Kosten motorrijden

Jasper

26 May 2023
Kosten motorrijden

Kosten motorrijden zijn afhankelijk per persoon. Hoe dan ook: het is een geweldige investering in avontuur, opwinding en jezelf. Maar voordat je begint met het kijken naar een rijbewijs en motor is het handig om een volledig beeld van de kosten motorrijden te hebben.

De kosten motorrijden gaan verder dan alleen het rijbewijs en een motor. Er komen veel (terugkerende) kosten kijken bij motorrijden, zoals het kopen van goede veilige motorkleding, het onderhoud of het afsluiten van een motorverzekering motorverzekering. In dit artikel zetten we alle kosten motorrijden op een rijtje voor je.

Combimotor kosten motorrijden banner

Kosten motorrijden

OnderdeelBeschrijvingKosten
RijbewijsLessen, examens, gezondheidsverklaring, rijbewijs aanvragen€ 2.000,- eenmalig
MotorDegelijke tweedehands motor€ 4.000,- eenmalig
Verzekering en belastingWA+ motorverzekering en motorrijtuigbelasting (exclusief )€ 500,- per jaar
HelmDegelijke integraalhelm€ 450,- eenmalig
KledingMotorjas, motorbroek, motorlaarzen / schoenen en motorhandschoenen€ 750,- eenmalig
OnderhoudJaarlijks onderhoud aan je motor bij gemiddeld gebruik. Opmerking: voor motoren bestaat er geen APK€ 1.000,- per jaar
BrandstofBrandstof bij 15.000km per jaar en een benzineprijs van 2,30 voor Super 98.€ 2.000,- per jaar
AccessoiresAccessoires zoals een motorslot, motornavigatie, motorhoes, oordopjes of een gps tracker.

€ 200,- eenmalig

Deze kosten motorrijden zijn indicatief en verschillen per persoon/motor.
Lees verder om meer toelichting te krijgen op de kosten rondom motorrijden en zaken waar je aandacht aan moet besteden.

Kosten motorrijden: rijbewijs – €2.000

Een aanzienlijk deel van de kosten motorrijden moet je uitgeven aan het halen van een rijbewijs. Anders dan bij een rijbewijs voor een auto wordt er bij het rijbewijs voor een motor onderscheid gemaakt naar gewichtsklassen. Een motorrijbewijs A1 mag alleen worden gebruikt voor het rijden op lichte motoren met een vermogen van maximaal 11 kW. Rijbewijs A2 is voor motoren uit het middensegment met vermogens tot 35 kW. Met rijbewijs A3 mag je op alle motoren rijden, dus ook op de hele zware machines.

NL rijbewijs met motorblog logo

Lessen

Omdat de kosten motorrijden per regio en rijschool kunnen wisselen is een exacte prijs voor de lessen moeilijk in een getal uit te drukken. Een les kost vaak €40 tot €60 per uur. Per rijschool verschillen de kosten voor rijlessen. Dit heeft te maken met de regio, concurrentie, duur van de rijlessen etc. Natuurlijk is het per persoon ook heel erg afhankelijk hoeveel lessen iemand nodig heeft voordat er examen gedaan kan worden. We gaan uit van 15 lessen van 120 minuten á €50,00.

Kosten motorrijden: lessen – €1.500


💡 Tip: Veel rijscholen bieden pakketten aan. In een pakket zitten vaak alle examens (m.u.v. theorie) en een bepaald aantal lessen. Hiermee kun je snel een paar honderd euro besparen. Check dit daarom altijd bij je rijschool.

Kosten motorrijden: Examens

Om motor te mogen rijden moet je drie examens afleggen.

 • Het theorie-examen
 • Voertuigbeheersing (AVB: Algemene Voertuig Beheersing)
 • Afrijden op de openbare weg (AVD: Algemene Verkeer Deelname). Voor dit examen is het verplicht om je theorie-examen behaald te hebben

Theorie examen

Als je een standaard theorie examen wilt doen bij het CBR kost dat € 37,00. Er zijn een aantal situaties waarin de kosten voor het theorie examen voor de motor hoger uitvallen. Zo zijn er bijvoorbeeld aanvullende kosten als je extra tijd nodig hebt (+ € 12,00). Als je dyslectisch bent kun je die extra kosten terugvragen bij het CBR (binnen 14 dagen).

Als je het theorie examen individueel wilt doen is dat ook mogelijk. Dat kost € 95,00. Als je er een tolk bij wilt dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. De kosten voor een tolk betaal je daarom zelf.

Het theorie examen plan je vaak zelf in via het CBR, maar je rijschool kan het ook voor je regelen.

Vergeet bij het theorie examen ook niet om te studeren! Een motor theorieboek kost een paar tientjes, of een online cursus, daar betaal je ongeveer €30,- voor.

AVB – Algemene Voertuig Beheersing

In 2022 kost het motorexamen voertuigbeheersing bij het CBR € 71,00
Deze bedragen maakt je rijschool over aan het CBR.

AVD – Algemene Verkeer Deelname

De kosten voor het AVD examen zijn € 126,00. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR.

Gezondheidsverklaring

Voor het halen van je rijbewijs heb je ook een Gezondheidsverklaring nodig. Deze kun je digitaal aanvragen bij je gemeente en kost ongeveer €41,50 (dit kan verschillen per gemeente). Wil je deze per papier ontvangen, dan kost dat nog eens € 11,00 extra. Je upload de Gezondheidsverklaring via Mijn CBR.

Totaal zijn de kosten voor de 3 examens ± € 300,-


⚠️ Let op, vaak rekent de rijschool extra kosten voor de examens. Hierdoor komen deze vaak hoger uit dan de prijzen van het CBR. Dit kunnen kosten zijn zoals administratiekosten en een les vóór het examen. Vraag dit na bij je rijschool.

Bron: CBR.nl

Kosten rijbewijs gemeente

De kosten om je daadwerkelijke rijbewijs als pasje te krijgen, verschillen per gemeente. Gemiddeld kost je rijbewijs bij de gemeente in 2022 € 41,60. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2022 € 34,10 extra aan je gemeente.

Kosten rijbewijs bij de gemeente: ± €41,60

Totale kosten rijbewijs

De kosten voor je rijbewijs variëren (afhankelijk van je locatie, rijschool en ervaring) tussen € 1.250,- en € 2.500,-.

Kosten motorrijden: motor – €4.000

Aanstaande motorrijders denken vaak al ruim voordat ze hun rijbewijs hebben gehaald op welk type motor ze graag willen rijden. Ondanks dat is het verstandig om verschillende proefritten te maken. Zo leer je verschillende type motoren kennen en weet je hoe het rijdt. Je kunt ook motoren huren voor een langere periode. Het huren van een motor is afhankelijk van de uitvoering van de motor. De gangbare huurprijs voor lichte motoren is € 50 per dag. Een zware motor kost ongeveer € 150 per dag.


💡 Tip: in ons artikel over de beste motor voor beginners geven we een overzicht van de beste motoren voor beginners per type motor. Bekijk motoren voor beginners ►

De prijs van een motor. Motorfietsen met meer functies en hogere prestatiemogelijkheden zullen meer kosten. Gebruikte motorfietsen zullen aanzienlijk minder kosten. Met een beetje onderzoek kun je gebruikte motorfietsen vinden voor een goede prijs. In de wintermaanden zijn er vaak mooie aanbiedingen. Dealers zien een daling van de verkoop tijdens dit laagseizoen, wat hen ertoe aanzet aantrekkelijke aanbiedingen en kortingen aan te bieden.

Gemiddelde prijzen voor tweedehands motoren

 • Tweedehands motor voor beginners: 1.500 tot 7.500
 • Tweedehands motor voor ervaren rijders: 7.500 tot 12.500

Gemiddelde prijzen voor nieuwe motoren

 • Nieuwe motor voor beginners: 7.500 tot 12.500
 • Nieuwe motor voor ervaren rijders: 15.000 tot 35.000

Als je gaat beginnen met motorrijden is een tweedehands motor de beste optie. Houd er dan rekening mee dat de prijs van een motor in de eerst jaren na aanschaf het sterkt daalt. Als je een goede en tweedehands motor wilt aanschaffen voor lage kosten motorrijden moet je dus op zoek gaan naar een exemplaar van minimaal 5 jaar oud met weinig kilometers.

Kosten tenaamstelling motor: €10,75

Wanneer je een motor hebt gekocht moet je samen met de verkoper de motor op jouw naam laten zetten bij de RDW. Een dealer heeft vaak een direct koppeling met de RDW. Bij een particuliere verkoper moet je dit bij het postkantoor. Tenaamstelling bij de RWD kost: €10,75.

Verzekering en belasting: €500 per jaar

Voor elk gemotoriseerd vervoermiddel in Nederland is het verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen en om het vervoermiddel te verzekeren. Een verzekering voor je motor is verplicht en is maandelijks terugkerend. Daardoor echt een serieuze kostenpost om rekening mee te houden. Vergelijk verzekeringen bij Combi Motors

Ongeluk met motor

De motorrijtuigenbelasting: €30 per kwartaal

De motorrijtuigenbelasting ligt in het hele land rond de € 30 per kwartaal. De bijdrage van de kosten motorrijden per jaar zijn dus € 120. Daarmee is een motor aan belasting vele malen goedkoper dan die van een auto.

Motorverzekering: €380 per jaar

De verplichte verzekering van een motor kent vergelijkbare opties als die van een auto. De meest basic verzekering is WA. Je kunt een motor ook verzekeren voor WA + diefstal en voor WA + all risk. Voor een eenvoudige WA verzekering ben je ongeveer €120,- aan kosten motorrijden per jaar kwijt. Als diefstal wordt toegevoegd (WA+) betaal je ongeveer het dubbele, zo’n €390,- per jaar. De premie van een All Risk verzekering kan oplopen tot €1.400 aan kosten motorrijden per jaar. Lees meer over motor verzekeringen en onze tips om geld te besparen in ons artikel over motorverzekeringen.

Optioneel: ANWB wegenwacht

Naast de verplichte verzekering en motorrijtuigenbelasting kun je ook kiezen voor een extra stuk verzekering: namelijk de pechulp voor je motor. Je kunt een simpel pakket nemen met pechulp of kiezen voor een uitgebreider pakket met vervangend vervoer en rechtsbijstand.

Bekijk alle pakketen van ANWB ►

 • Vergelijkingswebsites lijken een monopolie te hebben op motorverzekeringen. Ondanks dat het vervelende reclames kunnen zijn, kan het wel lonen om gebruik te maken van een vergelijker om de juiste verzekering te vinden. De beste specialist in motorverzekeringen is Combi Motors. Zij verzekeren elke motor en hebben een heel breed aanbod aan verzekeraars.
 • Out-of-pocket kosten voor situaties zoals medische rekeningen kunnen erg hoog zijn. Door dit mee te nemen in je dekking kan op de lange termijn geld besparen.
 • Motordiefstal komt helaas nog erg veel voor: het loont om een WA+ verzekering te nemen

Helm: ± €450,-

We gaan in ons artikel over motorhelmen uitgebreid in op de verschillende type motorhelmen. Samengevat heb je verschillende type helmen voor verschillende motorrijders. Vaak is de integraalhelm het meest veilige en – samen met de systeemhelm – ook het meest populair. Let bij het kopen van een helm op de keuring, als deze ECE 22.05 of 22.06 heeft zit je goed. Het verschil in prijs zie je dan met name terug in materiaal, uitstraling en comfort. Je koopt al een helm vanaf €60,00 (bijvoorbeeld de motorhelm van Lidl) tot prijzen boven de €1000-. Wij raden zelf het middensegment aan. Daarmee heb je veiligheid en comfort op het juiste niveau (voor de gemiddelde motorrijder dan. Ga uit van ongeveer €300 – €600 euro voor jouw helm.

Kosten motorrijden: helm

Kleding: ± €750,-

Naast je helm is beschermende kleding is absoluut essentieel en kan je leven redden. Denk bij het kopen van kleding aan:

Als je goed zoekt in de uitverkoop kun je een goede motor outfit scoren. Dit zou – afhankelijk van wat je precies wit – kunnen voor rond de €750,- Veel mensen willen echter hun rijbewijs halen en motorrijden omdat ze verliefd zijn op de stijl en cultuur en niet per se op het praktische aspect van het rijden. Als jij een van deze mensen bent, dan is het een goede keuze. Probeer je te laten inspireren en koop wat je mooi vindt, maar let ook op de veiligheid. En wees voorzichtig met je online winkelmandje, je geeft al snel enorm veel geld uit aan motorkleding.

Een tip als je in de winkel kijkt, is om wat spullen te passen, te kijken wat je leuk vindt en wat bij je past en dan online te kijken. Vaak kun je exact dezelfde items krijgen voor een veel betere prijs!


Meer behoefte aan comfort? Bij je kleding kun je extra betalen voor meer comfort. Denk hierbij aan extra opbergmogelijkheden, waterdichtheid, reflectie of aanvullende protectie.

Onderhoud: €1.000 per jaar

Voor de regelmatige rijder zijn onderhoudskosten van ongeveer €1000,- per jaar een realistische kostenpost. De meeste (brandstof) motoren brengen terugkerende kosten voor onderhoud met zich mee. Denk hierbij aan de slijtagedelen zoals banden en remblokjes, maar ook het jaarlijks controleren, schoonmaken en vervangen van andere onderdelen is van groot belang om je motor in de juiste conditie te houden.

Kosten grote en kleine beurt:

 • Grote beurt: ± €750,-
 • Kleine beurt: ± €250,-

Tijdens een grote en kleine beurt worden er verschillende werkzaamheden uitgevoerd aan je motor. Ook het vervangen van veel verschillende onderdelen is hier onderdeel van. Om je een beetje beeld te geven van de kosten van onderdelen. Het gaat om voorbeelden, voor elk onderdeel heb je dure en goedkopere producten.

 • Nieuwe voorband en achterband: ± €250,-
 • Remblokjes: ± €70,-
 • Vloeistoffen: ± €50,-
 • Luchtfilter: ± €30,-
 • Kettingset: ± €120,-

 • Nieuwere motoren hebben minder onderhoud nodig. Oudere modellen hebben eerder reparaties nodig.
  Hoe vaker je rijdt, hoe meer vervanging en onderhoud van onderdelen je nodig hebt. Preventief onderhoud kan je geld besparen op toekomstige reparaties.
 • Door op de hoogte te blijven van de aangeraden servicebeurten: olieverversing enz. , blijft je motor in goede conditie en hoef je later minder onderdelen te vervangen.

Brandstof: ±€150 per maand

Een motor verbruikt gemiddeld minder dan een auto. Met gemiddeld gebruik kun je uitgaan van 100-200 euro per maand aan brandstof


Hoe zuiniger je motor is, hoe meer je kunt besparen op brandstof. Een motorfiets heeft doorgaans een lager brandstofverbruik dan een auto. Als je je motor gebruikt in plaats van je auto, bespaar je al! Dus kosten motorrijden kunnen je helpen geld te besparen!

Accessoires: €∞

Nadat je je rijbewijs kun je jezelf gaan trakteren op de bodemloze put die een motor heet (wat fantastisch is!). Er zijn talloze accessoires te koop voor je motor. Denk bijvoorbeeld aan:

Upgrades voor je motor

Je kunt je motor ook uitrusten met vele extra’s. Waar nieuwe motoren veel opties al hebben, zullen oude motoren bepaalde opties niet standaard hebben.

 • USB lader
 • Handvatverwarming
 • Stalen remleidingen
 • Quickshifter

Conclusie motorrijden kosten

Al met al zou je in staat moeten zijn om de weg op te gaan en te cruisen voor ongeveer €7.000,- afhankelijk van het type motor en de prijs (kwaliteit) van je kleding. Dit is wel Onthoud dat dit geen weggegooid geld is; de belangrijkste kosten zijn die van je motor. Als je een goede koop hebt gedaan en je motor goed onderhoud, zal die waarde goed behouden moeten blijven (zolang je er goed voor zorgt). Je kunt ‘m op een later moment altijd weer verkopen.

Motorrijden vergt (helaas) een grote eerste investering. De kosten nemen na verloop van tijd af (verzekering wordt goedkoper, je weet beter wat je wilt en wat je nodig hebt) En afhankelijk van hoe enthousiast je bent, kun je de kosten vrij laag houden. In de praktijk lijkt ons dat helaas niet, en blijven we investeren in onze motoren en kleding.

Als laatste! Als je momenteel een hekel hebt aan je woon-werkverkeer en een handige en betrouwbare manier wilt om je te verplaatsen terwijl je er ongetwijfeld vriendelijk uitziet, investeer dan in een motor! Geluk is onbetaalbaar, maar een motorrijbewijs geeft gegarandeerd een glimlach op je gezicht, elke dag.

Veelgestelde vragen

 • Motorrijden brengt verschillende kosten met zich mee. Enkele belangrijke kostenposten zijn de aanschaf van een motorfiets, verzekeringen (zoals WA-verzekering en aanvullende verzekeringen), brandstof, onderhoud en reparaties, motorrijlessen en het behalen van een motorrijbewijs, motorkleding en accessoires, motorrijdersverenigingen en lidmaatschappen.

 • Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kosten van motorrijden enigszins te drukken:

  • Onderzoek en vergelijk verschillende motorverzekeringen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
  • Rijd zuinig en bewust om brandstofkosten te minimaliseren. Vermijd agressief accelereren en houd je aan de snelheidslimieten.
  • Leer zelf basisonderhoud uit te voeren, zoals olieverversing en bandenspanning controleren, om dure reparaties te voorkomen.
  • Vergelijk prijzen bij verschillende dealers of reparatiewerkplaatsen voordat je een service of reparatie laat uitvoeren.
  • Investeer in duurzame motorkleding en accessoires om onnodige vervangingen te voorkomen.

 • Naast de bekende kosten zijn er ook enkele verborgen kosten die je moet overwegen bij het motorrijden. Een paar voorbeelden zijn:

  • Parkeerkosten: In sommige steden en gebieden kunnen er kosten verbonden zijn aan het parkeren van je motorfiets. Bekijk ons artikel over motor parkeren om te kijken in welke gemeente je wel en niet gratis op de stoep mag parkeren.
  • Extra uitrusting: Naast basis motorkleding en accessoires, ijn er mogelijk extra dingen die je wilt aanschaffen, zoals bagagetassen, navigatiesystemen of communicatiesystemen.
  • Winterstalling: Als je in een gebied woont waar de winters koud zijn, moet je mogelijk kosten maken voor winterstalling van je motorfiets om deze te beschermen tegen de elementen.
  • Verkeersboetes: Verkeersovertredingen, zoals te hard rijden of parkeren op verboden plaatsen, kunnen leiden tot boetes die je budget kunnen beïnvloeden.

Externe bronnen

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog