Beste motoraccu

Peter

23 November 2022
Beste motor accu

Motoraccu’s zijn eigenlijk allemaal wel van een goede kwaliteit, maar als je op zoek gaat naar de beste motoraccu zie je dat er toch wel flinke verschillen bestaan tussen de diverse modellen. Die verschillen zijn echter niet zo heel groot. De prestaties en de levensduur van een accu worden veel sterker beïnvloed door de manier waarop de eigenaar ermee om gaat. Die lijkt zich nauwelijks bewust van het feit dat er een aantal dingen is waar je rekening mee moet houden. De gevolgen zijn soms desastreus, vooral wat betreft de levensduur van zelfs de beste motoraccu.

Hoe vind je de beste motoraccu?

De zoektocht naar de beste motoraccu bestaat voornamelijk uit een test van verschillende modellen accu’s. Die worden op verschillende manieren belast en een aantal keren opgeladen. Tijdens het testen wordt telkens de capaciteit gemeten en daaruit volgt een ranglijst met bovenaan de beste motoraccu.

Bij deze test is gekozen voor een model accu dat in vrijwel elke gangbare motor zit. De belangrijkste taak van de accu is de energie leveren die nodig is om de motor te starten. De accu’s zijn zowel in de reguliere handel aangeschaft als via internet.

Beste motoraccu Deals!

Aanschaffen van motoraccu’s via internet

Wie een accu aanschaft via internet moet deze na ontvangst eerst vullen met het bijgeleverde zuur. Dat komt doordat het niet is toegestaan om een motoraccu die al gevuld is met de bijtende vloeistoffen met de post te versturen. Dat is dus een nadeel ten opzichte van de compleet met zuur gevulde accu’s die in de winkel verkrijgbaar zijn. Het vullen is echter een fluitje van een cent, dat maar een paar minuten tijd kost. Na het vullen moet je de accu eerst een half uur tot een uur tot rust laten komen en dan kan hij met de druppellader worden opgeladen.

Een accu die in de winkel gekocht heeft niet het nadeel dat je hem moet vullen. Maar ook bij een accu die in de winkel is gekocht is het noodzakelijk om hem eerst op te laden. Je weet immers niet in hoeverre die nieuwe accu was opgeladen. Bovendien kan hij al een hele tijd in de winkel op de plank hebben gestaan. Ook dat leidt ertoe dat de accu geheel of gedeeltelijk ontladen is. Voor de kwaliteit van de accu maakt dat ontladen niet uit. Eenmaal opgeladen verkeert hij weer in topconditie en kan meedoen aan de test van de beste motoraccu.

Wat betekent de term onderhoudsvrij?

Op alle exemplaren uit de test van de beste motoraccu staat een label dat de accu onderhoudsvrij is. Dat wordt door veel eigenaren van een motor niet goed geïnterpreteerd. De term onderhoudsvrij wil zeggen dat je er nooit meer zuur hoeft bij te vullen als dat eenmaal is gedaan. ‘Onderhoudsvrij’ slaat niet op de manier waarop je met de accu moet omgaan. Dus ook al heb je met een exemplaar uit de test van de beste motoraccu te maken; in de winter moet je hem af en toe echt aan de oplader hangen, want anders gaat hij kapot.

Hoe komt het testresultaat tot stand?

Wie accu’s wil testen voor het klassement van de beste motoraccu moet daar flink de tijd voor nemen, want elke accu doorloopt een omvangrijk testprogramma. Na elk onderdeel wordt de capaciteit gemeten om te kunnen bepalen welke accu het beste scoort. Elke accu doorloopt een test met meervoudige laadcycli. Dat wil zeggen dat de accu’s allemaal honderd keer worden opgeladen en weer ontladen. Een ander onderdeel waarop wordt getest is een koude start. De accu wordt 12 uur in een ruimte van -20 graden gezet om daarna een aantal keren een motor te starten.

Een test waarbij een onoplettende gebruiker wordt gesimuleerd zit ook in de testprocedure. Dat is een proces waarbij de accu zeer ver wordt ontladen, tot ongeveer de helft van de nominale spanning bij normaal gebruik. Uit dit onderdeel is gebleken dat alle accu’s diepteontlading wel kunnen doorstaan. Helaas wordt bij een diepteontlading in de praktijk niet gestopt als de accu de helft van zijn nominale spanning heeft bereikt.

Om de titel beste motoraccu te verdienen waren er nog een aantal bonuspunten te verdienen voor veiligheid, comfort en prijs-kwaliteitverhouding. Bij veiligheid is gekeken naar het risico van lekkage als de accu’s scheef worden gehouden. Comfort heeft te maken met de gebruiksvriendelijkheid van de klemmen en met het gemak waarmee de accu kan worden gevuld. Opmerkelijk genoeg zitten er zeer grote verschillen in aanschafprijs van de accu’s. Er is een model bij van ruim € 140,00 euro en ook één die iets meer dan € 50,00 kost. Dat prijsverschil is in de prestaties niet direct terug te zien.

Opmerkelijk resultaat: geen slechte accu’s

De belangrijkste conclusie van de zoektocht naar de beste motoraccu is dat er geen slechte accu in de test zat. Alle accu’s doen zonder problemen hun werk zoals dat mag worden verwacht. Maar er zijn wel verschillen. Sommige modellen presteren duidelijk beter dan andere. De titel beste motoraccu is bestemd voor een accu van Intact model HVT-08. Het enige negatieve aan deze accu is de hoge prijs van meer dan €100,00. Voor de rest scoort deze accu bijna op alle punten het maximum aantal punten en daarom krijgt hij de kwalificatie ‘Uitstekend’.

Het model van Intact is de enige accu die deze kwalificatie meekrijgt. Modellen van Bosch, Delo, FB, Harley-Davidson, Power Best en Super MF Pafecta scoren ook prima met de beoordeling ‘zeer goed’. Opmerkelijk is dat het model Power Best met een prijs van € 67,00 minder dan de helft kost dan de winnaar van de titel beste motoraccu. Dit bewijst dat je door een beetje goed op te letten flink wat geld kunt besparen zonder kwaliteit in te leveren. Echt een buil kun je sowieso niet vallen. Zelfs de accu van Bike Bull onderaan de lijst van beste motoraccu heeft nog steeds een voldoende.

Haal het maximum uit de beste motoraccu

De manier waarop je met de beste motoraccu om moet gaan maakt een enorm verschil in de prestaties en levensduur van de accu. Daarom besteden we wat aandacht aan het onderhoud en het gebruik van de beste motoraccu. Want daarover bestaan veel misverstanden. Jammer genoeg leggen veel accu’s, ook die met de titel beste motoraccu, daardoor voortijdig het loodje. Voor de duidelijkheid zetten we alle tips nog een keer op een rij.

In- en uitbouwen van de beste motoraccu

Als de beste motoraccu in- en uit de motor wordt gebouwd is hij, in elk geval voor een deel, opgeladen. Bij het inbouwen moet je altijd eerst de positieve klem aansluiten en pas daarna de minpool. Bij het uitbouwen van de beste motoraccu doe je dat precies omgekeerd, dus dan maak je eerst de minpool los en pas dan de positieve klem. Hiermee wordt voorkomen dat er kortsluiting ontstaat als je per ongeluk via het frame van de motor de massa raakt.

Opslag van de beste motoraccu

Als de motor in de winterstalling staat moet je de beste motoraccu op een plek zetten waar het niet vriest, maar waar het ook niet te warm is. Een accu kan niet langdurig tegen vorst. Bij een temperatuur van enkele graden boven nul is de zelfontlading het minst groot. Dus dat is de beste temperatuur om de beste motoraccu op te slaan. Vergeet niet de accu af en toe aan de oplader te hangen. Gebruik daarvoor een moderne acculader, die zelf door middel van zijn elektronica de juiste spanning en laadstroom kiest. Een goedkope oude lader is funest.

Alleen bijladen is voldoende

Een hardnekkig misverstand over het opladen van de beste motoraccu tijdens de winterstop is dat deze helemaal moet worden ontladen, om daarna weer volledig te worden opgeladen. Dat is niet nodig om de moderne accu’s in een optimale conditie te houden. Simpelweg bijladen tot maximaal is voldoende.

Op een gegeven moment is vervangen, verwisselen van de motoraccu wel nodig. Hier zie je hoe dat werkt

Gebruik vet op de juiste manier

Een ander misverstand uit vervlogen tijden is dat je de polen van een accu moet invetten voordat de beste motoraccu wordt aangesloten bij het inbouwen. Dat is juist niet de bedoeling, want het vet veroorzaakt een slecht contact. Het is juist de bedoeling dat je de contacten voorafgaand aan het aansluiten vetvrij maakt, en pas dan de accu aansluit. Wie toch met vet in de weer wil kan de aansluitingen aan de buitenzijde insmeren met vet, ter voorkoming van roest aan de buitenzijde.

Pas op met accu opladen in de motor

Bij moderne acculaders is het niet nodig om de beste motoraccu af te koppelen voordat hij aan de oplader wordt gehangen. Daar moet je wel mee oppassen. Want als je de accu aan de oplader hangt terwijl hij in de motor zit, mag de motor niet op contact worden gezet. Dat veroorzaakt namelijk een piekstroom, die de acculader probeert op te vangen.

Maar omdat die piekstroom veel te hoog is zal dat het einde betekenen van je dure acculader. Dat is toch zonde. Wees dus voorzichtig met het opladen van de beste motoraccu in de motor.

Beste motoraccu Deals!

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog