Zakelijk motorrijden

Jasper

30 December 2022
Zakelijk motorrijden

Zakelijk motorrijden, het rijden van woon-werk verkeer is dagelijkse kost voor veel mensen. In Nederland worden heel veel zakelijke kilometers gereden. Uiteraard om van huis naar je werk te gaan, maar ook voor je werk ben je vaak onderweg. Het openbaar vervoer is een mogelijkheid, net als de auto. Maar die hebben flink wat nadelen. Het OV is minder flexibel dan auto en soms erg druk. Met de auto sta je veelal dagelijks in de file. Eenmaal op je bestemming is het soms lastig en duur om een parkeerplaats voor de auto te vinden. Een auto is sowieso een kostbare aangelegenheid. Het is dus niet zo vreemd dat veel werknemers en ondernemers steeds vaker de motor gebruiken voor het zakelijke verkeer.

De praktische voordelen van zakelijk motorrijden

Als je zakelijk motorrijden vergelijkt met zakelijk autorijden biedt de motor een aantal grote voordelen in het verkeer. Met een auto moet je achteraan de file aansluiten en lijdzaam afwachten wanneer het verkeer verder rijdt. Met een motor kun je door de file heen rijden. Een file zorgt dus wel voor vertraging, maar die is minder groot dan met de auto. Parkeren is met de auto ook een probleem. Bij je werk is meestal wel een parkeerplaats aanwezig. Maar als je een zakelijke afspraak hebt is het soms lastig om een plekje te vinden in de buurt van je bestemming. Parkeren van een auto is bovendien erg duur.

Op zoek naar motorkleding? ⬇️

Bekijk motorkleding bij betrouwbare webshops

Parkeren met een motor kost meestal helemaal niets. Want je mag je motor gewoon bij de afspraak voor de deur op de stoep parkeren. Je hoeft ook niet te zoeken naar een parkeerplaats, dus daar ben je geen tijd mee kwijt. De enige voorwaarde is dat jouw motor de andere gebruikers van de stoep niet mag hinderen. Dat betekent dat ook iemand in een scootmobiel of een voetganger met een kinderwagen er ongehinderd langs moeten kunnen lopen. Als je daar maar rekening mee houdt is het parkeren van een motor op de stoep gratis.

Waar moet een motor voor zakelijk gebruik aan voldoen?

Bij zakelijk motorrijden maak je veel kilometers, ook als het minder goed weer is. Daar moet je bij de keuze van je motor rekening mee houden. Hou rekening met de volgende zaken:

  • Betrouwbaarheid: de motor moet niet om de haverklap stil staan
  • Laag verbruik: vanwege het grote aantal kilometers is een laag verbruik ook erg prettig
  • Duurzaamheid: de motor moet bestand zijn tegen buiten parkeren en hij moet er tegen kunnen dat hij bij winterse omstandigheden wordt gebruikt
  • Comfort: ook een punt van aandacht. Bij grote afstanden is een houding waarbij je rechtop zit het meest prettig. Dan kun je ook het andere verkeer goed in de gaten houden. Sport- en supermotoren zijn in dat opzicht wat minder geschikt als zakelijke motor, omdat je daar ver voorover gebogen op zit. Let ook op de windbescherming Uiteraard kun je op een motor niet zonder goede wind- en waterdichte motorkleding.

Het vermogen van een zakelijke motor

Het is afhankelijk van het type reis en de afstand welk vermogen voor een zakelijke motor optimaal is. Lichte motoren hebben de prettige eigenschap dat je er in de stad gemakkelijk mee door het verkeer kunt laveren. Op de snelweg zijn ze minder prettig. Voor een zwaardere motor van 750 cc of meer geldt het omgekeerde.

Op zoek naar motorkleding? ⬇️

Bekijk motorkleding bij betrouwbare webshops

Ervaringsdeskundigen hebben een handige richtlijn gemaakt van hoeveel vermogen een zakelijke motor zou moeten hebben voor de te rijden afstanden. Dat begint bij afstanden tot 5 kilometer. Daarvoor kun je het beste een brommer gebruiken. Voor afstanden van 5 tot 20 kilometer in de stad, op buitenwegen en soms een stukje op de snelweg heb je voldoende aan een 125 tot 300 cc motor. Deze machines zijn licht en wendbaar en verbruiken heel weinig brandstof. Ze zijn ook in aanschaf niet al te duur. Mocht je het geld niet direct hebben, kun je ook altijd kiezen om geld te lenen voor de aanschaf van je motor. Je hebt meer stabiliteit en snelheid op een motor van 250 – 500 cc motor. Die is uitstekend bruikbaar voor ritten van maximaal 50 kilometer.

Voor langere ritten kun je het beste een motor van 500 cc of liefst meer dan 750 cc gebruiken vanwege comfort, keuze in motoren en het comfort dat daarbij komt kijken.

Financiële voordelen van zakelijk motorrijden

Eerder in deze blog noemden we al de praktische voordelen van het zakelijk gebruik van de motor. Zakelijk motorrijden heeft echter ook grote financiële voordelen ten opzichte van het zakelijk autoverkeer. Dat kan als je pech hebt wel oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Die voordelen zijn er zowel voor ondernemers als werknemers.

Belasting en zakelijk vervoer

Ongeacht of je nu in een auto of op een motor van de zaak rijdt; de belastingdienst beschouwt de kilometers die je privé met dat vervoermiddel rijdt als salaris in natura. Daar moet loonbelasting over worden betaald, net als over het gewone salaris. De methode die daarvoor door de overheid is bedacht is de bijtelling. Door middel van een formule wordt berekend hoe hoog die bijtelling is. De uitkomst van de berekening wordt aan het einde van het jaar opgeteld bij het gewone salaris. Over het geheel moet belasting worden betaald. De rekenmethode voor die bijtelling is voor motoren veel gunstiger dan voor auto’s.

De bijtelling voor de auto

Werknemers die rijden in een auto van de zaak mogen daar ook privé in rijden. Om die privé-kilometers te compenseren is er sprake van een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto. Voor een auto met een nieuwwaarde van € 40.000 geldt dus een jaarlijkse bijtelling van € 8.800. Daarover moet je loonbelasting betalen. De hoogte van je inkomen bepaalt in welke loonschijf je valt en hoeveel belasting je moet betalen. Soms heeft een auto van de zaak tot gevolg dat je honderden en soms zelfs duizenden euro’s extra moet betalen.

De bijtelling voor de motor

Het is mogelijk om de kosten van een vervoermiddel af te trekken van de belastingen. Als je het voertuig ook voor privé-doeleinden gebruikt, dien je een bedrag te verrekenen voor deze ritten. De hoogte van dit bedrag wordt berekend door het aantal privékilometers te vermenigvuldigen met de werkelijke kilometerprijs. Hou hiervoor dus een nette rittenregistratie bij. Raadpleeg bij twijfel een belastingadviseur of de belastingdienst om ongewenste verrassingen te voorkomen.

Lees hier meer over op de pagina van de belastingdienst.

Wat zijn privé kilometers?

Zakelijke kilometers zijn de kilometers die je voor je werkgever of voor je eigen bedrijf rijdt. Waar nog weleens verwarring over ontstaat is het woon – werkverkeer. Die kilometers mag je ook meerekenen als zakelijke kilometers. De kilometers die je privé rijdt zijn dus de ritten die totaal niet werk-gerelateerd zijn. Je moet als motorrijder altijd privé-kilometers opgeven bij de Belastingdienst. Die moet namelijk het bewijs leveren dat dat niet klopt als zij twijfelen aan je opgave. Als je niets opgeeft is het veel gemakkelijker om te bewijzen dat je privé met de motor hebt gereden.

Zakelijke motorritten met een privé motor

Er zijn ook veel werknemers en ondernemers die een privé auto of een privé motor gebruiken voor hun zakelijke ritten. Voor deze kilometers kunnen ze het standaardbedrag van € 0,19 per kilometer in rekening brengen bij hun opdrachtgever, ongeacht of je op een auto of een motor rijdt. Bij een auto is dat niet of nauwelijks kostendekkend. Maar voor een motor wel. Dus als je in het bezit bent van een motor is het financieel uiterst interessant om hem te gebruiken voor zakelijke ritten.

Conclusie

De conclusie van deze blog is overduidelijk: zakelijk motorrijden is in alle opzichten prettiger dan zakelijk autorijden. Je bent eerder op je bestemming, je staat niet in de file, je hoeft niet te zoeken naar een parkeerplek en je hebt niet te maken met dure parkeertarieven. En de bijtelling is maar een fractie van die van een zakelijke auto. Als je in overleg met je werkgever op een elektrische motor mag rijden zijn de financiële voordelen nog veel groter. Je werkgever krijgt grote subsidies op de aanschaf van zo’n motor en jij hoeft dan helemaal geen bijtelling te betalen.

Veelgestelde vragen bij zakelijk motorrijden

  • Ja, het is mogelijk om de aanschafkosten van een zakelijke motorfiets af te trekken van de belastingen als deze volledig zakelijk gebruikt wordt. Als de motorfiets ook voor privé-doeleinden wordt gebruikt, moet er een bedrag verrekend worden voor deze privékilometers. Check dit altijd even bij je boekhouder.

  • Naast de aanschafkosten van de motorfiets, zijn er nog andere kosten die aftrekbaar kunnen zijn van de belastingen. Denk hierbij aan onderhoudskosten, brandstofkosten, verzekering en wegenbelasting. Het is belangrijk om alle facturen goed te bewaren en te specificeren welke kosten zakelijk zijn gemaakt en welke kosten privé zijn gemaakt.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog