Beste verwarmde motorkleding

Aart

13 januari 2023
Beste verwarmende motorkleding

Op de motor heb je het vrije gevoel van even alles langs je heen laten gaan. Je voelt je als het ware één met je omgeving door de wind die lekker langs je heen scheurt. Tenminste, in de lente en zomer en overdag, dan zit je niet te koud op je motor. Zodra de temperaturen weer aan het zakken zijn, wordt deze heerlijke bries al snel een ijskoude rilling, waardoor je wellicht kou zit te kleumen op je motor. Verwarmde motorkleding biedt een oplossing voor dit probleem.

Waarom verwarmde motorkleding?

Dat rijden als je steeds kouder en kouder wordt vermindert het fijne gevoel van motorrijden en kan ervoor zorgen dat je minder of korter op je motor plaats wil nemen totdat de temperaturen weer een beetje boven de zoveel graden uitkomt. Of je moet wel door het weer, maar gaat omdat je zo gefocust bent op zo snel mogelijk uit deze kou weg zijn harder en onoplettender rijden, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig betekent het dalen van het kwik niet meteen dat je ook minder vaak op je motor kunt gaan rijden. Je kunt jezelf namelijk goed beschermen tegen de kou met dikke motorkleding die de ijskoude wind lekker buiten laat. En om zelfs de grootste koukleum nog op de motor te kunnen laten zijn er zelfs verwarmde motorjassen. Deze verwarmde motorjassen worden daadwerkelijk opgewarmd door speciale warmtebronnen, waardoor je zelfs in het holst van de winter nog op een aangename manier over de weg kunt scheuren. Verwarmde motorkleding is een uitkomst voor iedereen die er graag lekker warmpjes bijzit, op elk moment van de dag en op welk moment de kalender ook aangeeft.

Voor het uitzoeken van goede verwarmde motorkleding moet je erop letten dat deze kleding voldoet aan de beste voorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat de beste motorkleding wel goed moet zitten en ook echt de warmte goed moet afgeven. Maar wat is ‘goed’ en hoe weet je of je een goed pak hebt? Om hier antwoord op te kunnen geven wordt in deze blog gekeken naar waar goede verwarmde motorkleding aan moet voldoen en wat de beste merken zijn op dit gebied. Door deze blog aandachtig te lezen, kun je de juiste keuzes maken om alsnog in de koude periodes ook lekker op je motor van hot naar her te kunnen rijden, zonder bang te hoeven zijn dat je rilt als een rietje.

De eisen voor goede verwarmde motorkleding

Wat maakt verwarmde motorkleding nu goed? Ja, het moet je warmte geven, maar hoeveel? En op welke manier? En wanneer steek je als merk boven de rest uit? Daarover gaan we het nu hebben. De onderstaande zaken zijn de punten waar wij op hebben gelet om zeker te kunnen weten dat de verwarmde motorkleding voldoet aan wat je ervan zou kunnen verwachten.

Per onderdeel wordt er gekeken naar waar je op moet letten en wat noodzakelijk is. Door deze aandachtspunten af te kunnen strepen kun je de juiste keuze maken op het kiezen van verwarmde motorkleding.

De term motorkleding is erg breed. Eigenlijk elk soort kledingstuk of -accessoire dat je aanschaft met als doel het te (moeten) dragen tijdens het motorrijden, kan je zien als motorkleding. Dit geldt van top tot teen, van helm tot laarzen. In deze blog beperken we de term motorkleding tot de letterlijke kledingstukken. Dit zijn het motorpak, bestaande uit de motorjas en bijpassende motorbroek, en mogelijk speciale motor onderkleding. Zaken als motorhandschoenen en motorsokken hebben hun eigen blog over dit onderwerp.

De warmte-elementen

Om ervoor te zorgen dat je motorkleding verwarmd kan worden, zitten er warmte-elementen in. Deze zijn verwerkt in de voering en worden meestal opgeladen door middel van batterijen of een speciale accu.

Waar je vooral op moet letten bij de warmte-elementen is waar ze in je motorkleding te vinden zijn. In de meeste gevallen zullen de elementen bij de jas zitten in de kraag, de rug en op de borst, en bij de broek aan het uiteinde van de broekspijpen en rond het zitvlak. Ook is het belangrijk te kijken naar hoe de elementen warmte kunnen krijgen ofwel opgeladen kunnen worden, en of je dit ook kunt doen tijdens het rijden. Dit laatste is vaak het geval door een combinatie van de jas en de broek samen te voegen.

Het vermogen

Als we verder kijken naar de warmte-elementen en de daarbij horende batterijen dan wel accu, dan valt er altijd één ding op: het vermogen van de elementen. Het vermogen bepaalt hoe hard de elementen kunnen werken. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte ze af kunnen geven. In de meeste gevallen zal het vermogen van de warmte-elementen 7 of 12 volt zijn.

Let er wel op dat hoe meer vermogen de elementen hebben, hoe prijziger de motorkleding kan worden. Als je van jezelf weet dat je genoeg hebt aan een verwarmde jas die draait op 7 volt, dan kan het vaak zonde zijn als je er dan één van 12 volt bestelt.

Mogelijkheid tot afstellen

Iedereen heeft een andere voorkeur van hoe goed zijn of haar motorkleding verwarmt. Er zijn daarom ook vormen van verwarmde motorkleding met verschillende standen. Hierdoor kun je de warmteafgifte regelen naar je eigen smaak. Heb je het warmer dan de bedoeling was, dan zet je de elementen een standje lager. Heb je juist meer warmte nodig, omdat er bijvoorbeeld plotseling een keiharde sneeuwbui valt, dan kun je de kleding ook op de hoogste stand zetten.

Niet iedere vorm van verwarmde motorkleding beschikt over verschillende standen. Sommige kunnen alleen aan of uit. Voor ons heeft de motorkleding met verschillende standen de voorkeur, omdat je deze op meerdere manieren en dus vaker in kunt zetten.

Mogelijkheid tot afsluiting

Tot slot is het handig als je je motorkleding volledig kunt afsluiten van de buitenlucht. Dit is zodat de opgewekte warmte niet vanuit je mouwen of broekspijpen naar buiten gaat en er kostbare warmte verloren gaat. Op dit gebied heb je twee soorten afsluiting/aansluiting. Als eerste natuurlijk de aparte afsluiting, waar je de warmte in je jas en broek houdt, en daarnaast heb je ook speciale afsluitingen waar je handschoenen en laarzen op aangesloten kunnen worden, zodat de warmte over je hele lichaam te voelen is.

Niet elk soort motorkleding heeft de aansluitingen om warmte af te dragen naar andere kledingstukken. Daarnaast kunnen ook niet alle vormen van laarzen en handschoenen aangesloten worden op de verwarmde motorkleding. Bekijk dit dus goed voordat je de keuzes maakt wel of niet voor een bepaald motorkledingstuk te kiezen.

De beste merken verwarmde motorkleding

Je hebt veel verschillende merken en modellen van motorkleding, en ook op het gebied van verwarmde motorkleding is het assortiment vaak groot genoeg om uit te kiezen. Zo heb je verwarmde motorbroeken tot verwarmde motorhandschoenen. Deze kun je ook nog aanvullen met accessoires zoals verwarmde handvaten.

Het kan natuurlijk zijn dat al deze informatie je misschien teveel wordt in één keer. Daarom hebben wij al een selectie gemaakt van de beste merken op het gebied van verwarmde motorkleding en kun je op basis van deze merken en de bovengenoemde criteria de keuze maken voor de best passende verwarmde motorkleding.

Gerbing

We beginnen deze lijst met Gerbing. Gerbing is toch wel zo beetje hét merk op het gebied van verwarmde motorkleding. Dit speciaal op (verwarmde) motorkleding gerichte merk heeft veel mooie voorbeelden van de juiste warme kleding voor je avonturen in de late uren. Alle soorten motorkleding die onder deze noemer kunnen vallen, zijn hier verwarmd volop aanwezig en te gebruiken als één groot pak dat je lekker warm kan houden tijdens elke rit. Daarnaast ziet de verwarmde motorkleding van Gerbing er ook nog eens prachtig en stoer uit, waardoor je niet op de stijl hoeft te besparen om er warmpjes bij te zitten.

Van jassen tot broeken en van handschoenen tot sokken. Gerbing heeft de juiste verwarmde artikelen voor je. Daarnaast biedt het ook volop keuze in de accu’s en batterijsnoertjes. Mocht je dan ooit een kabeltje kwijt zijn, dan kun je deze ook nog apart bijbestellen. Er hoeft hier niet specifiek op één soort product van Gerbing ingegaan te worden, want het assortiment is zo groot dat er altijd wel iets bijzit voor iedere motorrijder.

Macna

Vervolgens kijken we naar Macna. Dit merk is ook gericht op het aanbieden van verschillende onderdelen in de verwarmde motorkleding en biedt zelfs extra accessoires. Zo wordt er ook een speciaal hotvest verkocht, dat je onder je motorjas draagt. Dit hotvest geeft extra warmte aan je bovenlijf, waardoor vooral dit gedeelte goed verwarmd is tijdens het rijden. Ideaal voor als je in echt koude gebieden moet rijden en de gewone verwarmde kleding toch net niet genoeg is.

Klan-E

Als laatste kijken we naar Klan-E. Klan-E is eigenlijk het tegenovergestelde van Gerbing, in de zin dat Gerbing echt gericht is op verwarmde motorkleding en Klan-E zich bezighoudt met alles wat met buitenactiviteiten te maken heeft. Zo is het een ideaal merk als je bijvoorbeeld avontuurlijke buitensporten wil doen of op een hoge berg wil klimmen. De verwarmde motorkleding van Klan-E is daarom lekker veelzijdig en kun je altijd en overal gebruiken.

Daarnaast komt het handig uit dat Klan-E zich niet laat beperken door een specifieke stroomtoevoer. Je kunt de accu van Klan-E namelijk laten aansluiten op verschillende vormen van stroomtoevoer, dankzij het speciale Dual Power-systeem. Op deze manier kun je je motorkleding niet alleen altijd gebruiken, je kunt het ook altijd en overal klaarmaken om te kunnen gebruiken.

Veelgestelde vragen over verwarmde motorkleding

  • Verwarmde motorkleding werkt door middel van geïntegreerde verwarmingselementen die warmte afgeven. Deze elementen worden gevoed door batterijen die in de kleding zijn ingebouwd. De meeste verwarmde motorkleding heeft verschillende warmte-instellingen die kunnen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur van de drager.

  • Er zijn verschillende soorten verwarmde motorkleding beschikbaar, waaronder jassen, handschoenen, broeken en sokken. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen voor motorrijders en zijn voorzien van extra bescherming en reflecterende details.

  • De batterijduur van verwarmde motorkleding varieert per model en instelling, maar de meeste kledingstukken hebben een batterijduur van 2 tot 8 uur. Sommige kledingstukken hebben ook (oplaadbare) batterijen, daarmee kun je dus een nieuw setje batterijen gebruiken als je langer verwarming wilt hebben. Ook kun je er soms voor kiezen om de kleding aan te sluiten op je motoraccu.

  • Ja, verwarmde motorkleding is over het algemeen veilig om te dragen, zolang de instructies van de fabrikant worden gevolgd. Het is belangrijk om de kleding op de juiste manier te dragen en ervoor te zorgen dat deze niet te strak zit, om ongemak en beperking van de beweging te voorkomen.

  • Niet alle verwarmde motorkleding kan in de wasmachine worden gewassen, omdat de batterijen en verwarmingselementen kunnen worden beschadigd. Het is belangrijk om de wasinstructies van de fabrikant te volgen en de kleding op de juiste manier te reinigen. Sommige kledingstukken kunnen met de hand worden gewassen, terwijl andere alleen kunnen worden gereinigd met een vochtige doek.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog