Beste motorpak

Jasper

05 May 2023
Beste motorpak

Het beste motorpak is mooi, betaalbaar, past lekker en is natuurlijk erg veilig. De verschillen tussen tour- en racemotorpakken zijn groot. Zo koop je altijd een bijpassend pak bij jouw motor. Het is altijd belangrijk op de juiste manier op je motor te stappen, om op de beste manier over de weg te kunnen scheuren. Je motor zelf moet natuurlijk helemaal klaar zijn, maar ook jijzelf moet voldoen aan de eisen om veilig deel te kunnen nemen aan de weg.

Een goed motorpak moet hierin uitkomst bieden. Je motorpak is speciaal gemaakt om jouw het beste rijcomfort te kunnen geven en tegelijkertijd goed te kunnen beschermen wanneer je onderdeel wordt van een verkeersongeval of -ongeluk. Het uitzoeken van het beste motorpak is dus erg belangrijk.

Motorpakken komen er in heel veel verschillende maten en zijn van verschillende materialen.

Beste Motorpak

Zoals bij heel veel motorkleding en accessoires hangt het er helemaal vanaf hoe jij bent als motorrijder. Hoe gebruik jij je motor en welke dingen vind je belangrijk? Ga je voor volledige veiligheid of kies je meer voor uitstraling, of misschien een combinatie van die twee. De een vindt een specifiek pak beter zitten dan een ander pak, en soms kun je andere punten belangrijker vinden dan je medemotorrijders. In het kort kun je kiezen tussen een leren pak en textiele motorpak.

Heb jij moeite met het kiezen tussen leren en textiele motoruitrusting?

Je bent niet de enige, en als beginnende rijder kan het lastig zijn om de knoop door te hakken. Zelfs ervaren rijders twijfelen vaak over wat te kiezen tussen textiel en leer als het gaat om motoruitrusting, en velen proberen beide opties uit voordat ze uiteindelijk een keuze maken.

Ik heb ontdekt dat de ene optie ideaal is voor rijders die de hoogste mate van bescherming en duurzaamheid willen, terwijl de andere optie geschikt is voor diegenen die maximale veelzijdigheid en comfort willen tegen een betaalbare prijs.

Beste motorpak: leer versus textiel

Laten we samen eens kijken naar de verschillende aspecten van deze twee soorten motoruitrusting en ontdekken wat het beste bij jou past.

Leren motorpakTextiel motorpak
Voordelen

 • Allerbeste slijtvastheid

 • Beste bescherming bij een val

 • Zeer duurzaam bij goed onderhoud

 • Uitstraling

Voordelen

 • Meer comfort en bewegingsvrijheid

 • Gemiddeld tot hoge slijtvastheid

 • Meer ademend

 • Vaak waterdicht

 • Veelzijdigheid in functie en echt all-season

 • Lichter dan leer

 • Veel opbergmogelijkheden

Nadelen

 • Prijs

 • Niet geschikt voor alle weersomstandigheden (regen)

 • Kan oncomfortabel zijn als je niet op de motor zit

 • Zwaarder dan textiel

 • Niet waterdicht

Nadelen

 • Gaat sneller kapot bij warme omstandigheden

 • Niet zo duurzaam als leer

 • Goedkoper dan leer

 • Minder mooie uitstraling dan leer

Gebruik

 • Optimale bescherming bij een val

 • Duurzaamheid

 • Hoge snelheid (racers)

Gebruik

 • Betaalbaarheid

 • Veelzijdigheid

 • Comfortabele ritten

Functie van beste motorpak

Het beste motorpak is ontworpen voor verschillende functies:

 • Protectie: het voorkomen of minimaliseren van lichamelijk letsel bij een val
 • Uitstraling: jouw motorpak is jouw stijl (leer is hier misschien net iets beter in vanwege de traditionele stoere uitstraling)
 • Bescherming tegen elementen: beschermen van motorrijders tegen de elementen – tegen kou, hitte, regen, wind en zelfs sneeuw
 • Aandacht trekken: om de veiligheid op de weg te verbeteren – zichtbaarheid (textielkleding presteert hier beter omdat het helderdere kleuren heeft; in tegenstelling tot leer dat meestal dof is)

Leren motorpakken

Beste motorpak: leer

Motoruitrusting wordt gemaakt van verschillende soorten leer, afhankelijk van de fabrikant. Het meest voorkomende type leer is rundleer omdat het goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen is.

Rundleer biedt betere bescherming omdat het dikker is dan andere soorten. Daarom is het wel wat stijver, waardoor je het langer moet dragen voordat het zich echt naar je lichaam heeft gevord.

Fabrikanten van motoruitrusting gebruiken ook geitenleer, kangoeroehuid en buffelleer. Deze types leer zijn sterker maar dunner dan rundleer. Kangoeroehuid heeft een uitstekende slijtvastheid en wordt vaak gebruikt in duurdere uitrusting. Het is dunner en lichter, maar doet geen concessies aan de sterkte. Lanoline maakt geitenleer zachter en soepeler. Het wordt vaak gebruikt op de handpalmen van motorhandschoenen.

Natuurlijk leer van dieren is niet het enige materiaal voor het maken van leren uitrusting. Kunstleer, ook wel kunstmatig leer of synthetisch leer genoemd, wordt gebruikt om handschoenen, laarzen en zelfs schoenen te maken.

Kunstleer is zeer kosteneffectief en biedt voldoende slijtvastheid. Het is een goede keuze voor motorrijders die leren motoruitrusting willen dragen die geen leer van een dier gebruikt.

Voordelen leren motorpak
 • Erg duurzaam
 • Allerbeste veiligheid
Nadelen leren motorpak
 • Hoog in prijs
 • Zwaarder dan textiel
 • Minder veelzijdig (minder zakken etc.)

Textiele motorpakken

Beste motorpak: textiel


Textiele motorpakken is later geïntroduceerd in de kledingindustrie voor motorrijders. Dat betekent niet dat het onderschat moet worden. Net als leren moto-kleding heeft textielkleding ook een reeks ontwikkelingen doorgemaakt die het nog beter hebben gemaakt voor rijders.

In het verleden moesten motorrijders vertrouwen casual kleding voordat fabrikanten zich gingen richten op specifieke motorfiets-textielkleding. Het resultaat is dat rijders nu kunnen kiezen uit een gigantisch aanbod aan textiele motorpakken om aan hun behoefte te voldoen!

Het goede aan de strijd tussen textiel en leren motoruitrusting is dat de kleding steeds beter wordt. Terwijl fabrikanten het tegen elkaar opnemen, ontstaan ​​er betere technologieën en processen, resulterend in hoogwaardige motorkleding.

Voordelen textiel motorpak
 • Vaak waterdicht en ademend
 • Meest comfortabele keuze
 • Budgetvriendelijke opties
Nadelen textiel motorpak
 • Minder duurzaam dan leer
 • Makkelijk te onderhouden (wasmachine)

Verschillen tussen leren motorpakken en textiele motorpakken

In deze tabel heb ik leer en textiel tegen elkaar afgezet op verschillende onderwerpen.

OnderwerpLeerTextiel
Impact- en crashbeschermingLagere impactbescherming maar hoge crashbeschermingHoge impactbescherming maar lagere crashbescherming
ComfortMinder comfortabel als je van de motor af bentHoger comfort (+ verstelbaar)
DuurzaamheidErg duurzaamMinder duurzaam
FunctionaliteitMinder veelzijdigZeer functioneel
KostenVaak hoog in prijsMeer betaalbare opties
GewichtZwaarLichtgewicht
ZichtbaarheidDoffe uitstraling, minder zichtbaarVaak in felle kleuren en met veel reflectiestrepen

Beste motorpak: waar moet je op letten?

Er bestaan verschillende soorten uitvoeringen van motorpakken, en iedere uitvoering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een motorpak is het belangrijkste deel van je motorkleding na de helm. De complete outfit bestaat over het algemeen, indien volledig, uit de volgende onderdelen: helm, motorjas, motorbroek (of de onopvallende motorbroek of een speciale kevlar motorbroek, handschoenen en laarzen of schoenen.

Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf van je motorpak.

Fitting

Allereerst moet je kijken naar hoe het motorpak zit. Een motorpak moet lekker zitten, waardoor je je er niet aan gaat ergeren. Voor iedereen is dit iets anders, omdat iedereens smaak natuurlijk anders is. Zo vindt de één het lekker wanneer de stof strak om het lichaam zit, terwijl de ander juist houdt van iets luchtiger. In deze lijst wordt er dus zoveel mogelijk gekeken om verschillende stijlen goed naar voren te laten komen.

Materiaal

In dit artikel heb je genoeg kunnen lezen over het verschil tussen leer en textiel. Het is goed om voor jezelf de overweging te maken waar jij het meest behoefte aan hebt op de motor. Mocht je in veel verschillende omstandigheden rijden en je het budget hebt: dan kan het lonen om zowel een textiel pak als een leren pak te kopen.

Veiligheid

Bij motorrijden moet je er rekening mee houden dat je alleen kunt vertrouwen op de veiligheid die je direct op jezelf kunt garanderen, zoals je kleding en andere beschermende accessoires zoals je helm. Dit is anders dan in bijvoorbeeld de auto. In een auto heb je ook nog secundaire veiligheid, bijvoorbeeld omdat de voorkant van de auto een kreukzone heeft of de deuren klappen kunnen weren. Dit is niet het geval voor motors, dus al je veiligheid ligt in je eigen handen.

Je motorpak heeft als belangrijkste doel je beschermen wanneer je over het asfalt glijdt. Als je honderd meter over de snelweg glijdt met 100 km per uur zonder bescherming, dan is de kans groot dat je knieën geen velletje meer over hebben, of nog veel erger. Je motorpak moet dus wanneer je onderuitgaat goed beschermen tegen de wrijving die dan ontstaat tussen jou en de ondergrond. Daarnaast komt er tijdens een dergelijke glijpartij veel warmte vrij, dus is het belangrijk dat je motorpak goed bestand is tegen warmte. Het laatste puntje is dat er niet makkelijk scheuren mogen ontstaan in je pak. Wanneer je pak scheurt, biedt het niet meer de beschermende kwaliteiten waar je op wil kunnen vertrouwen. Daarom wordt bij de stevigheid vooral gekeken naar hoe goed het motorpak tegen de druk kan.

In het kort: leer is de meest veilige keuze.

Onderkleding

Overweeg bij het kopen van je motorpak altijd onderkleding. Goede onderekleding kan je heel erg helpen als het te warm op de motor of te koud op de motor wordt. Bij warme dagen kan goede onderkleding je ook nog eens helpen om het pak makkelijk uit te trekken (zweet zorgt ervoor dat het best irritant kan gaan plakken).

1 of 2 delig

De keuze of je een 1-delig of 2 delig pak wilt hebben is ook gebaseerd op hoe jij motorrijdt. Een ééndelig pak biedt volledige bescherming voor je lichaam en zal niet flapperen door luchtweerstand tijdens het rijden op je motorfiets. Als je interesse hebt in racen of rijden door het verkeer, dan is een ééndelig pak misschien een goede optie. Aan de andere kant biedt een tweedelig pak zowel flexibiliteit als bescherming. Het bijkomende voordeel van een tweedelig pak is dat je meer vakken hebt om je spullen op te bergen. Dit komt doordat het meer zakken heeft dan een ééndelig pak.

Voordelen 2-delig motorpak
 • Veel flexibiliteit (je kunt de jas bijvoorbeeld uit doen)
 • Comfortabeler dan een 1-delig pak
 • Meer opbergruimte
 • Top voor tours en avontuur
Nadelen 2-delig motorpak
 • Niet geschikt voor sportief rijden
 • Minder veilig dan een 1-delig motorpak

Voordelen 1-delig motorpak
 • Meest veilige optie (echt ingepakt)
 • Ideaal voor racen
Nadelen 1-delig motorpak
 • Moeilijk aan- en uittrekken
 • Lastig om de juiste maat te vinden
 • Niet heel comfortabel (drukken op het lichaam)

Beste motorpak: merken

We hebben nu wel een aardig beeld van waar je op moet letten om een goed motorpak te kunnen kiezen, dus kunnen de verschillende motorpakken met elkaar vergeleken worden. Omdat er dus niet één beste motorpak is vanwege de verschillende motorrijders, hebben we hieronder populaire en kwalitatief goede merken geplaatst.

Alpinestars

Alpinestars biedt diverse stijlen motorpakken aan, waaronder een 1-delig en een 2-delig pak. Deze pakken zijn vervaardigd uit hoogwaardige materialen zoals leer en textiel en bieden optimale bescherming tegen impact en slijtage bij een eventuele val. De motorpakken van Alpinestars zijn zeer gewild onder motorrijders vanwege hun uitmuntende kwaliteit en duurzaamheid.

Alpinestars logo

Dainese

Dainese heeft een verschillende motorpakken, waaronder textiele en leren pakken. Textielen motorpakken van Dainese zijn favoriet onder motorrijders vanwege hun comfortabele pasvorm en lichtgewicht, terwijl ze toch de vereiste bescherming bieden tijdens het rijden

Dainese logo

Rev’it

Het eerste merk dat naar voren komt wanneer je zoekt naar ‘het beste motorpak’, is REV’IT. En REV’IT is meteen ook goed vertegenwoordigd. Vooral de motorjassen zijn van dit merk erg in trek en kunnen goed gebruikt worden tijdens je motorritjes.

Rev'it logo

Spidi

Tot slot willen we toch ook even kijken naar het prijskaartje van de pakken. Veiligheid boven alles, maar als je minder kunt besteden voor de veiligheid die je nodig hebt, waarom zal je dat dan niet doen? De motorpakken zijn van alle genoemde merken het goedkoopst, maar dit is niet in de kwaliteit terug te vinden. De motorpakken zitten comfortabel en je ziet er gelikt uit.

Spidi logo

Veelgestelde vragen

 • Leren motorpakken bieden over het algemeen betere bescherming en duurzaamheid, terwijl textiel motorpakken vaak meer comfort en ademend vermogen bieden.

 • Een tweedelig motorpak biedt meer flexibiliteit en is handiger bij dagelijks gebruik, terwijl een 1-delig motorpak betere bescherming biedt en ideaal is voor racen en track days.

 • Dit hangt af van persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik van het motorpak. Leer biedt over het algemeen de beste bescherming, terwijl textiel meer comfort biedt en beter geschikt is voor verschillende weersomstandigheden.

 • Het onderhoud van een motorpak hangt af van het materiaal. Leer moet worden behandeld met een conditioner / wax om het soepel en duurzaam te houden, terwijl textiel vaak kan worden gewassen in de wasmachine.

 • Ja, maar het is belangrijk om te controleren op slijtage, scheuren of andere beschadigingen die de beschermende werking van het motorpak kunnen beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te controleren of het motorpak past en comfortabel zit voordat je het koopt.

Overige links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog