Beste motorbril

Jasper

27 January 2023
Beste motorbril

Test vergelijk van de beste motorbrillen op een rij. De beste motorbril zit direct lekker, houd het felle licht goed tegen, slaat nooit aan, is betaalbaar en past onder iedere helm.

Het echte motorrijgevoel

Met meer dan 100 km per uur over de wegen scheuren, dat zorgt er wel voor dat het echte motorrijgevoel naar boven komt. Maar hoe harder je op je motor aan het scheuren bent, hoe meer je te maken hebt met tegenwerkende krachten, zoals harde wind. Dit hoeft niet zoveel te betekenen voor je rijkwaliteiten, maar wel voor hoe je zelf op je motor zit. Harde wind kan namelijk echt snijden waardoor het pijn aan je ogen doet en je deze niet meer open kunt houden. Om deze reden zijn er motorbrillen bedacht. Met een motorbril heb je geen last meer van zaken als een snijdende wind of een te felle zon, plus dat een motorbril er ook nog eens cool uitziet en je motorpak perfect afmaakt. Je kiest een motorbril alleen niet zomaar op looks, maar ook omdat deze goed werkt. Maar welke motorbrillen zijn er op dit moment nu echt aan te raden? Daarover gaan we het hieronder hebben.

In deze blog behandelen we motorbrillen die perfect te gebruiken zijn om lange en avontuurlijke stukken te kunnen cruisen over de snelweg. Er wordt gekeken naar waar een motorbril allemaal aan moet voldoen en wat goede voorbeelden zijn van de beste merken en modellen. Wanneer je deze blog hebt gelezen, kun je er zeker van zijn dat je in het bezit bent van een motorbril die perfect bij je past, in zowel uitstraling als dat deze ook echt goed zijn werk doet.

Ieders smaak is natuurlijk anders. De één vindt een bepaald soort model lekkerder zitten dan een ander model, terwijl weer iemand anders precies het tegenovergestelde denkt. Over smaak valt niet te twisten en het is volledig afhankelijk van je eigen mening wat voor soort bril je het beste vindt zitten. Om die reden wordt er daarom een selectie gemaakt van de beste motorbrillen die je kunt kiezen, in plaats van dat er slechts eentje wordt gekozen als de beste optie ten opzichte van de rest. Op deze manier kun je altijd kiezen uit de beste opties, waarvan er altijd wel eentje is die het beste bij jouw voorkeuren past.

Wanneer een motorbril bestempeld mag worden als de beste

Om een selectie van de beste motorbrillen te maken, moet je alle verschillende merken en modellen met elkaar vergelijken. Dit lukt alleen als je weet waar je op moet letten. Daarom wordt er eerst gekeken naar wat een motorbril goed of slecht maakt. De onderstaande criteria worden dan meegenomen tijdens het maken van de selectie. Mocht jouw merk of model dan niet in onze selectie staan, dan kun je aan de hand van de criteria alsnog bekijken of de motorbril die jij gebruikt of wil hebben voldoet aan de hoogste eisen. Mocht dit dan niet het geval zijn, dan vind je later in deze blog de suggesties die wij aanbieden op het gebied van de beste motorbril.

Je kunt op de volgende punten letten wanneer je een motorbril wilt bestellen. Sommige zaken zijn optioneel of alleen belangrijk indien nodig, maar het is altijd handig om er toch rekening mee te houden.

Pasvorm

Allereerst natuurlijk het belangrijkste en dat is de pasvorm. Net als ieder ander product dat je aan je lichaam draagt, is het bij een motorbril belangrijk dat deze goed past. De bril moet niet te strak zitten, goed op het gezicht blijven zitten en niet irriteren rond de ogen of langs het hoofd. Eigenlijk zou de enige manier dat je doorhebt dat je de motorbril op hebt moeten zijn dat je het ziet doordat je er steeds doorheen kijkt. Zolang je geen last hebt van de fitting maar deze wel gewoon goed beschermt tegen bijvoorbeeld het weer, kun je ervan uitgaan dat je een goede motorbril hebt.

Het is daarom ook aan te raden om je bril eerst te kunnen passen voordat je deze koopt. Dit is niet zo eenvoudig als je de bril online koopt, maar dan kun je erop letten dat er een regeling kan zijn dat je je motorbril eerst een aantal dagen (meestal veertien dagen) kunt uitproberen en als deze alsnog niet bevalt dat je die dan gratis mag retourneren. Wat hiervan de voorwaarden zijn kan per webshop variëren, dus lees deze voorwaarden eerst na voordat je de bril aanschaft.

Waar veel mensen vergeten rekening mee te houden wanneer ze een motorbril kopen, is dat je deze bril over het algemeen draagt onder een motorhelm. Op de motor, helemaal wanneer je over de snelweg rijdt, is een helm verplicht om je te beschermen voor het geval je een botsing krijgt of je van je motor valt. Je helm en je bril komen samen bij je oren, waarvan je helm over de pootjes van je motorbril zit. Als je een model hebt uitgekozen dat specifiek past bij je hoofd, maar je hebt niet gedacht aan je helm, dan kan de bril strak gaan zitten, irriteren en zorgen voor nare plekjes omdat bijvoorbeeld de neuskussentjes op je neus zijn gaan drukken. Neem daarom altijd wanneer je een motorbril gaat passen je helm mee, zodat je zeker weet dat ook met een helm op je bril goed zal passen en lekker zit. De motorhelmen van arai bijvoorbeeld.

beste motorbril kopen

Gekleurd glazen of transparant

Verder valt het natuurlijk op dat veel motorbrillen gekleurde glazen hebben. Deze kleuren zijn of een felle kleur die verschilt met de rest van de bril en bijvoorbeeld je motor of motorpak, of je kunt een verkleurende bril nemen waarvan de kleur steeds wordt aangepast aan het weer, de temperatuur en natuurlijk de lichtinval die op de glazen schijnt. Er bestaan ook motorbrillen zonder kleur, maar die zul je waarschijnlijk steeds minder vaak tegenkomen. Wil jij veilig en zichtbaar onderweg zijn? Koop voor een goede zichtbaarheid de juiste kleding en accessoires

Als we verder kijken naar de glazen, is het belangrijk dat deze gemaakt zijn van het juiste materiaal. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, zijn brilglazen niet altijd van glas gemaakt. Glas kan sneller splinteren en krasjes krijgen, waardoor ze minder handig zijn wanneer je open en bloot over de weg rijdt. De meeste motorbrillen zullen daarom verzekerd zijn van brilglazen gemaakt van kunststof. Kunststof is veel meer bestand tegen het weer en zal veel minder snel gaan splinteren.

Goede bescherming

We hebben het hier vooral over bescherming tegen de zon of wind, maar er zijn meer gevaren waarvoor een goede motorbril je moet kunnen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan opstuivend zand, insecten die in je oog vliegen of nog erger: een opspattend steentje dat met een noodvaart je oogkas in schiet, met alle gevolgen van dien. Daarom wordt er hier speciaal gekeken naar gespecialiseerde motorbrillen die tegen alles bestand zijn, zodat ze ook echt de veiligheid bieden die je niet bijvoorbeeld bij een gewone zonnebril kunt krijgen.

Om zeker te weten dat de bril doet wat die moet doen, kun je kijken of deze is voorzien van een speciaal keurmerk. Er bestaan verschillende keurmerken, maar geen enkel keurmerk is verplicht, dus kijk goed wat de voorwaarden zijn voordat een motorbril een specifiek certificaat kan krijgen.

Geschikt voor brildragers/brillen op sterkte

Tot slot moet je met een motorbril rekening houden wanneer je al brildragend bent. Koop je een motorbril die je alleen als motorbril gebruikt, dan heb je wel een bril nodig die over je gewone bril geplaatst kan worden. Het is natuurlijk gevaarlijk als je zonder motorbril de weg op gaat, maar dan zonder je gewone bril kan alleen maar nog gevaarlijker zijn.

Het voordeel is dat je soms beide brillen in één kunt krijgen. Er bestaan namelijk motorbrillen die op sterkte zijn gemaakt. Hierdoor heb je tijdens het rijden je gewone bril niet nodig, omdat de motorbril al voorziet in wat je gewone bril doet. Dit kan ook handig zijn voor mensen die lenzen dragen.

Mocht je zelf nu geen brildrager zijn, dan hoef je met deze twee punten geen rekening te houden.

De beste motorbrillen

Dan nu over naar welke motorbrillen het beste uit onze test komen. Deze brillen zijn multi-inzetbaar en kunnen je helpen op wat voor manier je dan ook motorrijdt. Per merk gaan we in op welk model volgens ons de beste keuze is.

Redbike

Redbike heeft veel verschillende modellen in het assortiment die goed geschikt zijn om lang achter elkaar op de motor te rijden. De designs zijn strak en vrij neutraal, waardoor ze bij iedere smaak kunnen passen. Vooral de brillen van de Milwaukee serie springen bij ons op. Deze brillen hebben een fijne pasvorm, zijn gemaakt van een lichtgewicht kunststof frame en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daarbij zijn een aantal modellen van Milwaukee ook voorzien van een antimist coating, waardoor je naast zon en wind ook goed kunt rijden door mist.

Global Vision

Global Vision is geschikt voor ieder soort motorrijder en elke omstandigheid. De Global Vision 24 Kickback is wel duurder dan de Redbike Milwaukee serie, maar voorziet daarin wel in meer voordelen. Bovendien helpt het verkleurende glas om ook op dagen met veel uv-straling lang door te kunnen blijven rijden zonder problemen.

Bertoni

Dit Franse merk is ook goed van de partij op de markt van de motorbrillen. Zo heeft het merk de Bertoni AF113, een breukvrije motorbril die met zijn unieke design ervoor zorgt dat je op een extra goed beschermde manier kunt motorrijden. Daarnaast zit deze bril ook een stuk fijner dat het gewone kunststof en verbetert het glas je zicht in elke vorm van weersomstandigheden.

Ediors

Tot slot willen we nog even een beetje nostalgie in deze lijst stoppen. Alle bovenstaande motorbrillen zijn hypermodern, maar als je een mooie oldtimer of klassieke motor hebt, staat een klassieke bril veel beter. Daarom heeft Ediors de retro gouden motorbril, die je meteen doet denken aan de vorige eeuw. Misschien niet het eerste waar de nieuwste generatie aan zou denken, maar voor de echte hobbyist en verzamelaar kan een rondje over de weg niet zonder deze vintage bril, die net zo goed beschermd als zijn moderne broertjes.

Aanbieding

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog