Getest: Merino onderkleding voor op de motor

Jasper

13 June 2023
Merino onderkleding review

Motorrijden is meer dan alleen het gevoel van vrijheid en het geluid van brullende motoren. Het gaat ook om comfort en veiligheid, en daarom is het essentieel om de juiste uitrusting te hebben. Onderkleding is vaak een onderschat onderdeel van deze uitrusting, maar kan een aanzienlijk verschil maken, vooral in extreme weersomstandigheden. In dit artikel duiken we in merino onderkleding voor op de motor.

We kregen onlangs de kans om Merinowollen onderkleding te testen. Voor de KNMV leden onder onder ons: in GRIP nummer 49 heb je deze merinowollen baselayer-set waarschijnlijk al voorbij zien komen. Er wordt geclaimd dat de producten warmte bieden tijdens koude ritten en uitstekend vocht af te voeren tijdens de warmere dagen. Maar hoe goed voldoen deze kledingstukken in de praktijk aan deze claims?

We onderzochten de pasvorm, het comfort, de temperatuurregulatie en vochtafvoer, en geven onze eerlijke mening over de vraag of deze producten de investering waard (€ 69,90 voor het goedkoopste shirt en € 89,90 voor de broek) zijn voor de alledaagse motorrijder in Nederland.

Wat is Merinowol?

Merinowol is een hoogwaardige, natuurlijke wolsoort die afkomstig is van Merinoschapen. Dit type schaap staat bekend om het hebben van de fijnste en zachtste wol van alle schapenrassen.

Wat Merinowol onderscheidt van andere soorten wol, is de bijzondere combinatie van eigenschappen:

 • Ademend en temperatuurregulerend, wat betekent dat het je warm kan houden als het koud is en koel als het warm is
 • Vermogen om vocht te absorberen en te verdampen, waardoor het uitstekende vochtafvoerende eigenschappen heeft.
 • Geurbestendig, wat betekent dat het niet gemakkelijk geuren opneemt, zelfs niet na meerdere draagbeurten.

Kortom, Merinowol is een bijzonder materiaal met een reeks aantrekkelijke eigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor gebruik in onderkleding voor activiteiten zoals onze passie motorrijden.

Waarom Merino onderkleding?

De motor onderkleding die je draagt onder je motorpak, speelt een basislaag een cruciale rol in het reguleren van vocht van het lichaam en het reguleren van je temperatuur. Het is vaak makkelijker om te investeren in een mooie Gore Tex motorjas, maar een basislaag is ongeacht het seizoen net zo belangrijk voor activiteiten zoals motorrijden.

Vermijd ten eerste katoen. Je hebt een stof nodig die je warm houdt als deze nat is en snel droogt, en merinowol en polyester zijn de meest gebruikelijke keuzes. In ons onderzoek naar motor onderkleding, kwam merinowol als de beste optie naar voren.

Merinowol heeft een aantal eigenschappen die katoen of andere syntetische stoffen niet hebben.

Voordelen
 • In elk seizoen (warm en koud) een top base layer
 • Natuurlijke vochtregulatie
 • Geurbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Comfort
Nadelen
 • Kosten
 • Alertheid bij wassen nodig (krimpgevoelig)

Merino onderkleding van Merino Performance

Voor deze test heeft Pehmea.nl ons merinowol artikelen opgestuurd van het merk Merino Performance. Dit om de veelzijdigheid van het product te testen. Een set heeft 150 grams wol en de andere heeft 200 gram wol. De theorie is dat het vochtopnemende vermogen van 200 grams merinowol beter is, omdat het dikker is. Ga je voor extremere omstandigheden waarbij je veel zweet of juist warmte nodig hebt, kies dan voor 200 grams. Zit je daar tussenin, dan is 150 grams een goede keuze.

Merino verpakking en shirt

Oordeel Merino onderkleding

Na een aantal uren op de weg te hebben gezeten met 20+ graden en de merinowol onderkleding van Merino Performance ben ik het product meer gaan waarderen. Is deze merinowollen onderkleding de investering waard voor ons, de alledaagse motorrijders?

Pasvorm en maatvoering

De pasvorm van de kleding sluit prima aan op mijn lichaam. Het is echter niet zo strak als synthetische stof. Ik ben van syntetische stof meer gewend dat het echt een ‘second skin’ is die naadloos aansluit op je huid, dat heb ik zelf bij deze merinowollen kleding niet ervaren. Het is eerder een relaxte fit dan een strakke tweede laag. Let er daarom goed op dat je de juiste maat kiest voor jouw lichaam zodat het niet té los gaat zitten. Voor alledaags gebruik is dat niet echt een probleem (behalve een stukje comfort wellicht). Als je op het circuit zit wil je zo weinig mogelijk afleiding en zou ik niet voor deze onderkleding, maar een strakker model gaan. Dit is mijn theorie en ik heb het zelf niet getest.

Verder voelt de stof comfortabel en licht aan op de huid. Ondanks dat het van wol is gemaakt heb ik geen last gehad van de kriebels die ik van een mollen trui ken.

Mooi afgewerkte merino onderkleding
Afwerking van de producten is netjes.
Wasinstructie
Merino Performance levert duidelijke wasinstructies.
Merino broek met handige opening
De opening in de broek biedt een makkelijke toegang voor een toiletbezoek.

Temperatuur- en vochtregulatie

Ik heb de kleding o.a. getest met 20+ graden in de binnenstad van Amsterdam. Mocht je er nooit geweest zijn: veel stoplichten, stilstaan in de zon en verkeer waar je soms verhit van raakt. Wat mij betreft geen fijne motor omstandigheden, maar wel ideale omstandigheden om deze onderkleding te testen ;).

Het viel me op dat ik na de ritten die ik heb gemaakt geen zweet zag of voelde aan de merinowollen onderkleding. Waar ik normaal een bezweette oksel aantrof, bleven ze na mijn ritjes uit en voelde het shirt ietwat vochtig, maar zeker niet nat. Later, nadat het shirt een tijdje uit had gehangen zag je wat lichte witte strepen van het zweet. Ook die vielen me enorm mee in vergelijking met bijvoorbeeld katoen.

De hitte zelf kun je helaas niet tegengaan, daar zijn andere oplossingen voor, maar ik kon ondanks de hitte mijn hoofd er goed bij houden en had er niet merkbaar last van. Dat is wel eens anders geweest, helemaal bij ritten waar ik geen onderkleding draag.

Koop Merino onderkleding online ⬇️

Kies uit een groot assortiment aan Merino onderkleding

Deze Merino onderkleding presteert in mijn ogen top als het gaat om temperatuurregulatie en vochtafvoer. De kleding zorgt voor een comfortabele rit waarbij ik geen last heb van zweet of hitte. Deze fungeert als een comfortabele eerste laag onder je motorpak. Wat betreft vochtafvoer, is de Merino onderkleding geweldig ten opzichte van andere materialen zoals katoen. Het blijft droog en flexibel aanvoelen, zelfs tijdens de intensievere omstandigheden waarin ik heb gereden.

Onderhoud en duurzaamheid

Omdat het product in theorie minder vaak gewassen hoeft te worden vanwege de natuurlijke eigenschappen, verwacht ik dat de rek er niet snel uit gaat. Dat mag je ook verwachten van een product in deze prijsklasse. In elk geval zou een duurtest moeten uitwijzen wat de echte duurzaamheid van deze producten zijn en hoe vaak je het kunt dragen voordat ze versleten zijn.

Een van de nadelen van Merinowol is dat het een delicaat product is en dat je het niet zomaar in de wasmachine zou moeten gooien. Ervaringen van anderen zeggen dat je de kleding prima bij je normale was in kan gooien, maar ik ben daar wat voorzichtiger mee. Het beste kun je de shirts en broeken uithangen. Vaak is dat genoeg omdat het materiaal geuren niet vasthoudt en afvoert. Mocht je het product toch willen wassen, dan kun je ‘m het best in de wasmachine stoppen met een wolprogramma en wol wasmiddel. In de wasdroger is afgeraden, tenzij je jouw kinderen een setje wilt geven ;).

Al met al was de duurzaamheid van de motor kledingstukken in de testperiode erg goed, zonder zichtbare sporen van slijtage of verlies aan comfort.

Je ontvangt een duidelijke wasinstructie bij elk product dat je koopt.

Conclusie

In het kort: ik ben erg tevreden over de Merino Performance onderkleding en biedt het een comfortabele eerste laag onder mijn motorkleding. Deze test heb ik met name in warm weer gedaan. In de winter verwacht ik eerlijk gezegd niet veel mindere resultaten, omdat Merinowol in de koude maanden al een bewezen product is (bijvoorbeeld bij wintersporters of hikers).

In de winter gebruik ik momenteel thermokleding van Under Armour, benieuwd hoe de merinowollen set zich daartegen verhoudt.

Zowel broek als shirt zijn comfortabel, functioneel en hebben uitstekende temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen. Normaal wil ik snel uit de base layer, maar deze set wilde ik graag nog even aanhouden. Het wordt dan een soort van pyjama / chillpak.

Hoewel de prijs voor sommige gebruikers aan de hoge kant kan zijn, zijn de prestaties van de kleding overtuigend en zou wil ik de aanbevelen aan andere motorrijders.

Voordelen
 • In elk seizoen (warm en koud) een top base layer
 • Natuurlijke vochtregulatie
 • Geurbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Comfort
Nadelen
 • Kosten
 • Alertheid bij wassen nodig (krimpgevoelig)

Kopen

Wil je nou zo’n set kopen? Shop je Merino Performance merinowollen onderkleding dan op Pehmea.nl. Voor de meest veelzijdige optie raad ik je de 200 grams versie van het lange mouwen shirt (€ 89,90) en de broek (€ 89,90) aan. Als je niet met extreme temperaturen rijdt zou ik voor het 150 grams shirt gaan (€ 69,90).

Koop Merino onderkleding online ⬇️

Kies uit een groot assortiment aan Merino onderkleding

Veelgestelde vragen bij Merino onderkleding voor op de motor

 • Merinowollen onderkleding is geschikt voor all-season motorrijders. Merinowol is in de koude maanden al een bewezen product en in de zomer komen met name de geurbestendigheid, vochtregulatie en duurzaamheid heel goed uit de review van merino onderkleding.

 • Merino wol komt heel erg goed uit de test voor motorrijden in de winter als het gaat om basislagen. Het is een natuurlijk product dus het reguleert van nature de lichaamstemperatuur uitstekend en geeft je warmte zonder te oververhitten.

 • Merino is comfortabel en leent zich goed voor elke soort rit. Als je het geld hebt, kies dan voor Merino. Mocht je wat minder te besteden hebben, dan kun je je afvragen hoe vaak jij in heel warm of juist heel koud weer rijdt, waar Merino zich top voor leent als onderkleding voor op de motor.

 • Merinowol is om verschillende reden duurder dan bijvoorbeeld katoen. De kwaliteit is hoger door uitstekende isolerende en vochtregulerende eigenschappen. Schapen, waar de wol vandaan komt, zijn zeldzaam in vergelijking met 'normale' schapen. Ook het productieproces speelt een grote rol in de hogere prijs.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog