Beste motorslot

Jasper

22 December 2022
Beste motorslot

Motoren zijn een makkelijke en helaas populaire prooi voor diefstal. Mijn eigen motor is een tijd terug ook gestolen. Iets wat je wilt voorkomen. Het beste motorslot kan je daarbij helpen, maar helaas is mijn ervaring dat als iemand je motor echt graag wil stelen, dat vaak ook lukt. Bendes gaan vaak professioneel te werk en hebben je motor vaak snel ‘open’. Uit gegevens van het CBS zien we dat het aantal gestolen motoren erg hoog is. Vooral in de Randstad en andere grote steden in Nederland is de kans een stuk groter dat iemand tracht om je motor te stelen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de diefstal van je motor een stuk moeilijker te maken. Een kwalitatief goed motorslot kan hierbij een grote rol spelen. Maar hoe kies je het beste motorslot voor jouw motor? Welke factoren zijn belangrijk om rekening mee te houden bij de aanschaf van een motorslot? En wat zijn de beste merken op dit gebied?

In dit artikel geven we je wat tips voor het kiezen van het beste motorslot voor jouw motor.

De beste merken voor prijs/kwaliteit zijn in mijn ogen Abus en Oxford. Zelf gebruik ik een kettingslot van Abus en een schijfremslot van Oxford. De ketting gebruik ik voor thuis en het schijfremslot neem ik overal mee naartoe.

Beste motorslot

Op zoek naar het beste motorslot van dit moment? Zelf vind ik dat een combinatie van 2 sloten het beste werkt om je motor het beste te beveiligen tegen diefstal. Hieronder lees je wat in mijn mening het beste motorslot is, maar om je een zo volledig mogelijk beeld te geven, behandel ik verderop in dit artikel een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van je motorslot. Zo kun je voor jouw situatie de beste keuze maken. Het is namelijk afhankelijk van hoe vaak je onderweg bent (en telkens een slot mee moet nemen), welk type beveiliging je zoekt et cetera.

Beste motorslot: Abus Ionus

Het beste en meest toegankelijke motor kettingslot is deze Abus Ionus. Het slot is enorm stevig en dit volledig gekeurde kettingslot wordt door alle verzekeraars goedgekeurd omdat het een ART 4 slot is. Daarnaast is hij lekker lang met de 120 cm waardoor je hij makkelijk aan een lantaarnpaal, hek of ander voorwerp is vast te zetten. De prijs ligt hoger dan bij een standaard schijfremslot, maar het biedt dan ook wel een echt veiligere manier om je motor op slot te zetten.

Beste motorslot: de abus ionus

Natuurlijk is een schijfremslot lichter en iets goedkoper, maar daarmee kunnen dieven je motor nog steeds in een bus tillen (bijvoorbeeld door een stalen pijp tussen je spaken te zetten) en ermee wegrijden. Niet alle verzekeraars erkennen dit als een afdoende manier van je motor op slot zetten.

Daarnaast is hij ook niet al te zwaar (voor een kettingslot) met 5,1 kilo gewicht waardoor je hem makkelijk op de motor mee kunt nemen.

 • Echt veilig: ART4 (goedgekeurd door alle verzekeraars)
 • 1,20 meter lang dus past altijd
 • Behoorlijk licht in gewicht
 • Werkt simpel (zelfs met handschoenen aan)
 • Niet de allergoedkoopste
 • Net iets te zwaar voor woon-werk verkeer

Beste motorslot: optie voor woon-werk verkeer

Ik zou je niet aanraden om dit slot voor je woon-werkverkeer te gebruiken, daar is hij net iets te zwaar voor. Ik gebruik voor woon-werk verkeer een wat simpeler schijfremslot van Oxford. Deze waarderen wij als het beste schijfremslot en is een echte lichtgewicht aanrader!

Goedkoper motorslot

Als budgetkeuze kun je ook naar deze Vinz kijken. Dit heeft niet de kwaliteit van het A-merk Abus, maar is wel ART 4 gekeurd.

Welke soorten motorsloten zijn er?

Het vinden van het beste motorslot is nog best een uitdaging. Immers zijn er vele soorten motorsloten waar je uit kunt kiezen. Allen beschermen jouw motor op hun eigen manier. Hieronder vind je de verschillende soorten motorsloten en op welke manier deze jouw motor beschermen tegen diefstal. Door de typen motorsloten voor je op een rijtje te zetten, krijg je een goed idee over wat het beste motorslot voor jouw motor zou kunnen zijn.

Kettingslot

Als dief kan het relatief gemakkelijk zijn om in een rustige omgeving een motor zonder kettingslot mee te nemen. Je steekt namelijk gemakkelijk een stok of buis door het wiel en tilt de motor zo weg. Het doorslijpen van het slot gebeurt dan op een locatie waar niemand het door heeft.

Kettingslot voor je motor

Het grote voordeel van een kettingslot is dat je je motor vast kan maken aan een object. Denk hierbij objecten die je niet mee kunt nemen of omver kunt krijgen. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal, een boom, een ijzeren stang, hekwerk of een daarvoor bestemd muurankers.

Daarnaast kan een kettingslot dienen als aanvulling op een ander slot. Zo moeten dieven op meerdere manieren sloten openen, wat vaak een demotiverende werking heeft. De dief geeft al op voordat deze überhaupt tracht je motor te stelen.

Opties en mogelijkheden

Wanneer je op zoek gaat naar een goed kettingslot, zul je verschillende opties tegenkomen. Zo heb je bijvoorbeeld kettingsloten met een textiele hoes om de ketting. Dit is aangeraden, om te voorkomen dat je je motor perongelijk beschadigt bij het bevestigen van het slot.

Naast de bescherming voor je motor moet je kijken naar de kwaliteit van het slot: de dikte van de schakels spelen hier een grote rol. Hierbij geldt: hoe dikker de schakels, hoe moeilijker het is voor een dief om het slot door te breken of te slijpen.

Hou ook rekening met de lengte van het slot. Denk na over hoeveel afstand je nodig hebt tot het object waar je je motor aan vast wilt maken. Let er wel op dat hoe langer het slot is, hoe zwaarder deze is (en dus lastiger mee te nemen). Langere sloten kosten vaak ook meer.

Als laatste kun je het slot zelf bekijken. Hier bestaat veel verschil in. Als het slot een ART4 keuring heeft, zit het meestal wel goed, maar je kunt bijvoorbeeld kiezen om een ingebouwd alarm toe te voegen aan je slot. Bekijk bijvoorbeeld de ABUS Granit Detecto op bol.com >

Beugelslot

Een beugelslot, zeker wanneer het voorzien is van een ART 4 keurmerk, is een uitstekende manier om jouw motor te beveiligen tegen diefstal. De beugel is gemaakt van gehard staal, waardoor het voor dieven zo goed als onmogelijk is om deze te breken. Het beugelslot is eenvoudig te bevestigen. Het is tevens mogelijk om je motor middels een beugelslot ergens anders aan te bevestigen.

Beugelslot voor je motor

Door de vorm en omvang van een beugelslot zijn je keuzes wat meer gelimiteerd in vergelijking met een kettingslot. Vaak is het dan ook niet mogelijk om je motor vast te maken aan een vast object zoals een lantaarnpaal. Een grond- of muuranker is geen probleem voor dit type slot. Hierdoor is een beugelslot vooral een goed slot wanneer het in combinatie met een andere type motorslot wordt gebruikt. Desalniettemin is dit type slot stevig en gaat het lang mee. Bekijk de zeer sterke Abus Granit Power 58 op Tradeinn >

Schijfremslot

Als jouw motor over een schijfrem beschikt waarin sleuven of gaten zitten waarin je een slot kunt bevestigen, is het mogelijk om een schijfremslot op jouw motor te plaatsen. Dit compacte slot is niet zwaar en is eenvoudig te bevestigen. Hierdoor is dit type motorslot ook gemakkelijk op te bergen. Door het schijfremslot te bevestigen, is sowieso één wiel geblokkeerd. Zelf heb ik de Oxford Patriot op mijn motor zitten (in combinatie met een ABUS kettingslot)

Schijfremslot voor je motor (Oxford patriot)

Een nadeel aan een schijfremslot is dat vele motorrijders zullen herkennen: je vergeet soms dat het slot er zit en breekt daarmee een stuk kap van je motor af. Hiervoor heb je zogenoemde motorslot reminders voor beschikbaar. Ik kan je vertellen dat deze mij regelmatig een hoop geld hebben bespaard.

Daarnaast is het mogelijk dat je een schijfremslot koopt terwijl deze niet past. Check daarom voor je een aankoop doet altijd of dit type slot op je motor bevestigd kan worden, en zo ja welke dikte slot je nodig hebt. Daarnaast is het aan te raden om dit slot in combinatie met een ander soort slot te gebruiken, vooral als je het slot gebruikt voor het stallen van je motor. Als combinatie raad ik je een kettingslot aan dat je vast kan maken aan een vaste ondergrond, zoals muren, bomen en lantaarnpalen. Een schijfremslot komt in verschillende versies, bijvoorbeeld met/zonder alarm en in verschillende diktes.

Alarmslot

Als een dief in de nacht tracht je motor te stelen, is stilte van essentieel belang voor het volbrengen van de taak. Logischerwijs wil jij er alles aan doen om dit te voorkomen. Het beste motorslot dat veel geluid genereert, is een alarmslot. Dit type slot is vergelijkbaar met een schijfremslot, maar dit is voorzien van een specifiek alarm dat veel geluid maakt wanneer er getracht wordt om een motor te stelen. Het is dan ook een effectieve manier om dieven af te schrikken.

Alarmslot schijfrem

Onderschat niet hoe hard dit geluid kan zijn. Het gemiddelde alarmslot produceert een geluid dat de 100 decibel kan aantikken. De hele buurt zal rechtop in zijn bed zitten wanneer dit alarm afgaat. Het is dan ook een effectief middel om je motor te beschermen, in combinatie met bijvoorbeeld een kettingslot. Bekijk de ABUS Granit Detecto op bol.com >

Muuranker

Als je de meeste garantie wilt hebben dat een dief er niet zomaar met je motor vandoor kan gaan, is het beste motorslot om te kiezen een muuranker. Sowieso is het bevestigen van je motor aan een vaste ondergrond de beste manier om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Voor een muuranker, ook wel bekend als een grondanker of een vloeranker omdat dit type slot ook aan deze ondergronden bevestigd kan worden, dien je vier gaten in de ondergrond te boren.

Muur of grondanker van Abus

Hierna kun je het anker bevestigen, waarna op deze plek op slot gedaan kan worden. Je kunt het anker gebruiken in combinatie met een ketting- of beugelslot en zorgt voor de montage van je motor aan een vast object. Het geharde staal is erg sterk en nauwelijks te breken door dieven. Koop het muuranker op bol.com voor een lage prijs >

Roadlok

Roadlok motorslot is een beveiligingssysteem voor motoren dat wordt bevestigd aan de voorste remklauw van de motorfiets en kan blijven zitten tijdens het rijden. Als je de motor op slot wilt doen schuif je simpelweg de pin in het slot en je bent klaar. Een makkelijke oplossing voor mensen die veel woon-werk verkeer doen. Let wel op dat dit een vrij prijzige optie is, een slot kost zo’n € 250,00.

Koop je Roadlok motorslot op bol.com >

Roadlok motoslot

Beste motorslot: Waar op letten bij aanschaf

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij aanschaf van een motorslot.

 • Type slot
 • Veiligheidsniveau (ART-keurmerk)
 • Gewicht
 • Lengte
 • Bevestiging

Met bovenstaande punten kom je er misschien achter dat niet het Abus kettingslot de beste voor jou is, maar een ander (type) slot een beter alternatief biedt voor jouw situatie.

Type slot

In dit artikel zijn al verschillende soorten besproken, maar hieronder nog een korte samenvatting van soorten motorsloten en hoe je ze kunt gebruiken:

 • Kettingslot: een zwaarder slot dat je gebruikt om je motor aan een object vast te maken
 • Beugelslot: lichtere versie van een kettingslot. Hiermee zet je je motor aan een object vast. Minder dik dan een kettingslot, maar wel een stuk lichter.
 • Schijfremslot: een klein en draagbaar slot dat je gebruikt om je remschijf. Handig voor het snel op slot zetten van je motor
 • Alarmslot: een motorslot (elk type) dat een ingebouwd alarm heeft (geluid/licht)
 • Roadlok: een slot dat vast zit aan je remklauw en dezelfde functie heeft als een schijfremslot, behalve dat je dit slot kunt laten zitten na je rit.

Veiligheidsniveau (ART-keurmerk)

Het ART keurmerk is een keurmerk van de stichting ART. Het bestuur van Stichting ART bestaat uit de volgende bekende partijen:

 • ANWB
 • SKG-KOB Certificatie B.V.
 • RAI vereniging
 • Verschillende verzekeraars
Art keurmerk voor beste motorslot

Het ART keurmerk is alleen toegekend aan sloten voor tweewielers die aan de gestelde eisen voldoen. Hiervoor wordt een toelatingsnummer van 4 cijfers verleend. De sloten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals kettingsloten en ringsloten. Bovendien werkt het Keurmerk met een sterrensysteem, waarbij hoe meer sterren een slot heeft, hoe meer preventieve waarde het slot heeft en hoe beter het beschermt tegen diefstal. Een slot met vijf sterren heeft de hoogste preventieve waarde.

Welk slot moet je nu voor je tweewieler gebruiken? Als algemeen advies geldt het volgende:

 • 1 ster is de minimale beveiliging
 • 2 sterren is geschikt voor fietsen
 • 3 sterren is geschikt voor brom- en snorfietsen
 • 4 sterren is geschikt voor motorfietsen die onderweg zijn
 • 5 sterren is geschikt voor motorfietsen die thuis gestald zijn

Ik adviseer voor je motor altijd minimaal ART 4 te nemen, omdat dit vaak een vereiste is vanuit de verzekering om uit te keren. Hou daarom goed rekening met de ART score van je slot bij aanschaf.

Gewicht

Bij het kiezen van motorslot is het belangrijk dat je let op het gewicht. Denk hierbij goed na over hoe je het slot gebruikt, en hoe vaak. Een zwaarder slot is minder draagbaar, vaak wat onhandiger in gebruik, maar biedt betere bescherming. Het is dus belangrijk om bij het kopen van een motorslot rekening te houden met het gewicht, zodat je een slot kunt kiezen dat draagbaar en gemakkelijk te gebruiken is, terwijl het toch de nodige beveiliging biedt. Het is altijd aan te raden om te zoeken naar sloten die een goede balans bieden tussen draagbaarheid en veiligheid.

Lengte

De lengte van een kettingslot is afhankelijk van hoe je jouw motor kunt parkeren. Vaak zul je genoeg hebben aan anderhalve meter, bijvoorbeeld als je je voorwiel wilt monteren aan een lantaarnpaal. Het kan wel voorkomen dat je meer ruimte nodig hebt, of omdat je meerdere motoren aan elkaar wilt verbinden met één slot. Met een langer slot heb je meer gewicht, maar krijg je daar ook wat flexibiliteit voor terug.

Het beste motorslot van dit moment

Het beste motorslot als je kijkt naar prijs/kwaliteit is het motor kettingslot van Abus, de Abus Ionus in combinatie met een schijfremslot van Oxford. Als je het combineert met een vast object en het stuurslot van je motor heb je een solide protectie tegen kraakpogingen. Alhoewel dit slot tot de ART 4 categorie behoort, is het desalniettemin misschien wel het beste motorslot van dit moment. Met deze combimatie van motorsloten ben je er zeker van dat jouw motor optimaal beschermd wordt.

Verschillende type motorsloten

Vaak wordt aangeraden om voor meerdere typen sloten te kiezen. Niet alleen is je motor hierdoor extra beveiligd, maar het ontmoedigt ook vele criminelen omdat ze voor meerdere typen sloten verschillende methoden moeten gebruiken om deze open te krijgen.

Motor GPS trackers

TIP: Moni Moto GPS tracker
Zoek je een tracker voor je motor? Wij raden de volgende motor GPS tracker aan.

Monimoto MM7

Kopen

Als je op zoek bent naar een geschikt motorslot om je motorfiets te beveiligen, zijn er verschillende webshops waar je terecht kunt. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Rad of Louis. Bij deze webshops kun je kiezen uit een breed scala aan motorsloten, waaronder kettingsloten, schijfremsloten, beugelsloten en meer. Voordat je een aankoop doet, is het belangrijk om de kenmerken en specificaties van het slot te vergelijken en te overwegen welk type slot het beste past bij jouw behoeften en budget. Door een kwalitatief hoogwaardig motorslot te kopen, kun je met een gerust hart je motorfiets veilig parkeren en beschermen tegen diefstal.

Veelgestelde vragen

 • Beste motorslot: Abus Ionus Het beste en meest toegankelijke motor kettingslot is deze Abus Ionus. Het slot is enorm stevig en dit volledig gekeurde kettingslot wordt door alle verzekeraars goedgekeurd omdat het een ART 4 slot is. Daarnaast is hij lekker lang met de 120 cm waardoor je hij makkelijk aan een lantaarnpaal, hek of ander voorwerp is vast te zetten. De prijs ligt hoger dan bij een standaard schijfremslot, maar het biedt dan ook wel een echt veiligere manier om je motor op slot te zetten. Ik zou je niet aanraden om dit slot voor je woon-werkverkeer te gebruiken, daar is hij net iets te zwaar voor. Ik gebruik voor woon-werk verkeer een wat simpeler schijfremslot van Oxford. Deze waarderen wij als het beste schijfremslot en is een echte lichtgewicht aanrader!

 • Let bij het kiezen van je motorslot op een paar verschillende dingen:

  • Type slot
  • Veiligheidsniveau (ART-keurmerk)
  • Gewicht
  • Lengte
  • Bevestiging

 • In het kort zijn er een paar verschillende soorten motorsloten die er te krijgen zijn:

  • Kettingslot: een zwaarder slot dat je gebruikt om je motor aan een object vast te maken
  • Beugelslot: lichtere versie van een kettingslot. Hiermee zet je je motor aan een object vast. Minder dik dan een kettingslot, maar wel een stuk lichter.
  • Schijfremslot: een klein en draagbaar slot dat je gebruikt om je remschijf. Handig voor het snel op slot zetten van je motor
  • Alarmslot: een motorslot (elk type) dat een ingebouwd alarm heeft (geluid/licht)
  • Roadlok: een slot dat vast zit aan je remklauw en dezelfde functie heeft als een schijfremslot, behalve dat je dit slot kunt laten zitten na je rit.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog