Motor onderhoud zelf doen

Jasper

30 December 2022
Motoronderhoud zelf doen

Je motor onderhoud zelf doen is best te doen met deze tips en adviezen. Bespaar veel kosten door zelf je motor te onderhouden en geniet ook van de voldoening die dit geeft!

Motor onderhoud zelf doen

Je motor goed onderhouden zorgt ervoor dat je langer en langer fijn op je motor rond kunt rijden. Nu wil je niet voor elk dingetje direct naar de garage hoeven gaan, vanwege dat je dan veel tijd kwijt bent, soms even niet kunt rijden en het ook nog eens aardig wat centen kan gaan kosten. Gelukkig hoeft motoronderhoud niet altijd duur en uitgebreid te zijn. Veel van het motoronderhoud kun je gewoon zelf doen, in de achtertuin of in je eigen garage, met amper tot geen speciale middeltjes. Voor veel vormen van motoronderhoud hoef je dus niet meteen naar de dealer terug, maar voor welk onderhoud geldt dit en wat kun je beter wel laten doen door een professional?

In deze blog gaan we wat dieper in op het concept van motor onderhoud zelf doen. We bespreken hier welke werkzaamheden je zelf heel eenvoudig kunt uitvoeren en op welke manier je dit kunt doen. Het gaat hierbij om de werkwijze en we geven een paar handige tips om het onderhoud een stuk makkelijker dan wel goedkoper te maken. Langer op je tweewieler rond kunnen scheuren zonder ergens last van te hebben is dan heel eenvoudig, zonder dat je er eigenlijk veel voor hoeft te doen.

Vind de beste onderhoudsartikelen voor jouw motor

Waarom zelf motoronderhoud verrichten?

Als motorrijder kun je vaak van je motor een echte hobby maken, maar soms wil je gewoon alleen lekker hard kunnen scheuren op alle wegen die ons land en het buitenland te bieden hebben. Motoronderhoud klinkt dan als iets waar je wel op kunt wachten tot je motor weer gekeurd moet worden, omdat dan toch alles al nagekeken wordt. Maar vergis je niet, zelfs als je je motor geregeld na laat kijken is zelf je onderhoud plegen nog steeds enorm aan te raden. En er zijn een aantal redenen waarom dit zo geldt.

De eerste reden is dat je niet te lang door hoeft te rijden met het mankement. Of dit nu een zware beschadiging is van je remschijven of slechts iets kleins en vervelends zoals dat het optrekken iets stroever gaat dan normaal. Je rijplezier moet niet ten koste gaan van iets dat je zelf zou kunnen opknappen. Waarom lang wachten totdat je naar de dealer kunt gaan of totdat de jaarlijkse keuring plaats moet vinden, als dat ervoor zorgt dat je met minder genot op je motor kunt stappen. Bovendien kan elk klein dingetje op de lange duur voor grotere problemen zorgen, dus is het niet zo verstandig om te lang door te blijven rijden met het probleem. Voorkom grotere problemen en het moeten betalen van een veel hogere prijs.

Nu we het toch over geld hebben, is dat ook een zeer belangrijke factor die meespeelt bij het onderhoud van je motor. Een garage repareert zaken op een bepaald vlak en rekent hier standaard prijzen voor. In de meeste gevallen hebben garages ook afspraken gemaakt met leveranciers, waardoor er alleen gebruik wordt gemaakt van een specifiek merk, meestal een A-merk, wat ook gelijk duurder is.

Vind de beste onderhoudsartikelen voor jouw motor

Deze prijs kan ook nog eens omhoog schieten, vanwege dat er extra zaken gedaan worden die je zelf ook had kunnen doen. En vergeet de arbeidskosten niet, want niemand werkt gratis als specialist. Door zelf het grootste gedeelte van je onderhoud te verrichten, houd je het geld in eigen zak en hoef je niet te betalen voor zaken waar je niet voor zou hoeven betalen. Bovendien kun jij zelf bepalen welke onderdelen je wilt gebruiken, waardoor je misschien wel veel goedkopere alternatieven vindt dan je bij de dealer of garages aangeboden krijgt.

Tot slot geeft het onderhoud aan je motor je toch veel meer plezier dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Je motor kan echt jouw pronkstuk zijn. Jouw mooiste bezitting waar je het meeste trots op bent. Je wilt lekker veel met je motor bezig kunnen zijn, ook wanneer je niet op de weg zit. Door je motor goed te onderhouden zorg je ervoor dat je het jezelf tijdens het rijden alleen maar leuker maakt. Je kunt je motor echt aanpassen aan hoe jij dat wilt en kunt altijd vol trots laten zien dat deze van jou is. Wanneer je eenmaal met je motoronderhoud bezig bent, merk je steeds meer dingetjes die je net even iets anders zou willen hebben en zo kan je opeens urenlang in de weer zijn zonder dat je er erg in hebt. Het onderhoud aan je motor hoeft helemaal niet vervelend te zijn, als je er maar voldoende interesse in hebt om lekker rond te kunnen rijden op je motor.

Motor onderhoud zelf doen

Motoronderhoud zelf doen in een aantal stappen

Het motoronderhoud pleeg je eens in de zoveel tijd. Het is afhankelijk van jezelf in de hoeveel tijd dit is. Hoe meer je gebruikmaakt van je motor, hoe meer het aan te raden is vaker je onderhoud te verrichten. Maar als je niet zo vaak plaatsneemt op het zadel, is het nog steeds belangrijk dit eens in de zoveel maanden toch even te doen.

Vind de beste onderhoudsartikelen voor jouw motor

Omdat het lastig kan zijn je motor goed te onderhouden, hebben we hier gekeken naar op welke manier je het beste je onderhoud kunt plegen. Dit is aan de hand van een speciaal stappenplan, dat je kunt volgen om alles op de juiste manier te doen en geen dingetjes over het hoofd te zien.

Stap 1: De buitenkant inspecteren

Al het onderhoud begint met de meest opvallende stukken en dit is natuurlijk de buitenkant. Zolang de buitenkant van je motor er netjes uitziet, kan je er mee gezien worden. Daarbij kun je veel problemen al vanaf de buitenkant snel opsporen.

Het voordeel is dat je de meeste mankementen aan de buitenkant heel makkelijk zelf kunt verhelpen, met minimale attributen. Zo heb je alleen water en een spons nodig om overtollig vuil en modder weg te halen. Dit vuil kan zo ophopen dat het je capaciteiten aan kan tasten en daarom is het belangrijk dat vooral zaken als je remmen en je ketting zo schoon mogelijk blijven.’

Nu we het toch over de ketting hebben, is het belangrijk dat je controleert of deze nog wel strak genoeg staat. Mocht de ketting verslapt zijn, dan kan het zijn dat je minder hard en gericht kunt rijden. Je ketting weer aanspannen kan heel gemakkelijk door het achterwiel aan de kant te schuiven en draai de moeren aan waarop de ketting gespannen is. De juiste spanning is vooral te merken wanneer je ook echt op de motor zit, dus ga geregeld even op het zadel zitten en laat iemand anders dan kijken of de spanning correct is.

Vergeet bij klusjes waar je gereedschap nodig hebt niet dat je het juiste gereedschap moet gebruiken. Dit om beschadigingen te kunnen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld nooit een hamer, omdat je dan meer kunt beschadigen aan je motor dan dat je ermee maakt.

Stap 2: Aanvullen en verversen

Wanneer de buitenkant van je motor er weer netjes uitziet, is het tijd voor het meer echte onderhoud. Hierbij controleer je of alles nog goed op peil is. Ververs bijvoorbeeld de remolie, motorolie of koelvloeistof en controleer of deze nog op de juiste hoeveelheid zijn. Het bijvullen van deze vloeistoffen is vaak nog eenvoudiger dan je tank vullen.

Let bij deze stap ook op zaken als dat alles lekker soepel loopt. Zo kan je ketting wezen oxideren, of stroef geworden zijn vanwege het slechte weer. Smeer daarom je ketting goed in met olie om deze weer lekker soepel te laten lopen. Een ander belangrijk punt om ervoor te zorgen dat je ritjes lekker blijven verlopen, is door je bandenspanning te controleren. Hoe beter de bandenspanning, hoe minder weerstand en je dus eenvoudiger sneller kunt gaan rijden. Bij zo beetje elk tankstation is ook een apart plekje om je banden bij te laten pompen, en deze optie is gratis dus maak er gebruik van.

Stap 3: Vervangingen

Deze stap valt eigenlijk samen met de voorgaande stap, omdat je niet iets gaat toevoegen aan een onderdeel dat je toch gaat verwijderen. Helaas hebben motoronderdelen niet het eeuwige leven. Ze kunnen slijten en hun werk zo slecht doen, dat ze vervangen moeten worden. Veel van deze vervangingen kun je gewoon zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van een band waarvan het profiel er al helemaal is afgereden of het plaatsen van een nieuwe luchtventilator. Om zelf je bijvoorbeeld lampen goed te kunnen vervangen, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen.

Neem hierin ook je remmen mee. Deze zijn misschien wel de belangrijkste punten die je zelf kunt vervangen, want zonder goede remblokken heb je een zwaar probleem. Gelukkig hoef je geen professional te zijn om te zien of je remblokken toe zijn aan vervanging. Net als je banden kun je hier ook zien of het profiel versleten is. Mocht je de remmen moeten vervangen, dan kun je deze eenvoudig losmaken en nieuwe erop zetten. Let er wel op dat je goed passende blokken plaatst die ook goed gemonteerd worden.

Stap 4: Nacontrole

Tot slot is het belangrijk dat je goed oplet of je nog iets kunt vinden nadat je een grondige onderhoudsbeurt hebt gedaan en weer aan het rijden bent. Controleer bijvoorbeeld op rustige plekken of je geen afwijking in de speling van je stuur hebt. Let ook op dat de vering in je zadel nog voldoet aan wat jij nodig hebt of lekker vindt rijden.

Mocht je alsnog voor een grote beurt naar een garage toe moeten, dan is het aan te raden om te laten weten dat je zelf ook al goed aandacht besteed aan het onderhoud. Zeg expliciet wat je wilt laten nakijken en vraag of er pas actie ondernomen wordt wanneer jij akkoord geeft. Sommige dealers willen al snel iets vervangen dat je zelf al hebt vervangen of nagekeken, omdat het er niet meer volledig uitziet. Door zelf aan te geven wat je wel en niet wil laten vervangen bespaar je enorm op de garagekosten en heb je je werk niet voor niets gedaan.

Ducati onderhoud zelf doen

Waarom heb je een motorbok nodig?

Er bestaat een motorbok voor het voorwiel en voor het achterwiel. Aan de kant waar de paddockstand staat raakt het wiel van de motor de vloer niet meer. Dat is erg handig als je het wiel wilt poetsen, de bewegende delen wilt invetten of als je de motor wilt afstellen.

De motor winterklaar maken voor doorrijders

Een motor winterklaar maken betekent voor degenen die door blijven rijden iets heel anders dan voor degenen die de motor opbergen in een stalling. Hier volgen drie punten waar je echt aandacht aan moet besteden voordat het weer omslaat.

Vind de beste onderhoudsartikelen voor jouw motor

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog