Wat is de beste motornavigatie – top 5 motor GPS

Aart

09 January 2024

De beste motornavigatie is de Garmin Zumo XT. Maar er zijn natuurlijk meer goede motornavigatiesystemen met verschillende specificaties en prijzen. We zetten de beste vijf voor je op een rij.

Beste motornavigatieMerk & TypeRating
beste motornavigatieGarmin Zumo XT9.7/10Bekijk laagste prijs ►
beste motornavigatieTomTom Rider 509/10Bekijk laagste prijs ►
beste motornavigatieGarmin Zumo 3968.5/10Bekijk laagste prijs ►
beste motornavigatieTomTom Rider 5508/10Bekijk laagste prijs ►
beste motornavigatieGarmin GPSMAP 276CX7,5/10Bekijk laagste prijs ►

Wat is een motornavigatie?

Een motornavigatie is beter dan je telefoon op het stuur. Maar met een goede telefoonhouder is het natuurlijk wel mogelijk om je mobiel te gebruiken als navigatie. De afleesbaarheid is beter, de bediening kan met handschoenen aan en natuurlijk is hij waterdicht. Als je met de motor op reis gaat, is het van groot belang om te beschikken over de beste motornavigatie. Goede motornavigatie tot je beschikking hebben zal je reis aanzienlijk versoepelen.

Vind de beste deal voor deze motornavigatie

Kies een van deze betrouwbare webshops

Voordelen van motornavigatie

 • Erg goed afleesbaar scherm
 • Geen internet nodig onderweg
 • Te bedienen met handschoenen
 • De mooiste motorwegen op Garmin en Tom Tom zijn nog mooier dan van motorrij-apps
 • Lange accuduur (je telefoon blijft vol)
 • Je weet altijd precies waar je bent en waar je naartoe gaat
 • Geen gedoe met het zoeken naar de weg

Toch is voor velen het vinden van een goede motornavigatie een behoorlijke uitdaging. Immers zijn er vele types op de markt, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom zetten we in deze blog de beste motornavigatie van dit moment voor je op een rijtje.

Top 5 beste motornavigaties van 2024

1 Garmin Zumo XT motornavigatie

De nieuwste motornavigatie van het grote merk Garmin is natuurlijk de Garmin XT. Deze 500 euro kostende wegaanduidings module die je via allerlei bevestigingsbeugels op je stuur kunt monteren is zeer helder, mooi groot, heel goed bedienbaar en superfraai. De prijs kan wel een belemmering zijn, dus deze optie is voor de mensen die een flinke investering willen maken om extra te kunnen genieten van het motorrijden.

Kortom: de Garmin XT is het nieuwste meest uitgebreide model van Garmin. Waar werkelijk alles in zit wat je nodig hebt en misschien zelfs meer dan je nodig hebt.

Voordelen
 • 5.5 inch scherm
 • Birdseye luchtfoto's
 • Veel montageoplossingen voor op ieder stuur
Nadelen
 • Hoge prijs

2 TomTom Rider 50 motornavigatie

Deze TomTom Rider 50 WE mag er zeker wezen. Deze variant is iets goedkoper in vergelijking met de Rider 500 Europa, wat onder meer komt vanwege het feit dat de Rider 50 WE beschikt over een kaart die alleen West-Europa dekt.

Wanneer dit het gebied is dat je vooral wilt verkennen, is zo’n kaart natuurlijk geen probleem. Dit motornavigatie systeem is in staat om files te vermijden en altijd de beste routes naar een bestemming te vinden.

Altijd up to date

Door de zwarte kleur heeft deze navigatie een universele look die bij iedere motor past. De kaarten blijven altijd up to date via Wi-Fi. Dit motornavigatie systeem is middels spraak te besturen.

Naast het wat compacte formaat is een nadeel van dit systeem dat het beeld niet anti-reflecterend is. Tijdens het rijden kan het beeld, op zeer zonnige dagen, moeilijk te zien zijn.
Kortom: de TomTom Rider 50 is een mooi strak model voor de motorrijders die door de Benelux en de landen eromheen willen toeren.

Voordelen
 • Werkt supermakkelijk
 • Altijd up to date
 • Kan files vermijden
Nadelen
 • Geen anti-reflecterend scherm

3 TomTom Rider 550 motornavigatie

De TomTom Rider 550 is de meest recente versie van de Rider, waarbij de kaart continu geüpdatet wordt middels de ingebouwde Wi-Fi. Zo blijf je altijd op de hoogte van veranderde routes en de nieuwste routes. Aan de hand van Siri of Google Now is het mogelijk om een connectie te leggen tussen de motornavigatie en jouw smartphone, zodat je op een veilige manier gebruik kunt maken van je telefoon. Dankzij de continue updates ben je altijd op de hoogte van de slimste manieren om jouw bestemming te bereiken. Zo weet je zeker dat je de files kunt omzeilen. Dankzij de nieuwe processor is deze motornavigatie sneller dan ooit.
Kortom: de TomTom Rider 550 is het grote broertje van de Rider 50 en heeft een efficiente processor waardoor hij razendsnel is.

Voordelen
 • Heel Europa op de kaart
 • Veilig verbinden met telefoon
 • Handmatig routes maken
Nadelen
 • Prijs-kwaliteitverhouding

4 Garmin Zumo 396 motornavigatie

De Garmin Zumo 396 LMT-S Europa. De kaart dekt hierbij geheel Europa, ideaal voor de verre reiziger. Met een schermdiagonaal van 4.3 inch is het scherm misschien niet de grootste op de markt, maar desalniettemin zal deze voor vele motorrijders gewoon prima te lezen zijn. De kaart blijft altijd up to date dankzij de ingebouwde Wi-Fi. Handmatig updaten behoort dus echt tot het verleden. Ook bij deze motornavigatie kun je een link leggen tussen de navigatie en je telefoon. Drukke routes worden vermeden. Daarnaast kun je handmatig routes maken. Zo rij je niet continu over de snelweg, en kun je bovendien mooie gebieden op de motor ontdekken. Zo beleef je jouw eigen avonturen.
Kortom: de Garmin Zumo 396 is een mooie kleine navigatie waarmee je door heel Europa kan touren die je ook nog eens kan koppelen aan je telefoon!

Voordelen
 • Heel Europa op de kaart
 • Verbinden met telefoon
 • Handmatig routes maken
 • Compact
Nadelen
 • Geen anti-reflecterende laag

5 Garmin GPSMAP 276CX motornavigatie

Heb je behoefte aan een motornavigatie systeem met nog meer mogelijkheden? Wil je bijvoorbeeld meer real time informatie over hoogtes? Wil je altijd de beschikking hebben over een 3D kompas? En wil je over nog meer geavanceerde opties beschikken voor het navigeren? In dat geval is deze Garmin GPSMAP 276CX een uitstekende keuze.

Dankzij de verbeterde sensortechnologie krijg een nog beter beeld van de omgeving waarin jij en jouw motor zich bevinden. Dankzij de anti-reflecteerlaag zul je het beeld ook op de meest zonnige dagen uitstekend kunnen bekijken. De interface is in zijn geheel geoptimaliseerd om buiten gebruikt te worden. De Garmin GPSMAP 276Cx is één van de duurdere opties op de markt, maar je krijgt er dan ook een hoop voor terug. Het is een goede optie voor de fervente motorrijder die houdt van het maken van lange tochten.

Kortom: de Garmin GPSMAP 276CX is alles wat je nodig hebt als jij een fanatieke motorrijder bent die alles wil bijhouden.

Voordelen
 • Real time informatie over hoogtes
 • 3D Kompas
 • Het meest geavanceerde model
Nadelen
 • Vrij hoog in prijs

Beste motornavigatie

De beste motornavigatie hulpmiddelen van dit moment verschillen soms behoorlijk onderling. Je persoonlijke voorkeuren zullen dan ook een rol spelen bij het uitkiezen van een geschikte motornavigatie. Je kunt hierbij kijken naar verschillende factoren. Zo is er de grootte van de kaart. Wil je een kaart die heel Europa dekt, of alleen West-Europa?

Daarnaast kun je naar het merk kijken. Prefereer je bijvoorbeeld een Garmin motornavigatie of heb je toch liever TomTom motornavigatie. Deze voorkeuren en wensen zullen van invloed zijn op je uiteindelijke keuze. Gelukkig zijn er vele uitstekende typen motornavigatie op de markt te vinden. Dit maakt de zoektocht een stuk makkelijker.

Hieronder kun je meer lezen over de beste motornavigatie van dit moment. Hierbij wordt dieper ingegaan op een aantal merken die bekend staan om hun vele gerenommeerde modellen. Deze bekendere merken worden dan ook vaak gekozen door vele motorrijders. Ook worden de kwaliteiten getoond waarover motornavigatie kan beschikken.

Je kunt hierbij denken aan kaartdekking, maar ook kwaliteiten zoals spraakbesturing en het schermdiagonaal kunnen van invloed zijn op je uiteindelijke keuze. Over dit en nog veel meer zaken omtrent motornavigatie kun je hieronder meer lezen.

De beste motornavigatie merken van dit moment

Er zijn een aantal motornavigatie merken die er op dit moment met kop en schouders bovenuit steken. Niet voor niets zijn deze merken dan ook erg populair onder menig motorrijder. Hieronder worden een aantal van de beste motornavigatie merken van dit moment voor je op een rijtje gezet. Ben je vooral een zakelijke motorrijder dan is het uiteraard verstandig de navigatie ook zakelijk aan te schaffen.

Tevens tonen we je welke soorten en typen motornavigatie er zoal in het assortiment van de merken terug te vinden zijn. Ook de kwaliteiten van de verscheidene soorten navigatie zullen aan bod komen. In feite gaat het, wanneer je op zoek bent naar de beste motornavigatie, tussen twee merken: TomTom motornavigatie en Garmin motornavigatie.

TomTom motornavigatie

TomTom is één van de beste motornavigatie merken van dit moment. Daarnaast is het één van de bekende merken op dit vlak. Verwonderlijk is het niet, want het bedrijf TomTom is altijd al een voorloper geweest op het gebied van navigatie. Waar dit bedrijf eerst alleen voor de auto navigatiesystemen produceerde, doet dit bedrijf dat inmiddels ook voor de motor. En met verve, want op het gebied van motornavigatie zijn er weinig populairdere merken dan TomTom. Zij hebben dan ook een aantal mooie navigatiesystemen in het assortiment.

TomTom motornavigatie

Garmin motornavigatie

Naast TomTom is Garmin één van de marktleiders op het gebied van motornavigatie. Deze Amerikaanse multinational is überhaupt op het gebied van navigatie en GPS-apparaten een fabrikant die de toon zet. Met meer dan 30 jaar aan ervaring kun je jezelf wel voorstellen dat je bij deze fabrikant aan het goede adres bent voor vele navigatiesystemen. Niet alleen consumenten maken gretig gebruik van de producten van dit merk, maar ook professionele sectoren zoals de luchtvaart maken veelvuldig gebruik van de navigatiesystemen van Garmin.

Deze navigatiesystemen kunnen voor diverse voertuigen gebruikt worden. Naast de motor kun je Garmin navigatie gebruiken voor het vliegtuig, de auto, de fiets, op de boot of te voet. Tevens produceert deze fabrikant smart horloges, waarbij navigatie tevens een mogelijkheid is.

Garmin motornavigatie is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar de beste motornavigatie voor je eigen motor. In het assortiment van deze fabrikant vind je vele soorten verschillende motornavigatie systemen. Eén van de beste motornavigatie systemen van Garmin is de Zumo 346 LMT-S West Europa. Zoals de naam al aangeeft, bezit dit systeem een kaart van West-Europa.

Verkeersinformatie wordt bijgehouden voor alle wegen die je hier vindt. Het navigatiesysteem stippelt dus altijd de slimste routes uit, waarbij je files kan ontwijken.

De kaart blijft altijd up to date middels de ingebouwde Wi-Fi. Ook je smartphone valt te verbinden met dit systeem, zodat je altijd je berichtjes kunt lezen op de motor zonder daarbij het andere verkeer in gevaar te brengen. Enig nadeel aan het systeem is dat spraakbesturing niet mogelijk is. Deze recente uitvinding maakt de aansturing van je motornavigatie nog een stuk eenvoudiger.

Als je op zoek bent naar de beste motornavigatie met een ietwat groter scherm, is de Garmin Zumo XT2 misschien iets voor jou. Deze motornavigatie heeft een schermdiagonaal van 6 inch. Dit is een stuk groter dan de standaard 4.3 inch waarover de meeste motornavigatie apparaten over beschikken. Hierdoor kun je onderweg een stuk eenvoudiger alles bekijken op de kaart. Je zult helemaal niets meer missen. Een andere aangename functie is het feit dat Spotify ingebouwd is.

Je kunt dus altijd op de motor naar jouw favoriete nummers luisteren. De display kun je met jouw motorhandschoenen bedienen. Naast dat de beste routes gezocht worden, word je er ook op geattendeerd wanneer interessante punten op de weg te vinden zijn. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld motorreparatie locaties. Enig nadeel aan dit Garmin motornavigatie systeem is het feit dat spraakbesturing niet mogelijk is. Je dient dus alles handmatig in te voeren.

Garmin motornavigatie

Welke functies kun je bekijken bij motornavigatie?

Niet iedereen heeft hetzelfde idee over wat de beste motornavigatie de beste motornavigatie maakt. Er zijn diverse kwaliteiten en eigenschappen die je in de gaten kunt houden wanneer je besluit om motornavigatie aan te schaffen. Hieronder worden de belangrijkste kwaliteiten van motornavigatie voor je op een rijtje gezet.

Deze kwaliteiten bepalen meestal welke type navigatie je gaat aanschaffen. Dit zal ook afhangen van je eigen voorkeuren. Ook bij de hierboven genoemde beste motornavigatie systemen van dit moment kun je de hieronder genoemde kwaliteiten in het oog houden. Zo weet je zeker dat je de beste motornavigatie aanschaft. Ook een goed motor communicatiesysteem is handig als je in met twee motors of meerdere mensen rijdt.

Kaartdekking

Een kaart kan een bepaald gebied bedekken. Van dit gebied heb je de beschikking over alle routes. Via de Wi-Fi zal deze kaart continu geüpdatet worden, zodat je er zeker van bent dat je altijd de beschikking hebt over de nieuwste routes. Wanneer je een kaart hebt van West-Europa, is de kaartdekking dus West-Europa in zijn geheel. Logischerwijs volgt hieruit dat de kaartdekking van Europa het gehele continent is. Veelal geldt de norm: hoe groter de kaartdekking, hoe duurder de motornavigatie. Welke kaart je kiest, zal afhankelijk zijn van hoe ver en hoe vaak je wilt reizen. Als je vaak verre reizen maakt door heel Europa, is het slim om een motornavigatie systeem met deze kaart aan te schaffen. Maak je minder vaak trips en blijf je veelal alleen in West-Europa, voldoet een navigatiesysteem met een kaart van West-Europa prima.

Schermdiagonaal

Hoe groter een scherm is, hoe eenvoudiger je alle elementen op een scherm kunt bekijken. Dit geldt natuurlijk ook voor motornavigatie systemen. De standaard schermdiagonaal van een navigatiesysteem voor de motor is 4.3 inch. Alhoewel alles relatief goed zichtbaar is, is deze grootte voor sommigen net iets te klein. Daarom zijn er ook motornavigatie systemen met een schermdiagonaal van 5 inch. Hierop kun je alles goed bekijken. Echter geldt hierbij wel: hoe groter de schermdiagonaal, hoe duurder de prijs zal zijn. Een groter schermdiagonaal gaat dus gepaard met een hogere prijs.

Vind de beste deal voor deze motornavigatie

Kies een van deze betrouwbare webshops

Besturing

Motornavigatie is op meerdere manieren te besturen. Ten eerste kun je motornavigatie handmatig besturen. Bij goedkope modellen heb je ook dit touchscreen, maar deze zijn er niet altijd op berekend om gebruikt te worden met motorhandschoenen aan. Dit kan tot frustratie leiden. Veelal moet je net een beetje meer betalen om gebruik te maken van motornavigatie waarbij het wel mogelijk is om deze aan te sturen wanneer je motorhandschoenen aan hebt.

Daarnaast is het mogelijk om motornavigatie met spraakbesturing aan te schaffen. Aan de hand van je eigen stem stuur je dan het navigatiesysteem aan. Dit is erg handig voor tijdens het rijden. Zo kun je continu je handen aan het stuur houden. Daarom wordt spraakbesturing door vele motorrijders geprefereerd. Echter is dit wel de duurste optie qua besturing.

Updates

Bij de beste motornavigatie wordt altijd aangegeven of deze continu automatisch geüpdatet wordt. Immers zijn deze updates van groot belang. Zo weet je zeker dat je altijd op de hoogte bent van de meest recente routes. Dit voorkomt dat je per ongeluk de verkeerde weg op wordt gestuurd of ergens geen doorgang zal hebben.

Menig motornavigatie systeem van tegenwoordig is voorzien van Wi-Fi. Hierdoor kunnen de kaarten van deze systemen altijd up to date blijven. Bij oudere systemen dien je deze updates handmatig uit te voeren. Vaak dien je dan de kaarten van de site van de fabrikant te downloaden. Hierna zet je ze, middels een kabel, in het systeem van de motornavigatie. De beste motornavigatie systemen van dit moment updatet zelf de kaarten.

Connectie met smartphone

Zoals je misschien wel weet, is het geen goed idee om tijdens het motorrijden je smartphone te checken of om te bellen op je motor. Je verliest zo het overzicht over de weg, wat tot ongelukken kan leiden. Bovendien moet je eerst maar eens de telefoon te pakken zien te krijgen. Dit is van zichzelf al een flinke uitdaging.

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om een connectie te leggen tussen de beste motornavigatie en je eigen smartphone. Zo ontvang je alle updates en notificatie van je smartphone op het scherm van je navigatiesysteem. Dit is veiliger, eenvoudiger en beter te zien dan wanneer je jouw telefoon elke keer tevoorschijn moet toveren. Logischerwijs kost motornavigatie met deze functie net iets duurder.

Vind de beste deal voor deze motornavigatie

Kies een van deze betrouwbare webshops

Verkeersinformatie

Op het weg is het feit om op de hoogte te blijven van de laatste informatie omtrent het verkeer op de weg. Files, ongelukken, andere snelheden op de snelweg… het is fijn om hier van tevoren van op de hoogte te zijn. Niet alleen ben je zo op de hoogte van de laatste info. Maar tevens is het nu voor je mogelijk om je route aan te passen, zodat je bijvoorbeeld een lange file kunt omzeilen.

De beste motornavigatie van dit moment houd je altijd op de hoogte van de verkeersinformatie. Vele navigatiesystemen veranderen zelfs de route automatisch voor je. Zo omzeil je files die je onnodig veel tijd kosten.

Flitspaalverklikker

Stiekem houden we er allemaal wel van om een beetje door te rijden op de weg. Dit is mens eigen. Echter kan dit je een fikse boete opleveren wanneer je bijvoorbeeld op de gevoelige plaat wordt gelegd door een flitspaal. Gelukkig heb je tegenwoordig apps die je alvast een waarschuwing geven wanneer je een flitspaal nadert. Zo ben je er zeker van dat je nooit geflitst wordt en dat je nooit die hoge boetes hoeft te betalen. Ook de beste motornavigatie systemen zijn voorzien van deze verklikker.

Ruim van tevoren word je er al op geattendeerd dat er een flitspaal aankomt. Hier kun je dus rekening mee houden qua je eigen snelheid. Verkeersboetes zijn altijd hoog. Je kunt dus een hoop besparen wanneer jouw motornavigatie voorzien is van deze functie. Logischerwijs kost het altijd wel wat meer om over deze functie te beschikken. Maar deze functie kan je tegelijkertijd een hoop geld besparen.

Routes inladen

Veelal calculeert de beste motornavigatie voor jou de beste route van A naar B. Maar misschien ben je wel helemaal niet op zoek naar de snelste route van A naar B, bijvoorbeeld omdat je op een bepaald tussenpunt wilt stoppen of omdat je bepaalde toeristische trekpleisters wilt aandoen.

Wanneer het bij een motornavigatie mogelijk is om zelf routes in te laden, kun je een zelf uitgestippelde route bij een systeem invoeren. Je stippelt eerst de route uit via de computer, waarna de route wordt ingeladen via het systeem. Hierdoor reis je niet meer van A naar B, maar kun je onderweg diverse tussenpunten bezoeken. Hierdoor kun je jouw eigen reis nog een stuk bijzonderder maken. Bij de beste motornavigatie systemen van dit moment is dit mogelijk.

Muziekcapaciteiten

Voor onderweg op de motor is het altijd fijn wanneer je muziek kunt luisteren. Mooie omgevingen, fijne muziek, de wind in je haren… dat is de echte motorervaring. Echter is niet elk motornavigatie systeem voorzien van deze capaciteiten. Bij de beste motornavigatie is dat gelukkig wel zo. Veelal beschikken deze systemen zowel over ingebouwde luidsprekers als dat ze gebruik kunnen maken van apps waarmee je muziek kunt afspelen (bijvoorbeeld Spotify).

Levensduur accu

Op de motor zul je lang aan één stuk onderweg zijn. Ook kan het zomaar zijn dat je tussendoor geen mogelijkheden hebt om apparaten op te laden. Daarom is het van belang dat motornavigatie beschikt over een accu met een lange levensduur. Bij de meeste webshops staat dit altijd vermeld. De beste motornavigatie heeft over het algemeen ook een accu met een lange levensduur.

Bijgeleverde accessoires

Per motornavigatie kan het verschillen welke accessoires worden meegeleverd. Vaak meegeleverde accessoires bij de beste motornavigatie zijn spullen zoals een draag tas, mount, steunen, docks, voedingskabels en dergelijken. In sommige navigaties zit zelfs al een camera.

Prijs

Tot slot is er nog een factor die niet per se een functie is. Desalniettemin is het een factor die vele mensen bekijken wanneer ze op zoek gaan naar de beste motornavigatie voor hen: de prijs.

Velen houden zich aan een budget wanneer ze op zoek gaan naar de beste motornavigatie voor hen. Immers kan niet iedereen zich dezelfde prijzen veroorloven.

Voor hen met een budget vallen vele soorten motornavigatie al af, simpelweg omdat de prijs te duur is. Echter is het in veel gevallen dan niet zo dat er dan alleen nog slechte navigatiesystemen overblijven. Als je de bovenstaande factoren in de gaten houdt, en slim gebruik maakt van kortingen bij webshops, kun je voor een goede prijs nog steeds een behoorlijke motornavigatie systeem aanschaffen.

Kopen

Vind de beste deal voor deze motornavigatie

Kies een van deze betrouwbare webshops
Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog