6 voordelen van motorrijden

Jasper

26 January 2023
Voordelen van motorrijden

Ben je aan het overwegen om te beginnen met motorrijden? Of heb je al wel eens op een motor gereden maar is het alweer een behoorlijke tijd geleden sinds de laatste keer dat je op de motor bent gestapt?

Voordelen motorrijden

Dan is nu (en eigenlijk altijd wel) een goed moment om te beginnen met motorrijden. Er zijn namelijk veel mooie voordelen verbonden aan het motorrijden. Hieronder worden een aantal voordelen van het rijden op de motor voor je op een rijtje gezet. Waarschijnlijk zul je na het lezen van dit stuk niet kunnen wachten om weer op de motor te springen. Gegarandeerd plezier vinden wij!

1. Motorrijden is leuk

Er is geen simpelere reden om te gaan motorrijden, maar één van de voordelen van motorrijden is dat het gewoon fantastisch is om te doen. Geen enkel ander voertuig zal je zo’n gevoel van vrijheid geven als een motor. Het is een ervaring op zich. In geen enkel opzicht is het te vergelijken met het besturen van andere voertuigen. Het plezier dat je uit motorrijden haalt is groot. Wanneer je de tijd hebt, heb je dankzij de motor de mogelijkheid om op avontuur te gaan. Vele kilometers kun je aan één stuk rijden, zonder bestemming of doel. Waar je achter het stuur naar verloop van tijd moe wordt, wil je op de motor gewoon door blijven rijden. Het is vaak heel ontspannen en je voelt de elementen van de natuurlijk. Het maakt motorrijden tot een uitstekende hobby die goed voor je is.

2. Motorrijden is goedkoop

Eén van de grootste voordelen van motorrijden is dat dit zeer betaalbaar is. Natuurlijk, je kunt een ontzettend dure motorfiets aanschaffen en de meest prijzige motorkleding, maar dit is geen vereiste. Voor een goede prijs kun je immers al een mooie motor aanschaffen. Ook de kleding is voor een voordelige prijs te verkrijgen via vele winkels en webshops. En ook als beginneling op het gebied van motorrijden is de prijsdrempel relatief laag.

Als beginneling, zonder enige ervaring op de motor, zul je motorrijlessen moeten nemen om een motorrijbewijs te verkrijgen en de weg op te mogen. Gemiddeld variëren de kosten van motorrijlessen tussen de €1.000,- en €1.500,- in totaal. Natuurlijk zijn deze kosten variabel, afhankelijk van hoeveel rijlessen je nodig hebt en welke extra kosten om de hoek komen kijken. Maar gemiddeld is dit de prijs waar je op moet rekenen.

Daarnaast zul je naar alle waarschijnlijk nog een motor moeten aanschaffen. Hoe duur deze zal zijn, is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak en wat je zoekt in een motor. Je hebt een nieuwe CFMOTO 800MT voor meer dan €13.000, maar toch kun je al voor zo’n €1.000,- een uitstekende motor aanschaffen. Ook een goede motoroutfit zul je naar alle waarschijnlijkheid nog moeten kopen. Hiervoor zullen de kosten rond de €1.000,- uitkomen. Je kunt natuurlijk ook 2de hands gaan shoppen en dan voor enkele tientjes klaar zijn. Tot slot zijn er nog kosten zoals het verzekeren van jezelf en de motor en de wegenbelasting, maar dit is niet meer dan een euro of 10 per maand. Kortom, motorrijden is goedkoop in vergelijking met andere vervoersmiddelen zoals een auto.

3. Op de motor ontdek je de wereld

In een eerdere paragraaf werd het al eventjes aangestipt, maar één van de grootste plezieren van het rijden op de motor is het gevoel van avontuur. Je kunt heerlijk reizen zonder doel of eindbestemming, je kijkt wel wat je tegen komt. Hierdoor ontdek je plekjes, wegen, trajecten, trekpleisters of routes die je normaal gesproken helemaal niet tegen zou zijn gekomen. Zelfs in de omgeving waar je woont kun je nog een hoop nieuwe dingen ontdekken aan de hand van de motor.Vaak als je samen met vrienden motor rijdt wil je graag contact houden sommige schaffen een communicatie systeem aan zodat ze kunnen bellen op de motor.

4. Motorrijden maakt je een betere chauffeur

Alhoewel dit artikel zich vooral richt op de voordelen van motorrijden, zitten er natuurlijk ook nadelen verbonden aan het rijden op de motor. Eén ervan is dat je kwetsbaarder bent op een motor. Als deze door een auto geschept wordt, is de kans op een ernstige verwonding groter dan een ongeluk met de auto. Maar zoals Johan Cruyff al zei: elk nadeel heeft zijn voordeel.

Doordat je kwetsbaarder bent op de motor, let je beter op het verkeer. Je moet goed opletten, continu vele omgevingsfactoren in de gaten houden en bovendien moet je goed kunnen anticiperen wat het andere verkeer gaat doen. Deze ervaring als motorrijder zal een positief effect hebben als je achter het stuur van een auto klimt. Je zult beter opletten en tevens beter het verkeer kunnen lezen. Een aangenaam bijkomend voordeel van motorrijden.

5. Motorrijders worden stoer gevonden

Laten we eerlijk zijn, we vinden eigenlijk allemaal motorrijders cool. Wanneer we ontdekken dat iemand motor rijdt of heeft gereden, vragen we deze persoon de hemd van het lijf. Waar ben je naartoe gereden? Welke avonturen heb je op de motor beleefd? Welke motor heb je gereden? Stiekem zijn we allemaal gefascineerd door motorrijders en zouden we misschien zelf ook wel de stap willen wagen en motor gaan rijden. Wat houd je tegen? Het zal je een hoop mooie verhalen opleveren, elke motortrip is weer een avontuur en je ontdekt plekken die je nooit zult vergeten. Mensen kijken op tegen motorrijders en zijn altijd benieuwd naar hun verhalen.

6. De kameraadschap van motorrijders onderling

Misschien heb je het wel eens gezien op de weg: motorrijders die naar elkaar zwaaien. Iedereen met een motor behoort tot de motorclub, wie je ook bent. Man of vrouw, groot of klein, dik of dun, arm of rijk… met een motor ben je één van hen. Daarnaast zul je als motorrijder altijd aanspraak hebben, want met jouw medemotorrijders heb je veelal een hoop gespreksstof. Of het nu gaat om de motor of de avonturen die je on the road hebt beleefd, het is altijd gezellig. En dat allemaal dankzij het motorrijden.

Motorrijden tips

Loop je na het lezen van deze tekst warm om op les te gaan dan wel de motor weer eens tevoorschijn te halen voor een ritje? Hieronder kun je nog een aantal tips vinden voor als je gaat motorrijden.

1. Let goed op tijdens het motorrijden

Hierboven werd vooral gesproken over de voordelen van motorrijden, maar zoals al eerder lichtjes werd aangestipt: motorrijden heeft ook enkele nadelen. Zo is het simpelweg zo dat de kans op ongelukken groter is op de motor dan wanneer je de auto gebruikt. Statistisch gezien is deze kans nog steeds even verwaarloosbaar als de kans dat je een auto ongeluk krijgt, maar toch… het is iets waar je wel even stil bij moet staan.

Op een motor ben je eenmaal weerbaarder dan in een ander voertuig. Bij een auto blijft immers de schade veelal beperkt tot blikschade, maar een flinke smak maken met de motor kan al snel leiden tot lichamelijke schade. Daarnaast worden motorrijders sneller over het hoofd gezien in vergelijking met andere soorten weggebruikers. Wees dus voorzichtig en let goed op in het verkeer.

2. Houd rekening met weersomstandigheden

Een ander nadeel van de motor is dat je nooit droog zit in het geval van slecht weer. Waarbij je in een auto een dak hebt dat je beschermt tegen de diverse weerelementen, is dit op de motor natuurlijk niet het geval. Echter kun je jezelf hier wel op voorbereiden door gepaste kleding te gebruiken. Zo zijn er vele motorpakken die zowel ademend zijn als dat ze je beschermen tegen water. Een mooie textiel motorjas met membraan binnen in de voering zal je goed beschermen tegen allerlei weersomstandigheden.

3. Goede motorkleding beschermt je

Waarschijnlijk zal het je wel zijn opgevallen dat motorrijders veelal specifieke kleding dragen. Dit heeft natuurlijk een reden: veel motorkleding biedt extra bescherming. Immers ben je als motorrijder kwetsbaarder en zul je in het geval van een ongeluk vaak zelf over de weg rollen. Gelukkig beschermen goede motorjassen je in zulke gevallen. Een goede leren jas kan bijvoorbeeld voorkomen dat je schaaf- of brandwonden overhoudt aan een ongeluk. Daarnaast kunnen stevige motorlaarzen je beschermen tegen gebroken enkels en tenen. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid de weg op gaat, en neem geen onnodige risico’s.

Motoren kunnen meer vervoeren dan je misschien denkt

Motoren hebben nog steeds het imago dat ze wat onpraktisch zijn, maar dit is niet helemaal waar. Tuurlijk, je moet geen meubels willen vervoeren met de motor, maar een vakantie is prima te doen aan de hand van dit vervoersmiddel. Zo hebben vele motoren opbergruimtes waar je bijvoorbeeld je koffers kan deponeren. Tevens heb je als motorrijder geen last van vakantiefiles, want je baant je hier een weg tussendoor. En ook parkeren in grote steden gaat veel eenvoudiger aan de hand van een motor en is vaak nog goedkoper dan een auto of helemaal gratis. Kortom, je kunt genieten van genoeg voordelen op de motor.

Oordopjes

Sommige mensen kiezen voor geluiddempende oordopjes tegen gehoorbeschadiging. En als je moe bent neem je minder geconcentreerd deel aan het verkeer. Kortom, het is belangrijk om je oren op de motor goed te beschermen.

Aanbieding

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog