Beste motorslot

Jasper

22 December 2022

Motoren zijn een makkelijke en helaas populaire prooi voor diefstal. Mijn eigen motor is een tijd terug ook gestolen. Iets wat je wilt voorkomen. Helaas is mijn ervaring dat als iemand je motor echt graag wil stelen, dat vaak ook lukt. Bendes gaan vaak professioneel te werk en hebben je motor vaak snel ‘open’.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de diefstal van je motor een stuk moeilijker te maken. Een kwalitatief goed motorslot kan hierbij een grote rol spelen. Maar hoe kies je het beste motorslot voor jouw motor? Welke factoren zijn belangrijk om rekening mee te houden bij de aanschaf van een motorslot? En wat zijn de beste merken op dit gebied?

In dit artikel geven we je wat tips voor het kiezen van het beste motorslot voor jouw motor.

De beste merken voor prijs/kwaliteit zijn in mijn ogen Abus en Oxford. Zelf gebruik ik een kettingslot van Abus en een schijfremslot van Oxford. De ketting gebruik ik voor thuis en het schijfremslot neem ik overal mee naartoe.

Het beste motorslot

Op zoek naar het beste motorslot van dit moment? In deze blog worden een aantal van de beste motorsloten van dit moment voor je op een rijtje gezet. Daarnaast wordt ingegaan op de eigenschappen die een motorslot tot een goed motorslot maken. Immers wil je jouw motor op de beste manier beschermen.

Abus Ionus

Het beste en meest toegankelijke motor kettingslot is deze Abus Ionus. Het slot is enorm stevig en dit volledig gekeurde kettingslot wordt door alle verzekeraars goedgekeurd omdat het een ART 4 slot is. Daarnaast is hij lekker lang met de 120 cm waardoor je hij makkelijk aan een lantaarnpaal, hek of ander voorwerp is vast te zetten. De prijs ligt hoger dan bij een standaard schijfremslot, maar het biedt dan ook wel een echt veiligere manier om je motor op slot te zetten.

Natuurlijk is een schijfremslot lichter en iets goedkoper, maar daarmee kunnen dieven je motor nog steeds in een bus tillen en ermee wegrijden. Niet alle verzekeraars erkennen dit als een afdoende manier van je motor op slot zetten.

Daarnaast is hij ook niet al te zwaar (voor een kettingslot) met 5,1 kilo gewicht waardoor je hem makkelijk op de motor mee kunt nemen. Ik zou je niet aanraden om dit slot voor je woon-werkverkeer te gebruiken, daar is hij net iets te zwaar voor. Ik gebruik voor woon-werk verkeer een wat simpeler schijfremslot van Oxford.

Als budgetkeuze kun je ook naar deze Vinz kijken. Dit heeft niet de kwaliteit van het A-merk Abus, maar is wel ART 4 gekeurd.

 • Echt veilig: ART4 (goedgekeurd door alle verzekeraars)
 • 1,20 meter lang dus past altijd
 • Behoorlijk licht in gewicht
 • Werkt simpel (zelfs met handschoenen aan)
 • Niet de allergoedkoopste
 • Net iets te zwaar voor woon-werk verkeer

Motorsloten

Uit gegevens van het CBS zien we dat het aantal gestolen motoren erg hoog is. Vooral in de Randstad en andere grote steden in Nederland is de kans een stuk groter dat iemand tracht om je motor te stelen. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om de kans op motor diefstal te verkleinen. Helaas is mijn ervaring dat je het nooit helemaal kunt voorkomen.

Vind de beste deal voor een motorslot

Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten bij aanschaf van een motorslot. Waar moet het beste motorslot aan voldoen? Welke kwaliteiten bezit het beste motorslot? Zijn er meerdere goede soorten motorslot? Waar moet je op letten als je een motorslot kopen gaat? Welke soorten motorsloten zijn er zoal? Zo kom je er misschien achter dat niet het Abus kettingslot de beste voor jou is, maar een ander (type) slot een beter alternatief biedt voor jouw situatie. Diefstal van een incorrect beschermde motor komt helaas nog geregeld voor. Voorkom dit door gebruik te maken van een van de beste motorsloten van dit moment.

ART keurmerk

Het ART keurmerk is een keurmerk van de stichting ART. Het bestuur van Stichting ART bestaat uit de volgende bekende partijen:

 • ANWB
 • SKG-KOB Certificatie B.V.
 • RAI vereniging
 • Verschillende verzekeraars

Het ART keurmerk is alleen toegekend aan sloten voor tweewielers die aan de gestelde eisen voldoen. Hiervoor wordt een toelatingsnummer van 4 cijfers verleend. De sloten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals kettingsloten en ringsloten. Bovendien werkt het Keurmerk met een sterrensysteem, waarbij hoe meer sterren een slot heeft, hoe meer preventieve waarde het slot heeft en hoe beter het beschermt tegen diefstal. Een slot met vijf sterren heeft de hoogste preventieve waarde.

Welk slot moet je nu voor je tweewieler gebruiken? Als algemeen advies geldt het volgende:

 • 1 ster is de minimale beveiliging
 • 2 sterren is geschikt voor fietsen
 • 3 sterren is geschikt voor brom- en snorfietsen
 • 4 sterren is geschikt voor motorfietsen die onderweg zijn
 • 5 sterren is geschikt voor motorfietsen die thuis gestald zijn

Ik adviseer voor je motor altijd minimaal ART 4 te nemen, omdat dit vaak een vereiste is vanuit de verzekering om uit te keren. Hou daarom goed rekening met de ART score van je slot bij aanschaf.

Welke soorten motorsloten zijn er?

Het vinden van het beste motorslot is nog best een uitdaging. Immers zijn er vele soorten motorsloten waar je uit kunt kiezen. Allen beschermen jouw motor op hun eigen manier. Hieronder vind je de verschillende soorten motorsloten en op welke manier deze jouw motor beschermen tegen diefstal. Door de typen motorsloten voor je op een rijtje te zetten, krijg je een goed idee over wat het beste motorslot voor jouw motor zou kunnen zijn.

Kettingslot

Als dief kan het relatief gemakkelijk zijn om in een rustige omgeving een motor zonder kettingslot mee te nemen. Je steekt namelijk gemakkelijk een stok of buis door het wiel en tilt de motor zo weg. Het doorslijpen van het slot gebeurt dan op een locatie waar niemand het door heeft.

Het grote voordeel van een kettingslot is dat je je motor vast kan maken aan een object. Denk hierbij objecten die je niet mee kunt nemen of omver kunt krijgen. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal, een boom, een ijzeren stang, hekwerk of een daarvoor bestemd muurankers.

Daarnaast kan een kettingslot dienen als aanvulling op een ander slot. Zo moeten dieven op meerdere manieren sloten openen, wat vaak een demotiverende werking heeft. De dief geeft al op voordat deze überhaupt tracht je motor te stelen.

Opties en mogelijkheden

Wanneer je op zoek gaat naar een goed kettingslot, zul je verschillende opties tegenkomen. Zo heb je bijvoorbeeld kettingsloten met een textiele hoes om de ketting. Dit is aangeraden, om te voorkomen dat je je motor perongelijk beschadigt bij het bevestigen van het slot.

Naast de bescherming voor je motor moet je kijken naar de kwaliteit van het slot: de dikte van de schakels spelen hier een grote rol. Hierbij geldt: hoe dikker de schakels, hoe moeilijker het is voor een dief om het slot door te breken of te slijpen.

Hou ook rekening met de lengte van het slot. Denk na over hoeveel afstand je nodig hebt tot het object waar je je motor aan vast wilt maken. Let er wel op dat hoe langer het slot is, hoe zwaarder deze is (en dus lastiger mee te nemen). Langere sloten kosten vaak ook meer.

Als laatste kun je het slot zelf bekijken. Hier bestaat veel verschil in. Als het slot een ART4 keuring heeft, zit het meestal wel goed, maar je kunt bijvoorbeeld kiezen om een ingebouwd alarm toe te voegen aan je slot. Bekijk bijvoorbeeld de ABUS Granit Detecto op bol.com >

Beugelslot

Een beugelslot, zeker wanneer het voorzien is van een ART 4 keurmerk, is een uitstekende manier om jouw motor te beveiligen tegen diefstal. De beugel is gemaakt van gehard staal, waardoor het voor dieven zo goed als onmogelijk is om deze te breken. Het beugelslot is eenvoudig te bevestigen. Het is tevens mogelijk om je motor middels een beugelslot ergens anders aan te bevestigen.

Door de vorm en omvang van een beugelslot zijn je keuzes wat meer gelimiteerd in vergelijking met een kettingslot. Vaak is het dan ook niet mogelijk om je motor vast te maken aan een vast object zoals een lantaarnpaal. Een grond- of muuranker is geen probleem voor dit type slot. Hierdoor is een beugelslot vooral een goed slot wanneer het in combinatie met een andere type motorslot wordt gebruikt. Desalniettemin is dit type slot stevig en gaat het lang mee. Bekijk de zeer sterke Abus Granit Power 58 op Tradeinn >

Schijfremslot

Als jouw motor over een schijfrem beschikt waarin sleuven of gaten zitten waarin je een slot kunt bevestigen, is het mogelijk om een schijfremslot op jouw motor te plaatsen. Dit compacte slot is niet zwaar en is eenvoudig te bevestigen. Hierdoor is dit type motorslot ook gemakkelijk op te bergen. Door het schijfremslot te bevestigen, is sowieso één wiel geblokkeerd. Zelf heb ik de Oxford Patriot op mijn motor zitten (in combinatie met een ABUS kettingslot) Een nadeel aan een schijfremslot is dat vele motorrijders zullen herkennen: je vergeet soms dat het slot er zit en breekt daarmee een stuk kap van je motor af. Hiervoor heb je zogenoemde motorslot reminders voor beschikbaar. Ik kan je vertellen dat deze mij regelmatig een hoop geld hebben bespaard.

Daarnaast is het mogelijk dat je een schijfremslot koopt terwijl deze niet past. Check daarom voor je een aankoop doet altijd of dit type slot op je motor bevestigd kan worden, en zo ja welke dikte slot je nodig hebt. Daarnaast is het aan te raden om dit slot in combinatie met een ander soort slot te gebruiken, vooral als je het slot gebruikt voor het stallen van je motor. Als combinatie raad ik je een kettingslot aan dat je vast kan maken aan een vaste ondergrond, zoals muren, bomen en lantaarnpalen. Een schijfremslot komt in verschillende versies, bijvoorbeeld met/zonder alarm en in verschillende diktes.

Alarmslot

Als een dief in de nacht tracht je motor te stelen, is stilte van essentieel belang voor het volbrengen van de taak. Logischerwijs wil jij er alles aan doen om dit te voorkomen. Het beste motorslot dat veel geluid genereert, is een alarmslot. Dit type slot is vergelijkbaar met een schijfremslot, maar dit is voorzien van een specifiek alarm dat veel geluid maakt wanneer er getracht wordt om een motor te stelen. Het is dan ook een effectieve manier om dieven af te schrikken. Je kunt ook met een motorcamera systeem werken.

Onderschat niet hoe hard dit geluid kan zijn. Het gemiddelde alarmslot produceert een geluid dat de 100 decibel kan aantikken. De hele buurt zal rechtop in zijn bed zitten wanneer dit alarm afgaat. Het is dan ook een effectief middel om je motor te beschermen, in combinatie met bijvoorbeeld een kettingslot. Bekijk de ABUS Granit Detecto op bol.com >

Muuranker

Als je de meeste garantie wilt hebben dat een dief er niet zomaar met je motor vandoor kan gaan, is het beste motorslot om te kiezen een muuranker. Sowieso is het bevestigen van je motor aan een vaste ondergrond de beste manier om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Voor een muuranker, ook wel bekend als een grondanker of een vloeranker omdat dit type slot ook aan deze ondergronden bevestigd kan worden, dien je vier gaten in de ondergrond te boren.

Hierna kun je het anker bevestigen, waarna op deze plek op slot gedaan kan worden. Je kunt het anker gebruiken in combinatie met een ketting- of beugelslot en zorgt voor de montage van je motor aan een vast object. Het geharde staal is erg sterk en nauwelijks te breken door dieven. Koop het muuranker op bol.com voor een lage prijs >

Het beste motorslot van dit moment

Het beste motorslot als je kijkt naar prijs/kwaliteit is het motor kettingslot van Abus, de Abus Ionus in combinatie met een schijfremslot van Oxford. Als je het combineert met een vast object en het stuurslot van je motor heb je een solide protectie tegen kraakpogingen. Alhoewel dit slot tot de ART 4 categorie behoort, is het desalniettemin misschien wel het beste motorslot van dit moment. Met deze combimatie van motorsloten ben je er zeker van dat jouw motor optimaal beschermd wordt.

Verschillende type motorsloten

Vaak wordt aangeraden om voor meerdere typen sloten te kiezen. Niet alleen is je motor hierdoor extra beveiligd, maar het ontmoedigt ook vele criminelen omdat ze voor meerdere typen sloten verschillende methoden moeten gebruiken om deze open te krijgen.

Motor GPS trackers

TIP: Moni Moto GPS tracker
Zoek je een tracker voor je motor? Wij raden de volgende motor GPS tracker aan.

Kopen

Eén van de andere beste motorsloten van dit moment is het handhendelslot van Grip-Lock. Een Grip-Lock motorslot wordt gekarakteriseerd door een bijzondere stevigheid waar bijna geen enkele motordief doorheen zal kunnen komen. Daarnaast is dit slot gebruiksvriendelijk. Voor iedereen is het Grip-Lock motorslot eenvoudig te gebruiken. Binnen een handomdraai ben je optimaal beschermd. Doordat het goed zichtbaar is, zal het meteen potentiële dieven afschrikken.

Vind de beste deal voor een motorslot

Op de hoogte blijven?