Beste motor koelvest

Jasper

16 June 2023
Beste motor koelvest

Herken je het: te warm op de motor? Het beste motor koelvest is makkelijk aan en uit te doen, is betaalbaar en moet natuurlijk erg goed koelen.

Wanneer het kwik weer stijgt en het zonnetje weer begint te stralen, kennen alle motorrijders wel dat heerlijke gevoel om de grote tweewieler weer uit de schuur te halen en een lekker lang stuk te gaan rijden. Vooral bij temperaturen net boven de 20 graden Celsius is dit perfect.

Maar wanneer de temperatuur te hard stijgt kan dit er al gauw voor zorgen dat je veel minder graag aan het rijden bent. Een te warme dag op de motor kan voor veel problemen zorgen tijdens het rijden, waardoor jij ook minder graag op je motor plaats wil nemen.

Maar er is een oplossing om toch nog in de bloedhete zomer rond te kunnen scheuren op een lekker aangename manier. Je kunt kiezen voor kwalitatieve Merino onderkleding om de vochtregulatie te stimuleren, maar als je het echt warm hebt, kun je er voor kiezen om een motor koelvest dragen. Daar lees je in dit artikel alles over.

Motorrijden met warm weer

Het koelvest zorgt ervoor dat je tijdens het rijden op je motor beter bent afgekoeld. Hierdoor kun je goed genieten van het zonnige voorjaar, maar hoef je je geen zorgen te maken over dat je oververhit raakt of je concentratie verslechtert. Het dragen van een motor koelvest is dan ook aan iedere motorrijder aan te raden, maar dan wel één die ook echt voldoet aan de kwaliteitseisen die je aan het pak moet stellen. Maar waar moet je dan specifiek op letten wanneer je een motor koelvest aanschaft?

In deze blog kijken we naar wat een goed koelvest is om tijdens het motorrijden te dragen. Er wordt gekeken naar wat het vest doet, wat een koelvest goed maakt en welke merken aan deze punten voldoen. We controleren wat de beste koelvesten zijn en geven daarbij aan waarom we van deze mening zijn. Hierdoor kun je zelf goed bepalen of het motor koelvest goed bij je past.

Wat is een motor koelvest

Laten we eerst beginnen met het schetsen van een beter beeld van wat een motor koelvest nu precies is. Een motor koelvest is een speciaal kledingstuk dat je onder of in je motorjas draagt. Het bestaat uit een standaard vest, met een speciale voering waarin je water kunt stoppen. Dit water giet je in de jas door een vuldop die in de jas is verwerkt, net alsof je een enorme bidon aan het vullen bent. Verder zijn er ook motor koelvesten die je even onderwater dompelt, bijvoorbeeld doordat je deze even in een zwembadje dipt, om ook aan de buitenkant koeler te zijn of voor een betere fitting met je motorjas.

Verschillende koelvesten voor op de motor
3 verschillende modellen motor koelvesten

Waarom draag je een motor koelvest?

De reden waarom je een motor koelvest zou kunnen dragen, is om ervoor te zorgen dat je op een aangename manier op je motor kunt zitten. De ideale temperatuur om over de weg te scheuren met je tweewieler is – als je het ons vraagt – tussen 15 en 22 graden Celsius. Komt het kwik hierboven, dan is het snel oncomfortabel, helemaal als je even stilstaat. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je oververhit kunt raken, wat ervoor kan zorgen dat je gezondheidsklachten krijgt of zelfs levensgevaarlijk je bewustzijn verliest. Daarnaast is rijden in een te hoge temperatuur vervelend omdat je veel gaat zweten en misschien zelfs gaat stinken. Je rijdt daardoor minder prettig en concentreert je meer op zo snel mogelijk kunnen douchen, waardoor je onoplettender wordt met alle gevolgen van dien. Het dragen van een motor koelvest kan dus zelfs levens redden.

Het dragen van een motor koelvest kan een toevoeging zijn bij heet weer op zowel lange als korte stukken. Vaak merk je niet dat je aan het oververhitten bent door de rijwind, maar om dan je torso gekoeld te houden kan een echte bijdrage leven aan je concentratie. Wanneer je veel kunt vertrouwen op de wind is een koelvest niet altijd nodig, maar in elk ander moment is het dragen van een motor koelvest geen overbodige luxe.

Motorkleding aanpassen op hitte

Motorkleding kan erg warm zijn soms misschien wel te warm op de motor , juist op deze warmere dagen. Zonder motorkleding rijden is niet aan te raden, beschermende motorkleding is er niet voor niets. Heb je al een motorpak? Kijk dan of hier een warme thermovoering in zit die uit de jas of broek gehaald kan worden. Misschien heeft het zelfs ventilatieritsen, zet deze dan open.

Bij het uitzoeken van een motorpak speciaal voor warme dagen let dan op het materiaal. Textiel is vaak lichter en kan goede ventilatie bieden. Denk hierbij aan ventilatieritsen of gehele delen van een ventilerend materiaal. Door veel ventilatie verliezen deze pakken vaak wel hun waterdichte functie. Leer is vaak zwaarder en daardoor voelt het warmer aan. Veel motorkleding merken verkopen beschermende kleding speciaal gericht op het warmere weer.

Functionaliteiten en werking motor koelvest

Een motor koelvest moet zijn werk wel goed kunnen doen. Aan een slecht vest heb je net zo weinig als met een hemdje onder je motorjas rijden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat een goed motor koelvest een goed motor koelvest maakt. Hieronder staan een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een motor koelvest aanschaft.

De werking

Je koelvest moet natuurlijk wel goed werken, maar wat is nu goed? Een koelvest van goede kwaliteit kan wanneer deze goed is gevuld de temperatuur tussen de 10 en 15 graden laten zakken. De hoeveelheid koeling dat een motor koelvest kan bieden ligt aan het materiaal, de koeltechnologie, pasform en sommige vesten hebben nog wat extra opties om het te verstellen (ventilatieopeningen, riemen etc.)

Manier van vullen

Om je koelvest te laten werken heb je water nodig. In de meeste koelvesten kun je gewoon lauw kraanwater gebruiken, maar let hier wel op. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe je koelvest van voldoende water voorzien wordt. Dit wil je natuurlijk op de makkelijkste manier. Kies daarom voor een koelvest dat werkt op de eenvoudigste manier.

Fitting

Tot slot is het belangrijk dat het beste motor koelvest goed in je motorjas past. Het vest mag niet irriteren tijdens het rijden. Sterker nog, bij een goed koelvest merk je vaak niet eens dat je hem aan hebt. Ook mag de motorjas niet in strijd zijn met je koelvest, dat wil zeggen dat de twee goed op elkaar aansluiten. Je koelvest kan alleen werken als de rijwind goed door je motorjas stroomt dankzij de ventilatiegaten. Wordt dit belemmerd, dan kan je koelvest zijn verkoelende werking ook niet uitvoeren.

Beste motor koelvest

Je weet nu dus waar je op moet letten om te kunnen profiteren van een goed functionerend motor koelvest. Maar wat is nu de beste keuze om een dergelijk vest in handen te kunnen nemen? Net als bij andere kledingstukken is dit natuurlijk gebaseerd op je eigen smaak, maar toch hebben we kunnen kiezen uit twee modellen die perfect zouden moeten passen bij het gros van de motorrijders.

We hebben er twee gekozen. Een premium versie die wij denken dat het allerbeste is, maar ook een goede tweede keus als budget optie. Beide koelvesten zijn aan elkaar gewaagd, waardoor je niet op kwaliteit in hoeft te leveren als je voor de één in plaats van voor de ander kiest. En mooiste is nog wel: de goedkoopste optie is van Nederlandse bodem. Daar kunnen we wel trots op zijn 😉

Premium keus beste motor koelvest: Alpinestars Cooling Vest

Allereerst raden we de het Cooling Vest van Alpinestars aan. Alpinestars staat bij ons al jaren bekend als een kwalitatief merk voor motorkleding en ook op het gebied van koelvesten slaan zij de spijker volledig op zijn kop. Dit koelvest dat ideaal past bij de andere producten van het merk, maar ook bij motorkleding van andere merken.

Het vest heeft slim geplaatste ventilatieopeningen zodat je naast de verkoeling van het water in het vest, ook verkoeling van de wind krijgt.

Beste motor koelvest

Het fijne aan dit vest ten opzichte van andere vesten is dat je het niet onder hoeft te dompelen in water om het effectief te laten zijn. Er zit een navulbare opvang in die het water gelijkmatig verspreid zodat je optimaal koel blijft.

Het doet precies wat het moet doen, is universeel voor elke motorrijder en is enorm lichtgewicht. Daarom kiezen wij voor deze Alpinestars als beste keus.

Budget keus beste motor koelvest: Macna Hybrid Koelvest

Dit vest, het Hybrid Koelvest van Macna is bijna de helft goedkoper dan het vest van Alpinestars. Het eerste en grootste verschil is de koeltechniek die in dit vest zit. Je moet het vest namelijk onderdompelen in water. Het vest zuigt het water op en geeft dit vervolgens weer langzaam uit op je lichaam. Hierdoor brengt het wat meer ongemak met zich mee dan een reservoir voor water. De pasvorm van dit beste motor koelvest is top. Het sluit mooi aan op je lichaam en heeft geen hardere onderdelen, zoals het vest van Alpinestars wel heeft.

Budget koelvest motor

Samengevat zijn de twee vesten geschikt voor verschillende type motorrijders. Wil je een luxe product met het meeste comfort? Kies dan voor het vest van Alpinestars. Wil je wat minder betalen en maakt het je niet uit dat er iets meer gedoe komt kijken bij het opnieuw verkoelen van je vest? Ga dan voor het vest van Macna.

Alternatieven motor koelvest

Een koelvest is een manier om je tijdens extreme hitte koel te houden. Mocht je een koelvest misschien te overdreven vinden, maar wel wat wil doen aan de verhitting op de motor, dan zijn er alternatieven.

  • Een aanrader is onderkleding van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van Merinowol. verschillende lagen onder je kleding. Dat is enorm vochtregulerend en helpt je lichaam om hitte beter te verwerken
  • Als je een tshirt aan hebt onder je motorjas, kun je er voor kiezen om je shirt onder te dompelen in water. Dit geeft minder lang verkoeling dan bijvoorbeeld een koelvest, maar helpt wel om je lichaam koel te houden voor een kortere periode
  • Ook zijn er motorsokken zijn er om vocht en warmte af te voeren. Je voeten blijven warm in de winter en koel in de zomer. Vervaardigd van speciaal antibacterieel garen. De ideale sokken voor actieve mensen. Ook voor fietsers, wandelaars en duursporters.

Ook zijn er motorsokken zijn er om vocht en warmte af te voeren. Je voeten blijven warm in de winter en koel in de zomer. Vervaardigd van speciaal antibacterieel garen. De ideale sokken voor actieve mensen. Ook voor fietsers, wandelaars en duursporters.

Veelgestelde vragen motor koelvest

  • Een motor koelvest maakt gebruik van speciale koeltechnologieën, zoals verdamping of het circuleren van koud water, om je lichaam af te koelen. Het vest bevat vaak speciale materialen die water vasthouden en geleidelijk vrijgeven terwijl ze verdampen, waardoor een verkoelend effect ontstaat.

  • Motor koelvesten zijn ontworpen met veiligheid in gedachten. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen de wind en wrijving tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je een koelvest kiest dat goed past en geen beperkingen oplegt aan je bewegingsvrijheid of het zicht belemmert.

  • De duur van de koeling hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en het type koeltechnologie dat in het vest wordt gebruikt. Over het algemeen kunnen motor koelvesten enkele uren verkoeling bieden.

  • De meeste motor koelvesten zijn ontworpen om te worden gedragen onder een motorjas. Ze zijn vaak dun en flexibel, zodat ze comfortabel kunnen worden gedragen als een extra laag onder je beschermende kleding. Controleer wel altijd de aanbevelingen van de fabrikant voor het juiste gebruik en de pasvorm van het koelvest.

  • Als je alles volgens het boekje doet zou je de onderhoudsinstructies van de fabrikant moeten volgen. Onze ervaring leert is dat als je niet dagelijks met een motor koelvest rijdt, het af en toe schoonvegen met een doekje voldoende is om het vest in goede conditie te houden. Zorg ervoor dat als je het vest opbergt deze droog en watervrij is.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog