Zware vs Lichte motor

Jasper

22 September 2023

Als je geïnteresseerd bent in motorrijden, heb je tal van opties om uit te kiezen. Er zijn soorten motoren te koop, zowel nieuw als tweedehands. Veel potentiële motorrijders vragen zich af naar welk gewicht (of het aantal cc’s) ze moeten kijken bij het kiezen van een motor.

Of een zware of lichte motorfiets beter bij jou past, hangt grotendeels af van je fysieke kenmerken, rijervaring en persoonlijke voorkeur. Als je deze vraag überhaupt moet onderzoeken, of als je een beginner bent, raad ik aan om te beginnen met een lichtere motorfiets.

Er zit echter nog iets meer achter, zoals je je kunt voorstellen. Er zijn veel verschillende soorten motorfietsen en veel aspecten om te overwegen bij het bepalen welk gewicht en type het beste bij jou passen. Hieronder zal ik enkele van deze aspecten meer in detail bespreken.

Waarom is gewicht belangrijk bij een motor?

Het hangt af waar je jouw motor het meest voor wil gaan gebruiken. Een zwaardere motorfiets is lastiger te manoeuvreren bij lage snelheden. Bij hogere snelheden kan vrijwel iedereen elke motorfiets besturen, maar is een zwaardere motor prettiger en comfortabeler.

Als je een groter persoon bent, maakt dit misschien niet uit en heb je geen problemen met het bewegen van je motorfiets om in parkeerplaatsen te passen en scherpe bochten te maken. Als je echter een kleiner persoon bent, kan het hebben van een grote motorfiets deze situaties onnodig moeilijk maken, wat het rijden op zwaardere motorfietsen over het algemeen minder leuk maakt.

Lichte motoren

BMW 310GS 170kg

Als eerste de lichte motoren. Want wat zijn dit eigenlijk? Deze tweewielers zijn voornamelijk een populaire keuze onder beginnende motorrijders en stadsrijders. Dit komt mede door de wendbaarheid die je hiermee krijgt. Lichte motoren zijn een stuk vergefelijker dan een zware motorfiets. Ze kunnen door het verkeer glippen, gemakkelijk keren en parkeren in krappe ruimtes. Als je voornamelijk van plan bent om door drukke stadsstraten te cruisen, is wendbaarheid een enorm pluspunt. Ze zijn daarnaast een goed vervoersmiddel voor wanneer je nog meer zelfvertrouwen op wilt bouwen om op een later moment de langere tochten te maken. 

Wanneer is een motor “Licht”?

Ik beschouw lichtgewicht motorfietsen meestal als alles onder de 160 kilogram. Er zijn veel motorfietsen die zich ergens tussen zwaar en licht bevinden, vaak aangeduid als “middenklasse” motorfietsen. Veel sportieve motoren vallen binnen deze categorie.

Hoewel veel mensen misschien de voorkeur geven aan motorfietsen in de middenklasse, als je op zoek bent naar licht gewicht, is het niet moeilijk om opties te vinden tegen zeer redelijke prijzen. Er zijn veel kleine scooters en motorfietsen die gemakkelijk onder de 90 kilogram kunnen vallen.

Als een motor geen grote motor heeft, is het niet moeilijk is om hem behoorlijk licht te maken. Terwijl zware frames zeker bestaan, is motorblokgewicht vaak een groot deel van wat een motorfiets in de eerste plaats zwaar maakt. Een grote motor betekent groot gewicht.

Een van de leukste dingen om naar te zoeken is een motorfiets die enigszins krachtig is en ook licht. Ze eindigen vaak duurder te zijn, omdat de meeste mensen die eigenschappen in hun motorfietsen willen. Dit type motorfiets is meestal moeilijker en duurder om te maken.

Efficient

De brandstofefficiëntie bij de lichtere motoren mag er ook zijn. Ze zijn zuiniger dan de grotere varianten, waardoor je ook meer kilometers kan maken met jouw voertuig. Wel zo fijn als je niet steeds naar een tankstation toe wilt en al jouw geld uit wilt geven aan benzine. Dit zorgt ook weer voor lagere kosten op de lange termijn. De lagere kosten vind je al terug vanaf de aanschaf, maar ook daarna. Zo heb je te maken met lagere verzekeringspremies en kent het onderhoud lagere bedragen.

Ondanks de efficiëntie en andere voordelen zijn er ook een aantal nadelen terug te vinden aan de lichte motoren. Denk bijvoorbeeld aan de snelheidsprestaties. Ze schieten soms te kort op de snelweg. Zo hebben ze moeite met de hoge snelheden aanhouden en kan het wankel aanvoelen als er veel wind staat. Ook is er minder comfort voor de lange afstanden. Het zadel kan na verloop van tijd pijn gaan doen en de trillingen zijn ook meer merkbaar tijdens het rijden. Als laatste is er ook nog een beperkte bagageruimte. Als je dus van plan bent om veel mee te nemen voor een roadtrip of andere vakantie, zal je merken dat je lang niet alles mee kan nemen.

Voor- en nadelen van een lichte motor

Voordelen
  • Wendbaarheid
  • Brandstofverbruik
  • Goedkoper
Nadelen
  • Beperkte snelheid en vermogen
  • Minder stabiel op de weg

Zware motoren

Honda Goldwing 380kg

Laten we het dan eens hebben over de zware jongens van de motorwereld. De zware motoren zijn voornamelijk voor de ervaren motorrijders, die langere tochten willen maken zonder voor problemen te komen staan. Dit komt mede door de krachtige motoren die het voertuig aandrijven. Zo kan je snel tot een hogere snelheid komen. Het vermogen kan jou dus helpen op de openbare wegen en snelwegen. Ook zijn ze veel stabieler bij de hogere snelheden, waardoor je minder last hebt van de wind die op dat moment staat. Het kan jouw motorrit aanzienlijk verbeteren als je deze motor in jouw bezit hebt. 

Wanneer is een motor “Zwaar”

Over het algemeen zal een zware motorfiets waarschijnlijk alles boven de 200 of 225 kilogram zijn. Alles daarboven zou ik als een zware motorfiets beschouwen. Voor de meeste mensen zal elke motorfiets boven de 225 kilogram al snel erg zwaar aanvoelen, en motorfietsen die dichter bij de 360 of 410 kilogram wegen, kunnen ronduit niet te besturen lijken.

Er is echter geen strikte regel voor wat als zwaar wordt beschouwd, en dit kan variëren afhankelijk van je eigen kracht en vaardigheid als rijder.

Sommige van de topmodellen cruisers van BMW, Harley Davidson en Honda wegen rond de 360 of 410 kilogram, wat behoorlijk zwaar is.

Hoewel dit nog steeds goed ontworpen motorfietsen zijn, en je kunt ze zeker leren besturen, is er voor veel mensen gewoon geen noodzaak om een motorfiets met zoveel gewicht te nemen.

Comfort

Als je van plan bent om serieuze kilometers te maken, is comfort essentieel. Zware motoren bieden meestal een comfortabelere rijpositie en betere ophanging, waardoor lange ritten een genot worden. En je kan ook nog eens veel bagage meenemen met dit voertuig. Zo kan je koffers of tassen meenemen, wat het maken van een lange motorvakantie een stuk beter maakt dan wanneer je een lichte motor hebt. 

Kosten

Het grootste nadeel is het prijskaartje dat eraan hangt. Ze zijn veel duurder in aanschaf en ook de terugkerende kosten liggen aanzienlijk hoger. De onderhouds- en verzekeringskosten kunnen jou wel eens afschrikken als je net een nieuwe motor aan wilt schaffen. Ook het gewicht en de leercurve zijn nadelen om rekening mee te houden. Terwijl stabiliteit een voordeel kan zijn, kan het gewicht van een zware motor een nadeel worden bij lage snelheden of in druk verkeer. Je moet daarom voldoende ervaring hebben om deze motor de baas te kunnen zijn.

Voor- en nadelen van een zware motor

Voordelen
  • Prestaties (acceleratie en snelheid)
  • Comfort
Nadelen
  • Gewicht en wendbaarheid
  • Brandstofverbruik
  • Hogere aanschaf en onderhoudskosten

Waar op letten bij het kiezen van een motor

Nu je de verschillen weet, kan je gaan kijken naar welke motor het beste bij je past. Het kopen van een nieuw voertuig moet goed aanvoelen en bij jouw stijl en behoeften passen. Je kan daarom niet zomaar een aankoop doen. In plaats daarvan is een goede voorbereiding een vereiste. Maar waar let je dan eigenlijk op?

Het doel en gebruik

Allereerst moet je bedenken waarom je überhaupt een motor wilt. Ga je dagelijks pendelen door drukke straten of plan je epische roadtrips? Misschien wil je gewoon weekendcruises maken. Je doel en hoe je de motor gaat gebruiken, zijn van invloed op het type motorfiets dat je nodig hebt. Denk aan factoren zoals wendbaarheid, comfort op lange afstanden en offroad-mogelijkheden. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat je zo veel mogelijk uit jouw motor kan halen. 

Ervaring en vaardigheden

Jouw ervaring en rijvaardigheden kunnen de doorslaggevende factor zijn als je op het punt staat om een nieuwe motor aan te schaffen. Je motor moet passen bij je niveau van rijvaardigheid. Een te krachtige motor voor een beginner kan een recept zijn voor problemen, terwijl een ervaren rijder zich misschien beperkt voelt op een te bescheiden machine. Wees eerlijk over je rijvaardigheid en kies verstandig. Een professional kan jou ook altijd helpen om een keuze te maken, zodat je achteraf niet voor verrassingen staat. 

Stijl en esthetiek

Iedereen heeft een persoonlijke stijl. Afhankelijk hiervan kan de esthetiek van de motor ook veranderen. En zeg nou zelf: je wilt er toch goed uitzien op de motor? Ga daarom bij jezelf na welke stijl het beste bij je past. Er zijn meerdere opties, zoals sport, cruiser en retro. Aan de hand van iedere stijl krijg je weer andere kenmerken en uitstralingen. Je motor is niet alleen een vervoermiddel, het is een verlengstuk van je persoonlijkheid. Zorg ervoor dat je je prettig voelt op de motor en dat je trots bent om hem te showen.

Comfort

Niemand houdt ervan om na een motorrit veel pijnklachten te hebben, toch? Het comfort speelt daarom een grote rol tijdens het kopen van een motor. Kijk naar de zitpositie, het stuur en de voetsteunen. Deze moeten allemaal bij jouw lichaam passen. Vooral voor de langere ritten kan het een groot voordeel opleveren en je voorkomt dat je niet veel plezier ervaart. 

Betrouwbaarheid en reputatie

Ieder merk is anders. Het ene merk is betrouwbaarder dan de ander. Onderzoek daarom de betrouwbaarheid en reputatie van het merk en het model dat je in gedachten hebt. Je kan hiervoor meerdere recensies doornemen, maar ook adviezen opvragen bij motorrijders en de statistieken bekijken. Je kan hiermee voorkomen dat je een motor hebt die regelmatig naar de garage moet. 

Jouw budget

En dan het geld. Hoeveel geld heb je beschikbaar om een motor aan te schaffen? Je kan jezelf het beste een limiet geven. Het punt is om je hier ook aan te houden. Vergeet niet dat de kosten van een motor verder gaan dan alleen de aanschafprijs. Denk aan verzekering, brandstof, onderhoud en eventuele accessoires die je wilt toevoegen. Als je dit niet kan betalen, moet je niet voor een nieuw voertuig kijken of kiezen voor een ander model dat wel binnen jouw budget zal vallen.

De proefrit 

Maak te allen tijde een proefrit voordat je de motor aanschaft. Je krijgt hiermee namelijk geheel nieuwe inzichten en kan bepalen of de motor echt bij je past. Hierbij let je op alles: hoe de motor zich gedraagt op verschillende wegen, welke omstandigheden invloed hebben op de ervaringen, hoe je schakelt, remt en accelereert. Afhankelijk van jouw ervaring tijdens de proefrit kan je de motor aanschaffen. Je hebt daarna nog tijd om een weloverwogen beslissing te maken en eventueel een aantal modellen met elkaar te vergelijken door erop te rijden. We hebben een artikel geschreven over Aandachtspunten proefrit motor. Wie weet helpt die je wat!

Onderhoud en beschikbaarheid van onderdelen

Hoewel je er niet gelijk over nadenkt bij het kopen van een nieuwe motor, moet je ook letten op het onderhoud dat erbij komt kijken. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van het voertuig aanzienlijk verlengen. Bij sommige merken en modellen zijn de onderdelen echter niet eenvoudig te vinden. Dit kan problemen opleveren tijdens een eventuele reparatie. Vooraf rondkijken of alle onderdelen beschikbaar zijn, kan er dus voor zorgen dat je niet meer voor verrassingen staat. 

Zware vs. Lichtgewicht motoren: Wat is het beste voor beginners?

Lichte motorfietsen zijn bijna altijd beter voor beginners. Er kunnen enkele uitzonderingen zijn, maar over het algemeen zullen beginnende rijders een veel gemakkelijkere tijd hebben om te starten op een lichtere motorfiets. Meestal geldt: hoe lichter een motorfiets is, hoe eenvoudiger het is om te leren rijden.

Lichte motorfietsen zijn veel gemakkelijker te leren manoeuvreren, omdat hun lage gewicht ze zeer vergevingsgezind en gemakkelijk te corrigeren maakt. Een zwaardere motorfiets zal veel minder vergevingsgezind zijn.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog