De beste motor camera

Jasper

08 maart 2023

Omdat onderweg filmen in de afgelopen jaren een enorme hype is geworden besteden we in deze blog aandacht aan de beste motor camera. Want actiecamera’s zijn er genoeg, maar het is de vraag of die allemaal wel even geschikt zijn als motor camera. Uiteraard spelen ook de wensen van de motorrijder een rol. Wie beelden wil maken als hij over de snelweg scheurt heeft een andere motor camera nodig dan iemand die off road rijdt. En de eisen die door toerrijders worden gesteld zijn weer anders. Je kunt daarom beter niet praten over ‘de beste motor camera’, maar over actiecamera’s die prima geschikt zijn voor de motor.


Beste Motor Camera

Dit zijn volgens ons de beste motor camera’s van dit moment:

  1. Insta360 ONE X3
  2. GoPro Hero 10
  3. Sena 50C

Insta 360 ONE X3 als motor camera (de beste)

Ondanks dat GoPro het go-to merk is voor een actiecamera, ook voor op de motor, is de camera van Insta360 een stuk beter. De 360 graden camera van de Hero 10 is gemiddeld. Gelukkig zijn er bedrijven zoals Insta360 die naam maken met hun innovatieve camera’s, en hun nieuwste is de ONE X3. Een prachtige camera.

Als je een motorrijder bent die een toegankelijke manier wil om ritten vast te leggen en tegelijkertijd veel veelzijdigheid zoekt, dan is de Insta360 ONE X3 de perfecte actiecamera voor jou. Andere actiecamera’s dwingen je om heel precies te zijn met hoe je ze positioneert, maar met de ONE X2, net als de meeste 360-camera’s, kan je lui zijn omdat je toch alles om je heen vastlegt. Je kunt dan later in de nabewerking bepalen wat je wel en niet wilt hebben.

Met de ONE X3 krijg je veel van dezelfde geweldige functies als de GoPro Hero 10 Black, maar dan in een verbluffende 360-camera. Denk bijvoorbeeld aan 360-graden video-opname in 5,7k, snelle WiFi overdracht, mooie beeldstabilisatie, een super helder touchscreen, waterdichtheid, meerdere microfoons die 360-graden audio opnemen en spraakbesturing.

Kortom, als je op zoek bent naar een van de beste 360-actiecamera’s van dit moment, dan is de Insta360 ONE X3 een uitstekende keuze!

GoPro Hero 10 als motor camera

De naam GoPro doet misschien een belletje rinkelen. Als het gaat om actiecamera’s, is er geen merk zo bekend als GoPro. Hun nieuwste model, de Hero 10 Black, is echt een hele goede camera. De meeste verbetering is te vinden in de processor, waarmee alles nog een stuk sneller werkt.

Voor jou als motorrijder betekent dat dat je een hele hoge framerate krijgt met een mooie resolutie van 5,3K. Wil je een foto uit je video halen? Geen probleem. Bovendien heeft de camera een verbeterde prestatie bij weinig licht en videostabilisatie in alle modi. En alsof dat nog niet genoeg is, is de HERO10 cloud-verbonden. Dus zodra je de camera oplaadt, wordt je beeldmateriaal automatisch geüpload naar de cloud. Je hebt hiervoor wel een abonnement nodig, maar als je van plan bent de camera veel te gebruiken, is dat de investering zeker waard.

De Hero 10 heeft schermen aan de voorkant en achterkant, zodat je altijd de perfecte opname kunt maken, waar je ook staat. Kortom: een prachtige camera die zich met trots de marktleider mag noemen.

Sena 50C als motor camera

De Sena 50C geeft jou een hele leuke camera voor op de motor en combineert deze ook nog eens met een intercom. Dit apparaat combineert Bluetooth-communicatie met 4K-video-opnamemogelijkheden. Het legt verbluffende beelden vast met 4K 30 fps en wordt geleverd met een aantal mooie functies zoals videotagging en Smart Audio Mix. De Video Tagging-functie registreert de minuut voordat en nadat je op de knop drukt, wat superhandig is in geval van een bijzondere situatie op de weg of iets wat je echt vast moet leggen. Bovendien kun je met de Smart Audio Mix Bluetooth-gesprekken opnemen terwijl je video opneemt.

De Sena 50C is ook een Bluetooth apparaat die nu gebruikmaakt van Sena’s mesh-technologie. Door hem te koppelen met je smartphone kun je bellen op de motor, naar muziek luisteren of GPS-aanwijzingen ontvangen tijdens het rijden. De speakers, gemaakt door Harman Kardon, produceren een uitstekende geluidskwaliteit en het toestel is te bedienen met spraakopdrachten.

Een functie die bijzonder handig is, is de ‘camera preview mode’, waarmee je kunt controleren of de camera goed is uitgelijnd met uw motor voordat je gaat opnemen. En als je klaar bent met opnemen, kun je de video’s eenvoudig downloaden naar je telefoon om ze gemakkelijk te delen. De Sena 50C wordt zelfs geleverd met een nette garantie van drie jaar, zodat je zeker weet dat je de eerste paar jaar helemaal goed zit met deze camera.

Wat is een actiecamera?

Een actiecamera is een kleine camera die geschikt is om mee te nemen. Dat kan elke sport zijn, van surfen tot crossen, van hardlopen tot mountainbiken, etc. Een actiecamera wordt ergens aan je outfit bevestigd en daardoor kun je achteraf je belevenissen terugkijken. De camera heeft een groothoeklens en kan vooraf worden ingesteld. Tijdens het filmen heb je er geen omkijken naar. Dat kan ook niet, want dan ben je veel te druk met het beoefenen van je sport en dan heb je geen tijd om je te bekommeren om de camera. We noemen het een actiecamera, maar deze camera’s worden tegenwoordig voor elke toepassing gebruikt waar film bij nodig is.

Kenmerken actiecamera’s

Kenmerken van actiecamera’s zijn dat ze bijna niets wegen en supersterk zijn. Actiecamera’s zijn waterdicht en goed bestand tegen zware schokken. Dat gaat niet ten koste van de kwaliteit van de beelden. Vrijwel alle modellen camera’s kunnen beelden maken in HD kwaliteit en er zijn camera’s waarmee je 4K beelden maken. De kwaliteit is zo goed dat ze ook worden gebruikt door professionele filmers. Die gebruiken deze kleine actiecamera’s op plekken waar ze met een gewone camera niet kunnen komen. Sommige actiecamera’s kunnen op een hogere snelheid beelden maken, zodat je de film achteraf in slow motion kunt afkijken.

Vind de beste deal voor de beste motor camera

Wat kun je met een motor camera?

De toepassingsmogelijkheden van een camera zijn even groot als dat er verschillende soorten motorrijders zijn. Als je het leuk vindt om over de snelwegen in het buitenland te racen moet dat uiteraard worden vastgelegd. Want anders gelooft niemand wat je hebt beleefd tijdens je tochten. Motorrijders die off road gaan vinden het leuk om achteraf te laten zien welke capriolen ze allemaal hebben uitgehaald. Maar ook voor de motorrijder die wat minder de grens opzoekt is een motor camera een apparaat waarmee je extra veel plezier hebt van je motorbeleving.

Want als je een mooie toertocht hebt gereden zitten er altijd wel bochten in de route die zo mooi zijn dat je die ervaringen nooit in woorden kunt uitdrukken. Met een actiecamera kun je het terugkijken en beleef je dat stuk van de route nogmaals. Een motor camera is ook een prima apparaat om er je vakantiebelevenissen mee vast te leggen. Als je een trektocht maakt en daar beelden van maakt, zie je later altijd nog weer dingen terug die je tijdens je tocht gemist hebt. Op welke manier je je motor ook gebruikt; met een actiecamera heb je daar dubbel zoveel plezier van. Vergeet niet voor een goed motorslot te zorgen. Zo houd je je motor ook veilig als je er eventjes af wilt om ergens van het uitzicht te genieten.

Het gebruik van een motor camera

Net als bij de meeste extreme sporten wordt een motor camera aangezet voordat je gaat rijden of tijdens het rijden. In elk geval op momenten waarop je verwacht dat je iets bijzonders mee gaat maken. Doe dat wel op een tactische manier, want de accu’s en het geheugen van een actiecamera zijn niet zo groot dat je onbeperkt kunt blijven filmen. Maak dus van tevoren een plan wat je wilt gaan filmen en zet de camera alleen aan als dat leuke beelden oplevert. Je hebt er niets aan als je achteraf urenlang zit te kijken naar saaie stukken snelweg.

Doordat je een camera niet continu kunt laten filmen wordt meteen één van de belangrijkste gebruikskenmerken van de beste motor camera duidelijk: de bediening. Die moet heel simpel zijn. Want je moet de motor camera tijdens het rijden kunnen in- en uitschakelen. Dat betekent dat de bedieningsknoppen niet te klein mogen zijn en niet te dicht op elkaar mogen zitten. Want het in- en uitschakelen doe je met je motorhandschoen aan. De knoppen moeten dus zo groot zijn dat je ze door de handschoen heen moet kunnen voelen. Het zou immers jammer zijn als je denkt dat je de motor camera hebt ingeschakeld, terwijl dat later toch niet zo blijkt te zijn.

Veel keuzemogelijkheden

In de afgelopen jaren zijn de actiecamera’ s technisch steeds beter gaan presteren. De meest bekende zijn de camera’s van GoPro. Dat merk was één van de eersten die met deze camera’s op de markt kwamen. Daarmee hadden ze aanvankelijk een voorsprong op de concurrentie, maar inmiddels zijn er veel meer merken met actiecamera’s in het assortiment. Dat is logisch, want het filmen van actie is zo populair geworden, dat er heel veel vraag is naar dit type camera’s. Tussen de vele producten zijn er verschillende die uitermate geschikt zijn als motor camera.

Een goed alternatief voor GoPro zijn de actiecamera’s van Sony. Maar tijdens een zoektocht naar de beste motor camera mag je andere grote merken als TomTom, Contour en Garmin niet vergeten. Kleinere en minder bekende merken die ook actiecamera’s maken zijn Denver, Bear Devil, Rollei, SJCAM en dergelijke. Als je de tijd hebt om daar echt goed in te duiken kun je bij deze merken ongetwijfeld ook een hele goede motor camera krijgen. Vergeet bij het vergelijken van de actiecamera’s niet om te kijken naar de bevestigingsmethoden. Want je hebt niets aan een goede camera als je die niet vast kunt maken aan de motor of op je helm, bijvoorbeeld met de Go Moto chin mount.

Prijzen

De prijzen van de diverse modellen actiecamera’s kunnen enorm verschillen. Er zijn camera’s te koop voor nog geen 200 euro, maar er zijn ook modellen die tegen de 900 euro kosten. Als je een motor camera gaat kopen is het niet verstandig voor de allergoedkoopste modellen te kiezen. Deze zijn vaak niet zo robuust en soms zijn ze ook niet waterdicht. Het gevolg is dat zo’n goedkope motor camera na wat schokken en stoten of een flinke regenbui snel kapot kan gaan.

Vind de beste deal voor de beste motor camera

Waar plaats je de beste motor camera

Er zijn op de motor allerlei plekken waar je een motor camera kunt plaatsen. Naar voren gericht op het stuur, op de helm, aan de zijkant van de motor, achteraan de motor terwijl er naar achteren wordt gekeken, etc. Over het algemeen zijn de beelden die vanaf een bevestigingspunt op de motor worden gemaakt niet zo boeiend. Dat komt omdat de camera niet mee kan draaien in de richting van de actie. Daarom kiezen de meeste motorrijders ervoor om de motor camera op de helm te bevestigen. De camera draait dan mee met je hoofd en je maakt opnames van datgene waar je zelf naar kijkt. Er zijn ook camera’s die je op de motor kunt bevestigen. Soms zit er zelfs een motoralarm bij.

Bij het monteren van een motor camera op de helm heb je niet zoveel opties. De ruimte op de helm lijkt best groot, maar je moet de camera tijdens het rijden wel aan en uit kunnen zetten. Eigenlijk kun je hem dan alleen maar kwijt aan de linkerzijde van de helm. Dan is hij te bedienen met je linkerhand. Als de camera aan de rechterzijde zou zitten moet je hem met je rechterhand bedienen en dan moet je het gas loslaten. Dat is niet zo handig tijdens het rijden. Als de motor camera aan de linkerzijde wordt geplaatst moeten de bedieningsknoppen links op de camera zitten. Want anders moet je met je handschoen tussen de helm en de camera en dat is niet handig.

Andere eigenschappen van de beste motor camera

Belangrijk voor een motor camera op de helm is dat hij aerodynamisch is. De camera moet dus bij voorkeur niet hoekig zijn of in combinatie met de bevestiging heel hoog boven de helm uit steken. Behalve dat dit niet aerodynamisch is kan zo’n camera ook snel beschadigen doordat je er ergens mee tegenaan stoot. Een motor camera is liefst een beetje rond en zit vlak boven de helm. Een goede bevestigingsmethode is een plakstrip die op de helm wordt bevestigd. Let dan wel goed op de positie van de camera, want als hij op de verkeerde plek zit loop je de kans dat je voortdurend een randje van de helm mee filmt.

De kenmerken van de beste motor camera

In deze blog hebben we de belangrijkste eisen voor de beste motor camera besproken. Hier volgt een korte samenvatting. Een motor camera kun je het beste aan de linkerkant van de helm plaatsen. Hij moet dicht op de helm worden gemonteerd en liefst afgewerkt zijn met ronde vormen. De bedieningsknoppen die je tijdens het rijden gebruikt moeten aan de linkerkant van de camera zitten. De bediening moet intuïtief zijn. Dat betekent dat het een simpel systeem is door middel van knoppen die niet te klein zijn.

Zelf op zoek naar de beste motor camera

In deze blog heb je handvatten gekregen om zelf op zoek te gaan naar een camera voor op de motor die aan jouw eisen voldoet. Je kunt daarbij gebruik maken van de verschillende lijstjes met beste action camera’s, die elk jaar verschijnen. Voor een algemeen lijstje, waarbij de camera’s worden beoordeeld op technische specificaties, ga je naar deze site. Een vergelijking van camera’s specifiek voor motoren vind je hier. Soms zit er zelfs in een navigatie systeem een camera!

Vind de beste deal voor de beste motor camera

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog