Motor financieren: geld lenen voor een motor

Jasper

30 december 2022
Motor financieren

Een motor is een aanschaf voor de lange termijn. Het is een investering die je doet om nog veel kilometers te kunnen maken en je passie echt tot leven te laten komen. Maar een motor(rijbewijs) kan, net als veel andere voertuigen en investeringen, een flinke duit kosten. Motor financieren kan dan een mooie oplossing bieden.

Bekijk leningen voor jouw nieuwe motor!

Misschien heb je helemaal niet het geld dat je nodig hebt om je motor te kunnen financieren en moet je op andere manieren komen aan het geld om je droomvoertuig te kunnen kopen. Veel mensen zullen dan kijken of het mogelijk is om geld te lenen en zullen hier meestal wel in slagen. Maar hoe weet je of je het goed aan hebt gepakt? Wat zijn de mogelijkheden om geld te lenen voor de aanschaf van je motor en hoe weet je dat je jezelf niet in de vingers snijdt? Daar kom je hieronder achter.

In deze blog gaan we kijken naar wat er allemaal mogelijk is om geld te lenen zodat je een motor kunt kopen. Dat kan een gloednieuwe motor zijn, maar geld lenen om een tweedehands motor, motorkleding of een helm te kopen is ook gebruikelijk. We kijken naar wat je opties zijn om aan dit geld te kunnen komen en waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je niet bedonderd wordt. Vooral op financieel vlak kunnen er een aantal valkuilen zitten als je niet oplet, dus vooral als je niet zo thuis bent in de wereld van crediteuren en debiteuren is het verstandig je eerst in het onderwerp in te lezen voordat je met een geldschieter in zee gaat.

Hoe ga je je motor financieren?

Geld lenen kan op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van hoeveel geld je nodig hebt en wat de mogelijkheden binnen je kennissenkring zijn. Allereerst kun je natuurlijk kijken of er vrienden of familie zijn die je kunnen helpen met het geld voorschieten.

Bekijk leningen voor jouw nieuwe motor!

Vrienden en familie

Je vraagt dan of ze bereid zijn een deel van het aankoopbedrag voor je te betalen, met de afspraak dat je ze zo snel mogelijk terugbetaalt. Dit is een laagdrempelige manier om aan het geld te komen dat je tekort komt, vooral aangezien je niet moeilijk hoeft te doen met voorwaarden, papierwerk en rente. Je moet je vriend of familielid alleen niet vergeten terug te betalen, anders kan de band tussen jullie behoorlijk verslechteren.

De vriend of familie vragen voor geld is in de meeste gevallen alleen handig wanneer je maar een klein bedrag extra nodig hebt en je een kennissenkring hebt waar iemand ook echt het geld even kan missen. Heb je geen rijkere kennis of heb je een groter geldbedrag nodig, dan is het misschien beter om de officiële weg langs te gaan en te kiezen voor een lening. Deze lening kun je aanvragen bij je bank of een financiële dienstverlener die als geldschieter kan fungeren. Het voordeel hierbij is dat je bij vrijwel iedere bank of geldschieter terechtkunt voor deze lening. Als deze crediteur leningen uitgeeft voor bijvoorbeeld een huis of voor zakelijke toepassingen, dan wordt een motor meestal ook wel gedekt. Je kunt dan meer geld lenen, waardoor het een stuk eenvoudiger is om het bedrag dat jouw motor waard is meteen aan te kunnen bieden aan de verkoper, zodat je je kans op de motor van je dromen niet misgrijpt.

Bank, financieel bureau of website

We gaan er in deze blog nu verder vanuit dat je kiest voor een lening bij een officiële geldschieter, ook wel crediteur genoemd, zoals je bank of een financieel bureau. Deze geldschieters worden voor de rest van de tekst nu ook benoemd als crediteur.

TIP: Motorverzekering vergelijken
Voordat je een motorverzekering afsluit, raden we aan om eerst de verschillende verzekeraars te vergelijken zodat jij weet waar je aan toe bent. Motorverzekering vergelijken ►

Hoe vraag je een lening aan voor je motor?

Om een lening aan te kunnen vragen voor je motor neem je contact op met een crediteur. In de meeste gevallen kun je dit al doen door naar de website van je bank of de geldschieter te gaan, bijvoorbeeld Leningen.nl. Wanneer je dan op de website staat zie je een invulformulier voor de aanvraag van je lening. Hierin geef je aan dat je een motor wilt financieren. Daarnaast geef je aan voor welk bedrag je een lening af wil sluiten en tot slot je geboortedatum. Je geboortedatum is belangrijk voor het berekenen van de hoogte van je lening en hoe deze het beste terugbetaald kan worden. Door de gegevens door te sturen krijg je een overzicht van hoe de lening eruit zou kunnen komen te zien. De crediteur geeft aan wat je kunt lenen en tegen welke voorwaarden. Onder de voorwaarden horen in hoeveel maanden je je lening terug moet betalen, hoeveel geld je per maand van de lening aflost en de hoogte van de rente die je over het geld moet betalen.

Het overzicht dat je ziet is nog niet vrijblijvend of bindend. Pas wanneer jij akkoord geeft wordt de lening in werking gesteld en kun je het geld op je rekening krijgen. Het overzicht is wel handig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Iedere bank en elk financieel bureau heeft zo zijn eigen voorwaarden. Door te vergelijken kun je kijken waar deze voorwaarden het beste zijn, waardoor het lenen van het geld voor je auto niet te veel hoeft te kosten. Je kunt dit doen door je gegevens steeds opnieuw in te vullen per website waar je mogelijk zou kunnen lenen, maar er bestaat ook een makkelijkere manier door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Deze vergelijkingssites werken op dezelfde manier als vergelijkingssites voor bijvoorbeeld vliegtickets of energiecontracten. Door je gegevens hier in te vullen krijg je een duidelijk overzicht van waar je het beste zou kunnen lenen.

Rekening mee houden bij motor financieren

Iedere lening kan anders zijn, zelfs als je dezelfde lening bij dezelfde crediteur wil afsluiten als je buurman die ook een vergelijkbare motor heeft laten financieren. Dit komt omdat de voorwaarden per situatie anders kunnen zijn.

Bekijk leningen voor jouw nieuwe motor!

De extra kosten van de crediteur

Als jij besluit een lening af te sluiten voor het kopen van jouw motor moet je goed letten op de voorwaarden die de crediteur stelt. Vaak rekent een crediteur namelijk niet alleen rente bovenop het bedrag dat je wilt lenen, maar ook verwerkingskosten. Deze kosten staan vaak vast en zijn vaak een paar honderd euro. Lees daarom goed de offerte door voordat jij je handtekening zet.

Hoogte van het leenbedrag

Allereerst natuurlijk hetgeen waar de lening allemaal voor bedoeld is: geld. De hoogte van het geldbedrag kan invloed hebben op hoeveel geld de lening uiteindelijk gaat kosten. Dit komt omdat de lening wordt berekend in percentages van het geleende geld. Hoe meer je leent, hoe hoger de rente in totaal wordt.

Waar je ook rekening mee moet houden is de hoogte van het geldbedrag. Je kunt je motor volledig laten financieren met de lening, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel te financieren en de rest zelf betalen. Let er wel op dat dit deel niet al te klein is. Geen enkel bureau zal je een lening geven voor slechts 10 euro, dus kijk in de voorwaarden van de crediteur wat het minimale bedrag is dat je kunt lenen.

Soort lening

Een lening kun je om verschillende redenen aanvragen. De reden waarom bepaalt mede de hoogte van het geldbedrag en of de lening wordt goedgekeurd. Dit doen geldschieters zodat er geen wildgroei ontstaat van mensen die geld lenen voor van alles en nog wat. Daarnaast zijn er ook verschillende vormen van leningen, waarvan de persoonlijke lening en doorlopend krediet de bekendste zijn. Het verschil is dat je bij een persoonlijke lening het geld direct krijgt en een vast bedrag per maand betaalt, terwijl je bij doorlopend krediet steeds een deel kunt opnemen en alleen betaalt voor het deel dat je hebt opgenomen.

Bij de financiering voor een motor is er een vast bedrag dat je nodig hebt voor de aanschaf. Hiervoor kies je voor de aankoop van een motor altijd voor een persoonlijke lening. Heb je juist geld nodig om je motor te onderhouden en/of aan te passen, dan kun je voor doorlopend krediet gaan. Daarnaast is een lening voor je motor op basis van onderpand. Je kunt dan meer lenen omdat als je niet aan de betalingen voldoet de crediteur de motor in beslag kan nemen ter vergoeding. Dit zorgt ervoor dat je eerder geneigd bent je aan de betalingsvoorwaarden te voldoen en de geldschieter er meer vertrouwen in heeft dat zij hun geld terugkrijgen.

Je leeftijd

Persoonlijke informatie is ook noodzakelijk wanneer je een lening af wil sluiten. Voor veel leningen, bijvoorbeeld een hypotheek of een zakelijke lening, zijn zaken als je huwelijkse staat, inkomen en of je in een koophuis woont van belang. Bij motor financieren is vooral je leeftijd belangrijk. Dit is belangrijk om de looptijd van de lening te kunnen bepalen, en daarmee de hoogte van je rente. Als je bijvoorbeeld boven de 75 jaar bent, is een lening met een looptijd van 30 jaar zeer risicovol, omdat de kans dat de lener vroegtijdig overlijdt en de geldschieter naar zijn geld kan fluiten erg groot is. Er bestaan wel leningen voor ouderen, maar die hebben veel slechtere voorwaarden met bijvoorbeeld hogere rentes.

BKR-registratie

Het laatste waar je aan moet denken wanneer je een lening voor je motor af wil sluiten heeft te maken met hoe je in het BKR-register staat. Dit is het Bureau voor Krediet Registratie en houdt bij wat jouw verleden met geld is. Heb je nog leningen openstaan of eens niet voldaan aan een betalingsplicht, dan kun je een negatieve registratie hebben en kunnen crediteuren je weigeren een lening te geven, omdat de kans bestaat dat je weer niet aan je betalingsplicht voldoet. Of je al eens voor andere zaken geld hebt geleend kunnen bepalen of je ook een lening kunt afsluiten voor je motor.

BKR registratie

Veelgestelde vragen bij motor financieren

  • Het grootste voordeel van het financieren van een motor met een lening is dat je de motor direct volledig bezit en kan afbetalen. Het stelt je in staat om een motor te kopen, zelfs als je niet direct het volledige bedrag hebt. Het nadeel is dat de uiteindelijke kosten van de motor hoger zullen zijn door de rente die je betaalt op de lening. Bovendien is een maandelijkse kostenpost niet altijd goed voor je financiele situatie.

  • Als je een motor least, sluit je een contract af voor een bepaalde periode, meestal tussen de 1 en 5 jaar. Je betaalt elke maand een vast bedrag voor het gebruik van de motor. Dit bedrag dekt vaak ook kosten zoals onderhoud en verzekering. Aan het einde van het contract kun je ervoor kiezen om de motor te kopen of om het contract te beëindigen.

  • Hoewel het uitdagender kan zijn, is het mogelijk om een motor te financieren als je kredietwaardigheid niet zo goed is. Er zijn financieringsmaatschappijen die leningen verstrekken aan mensen met een lage kredietwaardigheid, maar deze leningen hebben vaak een hogere rente. Het is belangrijk dat je je financiële situatie zorgvuldig evalueert voordat je een lening aangaat.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog