Wat is de beste winter motorjas

Jasper

30 December 2022

Als het winter wordt is het van groot belang dat je beschikt over de beste motorjas voor deze tijd van het jaar. In Nederland kan het tijdens de winter bar koud zijn. Waar je het in de auto nog aangenaam warm kunt hebben, is dit op de motor significant minder het geval. Gelukkig zijn er manieren om goed warm te blijven op de motor. Zo kun je bijvoorbeeld een thermoshirt dragen of een goed verwarmende sokken, motorbroek of een geheel warm motorpak. Ook een warme motorjas zal een belangrijke bijdrage leveren aan het op een aangename temperatuur houden van jouw lichaam.

Beste winter motorjas

De beste winter motorjas

Winter motorjas

Warmte is niet de enige factor die in het oog gehouden moet worden tijdens de winter. De warmste motorjas is niet per definitie de beste motorjas voor de winter. Naast de combinatie met andere verwarmende kledingstukken zijn er ook elementen binnen de jas die deze geschikt maken voor de winter.

Bestel al je motorkleren voor de winter op deze betrouwbare webshops

Waaraan moet een beste winter motorjas voldoen?

Er wordt vaak gedacht: een warme motorjas is de beste otorjas voor de winter. Tot op een bepaalde hoogte is dit waar. Immers is een voornaam doel van een winter motorjas om je goed warm te houden op de motor. Je lichaam moet op temperatuur blijven en in zijn geheel moet de motorrit aangenaam aanvoelen. Maar dat is niet het enige waar een winter motorjas aan moet voldoen. Hieronder worden een aantal van de elementen op een rijtje gezet die een goede winter motorjas een goede winter motorjas maken.

Type motorjas

Er zijn een aantal soorten motorjassen die beter zijn voor de winter, terwijl er andere motorjassen zijn die juist meer geschikt zijn voor de zomer. Zo is een doorwaai motorjas beter voor tijdens de zomer, want je moet er niet aan denken dat de koude wind makkelijker je jas binnendringt.

Ook de keuze tussen leer, textiel en Kevlar maakt hierbij een verschil. Kevlar valt meestal al meteen af, want dit is typisch een materiaal voor een zomer motorjas. Dan blijven leer en textiel over. Over het algemeen wordt textiel als de beste stof voor tijdens de winter gezien. Dit komt omdat motorjassen van textiel meer zijn ingesteld op voeringen die je kunt plaatsen binnen een jas. Ook is de textiel de stof die zowel met hoge als met lage temperaturen kan omgaan. Het is voor elk seizoen. Tevens biedt textiel je de beste bescherming tegen weersomstandigheden. Veel textiele motorjassen hebben meerdere voeringen waardoor je bijvoorbeeld bij een koude ochtend alle warmte kunt gebruiken. In de middag kan er dan bijvoorbeeld een laag uit gehaald worden als het wat warmer is geworden.

Isolatie

Warmte is misschien niet het enige waarvoor een goede motorjas moet zorgen tijdens de winter, maar het is absoluut een belangrijke factor. Een uitstekende manier waarop een motorjas je warm kan houden tijdens de winter is middels isolatie. Dit zorgt er voor dat de warmte beter behouden blijft. Zo zijn er motorjassen die voorzien zijn van een thermovoering. Vaak is deze uitneembaar, zodat je de motorjas ook tijdens andere seizoenen kunt dragen.

Bestel al je motorkleren voor de winter op deze betrouwbare webshops

Vochtregulatie

De winter is niet alleen de koudste tijd van het jaar, maar tijdens deze maanden krijg je tevens vaak te maken met neerslag. Of het nu koude regen of sneeuw is, op de motor wil je goed beschermd zijn tegen deze omstandigheden. De beste bescherming tegen deze elementen wordt geboden door waterdicht membraan. Het merk dat de standaard zet op dit gebied is Gore-Tex. Dit merk creëert zelf motorjassen, net als diverse andere soorten motorkleding. Ook leveren zij vaak het membraan voor motorkleding. Wel koelt een membraan vaak af tijdens de winter, waardoor het aanrader is om nog een middelste laag te dragen. Dit kan een standaard voering zijn, maar ook een andere isolerende laag is een mogelijkheid.

Windregulatie

Regen en andere soorten neerslag zijn niet de enige weerelementen waar je extra last van kunt hebben tijdens de winter. Ook de wind kan bijzonder snijdend zijn als je aan het motorrijden bent. Een sterke koude wind kan voor een zeer lage gevoelstemperatuur zorgen. Ook hier dient een goede winter motorjas mee om te kunnen gaan. Gelukkig zijn er diverse jassen te koop met een membraan dat zowel vocht- als windregulerend is. Daarnaast zijn er speciale windstoppers verkrijgbaar. Ook op dit vlak is Gore-Tex een geliefd merk. Dankzij het membraan of windstoppers blijft het aangenaam warm, zelfs als er een scherpe koude wind waait.

Protectoren

Ook de protectoren binnen een motorjas kunnen een bijdragen leveren aan het algehele comfort tijdens de winter. Primair zijn protectoren, de naam zegt het al, bedoeld om te beschermen. Standaard zitten er op een motorjas protectoren voor de schouders en de ellebogen. Deze zitten op deze plekken omdat dit de risicogebieden zijn tijdens een val. Dankzij de protectoren verminder je de kans op ernstige schade aan deze lichaamsdelen. Ook de ruggenwervel kan, middels een rugprotector, extra beschermd worden.

Bestel al je motorkleren voor de winter op deze betrouwbare webshops

torjas ook tijdens andere seizoenen kunt dragen.

Voor de ultieme bescherming kan tevens een borstprotector geplaatst worden. Deze protectoren zorgen er tevens voor dat de warmte binnen je motorjas beter behouden blijft tijdens de winter. Hoe meer protectoren, hoe warmer je het zal hebben. Vergeet overigens ook niet dat een balaclava in de winter ook echt een must is!

Soorten weer

Wanneer je op zoek gaat naar gepaste kleding, zul je merken dat er enorm veel aanbod is. Er zijn tal van merken en stijlen. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het weer. In de winter draag je andere motorkleding dan in de zomer. Voor regen heb je aanvullend een regenpak nodig of je kiest voor waterdichte kleding. We zullen nu de afzonderlijke kledingstukken behandelen.

Accessoires voor een winter motorjas

Er zijn nog een aantal accessoires die de algehele werking van een motorjas voor de winter kunnen verbeteren. Mochten ze niet inbegrepen zitten, zijn membraan en isolatie hier een goed voorbeeld van. Maar er zijn tevens andere accessoires die je kunnen helpen tijdens de koude maanden. Een goed voorbeeld hiervan is een stormkraag. Dit accessoire staat ook wel bekend als een regenrand. Zo zijn de borst- en halszone winddicht. Dit is fijn, want de wind kan soms erg fris en snijdend zijn tijdens de winterse maanden. Een stormkraag zorgt er voor dat je het minder koud hebt.

Winter motorjas merken

Uit een test is naar voren gekomen wat de beste motorjassen voor winter zijn. De hierboven genoemde elementen hebben allen hun impact op wat een motorjas nu zo geschikt maakt voor de winter. De resultaten van de test toonden dat een waterdichte motorjas van textiel het best geschikt is voor de winter. Deze jassen zijn vaak tevens winddicht en voorzien van een membraan. Hieronder worden een aantal van de beste motorjassen voor de winter voor je op een rijtje gezet.

REV’IT Poseidon 2 GTX Jacket

Aan deze zwarte motorjas hangt misschien een heftig prijskaartje, maar hier krijg je dan ook wel een hoop voor terug. Dit is misschien wel het meesterwerk onder de motorjassen van Gore-Tex. Dankzij de diverse protectoren ben je zowel goed beschermd tegen een val als dat je goed warm wordt gehouden. Het Gore-Tex membraan is zowel aan de buitenvoering als de binnenvoering verbonden, zodat jouw lichaam beter op temperatuur blijft. De jas is 100% waterdicht en 100% winddicht. Standaard is deze jas voorzien van een Level CE 2 bescherming op schouders en ellebogen. Het kost je €799,99, maar je krijgt er veel voor terug. Deze jas is te combineren met de broek: REV’IT Poseidon 2 GTX Pants.

REV’IT Neptune 2 GTX

Het fijne aan de REV’IT Neptune 2 GTX is dat het niet louter een winter motorjas is, maar een motorjas voor alle seizoenen van het jaar. Deze motorjas wordt dan ook gekarakteriseerd door zijn flexibiliteit. De buitenlaag is gecoat met Teflon. Hieronder bevindt zich een waterdicht en winddicht jack van Gore-Tex. Dit jack is uitneembaar, zodat je het tijdens de warmere maanden niet te warm krijgt. Daarnaast is deze motorjas voorzien van een thermovoering, die tevens uitneembaar is. Ook zijn er protectoren voor de schouders en ellebogen, en is de jack voorzien van een rugprotector. Zo ben je niet alleen beschermd tegen weersomstandigheden zoals regen en wind, maar ook tegen de kou. Deze jas is te combineren met de broek: REV’IT Neptune 2 GTX Pants.

Alpinestars Andes V3 Drystar

Ben je op zoek naar een geschikte motorjas voor de winter maar vind je de REV’IT Neptune 2 GTX net iets te duur? Er zijn ook goedkopere varianten te vinden die je prima comfort kunnen houden tijdens de winter.

Let wel op: duurdere winter motorjassen bieden vaak betere bescherming tijdens de winter. Het is niet voor niets dat deze jassen een hoger prijskaartje hebben. Een goedkopere motorjas zal minder goed om kunnen gaan met extreem lage temperaturen. Een goedkopere winter motorjas variant is de Alpinestars Andes V3 Drystar. Het is een toerjas, dus net zoveel bescherming als een motorjas voor de sportieve rijder biedt deze niet. Er is een thermovoering aanwezig, die er uitgehaald kan worden tijdens warmere dagen. Ook zijn er ventilatieritsen aanwezig. Deze motorjas maakt gebruik van het Drystar membraan, waardoor de jas zowel bestand is tegen neerslag als tegen de wind. Kortom, een slimme waterdichte 2-in-1 touringjas met ruime aanpassingsmogelijkheden! Koop bij RAD ►

Modeka Tarex jas

Ook deze motorjas wordt getypeerd door zijn veelzijdigheid. Het is bij deze jas mogelijk om de thermovoering uit te halen. Dit maakt hem dus uitermate geschikt voor de zomer als de winter. Biedt goede bescherming tegen slechte weersomstandigheden tegen een betaalbare prijs. Door de reflectoren ben je tevens beter te zien tijdens de koudere en donkerdere maanden. Deze jas is te combineren met de broek: Modeka Tarex broek.

Veelgestelde vragen bij beste winter motorjas

  • Een goede winter motorjas heeft isolerend materiaal zoals thermische voering, winddichte en waterbestendige eigenschappen, verstelbare manchetten en kraag, en ventilatiesystemen om vocht af te voeren.

  • Een winter motorjas is specifiek ontworpen voor koud weer en biedt extra isolatie en bescherming tegen de elementen in vergelijking met reguliere motorjassen die meer geschikt zijn voor gematigde omstandigheden.

  • Niet alle winter motorjassen zijn waterdicht, maar veel hoogwaardige modellen hebben waterbestendige coatings of membranen die bescherming bieden tegen lichte regen en sneeuw.

  • Je kunt hoogwaardige winter motorjassen vinden bij gespecialiseerde motorzaken zoals RAD of Chromeburner. Maar tegenwoordig heeft Bol.com ook een groot aanbod motor winterjassen.

Externe bronnen

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog