Motorstalling

Jasper

04 August 2023

Als je een motor hebt gekocht is een motorstalling een welkome aanvulling. Je hebt immers een plek nodig waar je je motor veilig neer kunt zetten als hij niet wordt gebruikt. Dat geldt zowel in de winter als je misschien minder rijdt, maar ook wanneer een motor dagelijks wordt gebruikt is het fijn als hij ‘s nachts overdekt kan worden neergezet. Een goede motorstalling moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

motorstalling

Basiseisen voor de winterstalling

Een motorstalling wordt door veel motorrijders alleen in de winter gebruikt. Voor die periode huren ze een stalling. Als de motor daar eenmaal is gestald blijft hij een aantal maanden staan, zonder dat er iemand aan komt. Een stalling die alleen in de wintermaanden wordt gebruikt hoeft niet per definitie in de buurt van het woonadres van de motorrijder te zijn. Zo’n stalling kan best een aantal kilometers verderop liggen, vooral als je daarmee flink kunt besparen op de huurprijs.

Desondanks heeft een motorstalling bij huis wel een paar grote voordelen. Je betaalt geen huur en het is fijn dat je er bij een mooie dag toch bij kan (of er alleen even naar kunt kijken ;))

Veiligheid

Voor een motorrijder is het van het grootste belang dat de motor in de motorstalling veilig staat. Dat betekent in de eerste plaats dat de ruimte goed afsluitbaar is, maar ook dat de motor niet het risico loopt om te vallen. De bodem van een stalling moet dus goed vlak zijn, vooral als de motor op een motorbok staat. Er mogen ook niet te veel andere spullen naast de motor staan. Want ook die kunnen omvallen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een motor onder een laag rommel terecht komt doordat een oude emmer met verf van een stapel spullen afvalt.

Camerabewaking

De veiligheid van een motorstalling kan worden vergroot door middel van een camerasysteem. Dat is niet alleen nuttig voor een motorstalling vlakbij je woning, maar ook bij een wat meer afgelegen stalling. Ondanks de afschrikwekkend werking kan met een camerasysteem niet worden voorkomen dat de motor gestolen wordt (zo brutaal zijn ze helaas). Maar als dat gebeurt heb je in elk geval beschikking over de beelden van de diefstal. Die zijn essentieel als je aangifte gaat doen bij de politie in het geval dat je motor gestolen is. Ook de verzekering kan soms gebruik maken van de camerabeelden. Een camerasysteem voor een motorstalling moet beschikken over HD camera’s, die ook in donker goede beelden produceren.

Alarmsysteem

Met name bij een motorstalling die in een wat meer afgelegen gebied ligt is het ook goed om een alarmsysteem en een brandalarm te installeren, naast een motoralarm, zoals een tracker dat je misschien al hebt. Het voordeel van een alarmsysteem is, dat je meteen een seintje krijgt als er onraad is bij de stalling. Je kunt dan meteen gaan kijken.

Als je dat een akelig idee vindt, kun je het alarmsysteem ook een melding laten sturen naar een beveiligingsbedrijf, de politie of de brandweer. Als er dan een melding komt van een inbraak gaan zij voor je kijken wat er aan de hand is. Een goed alarmsysteem bestaat uit sensoren op alle toegangsdeuren en een aantal bewegingssensoren.

Sloten

Om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken jouw motor te stelen kun je zelf ook het nodige doen. Het meest eenvoudig is het om je motor in de motorstalling op slot te zetten. De sleutel moet je uiteraard mee naar huis nemen. Als extra slot kan een schijfrem slot worden gebruikt. Het allermooist is het als je de motor vast kunt zetten aan de motorstalling. Een stalen haak die stevig aan de muur is bevestigd is ideaal. Als er dan toch dieven binnen weten te komen kost het hen zoveel moeite om de motor mee te nemen, dat ze hem liever laten staan.

Waterdicht en warme motorstalling

Het is voor een motorstalling essentieel dat het in de stalling niet te koud wordt en dat de lucht droog is. Een vochtige stalling kan een desastreus effect hebben op onderdelen die gevoelig voor roest zijn. Dat zijn niet alleen de remmen en delen van de motor, maar ook de lak. Een kleine beschadiging van de lak kan in een paar maanden een roestplekje worden. Door de motor in een droge omgeving te stallen bij een temperatuur van circa 15 graden is de kans op roestvorming een stuk kleiner.

De winterperiode is ook een ideale tijd om je motor een goede schoonmaak- en onderhoudsbeurt te geven. Dat is veel prettiger bij een temperatuur van omstreeks 15 graden dan wanneer het net boven nul is. Ook dat is een goede reden om te kiezen voor een motorstalling met verwarming. Een voordeel van verwarming is ook, dat je motor sneller opdroogt als je hem aan het eind van de najaars periode nat moet stallen.

Elektriciteit

Het is voor een goede motorstalling een fijne toevoeging als daar elektriciteit aanwezig is. Het onderdeel dat in de wintermaanden het meest te lijden heeft als de motor stilstaat is de accu. Die wordt dan niet bijgeladen en zal langzamerhand ontladen. Als de ontlading te diep gaat is de accu onherstelbaar beschadigd. Dat is te voorkomen door de accu elke paar weken aan een druppellader te hangen. Om dezelfde reden is het nodig om alle rijhulp- en communicatiesystemen met een oplaadbare accu regelmatig op te laden. Als er geen elektriciteit in de motorstalling is kun je de systemen met een accu mee naar huis nemen en ze daar opladen, maar dat is tamelijk onhandig.

Opbergruimte

Als je een motorstalling voor de winterperiode wilt huren is het handig als daar wat opslagruimte bij zit. Dat hoeft niet zoveel te zijn, maar het is prettig als je er in elk geval je helm kunt neerleggen en misschien wat reserveonderdelen. Als er meer ruimte is past er wellicht een kast in voor je motorkleding en wat gereedschap. Houd er echter rekening mee dat een motorstalling voor de winter per vierkante meter wordt betaald. Opbergruimte kan de huurprijs flink opdrijven.

Voordat je een motorstalling gaat huren moet je voor jezelf beslissen of je in die ruimte wilt klussen aan de motor. In dat geval is verlichting, elektriciteit en verwarming een vereiste. Ook moet er dan voldoende ruimte zijn voor je gereedschap, de verschillende soorten smeermiddelen en de reinigingsproducten. Controleer ook of het wel is toegestaan om in de motorstalling aan de motor te klussen, want dat mag lang niet overal.

Motorstalling in de zomermaanden

Bij informatie over een motorstalling gaat het in de meeste gevallen bijna alleen maar over de stallingen voor de wintermaanden. Dat is belangrijk, want je motor moet daar een aantal maanden staan, maar het is ook goed om aandacht te besteden aan de stalling in de zomermaanden. Als je de motor dagelijks gebruikt moet hij bij huis een goede plek hebben. Ook die plek moet veilig zijn om te voorkomen dat je motor in handen van dieven valt. Voor de motorstalling in de zomer geldt, dat die liefst zo dicht mogelijk bij je woonadres moet zijn.

De meest ideale motorstalling in de zomer bevindt zich op je eigen terrein. De motor kan prima neergezet worden op een overdekte plek naast de woning. Het is prettig als de toegang tot die motorstalling goed kan worden afgesloten. Maar als dat niet mogelijk is kun je de motor door middel van een alarmsysteem, met camera’s, sloten en dergelijke toch behoorlijk veilig parkeren. Het helpt ook als je vanuit de woning goed zicht hebt op de parkeerplaats, want dieven zullen de motor dan meestal met rust laten.

Bescherming tegen weersinvloeden met motorstalling

Bij een motorstalling voor de zomermaanden is het van belang dat de motor niet nat wordt en dat hij beschermd wordt tegen direct zonlicht. Regen kan roest veroorzaken en zonlicht is schadelijk voor de lak. Het is echter niet nodig om een afgesloten motorstalling te hebben. Zoals al is genoemd is een carport uitermate geschikt als motorstalling. Je kan een motor ook in de tuin zetten, liefst afgedekt met een hoes. Een parkeerplaats vlakbij de woning is ook een optie, maar alleen als je daar goed zicht op hebt vanuit de woning. In alle gevallen is het essentieel dat de motor met sloten goed wordt vastgezet.

Motorstalling om te klussen

Sommige motorrijders gebruiken een motorstalling als werkplaats. Ze zijn er bijna dagelijks bezig met onderhoud aan de motor en de stalling staat vol met gereedschap. Als je zo’n stalling annex werkplaats wilt, is het het beste om daar een schuur of een garage bij je woning voor te gebruiken. Je hebt dan alle vrijheid om de verwarming, elektriciteit en beveiliging naar eigen inzicht aan te leggen, zonder last te hebben van regels van een verhuurder.

Gespecialiseerde verhuurders

Vanwege de grote belangstelling van motorrijders voor een motorstalling zijn er verhuurders die als het ware luxe pakketten verhuren. Je krijgt dan een eigen box om de motor neer te zetten, waar je te allen tijde toegang toe hebt. De toegang tot de boxen wordt beveiligd met camera’s en elke box heeft een eigen inbraak- en brandalarm. Elke box is ook voorzien van elektriciteit. Motorrijders die aan hun machines willen klussen kunnen kiezen voor een box met een wat groter oppervlak.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog