Aandachtspunten Proefrit Motor

Jasper

25 augustus 2023

Wil je een nieuwe motor aanschaffen? De kans is groot dat je verdwaalt in de mogelijkheden. Er zijn namelijk talloze soorten motoren. Ieder model brengt weer andere opties en eigenschappen. Een van de belangrijkste stappen in het maken van je keuze is de proefrit. Hier krijg je de kans om de motorfiets echt te leren kennen voordat je de knoop doorhakt. In dit artikel deel ik waardevolle aandachtspunten motor en tips om een succesvolle proefrit te maken, zodat je vol vertrouwen kunt beslissen welke tweedehands motor het beste bij je past.

Aandachtspunten proefrit motor

Samenvatting

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Hier is een samenvatting voor de aandachtspunten proefrit motor:

Voor de proefrit

 • Doel van de motor bepalen
 • Vaardigheidsniveau (neem geen te lichte/zware motor)
 • Bepaal een budget
 • Neem de juiste documenten mee
 • Weer

Bekijk motorkleding in de aanbieding

Shop bij voor jou vertrouwde (motor) webshops

Tijdens de proefrit

 • Neem de tijd voor de proefrit
 • Check de remmen (+ remlichten)
 • Reactie van de gashendel constant
 • Comfort en zithouding
 • Ongebruikelijke geluiden of tikken
 • Handling en wendbaarheid
 • Heb je plezier?

Na de proefrit

 • Volg je gevoel
 • Keuze maken
 • Onderhandeling

Aandachtspunten proefrit motor: voorafgaand

Voordat je daadwerkelijk een proefrit moet maken, is het van belang dat je de juiste motor vindt voor jouw situatie. De grote hoeveelheid merken en modellen en bijbehorende specificaties zorgen er immers voor dat je goed de weg op kan met jouw nieuwe voertuig.

Zorg ervoor dat je enkele voorbereidingen treft voordat je daadwerkelijk gaat rijden. Controleer of de motor koud is, pas de stuurhendels aan naar je comfort en inspecteer de spiegels. Deze kleine stappen leggen de basis voor een veilige en comfortabele proefrit.

Het doel voor de motor

Het eerste waar je naar moet kijken is het doel waarvoor je de motor aanschaft. Want welke ritten wil je eigenlijk uit gaan voeren met jouw nieuwe voertuig? Ga je voornamelijk rijden door de stad, lange afstanden maken of off-road avonturen beleven? Voor ieder doel is er een geheel andere motor beschikbaar. Je kan je hierover ook laten adviseren door een professional. Je voorkomt hiermee dat je een flinke kostenpost uitgeeft, die het achteraf niet waard gaat zijn. 

Ervaring en vaardigheidsniveau

Ook kijk je naar jouw ervaring op de motor en het vaardigheidsniveau dat hierbij komt kijken. Een beginner heeft een geheel andere motor nodig dan wanneer je al een doorgewinterde veteraan bent. Een krachtige supersport is voor veel beginners niet de juiste keuze, terwijl de lichtere en minder krachtige motor juist weer minder plezier met zich meebrengt voor de ervaren rijders. Zorg er daarom voor dat je kritisch naar jouw ervaring blijft kijken. 

De fysieke eigenschappen en jouw budget

Motorrijden kan fysiek een uitdaging zijn. Je moet de motor daarom ook uitzoeken op basis van jouw fysieke capaciteiten. Zithoogte, zithouding en het gewicht van de motor zijn factoren waarmee je rekening moet houden. Als je met je tenen nauwelijks bij de grond kunt, kan dat zenuwslopend zijn bij stilstand. Daarnaast is alles afhankelijk van het beschikbare budget. De modellen variëren enorm in prijs. Soms kan je met een bepaald model extra functies krijgen, terwijl het bij een ander model niet meer mogelijk is. En kijk uiteraard naar de kosten voor verzekering, uitrusting en onderhoud

Documenten en identificatie 

Iedere verkoper vereist een aantal documenten en een manier om jezelf te identificeren. Het meenemen van jouw rijbewijs is hier een goed voorbeeld van. Zonder rijbewijs mag je de weg niet op en kan je dus ook niet beginnen aan jouw proefrit. Zijn er andere zaken die de verkoper over jou wilt weten voordat je de weg op kan? Zorg er dan voor dat je hiervoor alle documenten klaar hebt liggen. Alleen als je alles kan overhandigen laat de verkoper jou de weg op gaan en kan je ontdekken of de motor is wat je ervan verwacht. 

Het weer geeft een doorslaggevende factor 

Lang niet iedereen wil in een regenbui een proefrit maken. Ook kan het weer een geheel andere rijervaring met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat je het weerbericht vooraf hebt bekeken. Rijden in de regen brengt bijvoorbeeld weer andere uitdagingen met zich mee dan wanneer je op een zonnige dag de weg op gaat. Je kan de proefrit eventueel uitstellen als je te maken hebt met ongunstige weersomstandigheden. 

Aandachtspunten proefrit motor: de proefrit zelf

Heb je een motor gevonden die in eerste instantie perfect lijkt voor jouw situatie? Dan is het tijd voor de proefrit met de motor. Alleen tijdens een proefrit kom je erachter of de motor echt bij je past en of je hier zo veel mogelijk plezier aan gaat beleven. Zorg er als eerste voor dat je goed beschermd de weg op gaat. Haal motorkleding in huis, zorg voor een helm die voorziet aan de voorschriften en kijk voor stevige schoenen.

Bekijk motorkleding in de aanbieding

Shop bij voor jou vertrouwde (motor) webshops

Hoewel je hoopt dat er tijdens de proefrit niets gebeurt, kan je er beter zo goed mogelijk op voorbereid zijn. De motor proefrit in het kort:

 • Neem de tijd
 • Remmen
 • Reactie van de gashendel
 • Comfort en zithouding
 • Ongebruikelijke geluiden
 • Handling en wendbaarheid
 • Plezier hebben

Neem de tijd

Een goede proefrit is geen korte rit in de buurt. Het is jouw kans om de motorfiets in verschillende situaties te ervaren. Je beoordeelt hoe goed hij bij jouw rijstijl past. Plan voldoende tijd in, minstens vijftien minuten, om de motorfiets echt aan de tand te voelen. Zorg ervoor dat je op verschillende wegen rijdt, zowel binnen de bebouwde kom op lage snelheden, maar ook zeker op de snelweg (of als die niet dichtbij is een N-weg.

Remmen

Wanneer je begint met rijden, concentreer je dan eerst op de remmen. Dit is een cruciaal onderdeel voor jouw veiligheid en het vermogen van de motorfiets om goed te reageren. Test de remmen voorzichtig en voel of ze soepel aangrijpen zonder trillingen of ongewone geluiden.

Reactie van het gas

De reactie van de motorfiets op het gaspedaal is een indicatie van de algemene prestaties. Geef geleidelijk gas en observeer of de acceleratie soepel verloopt zonder haperingen. Let vooral op eventuele dipjes in vermogen, wat kan duiden op aanpassingen die niet goed zijn uitgevoerd.

Schakelen en koppeling

Kijk hoe de manier van schakelen is en de bijbehorende koppeling. Probeer tijdens het maken van een proefrit verschillende versnellingen en let op de soepelheid van het schakelen en bedienen van de koppeling. Niets is zo onhandig als een stroeve koppeling. Een haperende of moeilijk schakelende transmissie kan een teken zijn van problemen.

Comfort en zithouding

Tijdens het rijden is comfort een belangrijk aandachtspunt proefrit motor. Let op de zithouding en hoe comfortabel het zadel is. Sommige motorfietsen hebben een meer agressieve zithouding dan andere, dus bepaal of dit aansluit bij jouw voorkeuren. Onthoud dat je lange ritten op deze motorfiets gaat maken, dus het comfort van het zadel is van groot belang. Kijk ook naar ergonomie en het comfort. Je wilt comfortabel op de motor kunnen zitten, zonder dat je een verkeerde lichaamshouding aanneemt. Kan je alles goed bereiken tijdens het rijden? Niets is zo onhandig als wanneer je de handvatten en voetsteunen niet kan bereiken. Vooral bij langere ritten moet de ergonomie goed zijn.

Tip: Cycle-ergo.com

Op Cycle-ergo.com kun je de ergonomie van alle soorten motorfietsen bekijken door je lengte in te geven. Erg handig als je wilt zien hoe de ergonomie is voor de motor die jij wilt proefrijden.

Motor ergonomie checken

Ongebruikelijke geluiden

Tijdens de rit, let goed op eventuele vreemde geluiden die uit de motor kunnen komen. Deze geluiden kunnen duiden op potentiële problemen. Schakel en accelereer op verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de motor soepel en zonder ongewone geluiden presteert.

Handling en wendbaarheid

De wendbaarheid van de motorfiets heeft invloed op hoe goed je ermee kunt manoeuvreren, vooral bij lage snelheden. Test het draaien en sturen in verschillende omstandigheden om een gevoel te krijgen van hoe gemakkelijk de motorfiets te hanteren is. Dit is vooral belangrijk als je vaak in drukke stadsomgevingen rijdt.

De stabiliteit moet immers altijd in orde zijn. Niet alleen bij het maken van langere afstanden die voornamelijk rechtdoor zijn, maar juist ook in de bochten. Als de wendbaarheid niet goed is, kan het in druk verkeer of op kronkelende wegen als nel voor problemen zorgen.

Plezier

Een proefrit gaat niet alleen om technische details, maar ook om hoe goed je je voelt op de motorfiets. Let op het algemene plezier dat je tijdens de rit ervaart. Het klinkt misschien als een gek aandachtspunten proefrit motor, maar zorg ervoor dat de motor je plezier geeft.Voel je een sterke connectie met de motorfiets? Als je na de rit nog steeds enthousiast bent en je jezelf al ziet rijden, dan is dat een teken dat de motorfiets goed bij je past.

De keuzes na de proefrit 

Zodra je de motor getest hebt, moet je een beslissing maken. Ondanks dat de proefrit met de motor een goed gevoel heeft gegeven, is het van belang dat je niet zomaar een beslissing neemt. Laat je niet onder druk zetten om meteen een beslissing te nemen. Neem de tijd om na te denken over hoe je je voelde tijdens de proefrit en of de motor aan je verwachtingen voldoet. Indien de verkoper je toch onder druk zet, moet je je afvragen waarom de motor zo snel weg moet.

Bekijk motorkleding in de aanbieding

Shop bij voor jou vertrouwde (motor) webshops

Als je tijdens de proefrit vragen had over de motor, de technische specificaties of andere aspecten, aarzel dan niet om deze te stellen aan de verkoper. Je wilt immers alles duidelijk hebben voordat je jouw keuze maakt en het geld hier uitgeeft. 

Het comfort op de lange termijn is ook een aandachtspunten proefrit motor. De proefrit is vaak kort, waardoor je niet goed weet hoe comfortabel het model is tijdens het maken van langere ritten. Overweeg daarom om te vragen naar ervaringen van andere motorrijders die hetzelfde model hebben. Ook kan je online recensies doornemen om erachter te komen wat het comfort is. Vergeet ook niet om de garantie en serviceopties te bekijken. Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van de garantie? Welke service biedt de verkoper? Zo heeft de CFMOTO 800MT bijvoorbeeld 5 jaar garantie. Let

Een goede onderhandeling

Als je na de proefrit enthousiast bent over de motor, betekent dat nog niet dat je meteen akkoord moet gaan met de prijs die de verkoper aanbiedt. Onderhandelen over de prijs is normaal en je kunt altijd proberen om een betere deal te krijgen. Vaak heeft de verkoper de motor tegen een bepaald bedrag in de verkoop staan, maar zit er een flinke marge op. De kans is daarom groot dat je een model toch binnen jouw budget kan krijgen. Vergelijk de modellen die je voor ogen had ook nog met elkaar voordat je een definitieve beslissing maakt. En denk uiteraard ook na over de eventuele aanpassingen en accessoires die je overweegt voor jouw nieuwe voertuig. Deze kan je ook bespreken met de verkoper, zodat je hier ook nog over kan onderhandelen. 

Aandachtspunten proefrit motor: conclusie

Een proefrit is je kans om echt te ontdekken of een (tweedehands) motor aan je verwachtingen voldoet. Neem de tijd om alle genoemde aspecten te evalueren en wees niet bang om vragen te stellen aan de verkoper. Met deze waardevolle inzichten en tips ben je klaar om de juiste beslissing te nemen en te genieten van je nieuwe avontuur op twee wielen. Veel succes en veilige ritten!

Bekijk motorkleding in de aanbieding

Shop bij voor jou vertrouwde (motor) webshops

Veelgestelde vragen bij aandachtspunten proefrit motor

 • Denk eerst na over het type rijden dat je het meest zult doen. Cruisers voor ontspannen ritten, sportfietsen voor snelheid, avontuurlijke fietsen voor gevarieerd terrein. Ga bij een dealer op verschillende modellen zitten om te zien wat comfortabel is. Bekijk ook onze pagina met motoren voor beginners of onze pagina met alle soorten motoren om te kijken wat jou het meeste aanspreekt.

 • Tijdens de proefrit kun je rekening houden met een aantal cruciale zaken:

  • Neem de tijd voor de proefrit
  • Check de remmen (+ remlichten)
  • Reactie van de gashendel constant
  • Comfort en zithouding
  • Ongebruikelijke geluiden of tikken
  • Handling en wendbaarheid
  • Heb je plezier?

 • Draag de juiste rijuitrusting: helm, handschoenen, jas en stevige broek. Neem je motorrijbewijs mee. Zorg ervoor dat je comfortabel bent met het gewicht en de hoogte van de motorfiets voordat je begint. Vergeet het weerbericht niet te checken!

 • Het hoeft natuurlijk niet, maar het helpt je wel om verschillende modellen te proberen en te vergelijken. Onthoud dat het belangrijk is om een motorfiets te vinden die bij je comfort en stijl past. Een proefrit geeft je de kans om een echt gevoel voor de motor te krijgen voordat je een beslissing neemt. Veiligheid voorop en geniet van de rit!

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog