Te koud op de motor

Peter

29 November 2022
Te koud op de motor

Herken je het: Te koud op de motor? Wij helaas ook. Gelukkig is er best wat aan te doen! Voor wie in de winter wil doorrijden zijn er genoeg mogelijkheden om te voorkomen dat je te koud op de motor zit. Zelfs bij temperaturen onder nul is het dan aangenaam om te rijden.

Voorkomen dat je te koud op de motor wordt kan op een aantal manieren. In deze blog gaan we daar wat dieper op in. Er zijn namelijk talloze producten verkrijgbaar waarmee je kunt vermijden dat je te koud op de motor wordt. Dat betreft producten die je op de motor kunt monteren, maar er zijn ook fijne kledingstukken die het rijden in de winter veraangenamen. Eerst gaan we wat dieper in op de kleding die je in de winter kunt dragen. Het thema dat daarbij telkens terugkomt is vocht reguleren en de wind tegenhouden. Daarna kijken we naar de elektrische uitrusting die voorkomt dat je te koud op de motor zit.

Met kleding voorkomen dat je te koud op de motor zit

Als je in de winter op de motor rijdt heb je te maken met de gevoelstemperatuur. Die wordt gezamenlijk bepaald door de snelheid en de buitentemperatuur. Bij hoge snelheid voelt een temperatuur van 5 graden al aan als strenge vorst en word je snel te koud op de motor.

Dat komt doordat de wind met hoge snelheid tegen je kleding aanblaast. Maar de wind is niet de enige oorzaak van te koud op de motor rijden. Als er vocht in je kleding komt word je ook te koud op de motor. Kleding moet dus goed ademen en wind- en waterdicht zijn.

Te koud op de motor door vocht in de onderkleding

De onderkleding is vaak de oorzaak van dat je te koud op de motor wordt. Veel motorrijders dragen graag katoenen onderkleding. Die heeft als effect dat vocht gemakkelijk wordt opgenomen. Als je dus gaat zweten gaat dat zweet in het katoen zitten. Eerst is dat prettig, maar als het katoen vochtig wordt gaat het klam aanvoelen. Het katoen isoleert dan niet meer en dan word je snel te koud op de motor. Dat is te voorkomen met thermokleding. Beter kun je Merino onderkleding gebruiken.

Thermokleding heeft, net als katoen, de eigenschap dat het snel vocht afvoert van je lichaam. Maar thermokleding kan dat vocht nog verder afvoeren. Het blijft dus niet in de stof zitten. De lucht in de thermokleding blijft droog en behoudt zijn isolerende werking. Daarmee wordt voorkomen dat je te koud op de motor wordt. Thermokleding helpt dus echt om lekker warm te blijven, maar je kunt dat effect vergroten door te zorgen voor een goed motorpak dat ook bijdraagt aan het voorkomen dat je te koud op de motor zit.

Te koud op de motor door tocht

In de winter kun je op een motor ontzettend last hebben van tocht. Bijvoorbeeld als er langs je nek, via de mouwen, de broekspijpen of door de ritsen een koude stroom lucht in je motorpak kan komen. In de warme seizoenen is dat niet zo erg, maar in de winter wordt alle lichaamswarmte dan snel afgevoerd en heb je het in no time te koud op de motor.

Let er daarom bij het aanschaffen van motorkleding voor de winter op dat er een goede aansluiting is van het pak op je handschoenen, laarzen en helm. Wees ook zorgvuldig met het aankleden als je een motorrit gaat maken.

Draag dikke motorkleding

Dat je in de winter dikke motorkleding aan moet trekken om niet te koud op de motor te zitten lijkt een dooddoener. Maar veel kleding is niet dik genoeg, dus let goed op dat de kleding voorkomt dat je te koud op de motor wordt doordat er een onvoldoende dikke binnenvoering in zit. De buitenkant van de motorkleding moet in staat zijn om de wind tegen te houden. De binnenkant vormt de isolatie, die zorgt dat de kou van de wind niet door je kleding naar je lichaam kan doordringen. De combinatie van beide effecten zorgt ervoor dat je niet te koud op de motor wordt.

Beste verwarmde motorbroek

Je hebt natuurlijk de onopvallende motorbroek of de kevlar motorbroek. Maar tegenwoordig kun je van alle kledingstukken voor op de motor een verwarmde variant vinden. Dit is geen ander verhaal met je broek. De beste verwarmde motorbroek is bijna een vereiste als je ook in de koudere maanden van het jaar op de motor wil kunnen rijden.

Motorlaarzen

Grote winst behaal je met goede motorlaarzen. Warme winter motorlaarzen moeten in ieder geval zijn opgebouwd uit de volgende materialen; een stevige buitenconstructie van leer of textiel, een waterdicht en ademend.

Motorsokken

Probeer ook eens motorsokken uit, naast goede laarzen houden motorsokken je voeten warm tijdens koude motortochten. De beste motorsokken voor motorrijden zijn naadloos, comfortabel en kosten natuurlijk niet al te veel.

Verwarmde handschoenen

Ook motorhandschoenen zijn verwarmd te verkrijgen Deze verwarmde motorhandschoenen bieden door middel van elektrische draden verwarming aan je handen tijdens het motorrijden.

Tegelijk isoleren en ventileren van motorkleding

Om te voorkomen dat je te koud op de motor wordt moet de kleding, wind- en waterdicht zijn, maar ook goed isoleren en tegelijkertijd het lichaamsvocht naar buiten laten ontsnappen. Op zich zijn dat enigszins tegenstrijdige eigenschappen. Dat is er de reden van dat goede motorkleding waar je in de wintermaanden niet te koud op de motor in wordt tamelijk prijzig is. Een stof die aan al deze eisen voldoet is Gore-tex. Het unieke aan dat materiaal is dat het wel goed ventileert van binnen naar buiten, maar niet van buiten naar binnen.

Als je op zoek gaat naar motorkleding die de barre winterse omstandigheden kan weerstaan en ervoor zorgt dat je als motorrijder niet te koud op de motor zit, heb je echt kleding nodig met Gore-tex. Als dat jou te duur is kun je ook kiezen voor andere materialen. Want er zijn fabrikanten van motorkleding, die eigen producten hebben ontwikkeld met de eigenschappen van Gore-Tex. Laat je echter wel goed voorlichten, want het is super belangrijk dat je in de winter niet te koud op de motor wordt.

Elektrische hulpmiddelen

Kleding is de beste manier om je te wapenen tegen te koud op de motor zitten, maar er zijn veel handige accessoires die nog meer bescherming bieden tegen de winterse omstandigheden. Handkappen en -moffen zijn erg nuttig om de ergste kou van de wind te breken. Een windscherm voorkomt dat alle kou van de rijwind rechtstreeks op je motorpak komt. Maar er zijn ook elektrische producten te koop die erg comfortabel zijn en helpen voorkomen dat je te koud op de motor zit. Hier volgt een lijstje met de belangrijkste elektrische verwarmingsproducten op de motor.

Handvatverwarming

Na een kwartiertje rijden in de winter zal je – ook met handkappen – bijna geen gevoel meer in je handen hebben en wordt het te koud op de motor. Door de hoge snelheden kan de kou op een motor nog kouder aanvoelen verwarmde handvaten zijn een goed hulpmiddel. Deze handvatten passen op elke motor en worden gevoed vanuit de accu van de motor. Handvatverwarming werkt het beste in combinatie met handkappen en moffen, maar kent ook beperkingen. Bij lange tochten of extreme kou krijg je last van de wind aan de zijkanten en wordt het alsnog te koud op de motor. Dan moet je kiezen voor een andere oplossing.

Elektrisch verwarmde handschoenen

De beste manier om het niet te koud op de motor te krijgen is door gebruik te maken van verwarmde handschoenen. Dat zijn water- en winddichte handschoenen met aan de binnenkant elektrische verwarming. Net als de elektrische handvatten worden die gevoed vanuit de accu, zodat je onbeperkt kunt profiteren van de warmte. Bij verwarmde handschoenen lopen er verwarmde draden door de hele handschoen, zodat je handen lekker warm blijven. Als je verwarmde handschoenen hebt is het niet nodig om ook verwarmde handvatten te gebruiken

Elektrisch verwarmd zadel

Bij extreme winterse omstandigheden kun je met een elektrisch verwarmd zadel ook voorkomen dat je te koud op de motor wordt. De energie van een elektrisch verwarmd zadel is afkomstig van de accu van de motor. Let op dat je een zadel koopt dat bestand is tegen regenwater en tegen felle zon, want als het zadel gaat scheuren is het snel kapot. Het voordeel van een elektrisch zadel is dat een duopassagier hiervan ook kan profiteren. Een elektrisch zadel is niet alleen handig voor in de winter om te voorkomen dat je te koud op de motor zit. Sommige van deze zadels kunnen in de zomer zorgen voor elektrische koeling.

Elektrisch vest

Bij zeer koude omstandigheden helpt het om een elektrisch vest te dragen, zodat je niet te koud op de motor zit. Een elektrisch vest is een vest met verwarmingselementen. Je draagt het onder de jas. Een elektrisch vest wordt gevoed door een ingebouwde accu. Met een volle accu kun je ongeveer drie uur profiteren van de warmte op je lichaam. Daarna moet de accu weer worden opgeladen. Een elektrisch vest is bedoeld voor de meest extreme omstandigheden in de winter. Het kan net die laatste voorziening zijn waarmee kan worden voorkomen dat je te koud op de motor zit.

Conclusie

Er zijn heel veel producten te koop waarmee je kunt voorkomen dat je in de wintermaanden te koud op de motor zit. Het meeste effect wordt bereikt met goede kleding. Die moet goed op elkaar worden afgestemd, zodat de effecten niet tegen elkaar in gaan werken. Kies voor onderkleding die goed ventileert en droog blijft op je lichaam, want elke vochtophoping zorgt ervoor dat je te koud op de motor zit. Je voorkomt te koud op de motor rijden daarnaast met één of meer van de vele elektrische accessoires. Let op dat je kwalitatief goede producten koopt, waarvan bewezen is dat ze hun geld waard zijn.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog