Beste motor koelvest

Jasper

30 December 2022

Herken je het: te warm op de motor? Het beste motor koelvest is makkelijk aan en uit te doen, is betaalbaar en moet natuurlijk erg goed koelen.

Warm weer

Wanneer het kwik weer stijgt en het zonnetje weer begint te stralen, kennen alle motorrijders wel dat heerlijke gevoel om de grote tweewieler weer uit de schuur te halen en een lekker lang stuk te gaan rijden. Vooral bij temperaturen net boven de 20 graden Celsius is dit perfect. Maar wanneer de temperatuur te hard stijgt kan dit er al gauw voor zorgen dat je veel minder graag aan het rijden bent. Een te warme dag kan voor veel problemen zorgen tijdens het rijden, waardoor jij ook minder graag op je motor plaats wil nemen. Maar er is een oplossing om toch nog in de bloedhete zomer rond te kunnen scheuren op een lekker aangename manier. Dit is doordat je een motor koelvest kunt dragen.

Het koelvest zorgt ervoor dat je tijdens het rijden op je motor beter bent afgekoeld. Hierdoor kun je goed genieten van het zonnige voorjaar, maar hoef je je geen zorgen te maken over dat je oververhit raakt of je concentratie verslechtert. Het dragen van een motor koelvest is dan ook aan iedere motorrijder aan te raden, maar dan wel één die ook echt voldoet aan de kwaliteitseisen die je aan het pak moet stellen. Maar waar moet je dan specifiek op letten wanneer je een motor koelvest aanschaft?

In deze blog kijken we naar wat een goed koelvest is om tijdens het motorrijden te dragen. Er wordt gekeken naar wat het vest doet, wat een koelvest goed maakt en welke merken aan deze punten voldoen. We controleren wat de beste koelvesten zijn en geven daarbij aan waarom we van deze mening zijn. Hierdoor kun je zelf goed bepalen of het motor koelvest goed bij je past.

Het nut van een motor koelvest

Laten we eerst beginnen met het schetsen van een beter beeld van wat een motor koelvest nu precies is. Een motor koelvest is een speciaal kledingstuk dat je onder of in je motorjas draagt. Het bestaat uit een standaard vest, met een speciale voering waarin je water kunt stoppen. Dit water giet je in de jas door een vuldop die in de jas is verwerkt, net alsof je een enorme bidon aan het vullen bent. Verder zijn er ook motor koelvesten die je even onderwater dompelt, bijvoorbeeld doordat je deze even in een zwembadje dipt, om ook aan de buitenkant koeler te zijn of voor een betere fitting met je motorjas.

De reden waarom je een motor koelvest zou kunnen dragen, is om ervoor te zorgen dat je op een aangename manier op je motor kunt zitten. De ideale temperatuur om over de weg te scheuren met je tweewieler is tussen de 22 en 28 graden Celsius. Komt het kwik hierboven, dan kan dit enorm vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je oververhit kunt raken, wat ervoor kan zorgen dat je gezondheidsklachten krijgt of zelfs levensgevaarlijk je bewustzijn verliest. Daarnaast is rijden in een te hoge temperatuur vervelend omdat je veel gaat zweten en misschien zelfs gaat stinken. Je rijdt daardoor minder prettig en concentreert je meer op zo snel mogelijk kunnen douchen, waardoor je onoplettender wordt met alle gevolgen van dien. Het dragen van een motor koelvest kan dus zelfs levens redden.

Het dragen van een motor koelvest is met name belangrijk wanneer je vooral korte stukken aan het rijden bent. Wanneer je lange stukken op de snelweg rijdt, zorgt rijwind er meestal al voor dat de temperatuur een stuk aangenamer is. Gebruik je je motor bijvoorbeeld om van je huis naar werk en weer terug te rijden, dan zijn er veel stukken waar je langzamer rijdt, bijvoorbeeld door files of omdat je in de bebouwde kom rijdt, en hier heb je veel minder rijwind en dus veel minder verkoeling. Wanneer je veel kunt vertrouwen op de wind is een koelvest niet altijd nodig, maar in elk ander moment is het dragen van een motor koelvest geen overbodige luxe.

Motorkleding aanpassen op hitte

Motorkleding kan erg warm zijn soms misschien wel te warm op de motor , juist op deze warmere dagen. Zonder motorkleding rijden is niet aan te raden, beschermende motorkleding is er niet voor niets. Heb je al een motorpak? Kijk dan of hier een warme thermovoering in zit die uit de jas of broek gehaald kan worden. Misschien heeft het zelfs ventilatieritsen, zet deze dan open.

Bij het uitzoeken van een motorpak speciaal voor warme dagen let dan op het materiaal. Textiel is vaak lichter en kan goede ventilatie bieden. Denk hierbij aan ventilatieritsen of gehele delen van een ventilerend materiaal. Door veel ventilatie verliezen deze pakken vaak wel hun waterdichte functie. Leer is vaak zwaarder en daardoor voelt het warmer aan. Veel motorkleding merken verkopen beschermende kleding speciaal gericht op het warmere weer.

Eisen motor koelvest

Een motor koelvest moet zijn werk wel goed kunnen doen. Aan een slecht vest heb je net zo weinig als met een hemdje onder je motorjas rijden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat een goed motor koelvest een goed motor koelvest maakt. Hieronder staan een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een motor koelvest aanschaft.

De werking

Je koelvest moet natuurlijk wel goed werken, maar wat is nu goed? Een koelvest van goede kwaliteit kan wanneer deze goed is gevuld de temperatuur tussen de 10 en 15 graden laten zakken. Verkoelt je koelvest maar een graad of 2, dan merk je er ook amper iets van.

Manier van vullen

Om je koelvest te laten werken heb je water nodig. In de meeste koelvesten kun je gewoon lauw kraanwater gebruiken, maar let hier wel op. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe je koelvest van voldoende water voorzien wordt. Dit wil je natuurlijk op de makkelijkste manier. Kies daarom voor een koelvest dat werkt op de eenvoudigste manier.

Fitting

Tot slot is het belangrijk dat je koelvest goed in je motorjas past. Het vest mag niet irriteren tijdens het rijden. Sterker nog, bij een goed koelvest merk je vaak niet eens dat je hem aan hebt. Ook mag de motorjas niet in strijd zijn met je koelvest, dat wil zeggen dat de twee goed op elkaar aansluiten. Je koelvest kan alleen werken als de rijwind goed door je motorjas stroomt dankzij de ventilatiegaten. Wordt dit belemmerd, dan kan je koelvest zijn verkoelende werking ook niet uitvoeren.

Het beste motor koelvest

Je weet nu dus waar je op moet letten om te kunnen profiteren van een goed functionerend motor koelvest. Maar wat is nu de beste keuze om een dergelijk vest in handen te kunnen nemen? Net als bij andere kledingstukken is dit natuurlijk gebaseerd op je eigen smaak, maar toch hebben we kunnen kiezen uit twee modellen die perfect zouden moeten passen bij het gros van de motorrijders.

We hebben er expres twee gekozen, omdat je daarom zelf kunt bepalen welk vest beter bij je past. Beide koelvesten zijn aan elkaar gewaagd, waardoor je niet op kwaliteit in hoeft te leveren als je voor de één in plaats van voor de ander kiest. En mooiste is nog wel: beide merken zijn van Nederlandse bodem. De beste kwaliteit vind je dus gewoon uit ons eigen koude kikkerlandje. Daarover kunnen we ons al een beetje trots voelen.

Rev’it Insert Challenger

Allereerst raden we de Challenger aan van Rev’it. Rev’it staat bij ons al jaren bekend als een kwalitatief merk voor motorkleding en ook op het gebied van koelvesten slaan zij de spijker volledig op zijn kop. Het Challenger koelvest is een koelvest dat ideaal past bij de andere producten van het merk. Zo past het vest in vrijwel iedere Rev’it motorjas. Je ritst het vest er dus heel eenvoudig in en merkt niet eens dat je deze aan het gebruiken bent. Bovendien kun je het vest ook weer heel eenvoudig uit de motorjas ritsen, zodat je deze weer wat extra koel kunt maken of kunt uit laten weken wanneer je hem even niet hoeft te gebruiken.

De Rev’it Insert Challenger heeft helaas wel twee belangrijke punten die als vervelend beschouwd kunnen worden. Allereerst de tijdsduur. De Challenger is goed bedoeld voor wie langere afstanden af wil leggen, maar deze moeten niet al te lang zijn. Na een uurtje of 5 zal het koelvest niet meer zo goed werken als je deze niet tussendoor nog even nat hebt gemaakt. Dit is dan ook direct het tweede minpunt, namelijk de natheid. Om de Challenger in een Rev’it motorjas te kunnen plaatsen moet je het vest eerst natmaken en het overtollige water eruit wringen. Dit kan ervoor zorgen dat je onderkleding vrij nat kan worden. Dit is lekker wanneer het buiten boven de 30 graden is, maar voor de rest wil je daarna je kleding toch liever even laten uitwaaien.

Macna Dry Evaporative

Onze andere aanrader is het Dry Evaporative koelvest van Macna. Het eerste wat opvalt aan dit vest is dat de minpunten van het vest van Rev’it direct worden opgelost. Je hoeft de jas niet eerst nat te maken waardoor je kleding lekker droog blijft en de werking duurt veel langer, tot zelfs de volgende dag. Daarbij is de Macna, net als die van Rev’it, in een uitstekende pasvorm waardoor je amper doorhebt dat je hem aanhebt.

Helaas heeft ook het vest van Macna minpunten. Allereerst is deze jas een stukkie duurder dan de Rev’it. Voor wie minder te besteden heeft is de prijs over de honderd euro dan vaak wel echt een tegenvaller. En wat ook verkeerd valt, is het deel waar je je vest bijvult met water. De vuldop zit net onder je rechter sleutelbeen. Dit is een zeer onhandige plek om bij te vullen en zorgt er ook voor dat als je bijvoorbeeld een rugtas draagt, de vuldop in de weg zit van waar de band van je tas hoort te zitten.

Samengevat zijn de twee vesten geschikt voor verschillende type motorrijders. Wil je lekker rondrijden waar je veel van bestemming naar bestemming gaat, dan is het vest van Rev’it een goede keuze. Helemaal als je bagage meeneemt op je rug. Wil je liever erg lange stukken maken, bijvoorbeeld op vakantie, en heb je je spullen in een aparte tas in bijvoorbeeld je laadbak onder je stoel, dan kun je het beste voor Macna kiezen. Ben je een beetje hier tussenin, kies dan voor wat jij het lekkerst vind zitten.

Thermokleding

Met de juiste thermokleding vorm je verschillende lagen onder je kleding. Je hebt de basislaag, de basic later. Deze zit direct om je huid heen. Daarover heen kun je met lage temperaturen een middenlaag of midlayer thermokleding aandoen. Deze laag is puur om de warmte vast te houden en je jas winddicht te maken.

Motorsokken zijn er om vocht en warmte af te voeren. Je voeten blijven warm in de winter en koel in de zomer. Vervaardigd van speciaal antibacterieel garen. De ideale sokken voor actieve mensen. Ook voor fietsers, wandelaars en duursporters.

Op de hoogte blijven?