MoniMoto GPS Tracker (REVIEW)

Jasper

27 January 2022

Zoals je wellicht in mijn andere artikel hebt gelezen is mijn motor gestolen. Gelukkig ben ik verzekerd tegen diefstal en kreeg ik een goede premie terug van mijn verzekering. In die hoedanigheid ben ik mij gaan inlezen op de beveiliging van je motor en kwam ik de MoniMoto GPS Tracker MM5 tegen.

Let op: MoniMoto MM5 werkt op 2G.
De MoniMoto MM5 maakt in Nederland gebruik van het 2G netwerk van KPN en Vodafone. 2G wordt langzaam uitgefaseerd in Nederland. Het uitschakelen van 2G staat bij KPN gepland 01-04-2025 en bij Vodafone op 31-12-2025. Dat betekent dat de MM5 service heeft tot minimaal begin 2025, maar je het uiterlijk in 2026 niet meer kunt gebruiken.

Als je langer gebruik wilt maken van de diensten van MoniMoto, zul je een nieuwer model moeten aanschaffen. Bekijk de MoniMoto 7 >

Cijfers motordiefstal Nederland

Het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit) gaf mij aan dat er in totaal 1.604 motoren gestolen zijn in 2020, dat is 1,6% meer dan het jaar ervoor. Jammer dat onze hobby zo diefstalgevoelig is.

Met deze gegevens in het achterhoofd kun je beter zorgen dat je je motor goed beveiligt tegen diefstal. Gelukkig zijn daar heel veel mogelijkheden voor. De meest voorkomende zijn: een veilige motorstalling, extra slot(en), een  motor alarm, motorhoes en een grondanker.

Alternatieve GPS trackers

Ook zijn er zijn al een tijdje verschillende motor trackers op de markt. Binnen de tracker industrie zijn ook weer verschillende mogelijkheden. Systemen op batterij, op je accu en met verschillende frequenties (3G, 2G, GPS, LoRa etc). Zo heb je bijvoorbeeld TrackJack, DanTracker, Tracemaster, Loqater of Invoxia. Deze trackers hebben we bekeken, maar niet getest.

In dit artikel richten we ons op de MoniMoto MM5 GPS Tracker.

Over MoniMoto

MoniMoto ontstond in 2016 als een spin-off van een ander bedrijf dat drie jaar eerder werd opgericht. Na de spin-off heeft het MoniMoto team – dat bestaat uit gepassioneerde motorrijders en motorrijdsters – volledige focus op één type product: een anti diefstal GPS tracker op batterijen. Hierbij is hun visie dat het beveiligen van je motor gemakkelijk en betaalbaar moet zijn. Zo is ook de MoniMoto MM5 ontstaan.

Wat zit er in de doos van de MM5?

 • Monimoto tracker (cilinder) – incl vooraf geïnstalleerde batterij
 • Monimoto Key Fob – incl vooraf geïnstalleerde batterij
 • 2 tie-wraps
 • Simkaart – voorgeïnstalleerd
 • Instructiehandleiding (de volledige gebruikershandleiding is online te vinden)

Inhoud verpakking MoniMoto MM5 GPS tracker

MoniMoto GPS Tracker MM5

De MoniMoto is een alarm- en volgsysteem voor je motor. Het systeem bestaat uit een tracker (die plaats je in je motor), een keyfob (die draag je bij je) en een app. De tracker werkt op basis van GPS, accelerometer, GSM en Bluetooth. Door deze technieken krijg jij het direct te weten als je motor bewogen wordt of in beweging is. De installatie is enorm gemakkelijk, functioneel en – zover ik heb ontdekt – betrouwbaar.

Het handige van de tracker is dat het apparaat zonder stroomaansluiting werkt. Hierdoor kun je ‘m makkelijk verstoppen in je motor. Met de bijgeleverde tie-wrap kun je er ook voor kiezen om de tracker ergens aan vast te maken. Je kunt de tracker bijvoorbeeld verstoppen onder je zadel, bij je accu of in je buddy seat. De tracker verwerken onder de kappen is wat meer werk, maar zo maak je het dieven wel moeilijker om de tracker te vinden.

De MoniMoto MM5 en de keyfob

Instellen van de MoniMoto GPS tracker

Het instellen van de MoniMoto gaat heel eenvoudig. Je download de MoniMoto app voor Android of de Monimoto app voor iPhone. Vanuit de app wordt je stap voor stap begeleid in het instellen van jouw GPS tracker. Ook voor mensen die minder met techniek hebben is het goed te doen. De MoniMoto app is beschikbaar in Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Russisch en Spaans. Helaas (nog) geen Nederlandse interface dus.

De MoniMoto app installatie

Hoe werkt het?

Zodra je het systeem hebt ingesteld blijft de tracker in ‘waak’ modus, totdat een beweging van de motor de tracker ‘wakker’ maakt en de key fob niet in de buurt wordt gevonden. Het systeem slaat dan in alarm modus.

Bij de tests die ik heb gedaan wordt er binnen 1 minuut een melding gedaan door middel van een telefoontje. Je wordt gebeld door MoniMoto. Als je niet opneemt volgt er nog een belletje. Ondertussen worden er ook verschillende push-berichten via de MoniMoto app verstuurd. Deze geven status updates door. Deze meldingen blijven gestuurd worden zolang de motor in beweging is.

Wat het mooie aan dit systeem is, is dat er ook een accelerometer in zit, zodat je ook weet als er aan geschud wordt, en niet pas als de motor daadwerkelijk wegrijdt (of getild wordt). Naast de alarm status die je ontvangt biedt het systeem ook systeemstatus, inclusief batterijstatus (push melding er minder dan 20% lading in zit).

De simkaart in de MoniMoto MM5 is netjes verstopt en geeft het systeem de mogelijkheid te communiceren met jouw telefoon.

Tips voor het instellen van de meldingen op je telefoon

Heb je een iPhone? Stel dan “laat toon horen als er twee keer snel achter elkaar wordt gebeld” in. Daardoor krijg je – ook al staat je telefoon op stil – alsnog een melding. Zo is de kans dat jij de melding hoort veel groter en de kans op een diefstal kleiner! Vind je dat niet prettig of vertrouw je dat niet? Zet dan het nummer van MoniMoto in je telefoon en wijs deze aan als “SOS” contact, zodat er altijd meldingen worden gegeven.

Ik gebruik zelf een iPhone, maar grote kans dat er een soortgelijke functie op jouw Android telefoon is.

Waar werkt de MoniMoto MM5?

De MoniMoto MM5 werkt in heel Europa. De service is beschikbaar in alle landen van de Europese Unie en daarbij ook in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Georgië, Guernsey, IJsland, Ilse of Man, Jersey, Liechtenstein, Noorwegen, Oekraïne, Israël en Rusland.

Bekijk de meest up to date lijst op de website van MoniMoto.

Getest: MoniMoto MM5 GPS Tracker

De tijd dat ik de tracker heb gebruikt, heb ik geen onnodige alarmmeldingen of storende geluiden van de tracker gehad. Elke 24 uur stuurt het systeem een bericht (push melding) naar mijn telefoon dat de tracker actief is (“Armed and ready”). Dit gebeurt bij mij elke dag rond 21.30u. De gedachte dat het systeem werkt en dat ik een alarm krijg als er iemand mee aan de haal gaat geeft enorm veel “peace of mind”. Het is toch prettig om te weten dat het systeem nog werkt en dat als er iets aan de hand is, dat ik daar van op de hoogte ben.

Diefstal nabootsen

Om het systeem te testen heb ik mijn huisgenoot gevraagd om mijn motor te ‘stelen’. We spraken een route af, zodat ik tijdens de diefstal kon volgen hoe precies de route gemeld werd.

Ongeveer een minuut nadat hij de motor bewoog kreeg ik een belletje via het alarmsysteem van MoniMoto en ontving ik verschillende push meldingen.

Alarm Modus van de MoniMoto MM5 (gebeld worden op je telefoon, push melding en in-app berichten)

Vervolgens kwamen er elke 5 minuten updates binnen. Na 5 minuten beweging biedt de app ook live tracking. Dit is niet helemaal real-time, maar geeft elke minuut een geschatte locatie van de motor. Er wordt hierbij wel een waarschuwing gegeven in de app dat de batterij snel leeggaat als je deze optie kiest. Deze minuut-tot-minuut tracking vind ik acceptabel, maar kan mij voorstellen dat als mijn motor wordt gestolen, ik op elk moment wil weten waar hij is.

Locatiebepaling van de motor


Let op: MoniMoto MM5 werkt op 2G.
De MoniMoto MM5 maakt in Nederland gebruik van het 2G netwerk van KPN en Vodafone. 2G wordt langzaam uitgefaseerd in Nederland. Het uitschakelen van 2G staat bij KPN gepland 01-04-2025 en bij Vodafone op 31-12-2025. Dat betekent dat de MM5 service heeft tot minimaal begin 2025, maar je het uiterlijk in 2026 niet meer kunt gebruiken.

Als je langer gebruik wilt maken van de diensten van MoniMoto, zul je een nieuwer model moeten aanschaffen. Bekijk de MoniMoto 7 >

Prijs

De MoniMoto MM5 kost €169,- in de webshop van MoniMoto. Daarnaast betaal je een bedrag van €3,- per maand voor het abonnement op de simkaart. Gebruik je liever je eigen simkaart, dan heb je geen andere kosten dan het vervangen van de batterijen voor de tracker en de key fob. Volgens MoniMoto gaan de batterijen zo’n 2 jaar mee.

Je kunt de MoniMoto MM5 niet alleen aanschaffen bij MoniMoto, maar ook bij webshops zoals Bol.com of Amazon.

Conclusie

Mijn ervaringen met de MM5-tracker zijn erg positief. De dagelijkse updates van de gebruiksvriendelijke app geven mij rust. Het feit dat ik weet dat de tracking accuraat is door mijn test geeft een hele mooie extra laag beveiliging aan mijn motor. Als ik kritisch ben op de MM5 dan heb ik twee nadelen gevonden in de tijd dat ik de tracker heb gebruikt.

De tracker is aan de grote kant. Ik vind ik de tracker (en key fob) in vergelijking met andere beschikbare trackers (zoals de Loqater) groot uitvallen. Het is niet onhandig, maar in vergelijking is de cilindervormige tracker groot. Daarnaast biedt het netwerk waar de tracker op draait veel mogelijkheden, maar als de dief een stoorzender heeft voor GSM netwerken, dan werkt de tracker niet. Wel goed om te vermelden dat je ook een melding krijgt als het signaal wegvalt.

Ik denk dat de MoniMoto MM5 een geweldige aanvulling is voor elke motor(rijder). Voor de prijs van €169 en de maandelijkse kosten van €3,- is het een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld een volledig (aftermarket) alarmsysteem of het vervangen van je motor na een diefstal.

Voordelen
 • Peace of mind door dagelijkse updates
 • Werkt op batterijen (met lange levensduur)
 • Uitstekende draagbaarheid/flexibiliteit in gebruik
 • Eenvoudig in te stellen met de MoniMoto app
 • Geweldige investering in beveiliging en veiligheid voor de prijs
Nadelen
 • Smartphone en key fob nodig
 • GSM dekking nodig
 • Kwetsbaar bij stoorzenders
 • Tracker en key fob aan de grote kant Bij diefstal geen realtime locatie (om de minuut)

Wat is jouw ervaring met motor trackers?

Heb jij ook de keuze gemaakt om een motor tracker te installeren? Heb jij de MoniMoto MM5 ook in bezit, of misschien een andere GPS tracker? Stuur mij (Jasper) dan even een e-mail via jasper@motorblog.nl, ben erg benieuwd naar je ervaring!

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog