Beste motor onderkleding

Jasper

26 januari 2023

Wanneer je op je motor stapt, heb je altijd je standaard motorkleding aan. Je helm, handschoenen, laarzen (of motorschoenen), motorjas en natuurlijk motorbroek. Maar hieronder heb je vaak ook nog gewone kleren aan, aangezien veel mensen het niet prettig vinden om een motorjas te dragen die direct op je blote huid zit. Zelfs al is het zonnig en warm, toch draag je over het algemeen onderkleding onder je motorkleding. Alleen nu natuurlijk de vraag, welke onderkleding?

Is een shirtje en een korte broek voldoende of moet je ook volledig bedekt in je motorpak stappen? En hoe zit het dan met grote temperatuurverschillen zodat je het niet te warm op de motor hebt in de zomer, maar ook niet te koud op de motor in de winter? Om deze en nog meer redenen bestaat er ook speciale motor onderkleding.

Motor onderkleding is speciaal gericht op het kunnen dragen van kleding onder je motorkleding, zodat wanneer je op de plaats van bestemming bent je je motorkleding uit kunt trekken en daarna weer aan kunt doen wanneer je weer op je motor stapt. Je kunt natuurlijk kiezen voor gewone casual kleding om te dragen onder je motorpak, maar toch geven veel mensen gehoor aan dat ze toch liever speciale motorkleding willen hebben die ook echt past bij hun motorpak.

Motor onderkleding voor een comfortabele rit

Wij behandelen hier wat motor onderkleding precies is, waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en wat onze eigen voorkeuren zijn. Vervolgens vertellen we je ook wat volgens ons de beste motor onderkleding is, onafhankelijk van wat voor motorpak je draagt of wat je smaak is. Door deze informatie kun je de beste keuze maken wanneer je op zoek bent bij wat je onder je speciale motorkleding moet dragen.

Motor onderkleding in de notendop

Motor onderkleding is iets anders dan alleen een speciaal T-shirt dat beter onder je motorpak past. Het is de verzamelnaam voor onderkleding die ervoor zorgt dat achter het stuur van je motor zitten een stuk aangenamer is en blijft. De kleding is dan ook speciaal ontworpen om het krijgen van vervelende ongemakken door het rijden en het dragen van de gewone motorkleding te voorkomen.

Onder onderkleding verstaan we alle soorten kleding die je onder je motorkleding draagt. Dit is om te beginnen een binnenvest. Dit strakke mouwloze pak draagt je direct onder je motorjas om meer warmte te bieden of juist te zorgen voor verkoeling. Daarnaast heeft dit vest een antibacteriële werking en is het sneldrogend, zodat je niet kletsnat op plaats van bestemming aankomt vanwege de regen of omdat je erg hebt moeten zweten.

Voor de warmte bestaat er ook motor thermokleding, die een extra warmhoudende functie hebben. Mocht je bijvoorbeeld een motorpak hebben met verwarmende elementen erin, dan blijft deze warmte langer en beter in je kleding zitten.

Daarnaast bestaan er ook extra accessoires die bij onderkleding horen, om het rijden een stuk aangenamer te maken. Zo heb je bijvoorbeeld speciale bandana’s voor je gezicht en in het bijzonder je mond. Een van de meest vervelende irritaties tijdens het cruisen is natuurlijk dat je continu gestoord wordt door kleine insecten, die zo tegen je gezicht aanvliegen. Het is vervelend als deze recht in je ogen terechtkomen, vandaar dat je een speciale motorbril draagt, maar voor bijvoorbeeld je mond geldt deze bescherming niet en daardoor kunnen de insecten zo je mond inschieten. Door de bandana voor je mond te dragen kun je dit voorkomen en heb je geen last van de onaangename gasten. Bovendien is de bandana ook goed om kou tegen te gaan tijdens het rijden, waardoor je lippen er niet af hoeven te vriezen.

Waarom motor onderkleding nodig is

Hierboven ging het al om een aantal zaken waarom motor onderkleding erg goed geschikt is voor tijdens het motorrijden. Zo heeft het een goede werking op warmte en kou, afhankelijk van welke temperatuur je wel en niet wil hebben, en biedt het hygiënische voordelen op het gebied van zweet, vocht en insecten. Maar er zijn meer redenen waarom veel motorrijders toch liever een speciaal binnenvest dragen dan hun favoriete trui.

Verbetert de werking van je motorkleding

Op koude dagen toch nog plaats kunnen nemen op je motor doe je in de meeste gevallen door motorkleding aan te trekken waar verwarmende elementen in zitten. Deze elementen geven de warmte af in je motorpak, maar deze warmte kan ook snel verdampen als het niet goed overal in je motorpak kan circuleren. Met motor onderkleding blijft de warmte goed in je pak circuleren en wordt wind tot het minimum beperkt. Hierdoor werkt een verwarmend motorpak veel beter en heb je er ook veel meer profijt van.

Verbetert hoe je motorkleding zit

De motorkleding is in de meeste gevallen ook echt bedoeld om gedragen te worden over andere kleding. Daarbij zorgt onderkleding ervoor dat de waterafstotende en warmte regelende werkingen van je motorkleding ook echt hun werk goed doen. Bovendien zit je motorkleding ook een stuk fijner wanneer je er onderkleding onder draagt die ook echt bij de motorkleding past. Dit voorkomt dat naden elkaar tegen zitten te werken en dat dit onderweg voor frustraties kan zorgen.

Houdt je lichaam droog

Eigenlijk wel het belangrijkste punt, want een droog lichaam is een gezond lichaam. Dit betekent dat als je lichaam zo min mogelijk nat wordt, van bijvoorbeeld zweet en regen, de thermowerking of andere toepassingen van je motorkleding beter werken. Plus jij hebt veel minder last van veranderingen in je omgeving.

Waarop moet je letten bij motor onderkleding?

De bovengenoemde zaken zijn zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste motor onderkleding kiest. Verder is het zeer belangrijk dat de motor onderkleding op zich ook voldoet aan een aantal wensen en eisen, zodat het ook echt zijn werk goed kan doen.

Goed zitten

Net als bij ieder ander kledingstuk moet je bij motor onderkleding de juiste maten kiezen. Schaf daarom altijd motor onderkleding aan die ook echt past bij jouw smaak. Het dragen van motor onderkleding van een verkeerde maat, een stof die je vervelend vindt of die niet goed aansluit op je motorkleding, kun je beter links laten liggen.

Indien mogelijk pas altijd je onderkleding. Zo weet je of de kleding niet alleen zijn werk doet, maar ook goed zit om gebruikt te worden tijdens het rijden. Bestel je via een webshop, probeer dan de kleding direct uit en zodra je merkt dat het niet de juiste maat of stijl is, stuur het terug en kijk voor een goede vervanger.

Kies wat je nodig hebt

Zweet jij veel of juist bijna nooit? En hoe zit het met last van de wind langs je gezicht? Als sommige zaken niet meteen nodig zijn te beschermen, omdat bijvoorbeeld je motorkleding al voldoende is, hoef je hier niet al te veel aandacht aan te besteden. Je kunt dan wel motor onderkleding bestellen, maar kies dan voor een model dat niet te veel belast. Je kunt ook iets hebben als te veel bescherming.

Verwarmde motor onderkleding

Denk bij je keuze ook aan de verschillende weersomstandigheden waarin je rijdt. Zo bestaat er namelijk ook verwarmde motorkleding, waarmee je door middel van elektrisch verwarmde elementen een extra warmtebron toevoegt aan je rit. Lees bijvoorbeeld ook onze review over de verwarmde onderkleding van HeatPerformance.

Pas je onderkleding aan op je bovenkleding

Heb je een motorjas aan die koude wind door mag laten, maar draag je een binnenvest dat juist warmte vasthoud? Dat kan gaan botsen. Combineer daarom de werkingen van je kleding met elkaar en zorg dat je verschillende sets hebt die bij elkaar passen. Niet alleen qua stijl of uitstraling, maar ook zodat de werking van het ene kledingstuk niet ten koste gaat van dat van het kledingstuk erover of eronder.

De beste merken

Tot slot zijn we nu aangekomen op het moment dat we juist kijken naar welke merken je het beste kunt dragen, om op de juiste manier door het land te scheuren. De soorten pakken hebben we onderverdeeld in twee categorieën, die niet qua kwaliteit van elkaar verschillen maar wel handig kunnen zijn te benoemen.

Onderkleding van Merinowol

Voor motorrijders die comfortabele onderkleding zoeken, is onderkleding van Merinowol een uitstekende oplossing. Merino onderkleding is ontworpen om te presteren in elk seizoen. Het materiaal is koel in de zomer en warm in de winter. Het voert hitte efficiënt af in de zomer en zorgt voor een aangename warmte in de winter. Bovendien houdt de geur absorberende functie van Merino je fris tijdens je ritten. Op Pehmea.nl vind je verschillende motorkleding items van Merinowol. 

We testten de Merino onderkleding van Merino Performance. Lees de review hier ►

Onderkleding van hetzelfde merk als bovenkleding

Allereerst kijken we naar de onderkleding die is gemaakt van een merk dat ook bezig is met de motor bovenkleding. De reden waarom dit zo handig kan zijn is omdat je dan alles van hetzelfde merk kan hebben en zo alles goed op elkaar af kunt stemmen. Zaken als aansluitingen op de kledingstukken is hierdoor veel eenvoudiger en kan er daarmee voor zorgen dat je op geen enkel moment tijdens het rijden ook maar op één plekje niet volledig beschermd bent.

In deze categorie springt REV’IT heel goed naar voren. REV’IT heeft aardig veel artikelen in huis om motorrijden een stuk aangenamer te maken. Dit geldt dus ook voor onderkleding. De binnenvesten en bandana’s vliegen je om de oren en omdat we de kwaliteit van REV’IT al gewend zijn van de motorpakken, kunnen we er zeker van zijn dat de onderkleding ook van minimaal dezelfde kwaliteit is.

De REV’IT onderkleding hoort bij hetzelfde strakke design als je gewend kan zijn van de jassen en broeken. Met stijl kun je dan over de wegen scheuren en je voelt je altijd vertrouwd en lekker in je pak. Andere allround merken die erg goed vertegenwoordigd zijn in onderkleding zijn bijvoorbeeld Macna en Dainese.

Onderkleding van meer individuele merken

Vervolgens kijken we naar de merken die niet per se ook gewone motorkleding verkopen of niet gespecialiseerd zijn in alleen motorkleding. Een mooi voorbeeld hiervan is Alpinestars, een merk dat er veelzijdig is op het gebied van avontuur, sport en de bijbehorende kleding. Omdat Alpinestars zich richt op de activiteiten die veel in de Alpen gedaan kunnen worden, zal deze onderkleding vooral geschikt zijn voor het behouden van warmte en water tegengaan.

Andere bekende merken in deze categorie zijn bijvoorbeeld Booster en Knox, twee merken die zich bijvoorbeeld ook veel met onderkleding voor je motorbroek bezighouden. Iets wat veel merken tot wel een beetje links laten liggen, ondanks dat je ook veel kunt winnen qua kwaliteit en comfort als je ook je benen de beste omstandigheden geeft.

Externe links
Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog