. Motorrijders die veel kilometers maken dragen er graag een ter voorkoming van rugklachten.

Waardoor ontstaan rugklachten op de motor?

Motorrijden is een sport waarbij je lange tijd in dezelfde houding zit. Het is een beetje afhankelijk van het model van je motor of je daar snel klachten bij ontwikkelt, die voorkomen kunnen worden met de beste niergordel. Over het algemeen krijg je op een motor waarbij je goed rechtop zit wat minder snel klachten dan wanneer je voorovergebogen op de motor zit. De klacht die zich het eerst manifesteert is pijn in de onderrug. Dat treedt vooral op als je na het winterseizoen voor het eerst weer op de motor stapt.

Pijn in de onderrug is niet het enige waar motorrijders snel last van kunnen krijgen. Er zijn nog veel meer klachten die optreden als je geen gebruik maakt van de beste niergordel. Het begint vaak met stijfheid en pijnklachten in de armen, schouders en nek. Tintelingen in de vingers komen ook regelmatig voor bij motorrijders, evenals hoofdpijn. Ook in het onderlichaam is er soms sprake van pijnklachten. Zo kunnen het zitvlak en de benen na een lange rit doof aanvoelen.

Kies je beste niergordel!

Oorzaken van gezondheidsklachten bij motorrijders

De gezondheidsklachten bij motorrijders hebben vrijwel allemaal te maken met de houding op de motor. Soms kan dat een verkeerde houding zijn. Als je te ver voorover zit komt er spanning op je lichaam te staan. Het gevolg is een slechte doorbloeding. Dat is de oorzaak van het hierboven genoemde gevoel van doofheid in zitvlak en ledematen. Bij een lange rit kan zo’n gespannen houding kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Als je merkt dat je daar last van krijg is het goed om een flinke pauze te nemen, zodat je lichaam kan ontspannen.

Klachten bij het motorrijden zijn lang niet altijd te wijten aan een verkeerde houding op de motor. Als je aan het begin van het motorseizoen last krijgt komt dat vrijwel altijd doordat je onvoldoende kracht hebt in je lichaam. In feite zijn je spieren dan te slap om een lange tijd dezelfde houding op de motor vol te houden. Je merkt dat het eerst aan je onderrug, die pijnlijk begint te worden. Overigens gaat het bij dit soort klachten niet alleen over slappe spieren in de rug, maar ook in de buik.

Tips om rugklachten bij motorrijders te voorkomen

Gezondheidsklachten bij motorrijders zijn relatief simpel te voorkomen. Het meest eenvoudig is het om de lengte van de motorrit langzaam op te bouwen. Vooral in het begin moet je niet te lang achter elkaar rijden. Je kunt een lange rit dan opsplitsen in enkele kortere stukken. Je lichaam raakt na verloop van tijd vanzelf weer gewend aan de langere ritten op de motor. Je kunt ook klachten voorkomen door de houding op de motor aan te passen. Dat betekent niet dat je een ander model motor moet kopen, maar dat je je houding afwisselt. Dat doe je door regelmatig wat meer voorop en wat meer achterop het zadel te schuiven.

Vooral aan het begin van het motorseizoen kan het dragen van een niergordel een belangrijk deel van de klachten voorkomen. Met de beste niergordel krijg je een gevoel van extra stevigheid, vooral in de onderrug. Belangrijk om te vermelden is dat een niergordel niet helpt om de oorzaak van de klachten weg te nemen. Klachten zullen door een niergordel alleen minder snel optreden. Verreweg de meest effectieve manier om gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan de rug te voorkomen is het hele jaar door te trainen. Zorg ervoor dat de rug- en buikspieren voldoende sterk zijn als je in het voorjaar voor de eerste keer op de motor stapt.

Weerstand tegen de niergordel

Motorrijden heeft te maken met een gevoel van vrijheid en van de wind voelen. Daarom hebben veel motorrijders maar weinig zin om een niergordel te dragen, zelfs als ze al eerder klachten hebben gehad. Dat is niet zo verstandig, want een niergordel biedt niet alleen ondersteuning bij zwakke of verzwakte spieren in de rug. De beste niergordel beschermt je als motorrijder ook tegen tocht van de rijwind. Vooral als het mooi weer is in de zomer en als je geen leren motorpak draagt is de kans groot dat je het daardoor te koud op de motor krijgt. De beste niergordel, zelfs die van het meest dunne materiaal, biedt daartegen bescherming.

De beste niergordel voorkomt ernstig letsel

Geen enkele motorrijder staat er graag bij stil dat je tijdens het motorrijden ten val kunt komen. Maar in de praktijk komt dat toch regelmatig voor. Het dragen van beschermende kleding, zoals een motorpak, maakt dan het verschil tussen lichte en ernstige verwondingen.

Kies je beste niergordel!

Vooral in de zomermaanden wordt dat leren pak vanwege de warmte vaak thuis gelaten. Dat is begrijpelijk, al is het niet altijd verstandig. Als je geen leren pak wilt dragen bij warm weer, zou je in elk geval wel de beste niergordel om moeten doen.

Bij een ongeval beschermt een niergordel het gebied rondom de buik. Er kan mee worden voorkomen dat je beschadigingen krijgt aan de lever of dat je milt scheurt. Vooral als je de beste niergordel in combinatie met een rugbeschermer gebruikt is de kans dat je schade krijgt aan je lendenwervels minder groot. Kortom, door de beste niergordel te dragen kan de schade aan je inwendige organen bij een ongeval met de motor meevallen. De beste niergordel is misschien in de warme zomermaanden niet het meest prettig om te dragen, maar je hebt er wel veel baat bij.

Verschillende niergordels

Een niergordel is verkrijgbaar in ontzettend veel uitvoeringen en materialen. Voor warme dagen is er een beste niergordel van stevige maar dunne stoffen, waardoor het transpireren tot een minimum wordt beperkt. Desondanks biedt deze niergordel ruim voldoende bescherming tegen tocht, zodat je geen of zeer weinig last krijgt van verstijfde spieren na afloop van een lange motorrit.

De stoere motorrijders die graag in de wintermaanden willen doorrijden kunnen dan kiezen voor een niergordel van een wat dikker materiaal. Die geeft best behoorlijk veel warmte. Je krijg het door die niergordel dus minder snel koud. En ook deze dikke niergordels helpen voorkomen dat je na een lange tijd met verstijfde spieren in het gebied van de buik en de onderrug op de motor zit.

Hoe wordt een niergordel gedragen

Soms vertellen motorrijders dat ze hun niergordel niet willen dragen omdat dat irriteert op de huid. Maar daardoor riskeren ze wel blessures. Het is ook niet nodig om een niergordel direct op de huid te dragen. De meest handige plek voor een niergordel is over een T-shirt of thermokleding, maar wel onder de motorkleding. Het aantrekken van een niergordel gaat snel en is gemakkelijk. Dankzij de eenmaal in te stellen banden kun je hem voor jou pas maken op de meest comfortabele stand. Het aantrekken zelf doe je met behulp van klittenband.

In welke maten zijn niergordels verkrijgbaar?

Niergordels zijn verkrijgbaar voor iedereen, dus van het kleinste maatje S tot de supergrote 4XL gordels. Dat betekent dat zelfs de meest tengere tiener die zelf gaat motorrijden of als passagier mee gaat een niergordel kan dragen.

Maar ook voor de meest zwaargewicht motorrijders is er een sterke niergordel verkrijgbaar. Niergordels zijn beschikbaar in een zomer en een winterversie. Door deze klimaatadaptatie hoef je het in de zomer niet te warm op de motor te hebben en in de winter levert de niergordel de nodige extra warmte, zodat je het niet te koud op de motor hebt.

Maximale veiligheid met een rugbeschermer

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het mogelijk om de zwakke spieren in je buikwand en rug te trainen, waardoor je minder kans loopt op blessures door het motorrijden. Maar trainen is niet voor iedereen voldoende. Wie last heeft van chronische rugklachten hoeft nog geen afscheid te nemen van het motorrijden. Voor maximale ondersteuning kun je dan gebruik maken van een niergordel in combinatie met een rugbeschermer. Deze beide producten zijn uitstekend samen te gebruiken en bieden maximale bescherming.

Conclusie

Als motorrijder zou je eigenlijk altijd gebruik moeten maken van een niergordel. In het begin van het motorseizoen helpt deze om blessures te voorkomen. In de zomermaanden is het een prettige manier om te voorkomen dat je door de rijwind last krijgt van tochtklachten en stijve spieren in de buurt van de lage onderrug. In de wintermaanden geeft de beste niergordel wat extra warmtecomfort. In alle seizoenen geldt dat de beste niergordel bij een ongeval zorgt voor aanzienlijk minder ernstige klachten van de inwendige organen in de buurt van de buik.

Aanbieding

 

Kies je beste niergordel!

Externe bronnen

Wikipedia

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog