Soorten motoren

Peter

22 November 2022
Verschillende soorten motoren

Gelukkig bestaan er enorm veel verschillende motoren, zo is er voor iedereen met dezelfde hobby een motor beschikbaar.

Als je op zoek gaat naar een motor: om er bijvoorbeeld een te kopen, ter inspiratie of dat je gewoon eens wilt rondkijken, zul je zien dat er enorm veel verschillende motoren zijn. Als je je er niet in hebt verdiept kan het lastig zijn om de kenmerken van de verschillende soorten motoren te achterhalen.

Verschillende modellen motoren

Om duidelijkheid te scheppen in de verschillende modellen en benamingen vind je hier een overzicht van een aantal verschillende type motoren. We maken geen onderscheid in elektrische motoren, motoren op brandstof of motoren voor vrouwen en we zullen er vast wat vergeten zijn 🙂 Maar, het geef je in ieder geval een mooi beeld van alle verschillende motoren. Met bijna alle genoemde soorten mag je in Nederland de weg op als de motor in een goede staat is. Als dat niet mag wordt het het vermeld.

Tip: ben je op zoek naar een geschikte beginnersmotor? Lees dan ons artikel over de beste motor voor beginners.


motorverzekering vergelijkenTIP: Motorverzekering vergelijken
Voordat je een motorverzekering afsluit, raden we aan om eerst de verschillende verzekeraars te vergelijken zodat jij weet waar je aan toe bent.


Motorverzekering vergelijken ►

Adventure / All-Road

Een adventure bike is een type motorfiets dat is ontworpen voor zowel on- als offroad-rijden. Adventure motoren hebben doorgaans grote motoren, een stevige frameconstructie en een hoge bodemvrijheid. Ze zijn vaak uitgerust met functies zoals noppenbanden, bagagerekken en koplampbeschermers. Hoewel adventure motorren niet typisch worden gebruikt in motorcross of andere competitieve offroad-evenementen, zijn ze zeer geschikt voor avontuurlijke tochten en langeafstandsritten op zowel verharde als onverharde wegen. Of je nu de binnenwegen van je provincie wilt verkennen of een avontuur naar Noorwegen wilt beginnen, een adventure bike is het een geschikt model!

Naked bike

Tussen alle soorten motoren is de naked bike één van de populairste. Een naked bike is eigenlijk gewoon een motor zonder kappen of windschermen. Ze worden ook wel eens straat motoren genoemd. De meeste naked bikes hebben een rechte zitpositie en een relatief eenvoudig ontworpen, waardoor ze ideaal zijn voor stadsritten. Naked bikes zijn lichter en wendbaarder dan motorfietsen met kappen. Hun eenvoudige ontwerp maakt ze gemakkelijk te onderhouden. Naked bikes kunnen echter minder comfortabel zijn tijdens lange ritten. Je bent namelijk veel vatbaarder voor wind, omdat de kappen ontbreken, op hoge snelheiden is dat vermoeiend. Toch blijven naked bikes een populaire keuze voor rijders die een veelzijdige en betaalbare motorfiets willen.

Supersport

De supersport is één van de soorten motoren die gebaseerd is op de racemotoren die tegenwoordig op de circuits rondrijden. Je kan een supersport in een groot aantal varianten krijgen, van heel licht uitgevoerde exemplaren met 125 cc tot hele zware van 1.200 cc. Ze zijn ontworpen voor hoge prestaties en snelheid. Deze motoren zijn lichter en krachtiger dan andere soorten motoren. Hoewel supersport motoren qua looks en exacte specificaties verchillen, delen ze allemaal een gemeenschappelijke focus op snelheid en prestaties.

Het zijn motoren die bedoeld zijn om er erg snel op te rijden. Op comfort hoef je niet te rekenen bij deze soorten motoren. Het gaat om het pure motorrijden, waarbij goed sturen echt een kunst is.

Tour

Net als bij de allroad en adventure motoren staat bij de tourmotor comfortabel rondrijden door de omgeving centraal. Bij deze soorten motoren is dat uitgewerkt door een maximum aan luxe toe te voegen. Daarbij moet je denken aan een radio, een uitgesproken groot windscherm, een flinke rugsteun voor de bijrijder en handvatverwarming. De zithouding op de toermotor is licht onderuitgezakt. Dit is niet perse een motor waar je gemakkelijk kleine bochten mee kunt maken, maar dat is ook niet het doel. Als je wat meer sportiviteit zoekt is een sport-toer wat voor je. Die zijn stugger geveerd en de zithouding is wat meer rechtop.


CFMOTO 800MT Touring op het strand aan de LekdijkBekijk onze review van de CFMOTO tourmotor
We hebben kennisgemaakt met de 800MT Touring van CFMOTO. Wij zijn onder de indruk! Lees de volledige review


Bekijk review CFMOTO 800MT ►

Enduro

Een enduro motor valt onder de soorten motoren met de uitstraling van een crossmotor. Uiterlijk hebben ze daar alle kenmerken van, zoals een laag gewicht en een flink vermogen, maar toch zijn ze net wat zwaarder dan een echte crossmotor. Een enduro motor is geschikt om ermee off road te gaan, maar daar presteren ze minder goed dan een echte crossmotor. Een enduro motor is het beste thuis als hij op de weg wordt gebruikt. Als je graag een motor wilt hebben met de uitstraling van een crossmotor, maar daar ook de weg mee op wilt, dan is de enduro één van de meest geschikte soorten motoren.

Cross

De kenmerken van de crossmotor zijn dat het zeer lichtgewicht motoren zijn met een tamelijk zwaar motorblok. Door die relatief grote krachtbron zijn ze op ruw terrein erg snel. Het is gemakkelijk om met deze soorten motoren door de modder te scheuren en heuveltjes te beklimmen. Een crossmotor is dus erg sterk en vlug, maar heeft een relatief lage topsnelheid. Voor de liefhebbers van crossen en offroad rijden is de crossmotor een ideale motor. Bedenk wel, dat je met zo’n motor niet zomaar op de openbare weg mag rijden.

Supermoto of Supermotard

De supermoto, ook wel supermotard genoemd, valt qua uiterlijk onder dezelfde soorten motoren als de enduro en de crossmotor. De supermoto lijkt sterk op de enduro, maar heeft andere velgen en banden. Hij is ook veel stugger geveerd. Daardoor is hij niet geschikt voor offroad gebruik. Op de weg presteert de supermoto uitstekend. Uiterlijk is het verschil met de echte crossmotoren nauwelijks te zien. Een supermoto heeft dezelfde zithouding en de motor is ook erg lichtgewicht uitgevoerd. Dit is dus echt een motor voor de liefhebbers van een machine met de uitstraling van een crossmotor, die echter zelf niet offroad willen gaan.

Trial

Voor de trialsport heb je een echte trial motor nodig. Dat zijn super lichtgewicht motoren met een blok dat een grote trekkracht op lage snelheden heeft. Het meest bijzondere uiterlijke kenmerk van deze soorten motoren is, dat er geen zadel op zit.

De topsnelheid is niet hoog, slechts 80 kilometer per uur. Met een trial motor mag alleen offroad rijden op een speciaal parcours. Je mag er niet de weg mee op, omdat je niet kunt zitten.

Chopper

De beleving van het motorrijden staat centraal bij de chopper. Neem bijvoorbeeld het merk Harley Davidson, daar gaat het bij het motorrijden echt om het relaxen tijdens het rijden.

Scherp door bochten sturen, laat remmen en snel optrekken heeft niets met het rijden op een chopper te maken.

Ook aan het zitcomfort is dat goed te zien, want er zijn vrijwel geen soorten motoren waarop je zo lekker onderuitgezakt kunt genieten van de langzaam voorbij trekkende natuur.

Bobber of Cruiser

De bobber lijkt tussen alle soorten motoren sterk op de chopper. Maar bij een bobber wordt minder aandacht besteed aan de uitstraling. Een bobber is in technisch opzicht vrijwel hetzelfde uitgevoerd als een chopper en heeft ook dezelfde zithouding, maar is meer een standaard motor.

Net als bij de chopper zijn alle overbodige onderdelen gestript, maar bij de bobber zijn daar geen nieuwe accessoires voor teruggekomen. De bobber wordt ook wel een cruiser genoemd.

Cafe racer

De cafe racer is een van de soorten motoren die is ontstaan in Groot Brittannië in de jaren zestig. Als voorbeeld voor deze motoren dienden de racemotoren die destijds op de circuits reden.

Dat waren hele smalle modellen met platte zadels, een ronde achterkant en een laag gemonteerd stuur. Dat stuur heet een clubman. De eerste cafe racers waren vooral lichte motoren, maar tegenwoordig zijn er ook zwaardere typen onder deze soorten motoren te vinden.

Daarnaast zijn er nog meer soorten motoren. Hieronder zie je een voorbeeld van een Retrobike die wij hebben getest.


TIP: Bekijk onze review van de Energica elektrische motoren
We hebben de Energica Ego RS en de Energica Esse Esse RS gereden en vertellen je hoe onze ervaring was.
Bekijk review Energica modellen ►

Op de hoogte blijven?