Beste motor oordoppen tegen motorgeluid

Peter

15 November 2022
Beste motor oordoppen

De beste motor oordoppen tegen motorgeluid, dragen prettig, dempen het motorgeluid goed en zijn natuurlijk niet te duur. Wat heb je aan motor oordopjes bij het rijden en waar moet je op letten bij het kopen?

Beste motor oordoppen zijn de beste bescherming tegen geluid. De motorfiets en zijn berijder is misschien wel de meest perfecte combinatie van mens en machine. Op je motor zoef je over het asfalt zonder opgesloten te zitten in een auto. Het betekent wel dat je als berijder, je lichaam optimaal moet beschermen tegen de soms onveilige omstandigheden. Waar veel mensen hierbij niet aan denken, is dat de bescherming van je gehoor ook hieronder valt. Motor rijden kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Daarom zijn oordoppen een vast onderdeel van een beschermende uitrusting op de motorfiets.

Beste motor oordoppen

De allerbeste optie voor jouw oor is om oordoppen op maat te laten maken. Dat kun je op verschillende plekken laten doen, maar is ook erg kostbaar. Je bent vaak meer dan € 100 kwijt om ze te laten maken. Dat vindt niet iedereen het waard. Naast de op maat gemaakte oordoppen zijn er prima alternatieven beschikbaar die ook een juiste demping geven.

Bestel jouw motor oordoppen

Alpinestars, Shush en andere merken!

We hebben gekeken naar toegankelijke en betaalbare motor oordoppen. We hebben twee sterke opties als alternatief op op maat gemaakte oordoppen:

 1. Alpine Motosafe Race motor oordoppen
 2. Shush Biker motor oordoppen

Optie 1: Alpine Motosafe Race Motor oordoppen

Deze mooie en betaalbare Motosafe Race Motor oordoppen van het bekende merk Alpine zijn goed van kwaliteit en doen ook echt wat ze beloven.

De beste motor oordoppen van Alpine voelen zacht aan, ze gaan dan ook niet irriteren als je ze lang in hebt. Dit is bij bijvoorbeeld langere ritten heel fijn.

Beste motor oordoppen Alpine

Ze geven een super goede demping en bescherming zodat je geen last gaat krijgen van suizende oren door het harde motor geluid of van wind dat langs je helm/hoofd raast. Je hoort natuurlijk nog wel een beetje geluid maar dat is in het verkeer ook wel zo handig.

Wat ik ook heel fijn vind is dat je ze amper voelt zitten en dat ze makkelijk in en uit te doen zijn. Je krijgt namelijk een handig tooltje/pincetje bijgeleverd zodat je ze op deze manier makkelijk op hun plek kan brengen.

Daarnaast krijg je een opberg tasje, deze kan je gewoon aan je sleutel bos doen zo heb je je dopjes altijd bij de hand.

De motor oordoppen zijn niet op maat gemaakt maar passen bijna in ieder oor. Ze gaan lang mee en hebben een relatief lage prijs.

Kortom: met de Alpine Motosafe Race Motor oordoppen heb je fijn zittende en uitstekend dempende motor oordoppen. En hierdoor is je gehoorgang beter beschermd. Zo heb je veel meer plezier van je motorritten zonder al dat kabaal om je heen!

Voordelen
 • Voelt ze niet zitten
 • Super goede demping
 • Handig tooltje om de oordopjes in te brengen
Nadelen
 • Niet op maat gemaakt

Optie 2: Shush Biker motor oordoppen

Deze beste motor oordoppen met keramische kern zijn kwalitatief sterk en dempen omgevingsgeluid op de motor goed.. We hebben een review over Shush Biker motor oordoppen geschreven. Bekijk de review hier >

Het stevige rubber voelt kwalitatief sterk aan en zitten prettiger dan de wat slappere siliconen oordoppen. Dit kan persoonlijke voorkeur zijn. Daarnaast lijkt het oorsmeer op deze doppen minder te blijven zitten, waardoor de dopjes langer hygiënisch blijven.

Shush motor oordoppen

Een ander voordeel is dat de beste motor oordoppen meer conversaties en motorgeluid doorlaten. Gesprekken bij bijvoorbeeld het tankstation zijn een stuk beter te doen met deze doppen in. Ook muziek komt hierbij voor mijn gevoel net wat beter door, dat is voor mij een pré, aangezien ik veel muziek luister tijdens het rijden

Het ontwerp is bedacht om te passen in ieder oor (Shush geeft zelfs aan dat ze in 99,9% van de oren passen). Op zoek naar betaalbare en toegankelijke oordoppen? Dan zouden wij de Shush Biker motor oordoppen zeker overwegen.

Voordelen
 • Gesprekken goed te verstaan
 • Audio uit je communicatiesysteem is goed hoorbaar
 • Hoge kwaliteit materiaal (duurzaam)
 • Mooie presentatie
Nadelen
 • Niet op maat gemaakt

https://youtube.com/watch?v=8SurHSe7l3k

Waarom motor oordoppen?

Veel motorrijders houden juist van het geluid van hun motor. Dit mag best een beetje stevig zijn. Het klinkt hen letterlijk als muziek in de oren. Net als dat je bij live muziek niet wil dat je oren beschadigen, moet je hiervoor ook oppassen bij de geluiden van de weg en de motor. Het is vooral ook de ruis die ontstaat als je rijdt, die schadelijk is voor je oren.

Het risico op gehoorbeschadiging wordt nogal eens onderschat. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders vereniging geeft aan dat daarom voorlichting over gehoorbescherming eigenlijk een vast onderdeel moet krijgen tijdens de motorrijlessen. Wanneer je informatie krijgt over de juiste motoruitrusting om veilig de weg op te gaan, dan hoort informatie over gehoorbescherming daar eigenlijk gewoon bij net als een motorhelm.

Bestel jouw motor oordoppen

Alpinestars, Shush en andere merken!

Blijvende beschadiging

Bij langdurige blootstelling van het geluid van de wind bij hoge snelheden op de motor, kunnen je oren blijvend beschadigen. In het algemeen is vanaf een bepaald geluidsniveau geluid voor je orden schadelijk. Als er een geluidsniveau zich tussen de 94 en de 105 decibel bevindt en je wordt hier 15 minuten aan blootgesteld, dan kan dit al gehoorschade opleveren. Deze waarden in decibel worden tijdens een motorrit makkelijk gehaald voor een lange periode achter elkaar.

Een gehoorbeschadiging die blijvend is, kan heel vervelend zijn. De klachten kunnen heel divers zijn. Dit kan namelijk variëren van minder horen, tot het ontwikkelen van een chronische pijn. Heb je wel eens de ervaring van piepende oren gehad? Bij sommige gehoorbeschadigingen hoor je dit de hele tijd door. Ook als je in bed ligt of aan het werk bent achter je computer. Hierdoor kun je weer andere klachten krijgen zoals hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs arbeidsongeschikt raken.

Minder vermoeid met de beste motor oordoppen

Als je het voorkomen van een gehoorbeschadiging je nog niet heeft overtuigd om oordoppen te dragen, dan is er nog een andere reden om motor oordoppen aan te schaffen. Motorrijden met oordoppen is, net zoals de motor hoofdtelefoon gewoon veel minder vermoeiend. De constante ruis van de wind zorgt dat je veel sneller vermoeid raakt van het motor rijden. Met oordoppen in wordt een lange rit een stuk comfortabeler. Ook hier speelt veiligheid weer een rol. Want als je vermoeid raakt, kun je je moeilijker op het rijden concentreren en ben je minder alert. Je moet natuurlijk wel de sirenes, goede motoralarm en je navigatie op de motor kunnen blijven horen.

Bestel jouw motor oordoppen

Alpinestars, Shush en andere merken!

Wanneer heb je motor oordoppen nodig?

Wanneer heb je motor oordoppen nodig? Eigenlijk is het aan te raden om altijd als je op de motor stapt, je oordoppen in te doen. Vanaf die bepaalde grens tussen de 94 en 105 decibel is geluid schadelijk voor je oren. Dit maakt niet uit of je lang of kort aan dit geluidsvolume bent blootgesteld. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur is het volume van de windruis onder je helm al meer dan 94 dB. Zodra je op de snelweg rijdt, heb je dus na 15 minuten al kans op gehoorbeschadiging. Rij je in de bebouwde kom dan zul je minder snel last hebben van je oren. Vaak begin je echt last te krijgen als je veel op de snelweg rijdt met hogere snelheden. Dus als je echte toertochten gaat maken, neem je oordopjes altijd mee.

Een helm geeft toch ook gehoorbescherming?

Een helm op zich dempt het geluid inderdaad enigszins. Je oren worden voor de druk en het geluid van de wind wat afgeschermd. Maar dit is niet genoeg. Er zit met een helm op wel een bescherming tegen je oren, maar je oren worden niet helemaal afgesloten. Hierdoor heb je bij de wat hogere snelheden nog steeds last van de ruis.

Waarom speciaal oordoppen voor op de motor

Aan de ene kant is het belangrijk voor de gezondheid van je oren, dat het geluid gedempt wordt. Aan de andere kant moet je de geluiden van het verkeer om je heen wel kunnen horen. Daarom is het belangrijk dat je oordoppen gebruikt die specifiek voor de motor zijn gemaakt. Je hoort namelijk wel de geluiden van de weg, maar dan gedempt. Hierdoor wordt die vermoeiende ruis eigen helemaal weggefilterd.

Motor oordoppen met verschillende demping

In de demping van het geluid heb je een aantal niveaus bij de motor oordoppen. Het is belangrijk dat je bij aanschaf van motor oordoppen kijkt hoeveel demping van geluid je nodig hebt. De oordoppen met een gemiddelde filtering zorgen voor een demping van 17 dB. Het geluid van 94dB wat je hoort met een snelheid van 100 kilometer per uur, wordt dus gedempt naar 77 dB. Dit niveau van demping is geschikt voor de tour tochten en als je op de snelweg rijdt. Daarnaast heb je oordopjes die zware demping geven tot maximaal 20 dB. Dit is geschikt voor het rijden op de snelweg met extreme snelheid, of op het circuit of het rijden met open helm.

Schoonhouden van de oordoppen

De oordoppen zijn met behulp van een speciale schoonmaakspray schoon te maken. In het middel zit een desinfecterende stof die bacteriën dood. Het regelmatig schoonmaken van je oordoppen is natuurlijk ook gewoon lekker fris. Maar het is ook belangrijk om infecties in je oren te voorkomen. Als je oordopjes aanschaft, kun je vrijwel altijd hier ook de speciale schoonmaakspray kopen. Die neem je mee in je beste motortas.

Bestel jouw motor oordoppen

Alpinestars, Shush en andere merken!

Verschillende type motor oordoppen

Naast verschillende niveaus in demping heb je ook diverse mogelijkheden in het model oordopje. Het makkelijkst om altijd bij je te hebben zijn universele motor oordopjes. Het fijne is dat deze ook handig zijn bij andere gelegenheden met veel geluid. De universele oordopjes passen ook bij iedereen. Deze oordoppen kun je ook met meerdere gelegenheden gebruiken. Het is een handige oordopje die je ook mee kunt nemen voor passagiers. Zit je veel op de motor, dan is het overwegen waard op oordopjes op maat te laten maken. Het oordopje is dan precies op jouw oorschelp aangepast en sluit helemaal aan. Hier vind je een aantal van de beste opties voor oordopjes op de motor.

Universele oordop van kwaliteit: Alpine Plug & Go

Dit zijn universele oordopjes van Alpine. Alpine is een Nederlands merk voor oordopje wat naast oordopjes voor motorrijden ook oordopjes heeft ontwikkeld voor bij concerten of tijdens het werken. Deze Plug & Go oordopjes kun je voor het motorrijden gebruiken, maar ook voor bij een live concert of andere gelegenheid waarbij je het geluid moet dempen.

Alpine motor oordoppen


De Plug & Go oordopjes zijn van zacht foam gemaakt, waarmee je de gehoorgang helemaal afsluit. Dit zijn handige oordopjes om overal mee naartoe te nemen of extra bij je te hebben voor iemand die achterop bij je meerijdt. De prijs van de oordopjes is bovendien heel goed betaalbaar en prima in verhouding met de kwaliteit.

Alpine op maat gemaakt

Alpine heeft op maat gemaakte oordopjes ontwikkeld. Dit model heet de MotoSafe Custom 4D. Je kunt hierbij kiezen uit een optie voor gemiddelde demping en zware demping. De gemiddelde demping zorgt voor een demping van 23 dB, die van de zwaardere categorie voor een demping van 25 dB. Deze oordopjes kun je bij een van de aanmeetpunten of bij het hoofdkantoor van Alpine in Soesterberg laten aanmeten. Door middel van een computerscan van je oor wordt het oordopje precies zo gemaakt dat hij precies in je oor past. De oordopjes worden van zacht materiaal gemaakt. Bij de oordopjes krijg je een mini-grip waarmee je de dopjes makkelijk uit de oren kunt halen.

Naast de mogelijkheid om op maat te maken heeft Alpine ook universele oordopjes voor op de motor. Bij de oordopjes is rekening gehouden dat je hier overheen een helm moet dragen. De oordopjes zijn van een zacht materiaal gemaakt, geen siliconen.

Handige Thunderplugs

Thunderplugs is producent van betaalbare oordopjes die ook veel bij concerten worden gebruikt. Voor de motorrijder hebben ze ook een universeel oordopje ontwikkeld. Deze dempen het geluid tot 26 decibel. Ook hierbij steken de oordopjes niet uit, dus je hebt geen last onder je helm. Dit zijn zeer betaalbare oordopjes. Bij de oordopjes krijg je een handig bewaarbuisje.

Goed betaalbare Pluggerz Motor oordopjes

Deze oordopjes zijn ook universeel. Door het unieke design van de oordopjes passen deze dus bij iedereen. De oordopjes dempen het geluid met 22 dB. Je hoort dus nog steeds alles, maar niet meer zo hard. De Pluggerz zijn van duurzaam siliconenmateriaal gemaakt. Pluggerz beste motor oordoppen zijn verkrijgbaar voor een zeer betaalbare prijs.

Bestel jouw motor oordoppen

Alpinestars, Shush en andere merken!

Veelgestelde vragen

 • Motor oordoppen zijn belangrijk omdat ze gehoorbescherming bieden tegen het constante lawaai van de motor en de wind tijdens het rijden. Blootstelling aan langdurig lawaai op hoge niveaus kan permanente gehoorbeschadiging veroorzaken. Bovendien kunnen oordoppen bijdragen aan een betere concentratie en minder vermoeidheid tijdens het rijden.

 • Ja, er zijn verschillende soorten motor oordoppen beschikbaar. Er zijn wegwerpoordoppen, herbruikbare siliconen oordoppen en op maat gemaakte oordoppen. Elke soort biedt verschillende niveaus van gehoorbescherming en comfort.

 • Op maat gemaakte oordoppen zijn over het algemeen de beste optie omdat ze perfect passen en een hoger niveau van gehoorbescherming bieden dan wegwerpoordoppen of herbruikbare siliconen oordoppen. Ze zijn ook comfortabeler omdat ze speciaal zijn gemaakt voor de vorm van de gehoorgang.

 • Ja, het dragen van oordoppen kan het vermogen om het verkeer om je heen te horen verminderen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor oordoppen met een speciaal filter dat het lawaai van de motor en de wind reduceert, maar nog steeds het geluid van het verkeer om je heen doorlaat.

 • Het onderhouden van motor oordoppen is belangrijk om de hygiëne en de levensduur te behouden. Voor wegwerpoordoppen gooi je ze gewoon weg na gebruik. Herbruikbare siliconen oordoppen moeten regelmatig worden schoongemaakt met een mild reinigingsmiddel en water. Op maat gemaakte oordoppen kunnen worden schoongemaakt met een vochtige doek of een speciale reinigingsoplossing die door de fabrikant wordt aanbevolen.

Overige bronnen

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog