Muziek op de motor

Peter

11 November 2022
Muziek op de motor

Naast motorgeluid is muziek op de motor voor velen een mooie toevoeging aan zijn of haar rit. Je relaxte rit wordt nog mooier maar het geluid van het verkeer en het bellen moet natuurlijk nog wel mogelijk zijn. We zetten alle aandachtspunten en goede muziek opties op een rij!

Muziek op de motor

Wanneer je aan het motorrijden bent zit je in je eigen flow en doe je wat je lekker vindt. Voor veel mensen hoort hier ook een lekker muziekje bij en dat is tijdens het motorrijden niet anders. Met jouw favoriete muziek op rijd je toch net even wat lekkerder, net als waarom hardlopers altijd hun oortjes in hebben. Alleen in de wereld van hardlopen en die van motoren zit toch een aardig groot verschil. Waar een hardloper kan kiezen uit alle soorten koptelefoons en earplugs die er maar in de winkel te vinden zijn, is deze keuze voor op de motor een stuk beperkter. Maar wees niet getreurd, muziek luisteren op de motor is nog steeds mogelijk wanneer je over de wegen racet, zolang je dit maar op de juiste manier aanpakt.

In deze blog behandelen we hoe je ook tijdens het motorrijden kunt genieten van jouw favoriete deuntjes. Hieronder wordt uitgelegd wat je kunt kiezen om naar muziek te kunnen luisteren op de motor en waar je op moet letten om dit niet alleen leuk voor jou te doen, maar ook veilig voor jou en je omgeving. Muziek op de motor is natuurlijk een heerlijk gegeven, maar het mag niet ten koste gaan van bijvoorbeeld je veiligheid.

Koptelefoon of oortjes

Om muziek op de motor te kunnen luisteren heb je iets nodig dat je kunt dragen om de muziek te kunnen horen. In de meeste gevallen rijd je met je motor veel op grote open plekken en de snelweg. Wanneer je dan met meer dan 100 kilometer per uur over het asfalt gaat, met de daarbij horende windvlagen, is het lastig iets te horen dat buiten je helm afspeelt.

Daarom hebben auto’s wel meestal een radio in het dashboard zitten en motors niet. Je moet dus om muziek te kunnen luisteren tijdens het motorrijden gebruikmaken van een headset, maar wat voor eentje kun je het beste kiezen?

Bij motor hoofdtelefoons zijn er twee grote onderscheiden. Eén daarvan is tussen een koptelefoon en in-ear plugs, in de volksmond ook wel bekend als oortjes die je in je oor stopt. Het beste aan te raden om te dragen tijden het motorrijden zijn de oortjes. Dit komt vooral vanwege de ruimte die je hebt in je helm. Je headset moet zitten in de ruimte tussen je oorschelp en de binnenkant van je helm. Een koptelefoon neemt in de meeste gevallen veel te veel ruimte in beslag, waardoor deze vaak niet eens past of enorm slecht zit, waardoor je je eraan gaat ergeren. Bovendien zitten de schelpen van je koptelefoon over je oren heen, waardoor deze je oren vrij snel plat kunnen drukken. Dit in tegenstelling tot oortjes, die niet óp maar ín je oor gedaan kunnen worden. Hierdoor nemen ze maar heel weinig ruimte in beslag en hoef je minder moeilijk te doen om ze goed te kunnen plaatsen.

Het formaat van de oortjes speelt dus een belangrijke rol, waardoor het vooral aan te raden is te kiezen voor oortjes die zo klein mogelijk zijn. Hoe minder ruimte ze in beslag nemen onder je helm, hoe beter ze zitten en hun werk kunnen doen. Bij oortjes voor muziek op de motor geldt de regel “size does matter” zeker, maar dan wel juist kleiner in plaats van groter.

Draadloze muziek met Bluetooth

Een ander belangrijk ding wanneer je kijkt naar muziek voor tijdens het motorrijden, is dat je oortjes draadloos zijn zodat je bijvoorbeeld via Spotify gemakkelijk muziek kunt luisteren. Op de motor wil je je vrij kunnen voelen. Dit kan alleen als je niet gebonden wordt aan afstanden of regeltjes die je makkelijk had kunnen omzeilen.

Bovendien is het dragen van draadloze oortjes veel veiliger. Als je een onverwachte manoeuvre moet maken en je raakt verstrengd in het snoer van je oortjes, dan kan dit desastreuze gevolgen hebben. Je wilt je leven niet onnodig op het spel zetten omdat je naar je favoriete band wilt luisteren toch?

Muziek op de motor sena headset

Tot slot gaan draadloze oortjes verder op het vorige onderwerp, aangezien oortjes zonder draad dus ook minder ruimte in je helm in beslag nemen dan oortjes met draad. Dit verschil is vrij nihil, maar het kleinste verschil kan op de motor al een groot verschil maken. De meeste draadloze oortjes zullen werken met Bluetooth. Dit is handig, omdat je dan gewoon muziek kunt luisteren van je telefoon. Er zijn ook andere manier om draadloos naar muziek te luisteren op de motor, maar deze zijn vaak minder geïntegreerd dan Bluetooth. Daarbij zit er Bluetooth op bijna elk elektronisch apparaat waar je wellicht muziek mee kunt luisteren, dus waarom zou je moeilijk doen?

Veiligheid bij muziek op de motor

Het luisteren naar muziek op de motor kan echt heerlijk zijn, maar je veiligheid mag hierdoor niet in gevaar komen. Hierboven hadden we het al een paar keer over punten waar je op kunt letten tijdens het motorrijden om je veiligheid te kunnen behouden, maar er is meer waar je rekening mee moet kunnen houden wanneer je muziek wil luisteren op de motor.

Zo is het van cruciaal belang dat je je muziek niet al te hard zet. Je oortjes moeten wel boven een bepaald volume uit kunnen komen, zodat je de muziek ook kunt horen wanneer het keihard aan het waaien is. Wat niet moet, is dat deze muziek je achtergrondgeluid overheerst. Als je minder van je omgeving hoort, kun je minder goed anticiperen op wat er op de weg gebeurt. Dit geldt voor zowel drukke straten als lange snelwegen. Je moet je muziek dus nooit te hard zetten tijdens het rijden, want je wilt wel heelhuids op je bestemming aankomen. En vergeet niet dat te harde muziek ook voor blijvende gehoorschade kan zorgen, dus pas een beetje op je oren.

Een ander gevaar zit hem weer in de manier van dragen. Wanneer je een botsing krijgt of valpartij maakt, kunnen je oortjes door de impact van de klap verkeerd je gehoorgang in schieten en voor problemen zorgen. In dit soort gevallen zal je ook kunnen denken dat een koptelefoon misschien toch wel handiger is, maar dan zit je met dat je oren en je helm extra bekneld raken, waardoor je meer letsel kunt oplopen en hulp moeilijker gegeven kan worden als je bewusteloos bent geraakt. Daarbij zal een koptelefoon sneller vervelend gaan zitten, waardoor je concentratie meer naar dit ongemak gaat en minder naar de weg, waardoor je juist eerder in een benarde situatie terecht kunt komen.

Welke oortjes kiezen?

Ben jij na het lezen van deze blog helemaal overtuigd dat je muziek tijdens het motorrijden wil kunnen luisteren en wil je weten welk soort koptelefoon je het beste kunt gebruiken? Dan is het verstandig om te kijken naar de verschillende soorten oortjes. De meeste sportoortjes zijn erg goed geschikt om ook tijdens het motorrijden te kunnen dragen, omdat deze oortjes al bedoeld zijn om goed te blijven zitten bij snelheid en inspanning, plus dat ze lekker klein zijn en dus comfortabel zitten. De meeste populaire oortjes die veel op de motor gebruikt worden zijn van merken als Sena, Cardo en SportX2.

Wat als laatste belangrijk is wanneer je naar oortjes voor op de motor gaat kijken, is dat je niet hoeft te kiezen voor dure modellen. Sterker nog, het is juist een goed idee om de goedkopere oortjes te nemen. Dit komt omdat de kans dat je je oortjes kwijtraakt ontzettend groot is.

Ze kunnen losschieten wanneer je je motorkleding uitdoet, ze kunnen kapotgaan als je helm er te hard tegenaan heeft gedrukt, doordat ze zo klein zijn stop je ze een keer in je broekzak en uiteindelijk zijn ze in geen enkele broekzak meer te vinden. Het is altijd zuur als dit gebeurt, maar vooral wanneer het hele dure oortjes zijn. Voorzie daarom grotere ellende en kies ervoor om goedkopere oortjes aan te schaffen wanneer je ze voor de motor gebruikt. Deze oortjes zijn misschien van een iets lagere kwaliteit dan de duurdere varianten, maar als je gewoon naar muziek wil luisteren tijdens het rijden maakt dat ook niet zo heel veel uit.

Het is dus op een hele eenvoudige manier mogelijk om tijdens het motorrijden naar muziek te kunnen luisteren. Het enige waar je op hoeft te letten is dat je kiest voor oortjes die ook geschikt zijn voor tijdens het rijden, omdat ze blijven zitten en goed passen in de ruimte die je ervoor onder je helm vrij voor hebt, en dat je je veiligheid in acht blijft houden. Gebruik je oortjes altijd op het volume dat je de muziek boven de rijwind uit kunt horen, maar zet het niet zo hard dat je je minder goed kunt concentreren op de weg. Het zijn dus vrij eenvoudige oplossingen om muziek op de motor te kunnen luisteren, als je er maar aan blijft denken dat het ene pleziertje niet verkozen mag worden boven een andere misschien wel belangrijkere noodzaak, zoals je veiligheid.

Bellen op de motor

De technische mogelijkheden om handsfree te bellen op de motor zijn heel ver doorontwikkeld. Bellen op de motor is eigenlijk helemaal geen issue als je één of andere communicatieoplossing aanschaft.

Motornavigatie

De beste motornavigatie hulpmiddelen van dit moment verschillen soms behoorlijk onderling. Je persoonlijke voorkeuren zullen dan ook een rol spelen bij het uitkiezen van een geschikte motornavigatie.

Veelgestelde vragen bij muziek op de motor

 • Ja, je mag tijdens het rijden naar muziek luisteren op je motorfiets. Het gebruik van hoofdtelefoons of oordopjes is echter verboden in sommige landen, dus het is belangrijk om de lokale verkeersregels te controleren voordat je muziek luistert op je motor als je in het buitenland bent.

 • De veiligste manier om naar muziek te luisteren tijdens het motorrijden is door gebruik te maken van een Bluetooth-motorheadset of een motorhelm met ingebouwde luidsprekers. Deze systemen zijn speciaal ontworpen voor motorrijders en zorgen ervoor dat je nog steeds de omgevingsgeluiden kunt horen, zoals het verkeer om je heen.

 • Er zijn verschillende muziekspelers die geschikt zijn voor gebruik op een motorfiets. De meest populaire opties zijn Bluetooth-muziekspelers die je kunt koppelen aan een motorheadset of een motorhelm met ingebouwde luidsprekers.

  • Zorg ervoor dat je muziekspeler is ingesteld voordat je begint met rijden, zodat je niet tijdens het rijden hoeft te zoeken naar nummers.
  • Houd het volume op een niveau waarbij je de omgevingsgeluiden nog steeds kunt horen, zoals het verkeer en sirenes.
  • Gebruik een afspeellijst met nummers die je al goed kent, zodat je niet afgeleid wordt door nieuwe muziek.
  • Wees extra waakzaam tijdens het rijden in drukke verkeerssituaties of op onbekende routes, en overweeg om de muziek tijdelijk uit te schakelen als dat nodig is om je volledig te kunnen concentreren op de weg.

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog