Beste motorolie voor je motor

Jasper

24 February 2023

We vergelijken de beste motorolie voor je motor (beste merk en type). Goede motorolie in je motor zorgt voor minder slijtage aan de binnenzijde van je blok. Het bespaart je op den duur ook onderhoud en zorgt dat je minder snel met pannen langs de weg staat. We zetten alles op een rij!

Beste motorolie voor je motor

Met je motor op pad zijn is niet alleen heerlijk om lekker vrij te kunnen bewegen, maar zorgt er ook voor dat je op een veel relaxtere manier van hot naar her kunt gaan. Het is hierbij belangrijk dat je je motor goed onderhoud, en dan bedoelen we zowel de hele motorfiets als het gelijknamige onderdeel. Je motor (het onderdeel) moet goed onderhouden worden om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt tijdens het rijden. Je wilt niet midden op de snelweg opeens te maken krijgen met pech, waardoor je in the middle of nowhere nergens meer naartoe kunt en op de wegenwacht moet wachten. Verzorg daarom de motor van je motorfiets net zo goed als dat je doet met de rest van je tweewieler.

Maar hoe doe je dit? Hoe zorg je ervoor dat de motor goed onderhouden blijft? en misschien doe je dit onderhoud zelf? Dit heeft alles te maken met de olie. Zo beetje elk motorisch voertuig of apparaat heeft olie nodig om goed te functioneren. Motorolie zorgt ervoor dat de motor niet verroest en soepel blijft lopen, zodat jij nog veel kilometers kunt maken met je tweewieler. Zoals je merkt heb je dus speciale olie nodig die ook echt is bedoeld voor je motor. Het kiezen van de juiste motorolie kan dus bepalend zijn van hoe goed je motor blijft draaien.

Het kiezen van de juiste motorolie kan een lastige opgave zijn. Helemaal als je niet zo bekend bent met waar je op moet letten en het aanbod alsmaar groter wordt. Daarom helpen we je in deze blog verder met wat de beste motorolie is die je kunt gebruiken voor de motor van je motor. We geven aan wat er belangrijk is om op te letten wanneer je motorolie koopt en geven ons advies welke olie een aanrader is. Zo kan iedereen zijn of haar motor goed onderhouden en nog lang genieten van het plezier en de vrijheid die je motor je te bieden heeft.

Wat voor soort motorolie kan je het beste gebruiken?

Motorolie is bedoeld om je motor draaiende te houden. Het zorgt ervoor dat onderdelen niet beschadigd raken en dat je motor niet oververhit wordt. Het is daarom wel zo belangrijk dat je kiest voor een motorolie die deze opgave kan uitvoeren. Daarbij moet je er natuurlijk ook wel op letten dat je de juiste motorolie kiest. De samenstelling en werking van motorolie voor je motor zijn natuurlijk anders dan de motorolie voor de motor van bijvoorbeeld je auto of de scooter.

Er zijn twee verschillende soorten motorolie. Aan de ene kant heb je de gewone minerale olie en aan de andere kant semisynthetische olie. De gewone minerale olie is voor het standaard onderhoud. Deze olie wordt gewonnen uit aardolie en kun je voor vrijwel elke motor wel gebruiken. De semisynthetische olie wordt ook wel petrochemische olie. Deze is voor hardnekkiger onderhoud, als je motor bijvoorbeeld al een tijdje heeft stilgestaan. Welke olie je nodig hebt hangt dus af van hoe stevig het onderhoud van je motor moet zijn en hoe frequent je ermee op pad gaat.

Waar moet je op letten bij het kiezen van motorolie?

Niet alle oliën zijn geschikt om je motor mee te onderhouden. Je moet dus wel letten op dat je de juiste olie gebruikt voor het onderhoud, anders kan dit eerder zorgen voor schade aan je motor dan dat je deze verzorgt. Wanneer je een motorolie uit gaat zoeken is het dus van belang dat je rekening houdt met een aantal punten. Deze punten geven wij hieronder aan, zodat je een beter beeld hebt van wat nu een goede motorolie is en welke je beter in de schappen kunt laten staan.

Bedoeld voor de motor

Zoals hierboven al aangegeven is niet elke olie hetzelfde en kan niet elke soort olie gebruikt worden voor hetzelfde doeleinde. Daarom is het belangrijk dat je wel kiest voor een olie die gericht is op je motor, omdat anders de samenstelling en de kwaliteit niet overeenkomen met wat je nodig hebt. In de meeste gevallen staat er op onderhoudsoliën een plaatje van waarvoor het gebruikt kan worden, dus als je geen afbeelding van een motor maar wel van bijvoorbeeld een auto ziet, kun je al weten dat dit waarschijnlijk niet de juiste olie is.

Vergeet hierbij ook niet grondig te kijken naar wat voor een olie het is. Als je ziet staan dat het motorolie is, kan dit ook betekenen dat dit alleen is voor onderhoud aan de buitenste gedeeltes van je motor. Zo heb je speciale motorolie om je ketting goed te kunnen onderhouden. Deze olie kan soms ook geschikt zijn voor de daadwerkelijke motor, maar zolang dat niet is aangegeven kun je dit beter laten zitten. Een motorbok kan ook handig zijn als je wat groter onderhoud aan je motor wilt doen.

De kwaliteit

Een beetje een dooddoener maar je wilt wel kwaliteit voor je motor en daarom kiezen voor motorolie van een hoge kwaliteit. Maar hoe weet je of je gekozen motorolie aan de kwaliteitseisen voldoet? Dat kun je zien aan het keurmerk van de norm. Deze normen geven aan dat een olie voldoet aan de speciale eisen die je aan een motorolie kunt stellen. Veel mensen zullen al bekend zijn met de API-norm, een zeer geschikte norm bedoeld voor alle gemotoriseerde voertuigen. Motoren hebben vaak ook hun eigen norm, de JASO-norm. De JASO-norm is het belangrijkst voor motors, omdat deze zich ook echt richt op wat je per motor nodig hebt.

Iedere motor heeft zo zijn eigen norm, of dit nu API of JASO is. Het is belangrijk dat je verder kijkt dan alleen een keurmerk, want niet elke norm is geschikt voor iedere motor. In de productomschrijving van je motor wordt altijd aangegeven welke motorolie met bijhorende norm het beste is geschikt voor jouw motor.

De viscositeit

Als laatste kijken we naar de viscositeit van de motorolie, de andere belangrijke pijler naast de kwaliteit. De viscositeit houdt in welke dikte de motorolie heeft. Dit wordt aangegeven met een cijfer, waarvan de dikte toeneemt naar mate het cijfer hoger wordt. De viscositeit wordt altijd duidelijk aangegeven op de fles motorolie.

Er staan altijd twee getallen bij de aanduiding van de viscositeit, één voor de letter W en één erna. Het eerste getal heeft betrekking op de viscositeit bij koudere temperaturen, zoals wanneer de motor niet draait. Hierbij is het belangrijk dat dit getal lekker laag is, zodat je motor ook bij koude temperaturen soepel kan draaien. Het tweede getal is een stuk hoger, dit is namelijk de viscositeit bij warmere temperaturen. Dit getal moet juist lekker hoog zijn, zodat de olie goed gesmeerd blijft.

Wat is de beste motorolie voor je motor?

De verschillende normen en cijfers zorgen ervoor dat het beoordelen van de motorolie een stuk makkelijker is dan het beoordelen van bijvoorbeeld motorkleding. Als je kijkt naar welke motorolie het beste is, kun je namelijk uitgaan van de oliën met de beste cijfers. Zo wordt het aangeraden om te kiezen voor een motorolie die gemaakt is van semisynthetische olie en een JASO-norm beoordeling heeft van MA1 of hoger. Dit alles is al terug te vinden op de verpakking.

Maar deze cijfers helemaal uitpluizen is natuurlijk onbegonnen werk als je kijkt naar hoe groot het schap wel niet is waar je deze olie kunt vinden. Elke fles bekijken en naast elkaar houden welke het beste past, in combinatie met bijvoorbeeld de prijs en de hoeveelheid olie die er in de fles zit, maakt dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. En dat terwijl je gewoon lekker wil kunnen motorrijden. Wij hebben dit werk al voor je gedaan en bekeken welk merk motorolie het beste aan te raden is voor jouw motor.

De beste merken olie

Er bestaan verschillende motoren en daarom zijn er verschillende merken geschikt voor je motor. Daarom hebben we een aantal winnaars van de titel beste motorolie. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een olie voor je dieselmotor, dan is Castrol de beste keuze. Deze olie is vooral geschikt om prestaties te verbeteren en afzettingen zo veel mogelijk te verwijderen. Ook Mobil 1, een van de oudste en bekendste merken motorolie, komt goed uit onze test en laat goed blijken waarom het al zo lang meegaat. Tot slot kun je ook goed rekenen op de motorolie van Helix, oftewel Shell. Dit miljardenbedrijf is natuurlijk al gespecialiseerd in olie en motorvoertuigen, waardoor je er wel zeker van kunt zijn dat zij weten wat goed is voor je motor en wat niet. Daarbij komt dat het handig is dat ieder Shell-tankstation de motorolie in de winkel verkoopt, waardoor je ook onderweg je olie kunt verversen.

Er bestaan natuurlijk ook motoroliën die verkocht worden via discounters of bouwmarkten. Denk hier bijvoorbeeld aan Action, Gamma, Praxis en supermarktketen Lidl. Ons advies is om, ondanks dat dit er natuurlijk erg aantrekkelijk uitziet, niet te doen. Deze motorolie is meestal wel goedkoper, maar dat merk je meestal ook aan de kwaliteit. Zo kun je er korter mee doen dan de iets duurdere merken en kun je er minder van vragen dan de merken bij een specialist. Alleen als je niet veel vraagt van je motor is het mogelijk deze olie te gebruiken, maar we raden je toch liever aan naar een garage of rijwielhandel te gaan. Hier heb je toch iets meer betrouwbaarheid op het gebied van kwaliteit en op den duur zal het kopen van iets duurdere motorolie je alleen maar minder geld kosten dan de goedkopere varianten.

h2>De motor winterklaar maken voor doorrijders
Een motor winterklaar maken betekent voor degenen die door blijven rijden iets heel anders dan voor degenen die de motor opbergen in een stalling.

Maak de finishing touch voor je motor en uitrusting door de juiste motor accessoires te kopen.

Op de hoogte blijven?