Motor gestolen wat te doen

Jasper

30 December 2022

Mijn motor is gestolen, enorm balen! Er moest een hoop geregeld worden, kwam ik achter. In dit artikel neem ik je mee in de verschillende stappen die ik heb ondernomen en de partijen met wie ik heb gesproken. Het is niet leuk om mee bezig te zijn, maar het betaalt zich helemaal terug als je geld terugkrijgt. Wil je meer over dit onderwerp weten? Stuur een bericht naar info@motorblog.nl.

Ik heb het op deze manier aangepakt en mijn verzekering heeft het op deze manier afgehandeld. Het kan zijn dat het bij jou en jouw verzekering anders gaat.

Onze TIP: Combi Motors Combi Motors is een onafhankelijke partij die meer dan 140 verzekeraars vergelijkt en direct de beste deal vindt voor je motorverzekering.Vergelijken bij Combi Motors ►

Deze stappen onderneem je als je motor is gestolen:

  1. Doe aangifte en maak de diefstal kenbaar in je omgeving
  2. Melding maken bij je verzekering
  3. Gesprek met de schade-expert en waardebepaling
  4. Akte van eigendomsoverdracht tekenen
  5. Uitbetaling

1 – Doe aangifte en maak de diefstal kenbaar in je omgeving

Het eerste wat je doet als je motor gestolen is is enorm balen. Ongeacht je emoties is het slim om rustig te blijven. Maak foto’s van het ‘plaats delict’ (voor zowel motor verzekering als politie) en doe vervolgens direct aangifte van je gestolen motor. Hoe eerder je voertuig als gestolen geregistreerd staat, hoe groter de kans dat ze ‘m nog terugvinden. 

Breng je omgeving op de hoogte van de diefstal (camera’s!)

Breng de omgeving op de hoogte van het feit dat je motor is gestolen. Denk hierbij aan buren, je huisgenoten, maar ook je verhuurder. Zij kunnen iets gezien hebben of hebben camerabeelden beschikbaar die de politie kan gebruiken om je motor (sneller) terug te vinden. 

Aangifte via LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit)

Je doet tegenwoordig aangifte bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Dat kan alleen telefonisch. Je doet aangifte via 088 008 74 44. Ik werd geholpen door een medewerker die mij allerlei vragen stelde om zo een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van de motor, de plek waar de motor stond ten tijde van de diefstal en of er wellicht camerabeelden beschikbaar zijn van de diefstal. Pak voor het gesprek je BSN-nummer, rijbewijs en kentekenbewijs er bij. Die heb je nodig. 

Na het doen van je aangifte wordt er een bevestiging gemaild van de aangifte, deze kun je digitaal ondertekenen. Je kunt tevens slachtoffer hulp ontvangen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Heb je een tracker?

Tegenwoordig kun je je motor uitrusten met een tracker. Als je motor gestolen is kun je met een motor tracker de locatie van je gestolen motor opvragen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de MoniMoto MM7 (lees ook onze MoniMoto GPS Tracker review), of een motor tracker op bol.com kopen. Stuur alle gegevens die je hebt ontvangen van je tracker (vaak via een app of web omgeving) door naar de lokale politie.

TIP: Moni Moto GPS tracker
Zoek je een tracker voor je motor? Wij raden de volgende motor GPS tracker aan: MoniMoto Tracker MM5 ►

beste motor tracker

Proces-verbaal in tweevoud

Na het doen van je telefonische aangifte, krijg je alles wat je hebt besproken digitaal toegestuurd. Ter verificatie log je in met je e-mailadres en meldcode van je motor (staat op je kentekencard). Lees alles goed door en controleer het goed. Als je jouw aangifte digitaal hebt gecontroleerd ontvang je binnen een aantal werkdagen het proces verbaal geprint per post in tweevoud. Het proces verbaal is jouw officiële aangifte. Maak een kopie (of foto) van het ondertekende proces-verbaal. Je moet deze nog opsturen naar de verzekering, dat kan gewoon digitaal.

Na de controle van het geprinte proces-verbaal onderteken je deze en stuur je deze retour.

Via politie.nl hou je de voortgang van het onderzoek in de gaten.

Proces-verbaal motor diefstal

RDW

Met het doen van je aangifte wordt de RDW op de hoogte gesteld. Hiermee vervalt je tenaamstelling voor de duur van de diefstalsignalering. Dit betekent dat je vanaf het moment van aangifte niet meer aansprakelijk bent voor de verplichtingen die je bij het bezitten van een motor hebt. Denk hierbij aan motorrijtuigenbelasting en je verzekeringsplicht. Mocht je motor terug worden gevonden, ben je vanaf dat moment weer aansprakelijk. 

2 – Melding maken bij je verzekering

Ongeacht of je verzekerd bent voor diefstal moet je aangifte doen bij je verzekering. Soms gebeurt dit automatisch door het doen van aangifte, maar vaak moet je dit zelf ook nog doen. Je verzekeraar moet op de hoogte zijn van de diefstal. Ook als je niet verzekerd bent voor diefstal moet je een melding doen bij je verzekering, zo kunnen zij de verzekering stopzetten. Je wilt namelijk niet betalen voor een motor die je niet hebt. Als je wel verzekerd bent tegen diefstal wil je het proces in gang zetten om een bedrag terug te krijgen voor je motor.

Recht op vervangend vervoer of een dagvergoeding

Je hebt bij sommige verzekeringen in het geval van diefstal recht op vervangend vervoer of een dagvergoeding. Vaak ontvang je dit een maximaal aantal dagen. Of je kiest of een dagvergoeding of vervangend vervoer, is aan jou. Ik koos voor een dagvergoeding, dat was bij mij 30 euro per dag.

Let op: Ik moest bevestigen dat ik gebruik wilde maken van een dagvergoeding of vervangend vervoer voor mijn gestolen motor. Check je polisvoorwaarden en bel met je verzekering of je hier voor in aanmerking komt.

Vragenlijst en bijlagen

Ik werd gebeld door mijn verzekering waarin mij duidelijk werd uitgelegd wat er van mij verwacht werd. Direct daarna werd een digitale vragenlijst opgestuurd waarbij ik alles (rondom de diefstal) van mijn motor moest invullen. De vragenlijst die ik ontving bestond uit:

  • Gegevens: NAW, verzekeringsgegevens, wie de regelmatige bestuurder is, diefstal omstandigheden, type motor, aankoopgegevens, welke beveiliging er op zat, kentekenbewijs gegevens, aangifte et cetera.)
  • Het verzamelen, documenteren en presenteren van verschillende bijlagen:
    • Alle aankoopnota’s van mijn motor, de accessoires, sloten en herstelnota’s van eventueel herstelde schade
    • Proces verbaal van aangifte (zoals hierboven beschreven)
    • Foto’s van alle sleutels (in mijn geval 2 sleutels kettingslot, 2 sleutels schijfremslot, 2 sleutels motor)
    • Foto’s restanten sloten
    • Sleutels alarm en afstandsbedieningen alarm (bij mij niet van toepassing)
    • Kopie rijbewijs
    • Kopie regelmatige bestuurder
    • Kopie bankpas
    • Kopie kentekencard
    • Tenaamstellingscode (die heb je ontvangen bij overschrijving op jouw naam)
  • Slotvragen: Hoe werd de motor gebruikt (zakelijk, privé etc.)

Met dit document heb je een hele lijst aan bijlagen. Ik heb alles netjes in een .zipje gestopt en opgestuurd. 

Een tip: Geef alles wat op/aan je motor zat op: Accessoires, spullen die in je buddy zaten of sloten. Ik heb zelfs mijn recent vervangen voor- en achterband toegevoegd. Deze waren 3 weken geleden vervangen. Met al deze gegevens heeft de schade-expert een duidelijker beeld hoeveel de motor waard is. 

Opsturen sleutels en kentekencard

Een paar dagen na aangifte van je diefstal krijg je van je verzekering een envelop met sleutelzakje opgestuurd. Hierin moet je alle sleutels en kentekencard in plaatsen. In mijn geval waren dat 6 sleutels (2x schijfremslot, 2x kettingslot, 2x motor) en mijn kentekencard. Dit sleutelzakje moet je vervolgens opsturen naar het opgegeven adres van de verzekering.

Let op: dit moet via aangetekende post en kost € 9,05 (2021). Je ontvangt hiervoor een track&trace.

Sleutelzakje met motor- en slotsleutels en kentekencard

3 – Gesprek met schade-expert en de waardebepaling

Nadat alle stukken die je hebt opgestuurd zijn ontvangen kom je in contact met een schade-expert. De verzekering schakelt deze expert in om een waarde aan de gestolen motor te geven. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het bouwjaar, type, vergelijkbare motoren op Marktplaats, het onderhoud van je motor. Hij/zij geeft op basis van de aangeleverde stukken een (dag)waarde voor je motor en neemt alles met je door.

In mijn geval had mijn motor een hogere dagwaarde dan dat ik ervoor betaald had. Dat kwam mede door de nieuwe banden waarvan ik de factuur had opgestuurd. Ook kreeg ik als aparte post ±250 euro voor de sloten en accessoires die ik had. 

Ben je niet eens met de waarde die de schade expert aan je motor heeft gegeven?

Bij mij was dat niet van toepassing omdat ik meer terugkreeg dan dat ik voor mijn motor heb betaald. Mocht het bij jou een ander verhaal zijn, dan zou je kunnen proberen te onderhandelen. Als je je motor bij een dealer hebt gekocht is het slim om even contact te zoeken: zij kunnen misschien een goed beargumenteerd tegenbod doen. 

Daarnaast bestaat er vaak de mogelijkheid om een zogenoemde contra-expert in te schakelen. Deze persoon is een ‘2e lezer’ waarbij je een second opinion kan vragen o.b.v. de uitspraak van de eerste schade expert. Mocht het zijn dat de tweede expert het niet eens is met de schade van de eerste, dan wordt er een derde expert aangewezen die aangeeft welk van de twee schade-experts gelijk heeft

Akkoordverklaring waardebepaling 

Na het gesprek met de schade-expert krijg je een e-mail en geef je digitaal akkoord op de waarde van je motor. Deze waarde wordt doorgestuurd naar de verzekering. Dat betekent niet direct dat je dat ook daadwerkelijk krijgt. Dit bepaalt de verzekering. Hou er wel rekening mee dat het eigen risico nog van het uit te keren bedrag af gaat. Dat was bij mij 250 euro.

4 – Akte van eigendomsoverdracht tekenen

De verzekering betaalt alleen uit als je hen het eigendom geeft over de motor. Daarvoor teken je een akte van eigendomsoverdracht. Als de motor na de 30 dagen (in mijn geval) wordt teruggevonden, is deze van de verzekering. De akte van eigendomsoverdracht kan digitaal ondertekend worden.

Wachttijd

Er wordt vaak een ‘wachttijd’ aangehouden van 20-30 dagen na het doen van je aangifte voordat de verzekeringen over gaan op uitbetaling. Deze wachttijd is ervoor bedoeld om af te wachten dat de motor nog terug wordt gevonden. De wachttijd is per verzekering anders. In mijn geval was dit 30 dagen.

Onze TIP: Combi Motors Combi Motors is een onafhankelijke partij die meer dan 140 verzekeraars vergelijkt en direct de beste deal vindt voor je motorverzekering.Vergelijken bij Combi Motors ►

5 – Uitbetaling

Als alles is geregeld en de akte van eigendomsoverdracht is getekend, wordt er (in mijn geval) na 30 dagen na aangifte bij de politie uitbetaald. Dit bedrag is bepaald naar aanleiding van de inschatting van de schade-expert. 

Je motor wordt teruggevonden

In 2020 is 20,6% van de gestolen motoren teruggevonden. Het kan dus zijn dat je motor wordt teruggevonden. Ik heb echter vanuit zowel de politie als meerdere dealers te horen dat je je motor liever niet terug vindt. Vaak is er zoveel schade dat de motor die je terugkrijgt niet meer ‘jouw motor’ is. Er moet vaak enorm veel aan gerepareerd worden. De vraag is dan nog of deze ooit de oude wordt. 

Wordt je motor na de ‘wachttijd’ van de verzekering teruggevonden en heb je de akte van eigendomsoverdracht getekend? Dan is de motor van de verzekering. Deze motor wordt niet doorverkocht aan particulieren, dat gaat vaak via een dealer. 

Gerelateerde bronnen

Meer weten of vragen?

Meer weten naar aanleiding van dit artikel? Stuur me een bericht op jasper@motorblog.nl.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog