Zelf je motor verkopen

Peter

23 november 2022
zelf je motor verkopen

Na veel plezier en genot te hebben gehad van je motor kan het een keer gebeuren dat je toch merkt dat je deze niet meer in je bezit wilt hebben. Dit kan verschillende redenen hebben; je hebt een nieuwe motor en wil je oude laten vervangen, je rijdt er bijna niet meer op dus je vindt het zonde dat die in de garage staat te verstoffen, je hebt meer ruimte nodig in je garage of je zit even krap bij kas, waardoor je financiële offers moet maken.

Wat de reden dan ook is waarom je je motor wil verkopen, je wilt dit natuurlijk op de beste manier doen en de beste prijs ervoor krijgen. Je kunt je motor altijd wegbrengen naar een dealer zodat zij hem voor je verkopen, maar de kans bestaat dat je dit toch liever zelf doet. Alleen hoe doe je dat?

Bereken de beste premie voor jouw motor met onze kentekentool

Aan elkaar, zonder streepjes. Nog geen kenteken? Klik hier
  • Dag
  • Maand
  • Jaar
  •  
  •  
  • Alleen cijfers

Zelf je motor verkopen

In deze blog gaan we het hebben over het moment dat je je motor wil gaan verkopen. Waar moet je op letten bij de verkoop van je motor en hoe kun je dit op de beste manier doen, zodat je zeker weet dat je de beste prijs voor je oude ros kunt krijgen?

We bekijken hier alles waar je rekening mee zou kunnen houden wanneer je je motor gaat verkopen en geven tips hoe je toch nog de beste prijs kunt krijgen voor je oude liefde.

Tips voor de verkoop

Met onderstaande tips vergroot je de kans om je motor snel en voor een goede prijs te verkopen.

  • Maak goede foto’s van je motor waar de motor ook echt in het middelpunt van de belangstelling staat. Vermijd in je foto’s andere motoren, een drukke achtergrond en ga ook niet zelf op de foto’s staan. Je verkoopt je motor, niet jezelf.
  • Maak alle foto’s horizontaal. De meeste verkoopsites werken met horizontale foto’s, waardoor verticale foto’s een onduidelijke uitsnede krijgen.
  • Maak je motor mooi schoon (bij voorkeur met het beste motor schoonmaakmiddel). Doe dat zowel voor de foto’s, maar ook op het moment als de koper komt. Hoe beter je motor eruit ziet, hoe meer men bereid is te betalen.
  • Schrijf je advertentietekst enthousiast, maar vertel geen leugens. Je kunt zeggen dat je er kilometers lang van kunt genieten, maar ga niet zeggen dat je er 200 kilometer achter elkaar mee kunt rijden als het er maar 150 zijn.
  • Spreek met de koper af rond een tijd tussen de 10 en 14 uur. Dan is het lekker rustig en kan de koper een betere proefrit maken.
  • Houd tijd vrij. Het verkopen van je motor kost tijd, met name wanneer er meerdere mensen een proefrit willen maken. Zorg dat je deze tijd ook hebt.

Alles goed voorbereid voor de verkoop

Om je motor goed te kunnen verkopen is het belangrijk dat je alles op orde hebt voordat je je motor te koop zet. Hierbij moet je denken aan de staat van je motor en alles wat daaromheen hangt.

1 De motor

Allereerst de motor zelf. Wanneer je als particulier een motor verkoopt, hoeft dat niet te betekenen dat de motor er nog uitziet als toen die net uit de fabriek was gerold. Bij tweedehands motoren moeten kopers er al vanuit gaan dat niet alles nog in perfecte staat is, maar de term ‘gebruikt’ is heel wat anders dan ‘rijp voor de sloop’.

Als je je motor gaat verkopen is het dus belangrijk dat je deze in een zo net mogelijke staat te koop zet. Dit betekent onder andere dat je er wel voor zorgt dat de motor er nog een beetje knap uitziet en dat deze rijklaar is. Vergeet niet dat een potentiële koper altijd even een testritje wil kunnen maken, dus is het wel noodzakelijk dat dit mogelijk is.

2 Overige zaken

Naast de motor zelf zijn er nog meer punten waar je aan moet denken wanneer je je motor verkoopt. Uiteraard moet het kentekenbewijs op orde zijn, maar er zijn nog meer zaken waar je misschien in eerste instantie niet aan had gedacht.

Bijvoorbeeld de tenaamstellingscode, zodat de nieuwe eigenaar de motor op zijn naam kan zetten en jij niet met de gebakken peren zit wanneer er iets met je oude motor gebeurt. Zitten er ook extra toepassingen aan je motor, die je er bijvoorbeeld later bij hebt gedaan om je motor te customizen, zorg er dan voor dat alle papieren hiervan ook kloppen, voor zover je deze bij het aanbrengen al nodig had.

Zelf je motor te koop zetten

Wanneer je alles bij elkaar hebt is het tijd om de motor te koop aan te bieden. Dit doe je in een aantal stappen waar je de motor het beste tot zijn recht laat komen. Omdat je je motor zelf gaat verkopen, moet je ook alles zelf doen en daarom is het belangrijk dat je deze stappen goed volgt.

Stap 1: Maak foto’s van je motor

Het eerste wat je moet doen om je motor te kunnen verkopen is deze fotograferen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je potentiële kopers een goed beeld hebben van wat je aanbiedt en dat er geen twijfel hoeft te zijn over wat je verkoopt en in welke staat.

Het is belangrijk dat je goede foto’s maakt, waar je motor duidelijk op te zien is, en dat je deze foto’s maakt vanuit verschillende hoeken. De belangrijkste punten die je op de gevoelige plaat vast moet leggen voor je verkoopadvertentie zijn:

  • Minimaal drie foto’s waar de motor volledig op te zien is. Het liefste vanuit meerdere invalshoeken (rechtsvoor, linksachter, zijkant);
  • Minimaal één foto waar de motor op een extra mooie achtergrond te zien is. Denk hierbij aan de strandboulevard of het bos;
  • Maximaal drie close-upfoto’s van punten die je wilt uitlichten, zoals customized artwork aan de zijkant.
  • Eventuele schade. Het is beter om van tevoren al aan te geven waar er krasjes en dergelijke zitten, dan dat de koper er pas achter komt op de dag van de mogelijke verkoop. Als je dit soort schade al verstopt, heeft de koper er geen vertrouwen in dat de niet-zichtbare punten wel schadeloos zijn.

Vergeet niet om je motor goed schoon te maken voordat je foto’s gaat maken. Lees ook onze andere artikelen over het schoonmaken van je motor:
Hoe maak je je motor schoon? ►
beste motor schoonmaakmiddel ►

Foto’s zijn erg belangrijk en je kunt er niet genoeg hebben. Beter te veel dan te weinig is het motto. En vergeet niet dat de foto’s duidelijk moeten zijn. Controleer daarom de foto’s op je computer voordat je deze gaat gebruiken.

Stap 2: Je advertentie online zetten

Wanneer je je motor gaat verkopen via een dealer, krijg je hier altijd minder geld voor dan wanneer je hem zelf verkoopt. Dit komt omdat de dealer natuurlijk ook een beetje geld wil verdienen en dit gaat dan ten koste van jouw winst. Zelf je motor verkopen doe je tegenwoordig vooral online. Dit komt omdat je dan een groter bereik hebt voor potentiële kopers.

Uiteraard werken mond-tot-mondreclame en blaadjes op het prikbord van het buurthuis en de supermarkt ook nog, dus doe deze manieren in combinatie met elkaar. Hoe meer je motor onder de aandacht komt, hoe groter de kans dat je deze kunt verkopen.

Je motor online zetten doe je via speciale verkoopsites voor particulieren. Als eerste kun je dan denken aan Marktplaats. Hier kun je alles verkopen wat je maar hebt, en de motorafdeling van de website groeit alleen maar met de jaren.

Daarbij kijken miljoenen mensen per dag naar Marktplaats, dus is er een grote kans dat je koper je motor gaat zien. Mocht je nu meer willen inspelen op de doelgroep, dan zijn er ook vergelijkbare websites speciaal gericht op voertuigen.

Denk bijvoorbeeld aan Autoscout24, viaBOVAG, Ikwilvanmijnmotoraf.nl (zie video hieronder) en zelfs de ANWB heeft hier een sectie voor. Ook zijn motor forums zoals Motor-Forum een goede plek om je motor onder de aandacht te brengen voor verkoop.

Je kunt je kansen goed spreiden door op meerdere plekken je advertentie te plaatsen. Zo vergroot je de kans dat je koper je advertentie ziet, omdat het niet afhankelijk is van op welke site die kijkt. Vergeet alleen niet als je je motor hebt verkocht dat je de motor als ‘verkocht’ aangeeft op de verschillende sites.

Stap 3: De informatie plaatsen

Bij het plaatsen van je advertentie is het belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie neerzet die belangrijk kan zijn voor de verkoop. Denk bijvoorbeeld aan de kilometerstand, het bouwjaar, motor onderhoud en wanneer de motor voor het laatst gekeurd is. In de titel zet je al de belangrijkste informatie, waaronder het merk en het model van je motor.

Houd rekening met dat iedereen de naam anders kan typen en probeer zoveel mogelijk vormen mee te nemen, zodat iedereen de motor kan vinden als die er naar zoekt. Verkoop je bijvoorbeeld een motor met een naam als GS1300, schrijf deze dan ook als GS 1300 en 1300 GS.

De belangrijkste informatie heeft te maken met de verkoop zelf. Namelijk jouw contactgegevens, zodat kopers je kunnen bereiken, en je vraagprijs. Bepalen welke prijs je voor je motor vraagt kan lastig zijn. De nieuwprijs betaalt natuurlijk niemand, maar je wilt wel de hoogst mogelijke prijs.

Hierin is het verstandig te kiezen voor een prijs die vergelijkbaar is met andere motoren met vergelijkbare bouwjaren, kilometerstanden en toestanden op internet verkocht worden. Vraag dus geen nieuwprijs voor een motor met gebruikssporen. Daarbij moet je ook rekening houden met dat je onder de prijs van een dealer moet zitten.

Vraag je hetzelfde of meer, dan gaan je klanten liever naar de dealer die de motor goed heeft kunnen controleren volgens de BOVAG. Je mag wel iets hoger zitten dan je er minimaal voor wil hebben, omdat met name op Marktplaats er een mogelijkheid is om te kunnen onderhandelen.

Stap 4: De verkoopdag

Vandaag is het je eindelijk gelukt een potentiële koper te vinden. Hij is het eens met de prijs en wil de motor komen ophalen. Hier zorg je ervoor dat alles klaar staat om de koper te laten zien dat je advertentie klopte.

Geef de koper de kans je motor te controleren en om een proefritje te kunnen maken. Je wilt natuurlijk niet dat je motor gestolen wordt, dus let er dan wel op dat je nog niet de belangrijke documenten meegeeft, omdat dan je klant er vandoor kan gaan zonder te betalen.

Bij de meeste motorverzekeringen ben je wel verzekerd onder ‘verduistering’. Controleer dit altijd in de polisvoorwaarden als je een verzekering vergelijkt. Je kunt er ook voor kiezen de klant een verklaring voor een proefrit te laten tekenen. Mocht dat niet voldoende zijn, zijn er verschillende oplossingen om je motor te beveilgen met een motor GPS tracker.

Pas wanneer de klant helemaal tevreden is en deze heeft betaald, kun je met een gerust hart de overdracht voltooien en kun je zeggen dat je motor is verkocht.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog