Beste imitatie motoronderdelen

Jasper

30 December 2022
Beste Imitatie motor onderdelen

De beste imitatie motoronderdelen zijn echt niet veel minder dan OEM maar wel een heel stuk goedkoper. Deze imitatie onderdelen voor de motor maken het mogelijk dat een onderdeel wat niet meer te leveren is voor je motor, toch vervangen kan worden. Elk model motor is uniek, dat maakt dat de verschillende onderdelen van de motor ook uniek zijn. Wat als deze kapot gaan of door slijtage vervangen moeten worden? Bij oudere modellen motoren die niet meer geproduceerd worden, kan er dan een probleem ontstaan. Imitatie onderdelen zijn dan de oplossing.

Wat betekent OEM?

Onderdelen die door het motormerk zelf worden geproduceerd, worden aangeduid als OEM Parts oftewel “Original Equipement Manufacturer.” Aftermarket onderdelen mogen nooit met OEM certificering verkocht worden door een dealer.

Shop (imitatie) motor onderdelen bij betrouwbare webshops

Beste imitatie motoronderdelen

Het woord imitatie klinkt wellicht wat negatief in de oren. Maar het blijkt dat de productie van imitatieonderdelen geen noodzakelijk kwaad is. Integendeel het vooral juist een goede oplossing. Voor sommige motormerken is het gewoon erg lastig om originele onderdelen te vinden voor vervanging. Een merk kan bijvoorbeeld alleen maar vanuit het buitenland leveren of onderdelen zijn gewoonweg niet meer verkrijgbaar. Het is dan fijn dat er imitatie onderdelen op de markt zijn die kwaliteit hebben.

Imitatie onderdelen worden door de negatieve lading van het woord daarom ook wel aangeduid als aftermarket onderdelen. Wil je een keer vanuit het buitenland onderdelen bestellen, dan kun je ook op deze term zoeken.

Imitatie een kwaliteitsproduct

Want veel imitatie onderdelen die op dit moment verkrijgbaar zijn, zijn van goede kwaliteit. Imitatie motoronderdelen worden gemaakt door een producent die buiten het merk motor waar je de onderdelen voor zoekt, de onderdelen hiervoor produceert. Zij zijn vaak specialist in een het produceren van deze bepaalde onderdelen, zoals bijvoorbeeld kuipsets. Hiervoor produceren ze een model wat op verschillende merken motoren kan worden gemonteerd.

Shop (imitatie) motor onderdelen bij betrouwbare webshops

Wil je zeker weten of de imitatie motoronderdelen echt van een betrouwbare kwaliteit zijn, bestel ze dan bij een erkende motoronderdelen specialist. Deze kunnen je vaak ook goed adviseren over de bruikbaarheid van een onderdeel voor jouw motor.

Imitatie motoronderdelen voor elk motormerk?

Het is even kijken of ook voor het merk van jouw motor goede imitatie onderdelen te verkrijgen zijn. Met name voor de Aziatische motormerken zijn er op dit moment goede imitatie motoronderdelen op de markt. Deze passen goed op de motoren. Kun je dus de originele onderdelen van een Aziatisch motormerk niet vinden, informeer bij je motoronderdelenspecialist. Voor Harley-Davidson zijn ook veel imitatie motoronderdelen op de markt. De Harley heeft de reputatie dat niet alle onderdelen even sterk gebouwd zijn. Daarom wordt soms zelfs de voorkeur gegeven van vervanging door imitatie motoronderdelen in plaats van de originele onderdelen te gebruiken.

Beter geprijsd

Qua prijs kan het soms ook wat schelen of je gaat voor de originele onderdelen of imitatie motoronderdelen. Dat geldt zowel voor kuipsets als motorkoffers. Voor sommige motormerken betaal je voor de naam extra ten opzichte van een naamloos merk. Imitatie onderdelen die op grote schaal geproduceerd worden, kunnen soms goedkoper zijn dan de originele. Kijk wel uit als het verschil echt groot is, dan kan het met de kwaliteit ook wel eens erg verschillen ten op zichten van de originele onderdelen.

Shop (imitatie) motor onderdelen bij betrouwbare webshops

Welke informatie is nodig om het juiste imitatie motoronderdeel te kopen?

Wat belangrijk is om te weten of een imitatie onderdeel goed op de motor past, is wat voor model je motorfiets is. Verder is natuurlijk belangrijk welk merk de motor is en het bouwjaar van je motor. Het land van herkomst van de motor kan ook belangrijk zijn. Vervang je bijvoorbeeld een gedeelte van de kuipset, dan zijn de exacte kleuren van dit onderdeel belangrijk. Verder is in sommige gevallen het frame nummer belangrijk of de laatste 4 cijfers hiervan. Het framenummer vind je op de kentekenpapieren van je motor.

Diverse imitatie motoronderdelen

Voor diverse onderdelen zijn al goede mogelijkheden met imitatieproducten. De ontwikkeling van imitatie motoronderdelen is nog in volle gang. Het is de verwachting dat dit een steeds gangbaardere oplossing wordt voor de vervanging van onderdelen van je motorfiets. Zeker met de mogelijkheden die nieuwe 3d print technieken bieden, is de ontwikkeling van imitatie motoronderdelen nog lang niet afgelopen. Hier zijn een aantal onderdelen van je motor waar al goede opties van imitatieonderdelen van zijn.

Kuipsets

Een kuipset of kuiponderdeel kan voor veel motorfietsen vervangen worden door een imitatie onderdeel. Vervang je maar een onderdeel dan is het goed om te kijken of je geen kleurverschillen krijgt tussen de verschillende kuipdelen. Hoewel een imitatie onderdeel precies dezelfde kleur heeft, kan door verwering de kuip op je motorfiets verkleurd zijn. Daarom is het handig om de hele kuip als geheel even opnieuw over te spuiten.

Kuipframes

Dit zijn de frames waarmee je een kuipset op je motor bevestigd. Hiervoor heb je een aantal vaste vormen die universeel passen op bepaalde motoren en ook bij de juiste kuipsets. In sommige gevallen is het dan handiger de gehele kuipset te vervangen voor een imitatie kuipset, in plaats van een onderdeel te proberen te plaatsen op een universele kuipframe.

Gasket of pakking

Dit is een verdichtingsonderdeel wat ervoor zorgt dat er geen vloeistof kan gaan lekken. Deze kan gaan slijten door de tijd heen en soms kan vervanging dan noodzakelijk zijn. Hiervoor kun je een imitatie onderdeel gebruiken, maar het is wel belangrijk dat deze pakking echt geschikt is voor jouw motorfiets.

Dynamodeksels

De Dynamodeksel is een onderdeel wat nogal eens verloren raakt, of vervangen moet worden als je een schuiver hebt gemaakt. Het is de afsluiting van de dynamo van je motorfiets en een vrij specifiek onderdeel. Gelukkig kun je met name voor de Japanse motoren goede vervanging hiervan vinden bij de imitatieonderdelen.

Koplampen

In koplampen zijn voor de meeste motormerken en modellen goede imitatie motoronderdelen te vinden. Hiervoor kun je vaak een universele koplamp gebruiken.

Radiateurs

Een lekkende radiateur is geen onbekend verschijnsel met de motorfiets. In veel gevallen kan vervanging van de radiateur de oplossing zijn voor het probleem. Hiervoor zijn goede imitatie radiateurs voor diverse motor merken in de handel.

De verschillende producenten van imitatie motoronderdelen

De producenten van imitatie motoronderdelen hebben vaak zelf al een merknaam opgebouwd in de motoronderdelen die ze ontwikkelen. Ze worden zelfs verkocht of geïnstalleerd door dealers van een bepaald motormerk. Het Nederlandse bedrijf Carmo Electronics heeft bijvoorbeeld een universele digitale ontstekingsunit ontwikkeld die geschikt is voor bijna alle merken motorfietsen. Deze vervangende systemen worden wereldwijd gebruikt door motorbezitters.

Shop (imitatie) motor onderdelen bij betrouwbare webshops

Op het gebied van imitatie motoronderdelen heb je naast kleine specialisten ook grotere producenten. Maier USA is zo’n grotere speler op de markt van imitatie motoronderdelen. Dit Amerikaanse merk is als producent gespecialiseerd in specifieke onderdelen voor verschillende takken van de motorsport. Maier USA heeft een ruime kennis en keuze in kuipsets, spatborden en verlichtingsonderdelen. Ze ontwerpen ook zelf onderdelen die dan te plaatsen zijn op verschillende merken motorfietsen. Hierbij maken ze ook gebruik van nieuwe technieken zoals 3D print.

Zodiac is een Nederlands bedrijf wat gespecialiseerd is in imitatie of aftermarket onderdelen speciaal voor een motormerk: de Harley-Davidson. Zij ontwerpen zelf ook onderdelen en motoren, maar worden wereldwijd ook benaderd voor hun goede kwaliteit imitatie onderdelen voor de Harley-Davidson.

imitatie motor onderdelen

Hoe vind je de juiste imitatieonderdelen voor jouw motorfiets

Als je er zeker van bent dat je de originele onderdelen niet meer kunt vinden, dan kun je op zoek naar imitatieonderdelen in bijvoorbeeld een motorboek die geschikt zijn voor je motor. Online op zoek gaan is een goede optie. Je vindt hier veel betrouwbare motorondelen zaken. Het is dan soms handig even via de mail of telefonisch te vragen of er een imitatie onderdeel wat je zoekt te verkrijgen is.

Shop (imitatie) motor onderdelen bij betrouwbare webshops

Een professionele onderdelenzaak kan je vaak goed adviseren. Als je zeker wilt zijn of de imitatie motoronderdelen geschikt zijn voor jouw motorfiets is het handig om even te mailen of bellen met een motorspeciaalzaak of webshop. Houdt de gegevens van je motor bij de hand of vermeld ze in de mail. Of het nu is voor een complete kuipset kopie uit China of een imitatie onderdeel voor je telefoon te ondersteunen op de motor, het is er vaak wel.

Geen origineel of imitatie motoronderdeel, wat zijn nu de opties?

In sommige gevallen zijn er zowel geen originele onderdelen als imitatieonderdelen verkrijgbaar, ook niet op de Chinese motoronderdelen markt. Wat kun je in zo’n geval doen om met je motor toch weer de weg op te kunnen? Op zoek gaan naar een tweedehands onderdeel is dan een optie. Hierover kun je informatie krijgen bij de betere motoronderdelenzaak. Zij kunnen soms ook specifiek op zoek gaan voor je naar het betreffende onderdeel. Een garage kan ook een dergelijke zoekactie voor je uitzetten naar het betreffende onderdeel. Het kan dan ook hier meteen gemonteerd worden.

Imitatie motoronderdeel op maat gemaakt

Het is in sommige gevallen mogelijk ook een imitatie motoronderdeel te laten maken. Hier hangt natuurlijk wel een aardig prijskaartje aan. Maar het kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een klassieke motor weer als nieuw kunt laten maken. Informatie hierover kun je vragen bij een motoronderdelenshop die gespecialiseerd is in restauratie. Kiezen voor imitatieonderdelen kan zo ook een bewuste keuze zijn. Je wilt je motor helemaal costumizen naar jouw stijl. Want je kunt zo het onderdeel vervangen met een op maat gemaakt imitatieonderdeel die jouw motorfiets helemaal uniek maakt.

Shop (imitatie) motor onderdelen bij betrouwbare webshops

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog