Als je een lijst wilt maken met de beste motorboeken is het moeilijk om een keuze te maken. Want er zijn ontzettend veel motorboeken en het is een beetje als het vergelijken van appels en peren.
Ga direct naar
Motorboeken die heel veel worden verkocht zijn lesboeken, maar of dat nu ook de beste motorboeken zijn voor de echte liefhebber is zeer de vraag. Daarom zijn de lesboeken en de instructieboeken buiten beschouwing gelaten bij dit overzicht van de beste motorboeken. We houden het bij boeken met verhalen. Dat kunnen reisverhalen zijn, routebeschrijvingen, maar ook beschouwingen over de innerlijke identiteit die je door het motorrijden kunt ervaren. Kortom, een divers lijstje. Bekijk de beste motorboeken
‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ is verschenen in 1974. Het boek is inmiddels al in de 44e druk verschenen en nog steeds ongekend populair. Elke motorrijder zou het in zijn kast moeten hebben staan. In het boek word je door de hoofdpersoon en zijn zoon mee op reis genomen door een aantal Amerikaanse staten.
Onderweg kom je er geleidelijk aan achter dat de hoofdpersoon als gevolg van elektrische schokken in zijn jeugd het grootste deel van zijn geheugen kwijt is. Zijn vroegere persoonlijkheid, Phaedrus, bestaat nog als flarden in zijn herinnering. Tijdens de reis probeert de hoofdpersoon te achterhalen wat Phaedrus tot waanzin heeft gedreven.
In ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ krijgt de lezer te maken met diepe filosofische denkbeelden, waarbij de ideeën van de grote westerse filosofen als Hume en Kant langs komen. Die filosofische overpeinzingen worden afgewisseld met inzichten over het perfecte onderhoud van de motor. Al met al is het een boek dat de lezer voortdurend vasthoudt, hem in verwarring brengt, maar ook weer zoveel nieuwsgierigheid oproept dat je het wel uit moet lezen. Recensenten waren het er na het verschijnen van het boek zonder uitzondering over eens: dit is een meesterwerk. ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ is verkrijgbaar als paperback en telt 367 pagina’s.
Voor de echte toerrijders is dit boek een aanrader. Het is een collectie van dertig routes in Nederland, voorzien van een grote dosis geschiedkundige informatie. Als je de verhalen over de routes leest stap je op een heel andere manier op de motor. De gebieden waar je langs rijdt krijgen dan ineens een ander perspectief. Alleen al de beschrijvingen wakkeren je nieuwsgierigheid aan. Er zijn routes over Romeinse wegen, over de wegen waar Napoleon ooit langs trok en je rijdt in de buurt van de Atlantikwall. Maar wat denk je van een tocht naar een gat waar dertien dorpen in zijn verdwenen?
Om het nog spannender te maken kun je ook langs kastelen met boze geesten of je maakt een tocht langs plekken waar gruwelijke moorden zijn gepleegd. Als je die hebt gereden lijkt een route langs kloosters waar gevluchte monniken hebben gebivakkeerd ineens wat minder schokkend. Alle routes in dit boek hebben tot doel om Nederland als land van de motorrijder wat beter in de picture te zetten.
Nederland heeft weliswaar honderdduizenden motorrijders, maar op het eerste gezicht geen spannend land om rond te rijden. Want er zijn geen bergen en er is weinig wildernis. De routes in dit boek laten zien dat ons land – en een klein stukje daarbuiten – wel degelijk prachtige wegen en mooie vergezichten heeft, die allemaal ooit het toneel zijn geweest van boeiende verhalen. Na het lezen van dit boek kun je de routes gaan rijden. Op zich is het best leuk om ze zelf uit te zetten. Voor wie daar geen zin in heeft zit er een link in het boek waar je alle routes als gpx track kunt downloaden. Het ‘ANWB Motorboek Nederland’ telt 194 pagina’s. Van dertig routes wordt de geschiedenis van de omgeving beschreven.
Met een motor dwars door Centraal-Azië rijden en daar allerlei nieuwe ervaringen en kennissen opdoen. Oskar Verkamman deed ‘t. Een jaloersmakende reis met nieuwe indrukken, verschillende culturen en de adembenemende natuur. Het boek van Oskar Verkamman vertelt het verhaal van zijn solotocht door Centraal Azië. Je koopt het boek op de website van De Man Aan de Overkant
Een tijd na het verschijnen van zijn eerste boek, ‘De man in het zadel’, besloot voormalig motorjournalist Paul van Hooff opnieuw een grote avontuurlijke tocht te gaan maken. Hij vertrok vlak na de start van de winter uit Den Bosch op weg naar Tokio. Hij maakt de tocht alleen, dat wil zeggen in gezelschap van Guus, zijn bijnaam voor een Moto Guzzi V7 uit 1975. Het spreekt voor zich dat dit een reis is vol ontberingen, eenzaamheid, bijzondere ontmoetingen en avonturen. Hij sluit er vriendschappen voor het leven, maar heeft het ook erg moeilijk door het gemis van zijn twee kinderen.
Eén van de meest bijzondere mensen die Paul onderweg tegenkomt is de vader van Valentino Rossi. Die voorziet Guus van een aantal handtekeningen, wat door Paul wordt beschouwd als dat hij de zegen krijgt voor deze reis.
Dat biedt hem steun in de moeilijke momenten. Naarmate de reis vordert leert hij meer mensen kennen. Sommigen rijden een stuk met hem mee, zoals motorrijders José, met wie hij de extreme kou in de bergen van Armenië overleeft. In Iran ervaart hij een ongekende gastvrijheid en in Rusland gaat hij onderuit door een slok te sterke wodka. Paul fungeert ook nog als relatiebemiddelaar en haalt het Russische journaal doordat hij het leven van iemand redt. Ondanks alles weet hij zijn einddoel Tokio te bereiken.
‘Van hier tot Tokio’ is niet alleen een boek dat bestemd is voor motorrijders. Iedereen die houdt van avonturen zal veel plezier aan dit boek beleven. ‘Van hier tot Tokio’ is uitgevoerd als hardcover van 320 pagina’s.
Een heel ander soort boek dan de voorgaande uit deze lijst is de biografie ‘Jumping Jack, herinneringen aan Jack Middelburg’ van Natasha Kayser. De Westlandse motorcoureur Jack Middelburg werd een icoon nadat hij als eerste Nederlander de TT van Assen in 1980 wist te winnen. Daarna lukte het hem om de GP van Silverstone in 1981 op zijn naam te schrijven. Middelburg was een glamourfiguur, bij wie snelheid en risico’s nemen een onlosmakelijk onderdeel waren van zijn persoonlijkheid. Die instelling leverde hem de al eerder genoemde grote successen op, maar was ook de reden van een dodelijke crash in 1984.
Jumping Jack Middelburg verongelukte in 1984 het Groningse Tolbert op een stratencircuit. De manier waarop hij om het leven kwam zorgde ervoor dat hij helemaal een legendarische figuur werd. In het boek van journaliste Natascha Kayser komen familieleden, vrienden en collega’s van Middelburg aan het woord. Bekende namen die hun opwachting maken in het boek zijn de Nederlanders Boet van Dulmen en Wil Hartog en buitenlandse grootheden als Randy Mamola, Kenny Roberts, Franco Uncini en Graziano Rossi. Uiteraard zijn in het boek ook vele foto’s te vinden van deze flamboyante coureur. ‘Jumping Jack, herinneringen aan Jack Middelburg’ is verkrijgbaar als E-book en als paperback van 248 pagina’s.
‘Dansende Buffels’ van Mirjam Grunwald gaat over de 14,000 kilometer lange reis van India naar Nederland, die zij samen met haar kennis Marike per motor heeft gemaakt. Dit boek is zowel een reisverhaal als een gids voor motorliefhebbers, die zelf ook van plan zijn om een lange reis door de wildernis te maken. Mirjam verstrekt veel informatie over de materialen die ze tijdens haar tocht heeft gebruikt en ze verwerkt in de verhalen handige tips. Met name over hoe te handelen in gebieden waar je als vrouw niet veel te vertellen hebt.
In ‘Dansende Buffels’ gaat het niet alleen over de reis, maar ook over de voorbereidingen van de tocht. Als mannelijke lezer vraag je je regelmatig af waarom hun vriend of echtgenoot ermee heeft ingestemd dat zij een tocht gingen maken door een zo vrouwonvriendelijke omgeving.
Mirjam en Marike dwingen respect af voor hoe je ze omgaan met vervelende situaties met de autoriteiten, de moeilijke omstandigheden als onervaren offroad rijdster en de prachtige ontmoetingen met de lokale bevolking. Wat het boek echt boeiend maakt is de twijfels die de beide reisgenoten onderweg hebben en de onderlinge spanningen die daar het gevolg van zijn.
‘Dansende Buffels’ is een boek van 368 pagina’s en verkrijgbaar als paperback. Een leuk extra is dat er op de blog van Mirjam tijdens de reis dag- en weekverslagen zijn bijgehouden. Die kun je nog steeds bekijken. Op die blog zijn ook talloze prachtige foto’s en extra informatie over de voorbereidingen van de reis te vinden.
Wij van Motorblog staan voor alles rondom veilig motorrijden. In dit boek vind je handige en praktische tips om slimmer en veiliger motor te kunnen rijden. Niet een boek met mooie reisverhalen, maar een must have boek om slimmer op de weg te worden. Bestel het boek snel en eenvoudig op bol.com.
Naast verhalen over de al besproken boeken, zijn er natuurlijk ook diverse motorboeken die gaan over de motor zelf. Zo heb je boeken voor elk aspect, ook voor motorbanden. Zoals al in het begin is uitgelegd is een overzicht van de beste motorboeken nooit compleet. Als je de bovenstaande boeken al kent of op zoek bent naar andere titels volgt hier nog een kort lijstje met titels:
Stealing Speed, Mat Oxley. Dit boeiende boek gaat over de diefstal van de techniek van de tweetakt motoren aan het begin van de jaren zestig van MZ, en de successen die daar door de vermeende dief Suzuki mee werden behaald.
Altijd Viareggio, Rick Nieman. Dit boek vertelt over de jaarlijkse motortocht van een groep van 4 vrienden naar het Italiaanse plaatsje Viareggio. Je leest alles over de onderlinge relaties tussen de mannen en je ziet de goede en slechte kanten van vriendschap voorbij komen.
Van Peel tot Evenaar, Michel van Peel. Deze Vlaming heeft een komisch en spannend boek geschreven over zijn reis per Vespa van Antwerpen naar Dakar, waarbij hij in talloze bizarre situaties terecht is gekomen. Motorboeken over Chinese onderdelen zijn er niet, maar je kunt het altijd proberen om iets voor een goedkope prijs bijvoorbeeld een imitatie te bestellen uit China.
Dat verschil natuurlijk per lezer, maar wij vinden de volgende boeken erg goed:
Zeker! Er zijn tal van motorboeken die gericht zijn op motorreizen en avonturen. Deze boeken bieden inspirerende verhalen en avonturen van motorrijders die de wereld verkennen op hun motorfietsen. Bekijk ons artikel over motorboeken om onze top te bekijken.
Er zijn verschillende boeken, maar het boek dat wij hier het meest geschikt voor vinden is Ontdek het ultieme motorrijden van Dries Hop en Laurens Wisselink.