Beginnen met motorrijden

Jasper

24 februari 2023
Beginnen met motorrijden

Ben je aan het overwegen om te gaan motorrijden? Of heb je al de beslissing genomen om dit te gaan doen? Er komt nog best een hoop kijken wanneer je pas net begint. Logischerwijs dien je ten eerste over een rijbewijs te beschikken. Wanneer je deze behaald hebt, begint het motorrijden pas echt. Mocht je deze nog niet bezitten, is dit het moment om op zoek te gaan naar een coole motor. Tevens zul je over allerlei accessoires dienen te beschikken voor het onderhouden van de motor. Maar laten we beginnen met de eerste stappen: het daadwerkelijke beginnen met motorrijden.

Motor verzekering van combi motors

De voordelen van beginnen met motorrijden

Misschien twijfel je nog of je überhaupt motor wilt gaan rijden. Hoe vet je motoren misschien ook vindt, het is best wel een flinke investering. Zowel op het gebied van geld als van tijd. Nu zijn wij van Motorblog natuurlijk een beetje bevooroordeeld. Motoren zijn onze passie en deze willen wij graag met zo veel mogelijk andere mensen delen. Daarom moedigen wij ook graag anderen aan om ook het motorrijden op te pakken. Maar er zijn ook daadwerkelijk vele voordelen op te sommen van het rijden van een motor.

  1. Beste rijervaring
  2. Betaalbaar
  3. Avontuurlijk
  4. Verkeerskennis
  5. Community
  6. Files vermijden

1. Motorrijden is de beste rijervaring

Er zijn geen voertuigen waar je meer rijplezier aan zult beleven dan een motor. Eigenlijk is de motor een ideale combinatie tussen een auto en een fiets. Aan de hand van een auto kun je hoge snelheden behalen, maar door de ijzeren kooi waar je in zit is het moeilijker om te genieten van de omgeving. Een fiets is ideaal als je wilt genieten van de omgeving, maar de snelheden zijn relatief laag en bovendien houden vele autorijders niet altijd even goed rekening met fietsers.

Aan de hand van een motor heb je het beste van beide werelden. Het gewicht van een motor is niet zo zwaar als bijvoorbeeld een auto, waardoor je veel meer voelt dat je aan het rijden bent en dat je de controle hebt over waar je naartoe gaat. Zeker wanneer je optrekt om veel snelheid te maken, voel je een gevoel dat andere voertuigen je simpelweg niet kunnen geven. Je voelt de wind tegen je lichaam, je ervaart de snelheid op een unieke manier, je kunt genieten van de omgeving en er zijn ervaringen die je simpelweg niet met een ander voertuig kunt hebben. Neem het snel en soepel nemen van een scherpe bocht. Dit zijn ervaringen die je alleen op de motor kunt hebben.

Motorrijden is het mooiste wat er is, je voelt je vrij, bepaalt je eigen weg, geniet van het weer, je motor en de hele motorcultuur!

Want simpel gesteld is motorrijden een aanrader omdat het een unieke ervaring is. De ultieme rijervaring die er op dit moment is. Elke motorrit weer is genieten geblazen. Hierbij maakt het niet uit wat je doet. Of je nu de motor voor woon – werk verkeer gebruikt, of je van tijd tot tijd een toer maakt, gaat rijden op een circuit of een sportieve weekendtrip maakt, elke motorrit is genieten geblazen. Maar veelal weet je pas echt hoe het voelt als je het probeert. Kortom: nu is een goed moment om te beginnen met motorrijden.

2. Motorrijden is betaalbaar

Hoe uniek de rijervaring ook is, we hebben allemaal zo ons eigen budget waar we rekening mee dienen te houden. Immers zijn er wel wat kosten rondom motorrijden verbonden aan het beginnen met motorrijden. Zo zullen motorrijlessen en je examen je al snel zo’n 1500 euro kosten. Wanneer je jouw examen afgerond hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beschikken over je eigen motor (als je deze nog niet hebt). Ook dit gaat gepaard met kosten: een motor voor een beginner kost al snel zo’n 1000 euro. Daarnaast is er nog het motoroutfit dat je dient aan te schaffen. Hierbij dien je niet alleen te kijken naar looks: de mate van bescherming is veel belangrijker. Als je geheel voorzien wilt zijn van een goede motoroutfit, zal dit je ook al snel zo’n 1000 euro kosten. Voor de motor zelf heb je ook meer kosten zoals de beste motorverzekering, wegenbelasting en natuurlijk het onderhoud. Als je een schuiver maakt kost het best veel geld om te herstellen, ook al kies je voor goede imitatieonderdelen.

Nu denk je misschien: dit zijn flink wat kosten die ik moet maken wanneer ik ga beginnen met motorrijden. Toch vallen deze prijzen nog relatief mee, zeker als je het vergelijkt met de prijzen van andere voertuigen zoals auto’s. Bovendien kun je nog besparen op diverse spullen, je hoeft niet per se het duurste van het duurste te kopen. Bovendien zijn er vaak genoeg aanbiedingen voor diverse motorspullen. De vele webshops steken elkaar maar wat graag de loef af door te strooien met motoraccessoire kortingen. En daar kun jij veel profijt van hebben! en als je voor het eerst een tweedehands motor gaat kopen, is het handig dat je weet waar je op moet letten. je wilt geen motor waar allerlei gebreken aan zitten.

3. Beginnen met motorrijden is een avontuur

Eén van de redenen waarom vele motorrijders beginnen met motorrijden is het avontuur dat er op de weg te vinden is. Dit is één van de dingen die motorrijden zo’n unieke rijervaring maakt: je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Ga je een lange trip maken? Stippel dan bijvoorbeeld je route uit middels een navigatiesysteem. Navigatiesystemen zoals die van TomTom of Garmin stellen je in staat om tussenpunten te kiezen waar je langs wilt rijden. Zo creëer je jouw unieke routes en ga je jouw eigen weg.

Maar je hoeft natuurlijk helemaal geen route uit te kiezen. Het mooie aan een motor is dat je wel kunt zien waarheen de weg je leidt. Je hoeft geen eindbestemming in gedachten te hebben om een weekend of een week lang zoet te zijn op de motor. Je ziet wel waar je uitkomt. Dit is het grote avontuur dat vele motorrijders voor ogen hebben. Bovendien stelt het je in staat om wegen, plekken, bezienswaardigheden, steden, mensen en routes tegen te komen die je normaal gesproken nooit gezien zou hebben. Geen enkele dag is hetzelfde wanneer je begint met motorrijden.

4. Je wordt scherper in het verkeer

Op een motor ben je kwetsbaarder in vergelijking met andere voertuigen. Niet elke automobilist houdt even goed rekening met het feit dat er motorrijders op de weg kunnen zijn. Bovendien heb je bij een ongeluk meer kans op ernstige verwondingen in vergelijking met bijvoorbeeld een auto. Dit komt door de opzet van een motor. Een goed outfit heeft vele protectoren die je lichaamsdelen beschermen, maar deze kun je maar tot een zekere hoogte beschermen. Daarom is het aan jou de taak om scherper te zijn op de weg. Je dient continu alert te zijn, goed op te letten en je altijd bewust te zijn van de huidige verkeerssituatie. Bijkomend voordeel hiervan is dat je een algeheel betere chauffeur zult worden, zowel op de motor als wanneer je gebruik maakt van andere voertuigen. In de winter rijden is een hele andere beleving. Je dient voorzichtiger te zijn dan met de auto. Maar er zijn genoeg manieren om je motor veilig winterklaar te maken.

5. De motorrijder community

Wij motorrijders delen allemaal een passie voor onze trouwe tweewieler. Het schept een band. Dat is ook het leuke wanneer je on the road bent: de andere motorrijders die je tegenkomt. Je voelt toch al meteen een verwantschap met elkaar, ook al ken je elkaar niet. Dat is wat het delen van een passie doet met de mens. Dit maakt het motorrijden nog meer tot een avontuur: de mensen die je onderweg tegenkomt. Bovendien helpen motorrijders elkaar altijd in de brand, bijvoorbeeld in het geval van pech. Daarom is de motor community nog een reden om te beginnen met motorrijden.

6. Bye bye files

Een bijkomend voordeel van een motor is dat je bijzonder soepel door een file kunt rijden. Dit is immers één van de grootste frustraties van woon – werk verkeer: de continue files die je ’s ochtends op de weg tegenkomt. Misschien heb je al wel eens jaloers uit de auto zitten staren naar een motorrijder die gewoon tussen de auto’s door kon rijden, terwijl jij met de snelheid van een schildpad vooruit kwam in je auto. En ook op toer zul je files prima kunnen ontwijken. Inmiddels zijn er vele motornavigatiesystemen die je in staat stellen om files en drukke wegen te vermijden. Bovendien is dit een uitstekende manier om meer van het land te zien. Een win – win situatie.

Beginnen met motorrijden: je motorrijbewijs halen

Je hebt al eerder kunnen lezen dat het behalen van je motorrijbewijs je gemiddeld zo’n 1500 euro zal kosten (lessen plus examen). Er zijn nog een aantal andere factoren van invloed op de uiteindelijke prijs die je zult moeten afrekenen. Ten eerste je eigen ervaring. Hoe meer ervaring je al hebt, hoe minder lessen je waarschijnlijk nodig zult hebben om het motorrijden onder de knie te krijgen. Bovendien vergroot dit de kans dat je in één keer je praktijkexamen haalt.

De tarieven zullen daarnaast afhangen van de rijschool waar je begint met motorrijden. De prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit van de lessen. Veel zal afhangen van de prijs – kwaliteit verhouding. Veelal is het immers wel zo dat duurdere lessen vaak beter en efficiënter zijn. Aan jou de taak om een goede rijschool te vinden voor een relatief betaalbare prijs die kwalitatief goede lessen geeft. Veel zal hier ook afhangen van de klik met je motorinstructeur. Als je het gevoel hebt dat deze je veel kan leren, scheelt dit al een slok op een borrel. Schroom dan ook niet om van instructeur te wisselen als je het gevoel hebt dat deze niet goed genoeg de stof kan overbrengen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een motorrijbewijs?

Je weet nu welke factoren van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van een motorrijbewijs. Maar hoeveel kost een motorrijbewijs je nu gemiddeld? Laten we dit tonen door de opbouw van de kosten te illustreren. Ten eerste heb je altijd de mogelijkheid om een proefrijles te nemen. Deze kost je al gauw tussen de 30 en 70 euro. Ben je tevreden? Dan kun je rijlessen gaan nemen, welke per stuk ongeveer 40 tot 65 euro per les kosten. Je examen zal tussen de 100 en 200 euro kosten. Een theorie-examen bij het CBR kost veelal tussen de 30 en 40 euro. Deze kosten zijn variabel, ze kunnen per jaar verschillen. Een individueel begeleid examen kost je bijna 90 euro.

Welke motorrijbewijzen kan ik behalen?

Een andere factor die van invloed is op de kosten van het behalen van je rijbewijs is het motorrijbewijs dat je wilt gaan behalen. Ten eerste is er het motorrijbewijs A1. Dit is de minimale vereiste voor de overheid om motor te mogen rijden. Dit stelt je in staat om lichte motoren van 125 cc met een max. vermogen van 11 kW te besturen. Vanaf 17 jaar mag je lessen voor motorrijbewijs A1 volgen, waarna je vanaf 18 jaar examen mag doen. Qua kosten moet je al snel rekenen op 1000 euro of meer.

Daarnaast is er het motorrijbewijs A2. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen voordat je op mag gaan voor dit rijbewijs. Ten eerste moet je, logischerwijs, in het bezit zijn van motorrijbewijs A1. Ten tweede dien je 19 jaar of ouder te zijn. Aan de hand van een motorrijbewijs mag je gebruik maken van middelzware motoren met een maximaal vermogen tot 35 kW. Tot slot is er nog het motorrijbewijs A. Wanneer je deze behaald hebt, zit er geen beperking meer op het maximale vermogen dat je motor mag hebben. Wel dien je 21 jaar of ouder te zijn voordat je het motorrijbewijs A mag behalen. De kosten voor deze rijbewijzen liggen vaak tussen de 1000 en 1500 euro.

Motorrijbewijs halen: hoeveel tijd kost dit?

Laten we er even vanuit gaan dat je de gewone route volgt voor het behalen van je motorrijbewijs. Je volgt lessen en doet examen. Wanneer je al eerdere schakelervaring hebt, zul je gemiddeld 12 uur aan lessen nodig hebben voordat je klaar bent voor je examen. Als je een snelle leerling zonder ervaring bent heb je een uur of 18 nodig. De gemiddelde motorrijder heeft er 24 uur aan rijlessen over gedaan om klaar te zijn voor het examen. Tot slot zijn er nog de minder gemiddelde leerlingen, die het gemiddeld 30 uur kost. Hoe langer je er over doet, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Echter hoef je niet per se die parcours af te leggen als dit niet wilt. Vele motorrijscholen bieden spoedcursussen aan, waarbij het mogelijk is om al na 2 dagen klaar te zijn voor je motor rijexamen. Let hierbij op dat de prijs vele malen hoger ligt dan bij de gemiddelde rijles. Echter vallen deze kosten relatief mee als het je lukt om in één keer te slagen voor je praktijk examen. Dit is dus de snelste manier om te beginnen met motorrijden. Vooral als je al wat ervaring hebt, kan dit de moeite waard zijn. Binnen no time kun je een hoop avonturen beleven op je motor.

Welke motorspullen heb ik nodig?

Als je eenmaal geslaagd bent voor je motorexamen, is het tijd om op avontuur te gaan. Maar je moet niet onvoorbereid gaan toeren. Er zijn immers wel een aantal spullen waarover je dient te beschikken voordat je er klaar voor bent. Sommige van deze motorspullen zijn iets overduidelijker dan de anderen.

Motor

Ten eerste natuurlijk het belangrijkste: je dient ook echt over een eigen motor te beschikken. Als beginnende motorrijder kan het nog best een uitdaging zijn om een motor te vinden die bij je past. Dit komt onder meer vanwege de rijlessen, waarbij je gebruikt maakt van een motor die te typeren valt als vergevingsgezind. Echter is dit niet bij elke motor het geval. Velen die net beginnen met motorrijden kiezen dan ook een motor die lijkt op de motor van hun rijlessen. Ideaal om het rijden nog meer onder de knie te krijgen, en bovendien stelt het je in staat om uit te zoeken wat voor type motorrijder je bent. Immers zijn er vele soorten motorrijders. De een houdt van een dikke Ducati, de ander van een CFMOTO MT800.

We have all been there: het uitkiezen van een eerste motor is moeilijk. Daarom geven je wat tips over zaken waar je op kunt letten. Ten eerste is prijs gerelateerd aan kwaliteit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen is deze regel wel van toepassing. Echter kan het zijn dat je een wat oudere motor prefereert, zodat het minder uitmaakt als deze bijvoorbeeld licht beschadigd raakt. Vraag aan een motorverkoper altijd naar de geschiedenis van de motor. Mocht je nog aan het lessen zijn, schakel dan iemand in wiens expertise je vertrouwt. Een proefrit is sowieso essentieel om de kwaliteit van een motor on the road uit te proberen.

Motorkleding

Je kunt niet zomaar met elke soort kleding op de motor stappen. Immers ben je op de motor kwetsbaarder in vergelijking met andere voertuigen. Daarom heb je diverse soorten motorkleding nodig. Deze zien er niet alleen goed uit, maar je beschermen je tevens op diverse manieren.

Motorhelm

Natuurlijk mag een helm niet ontbreken in je arsenaal aan motorkleding. Dit is misschien wel het belangrijkste kledingstuk. Op een motor rij je met hoge snelheden. Omdat je op het voertuig zit, zonder de bescherming om je heen die een auto bijvoorbeeld wel heeft, ben je weerbaarder. Daarom dien je diverse delen van je lichaam optimaal te beschermen. Zo ook je hoofd. Als je op een hoge snelheid een ongeluk krijgt zonder helm, is het game over. Zo simpel is het. Een motorhelm is de optimale vorm van bescherming voor je hoofd. Het vermindert de kans op hersenschade of de dood. Bovendien heb je altijd goed zicht en heb je niet het risico dat vliegjes en dergelijken met hoge snelheid in je gezicht vliegen.

Motorpak

Alhoewel het mogelijk is om kledingstukken zoals jassen en broeken apart van elkaar te kopen, is het tevens mogelijk om een geheel motoroutfit aan te schaffen. Dit zogenaamde motorpak geeft je de keuze: ééndelig of tweedelig. Eéndelige outfits zijn perfect voor de meer sportieve motorrijders. Tweedelige motorpakken zijn meer geschikt voor casual motorrijders en toerrijders. Veelal is een motorpak gemaakt van leer. Dit is stevig en ziet er goed uit. Boven zijn er protectoren geplaatst op de belangrijkste plekken op je lichaam. Denk aan lichaamsdelen zoals je rug, bekken, knieën en dergelijken. Natuurlijk is het alsnog mogelijk om te kiezen voor een losse motorjas en losse motorjeans.

Motorjas

Voor een motorjas heb je drie keuzes: leer, textiel of Kevlar. Die laatste ziet er zeer casual uit en is perfect voor zeer warme zomerdagen. Voor temperaturen lager dan 30 is dit materiaal minder geschikt. Tevens is de bescherming adequaat, maar minder in vergelijking met de andere materialen. Daarnaast kun je kiezen voor textiel. Perfect voor woon – werkverkeer en toerrijders. Biedt goede bescherming en is daarnaast geschikt voor alle seizoenen. Leer is het materiaal dat je de beste bescherming biedt. Tevens ziet het er, volgens velen, het beste uit. Wat je kiest, is afhankelijk van het type motorrijder dat je bent en je eigen smaak.

Motorbroek

Een aantal factoren zijn van invloed op je keuze voor een motorbroek. Ten eerste het type motorrijder dat je bent. Als je een meer casual motorrijder bent, kun je ook kiezen voor een meer casual motorbroek. Zo zijn er Kevlar jeans die je ook naast de motor kunt dragen. Als je een toertje maakt, kun je dus prima een biertje gaan drinken in deze broek. Als je op zoek bent naar meer bescherming, kun je beter kiezen voor textiel of leer. Textiel is het meest geschikt voor alle seizoenen, terwijl leer je de beste bescherming biedt.

Motorschoenen

In sommige gevallen moet je bij motorkleding een afweging maken: wil ik optimaal beschermd zijn of wil ik er goed uitzien? Sportieve motorrijders kiezen altijd voor bescherming, maar de meer casual motorrijder kan altijd kiezen voor meer casual kleding. Zo ook op het gebied van schoenen. Voor de meeste protectie kies je voor sportieve motorschoenen of motorlaarzen. Maar er zijn inmiddels ook motorschoenen op de markt die er uitzien als gewone schoenen. Deze kun je dus zowel op als naast de motor dragen. Deze motorschoenen bieden bescherming, maar zijn niet te zwaar om in het dagelijks leven te dragen.

Motorhandschoenen

Wanneer je de term handschoenen hoort, denk je waarschijnlijk aan de handschoenen die je draagt tijdens de winter. Toch is het op de motor aan te raden om altijd handschoenen te dragen. Deze vergroten de grip die je hebt op het stuur. Motorhandschoenen zijn er voor alle seizoenen. Zo heb je zomerhandschoenen die ademend zijn, maar je hebt ook winterhandschoenen die je handen aangenaam warm houden tijdens de koudere maanden.

Motoren voor beginners

Je wilt je eerste motorfiets kopen? Dat is een moeilijke beslissing. Er zijn veel opties en overwegingen die een rol spelen. We hebben een artikel geschreven over de beste motor voor beginners waarin we een aantal modellen opsommen. Als je een vrouw bent heb je misschien net wat andere eisen dan een man voor je eerste motor. Bekijk dan ons artikel over de beste motor voor vrouwen.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog