Beste motor voor vrouwen

Jasper

30 December 2022

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en je hebt besloten dat je je motorrijbewijs gaat halen. Motorrijden staat gelijk aan vrijheid en adrenaline, iets waar veel vrouwen naar op zoek zijn. Toch is het soms moeilijk om te bepalen waar je precies moet beginnen met motorrijden. Natuurlijk ga je eerst aan de slag om dat papiertje te krijgen, maar dan ben je er nog niet. Je moet ook nog een geschikte motor voor vrouwen vinden. Als je op zoek gaat naar de beste motor voor dames, kom je er al snel achter dat er ontzettend veel opties zijn. De keuze kan hierdoor erg moeilijk worden. Je kiest uiteindelijk helemaal zelf voor welke motor je kiest. Toch is het fijn om wat handige tips te krijgen. Wij helpen je graag uit de brand en hebben enkele tips en motors voor vrouwen voor je op een rijtje gezet.

Combi motors banner

Beste motoren voor vrouwen

TypeMerkModel
NakedYamahaMT-07
TourSuzukiDL650
SportYamahaFazer 600
NakedHondaCB600
NakedDucatiMonster 600
ChopperHarley DavidsonSuperlow
TourHondaNC700
Sport (elektrisch)ZeroS/SR
Onze TIP: Combi Motors Combi Motors is een onafhankelijke partij die meer dan 140 verzekeraars vergelijkt en direct de beste deal vindt voor je motorverzekering.Vergelijken bij Combi Motors ►

Tips voor het vinden van een geschikte motor voor dames

Onze eerste tip is om gewoon een aantal keer een proefritje te maken op verschillende motoren. Kies hierbij voor motoren van verschillende merken en kijk ook naar verschillende type motoren.

Door een proefritje te maken op verschillende motoren krijg je een beter gevoel van welke motor het beste bij jou past.

Kijk hierbij eens naar je zithouding op te motor, de rijervaring, de vormgeving, etc. Door de motoren met elkaar te vergelijken is het makkelijker om uiteindelijk een keuze te maken voor een bepaald type.

Misschien ben je wel op zoek naar de beste motor voor dames of een motor voor kleine vrouwen. Er zijn ontzettend veel verschillende motoren op de markt die aansluiten bij de verschillende behoeftes van de bestuurder.

Voornamelijk de lengte en de manier van motorrijden spelen hierbij een grote rol. Afhankelijk van de bestuurder wordt er gekeken naar de zithoogte, de zithouding, het vermogen en het type motor. Kies voornamelijk een motor die goed voelt, zodat jij met zekerheid de weg op gaat. Let er ook goed op dat je niet een te grote motor koopt. De meeste mannen zijn namelijk wat groter dan vrouwen, waardoor het als vrouw aan te raden is om voor een wat kleinere motor te kiezen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een motor?

Als je een geschikte motor aan gaat schaffen zijn er een paar onderdelen waar je goed op dient te letten. Denk hierbij aan de hoogte van het zadel, de breedte van het zadel en ook het gewicht van de motor. Hieronder lichten wij ieder punt kort toe, zodat jij uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken en optimaal van de ritjes op jouw eerste motor kunt genieten!

De hoogte van het zadel

Misschien wel de meest belangrijke factor bij het vinden van een geschikte motor voor vrouwen is de hoogte van het zadel. Je wilt dat het zadel niet te hoog en ook niet te laag is. Als het zadel van de motor niet op de juiste hoogte is afgesteld, kan dit het rijden negatief beïnvloeden. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Vaak staat de hoogte van het zadel bij de specificaties van de motor benoemd, waardoor het heel makkelijk is om de kijken of de motor wel of niet geschikt is voor jou.

De breedte van het zadel

Net als de hoogte van het zadel is ook de breedte van het zadel een belangrijk aandachtspunt. De breedte van het zadel zorgt er namelijk voor dat je wel of niet goed bij de grond kunt komen als je op de motor zit. Vaak is het een kwestie van uitproberen of het zadel van de motor een juiste breedte heeft om goed contact te kunnen maken met de grond.

Het gewicht van de motor

Als een motor te hoog is of als het zadel te breed is, wat bij kleinere vrouwen sneller het geval is, kun je vaak niet goed bij de grond komen. Het gewicht van de motor kan dan behoorlijk zwaar aanvoelen als je tot stilstand moet komen. Hierdoor is ook het gewicht van de motor verstandig om even naar te kijken. Het gewicht van de motor speelt ook een rol bij het klimaat in Nederland. Vaak hebben we te maken met harde windvlagen, tegenwind of wind mee. Een lichte motor is vaak wat makkelijker om goed in balans te kunnen houden als je stilstaat en een wat zwaardere motor kan weer helpen om stabieler te kunnen rijden tijdens harde wind.

De beste motoren voor dames op een rijtje

Nu je weet waar je allemaal op moet letten om bijvoorbeeld een geschikte motor voor dames te vinden, is het tijd om de beste motoren voor je op een rijtje te zetten. Met onderstaande modellen zit je eigenlijk altijd wel goed, waardoor het slechts een kwestie is van een keuze maken tussen de modellen. We hebben een aantal motoren op een rijtje gezet die je kunt overwegen en die volgens ons geschikt zijn voor vrouwen.

Yamaha MT-07

De Yamaha MT-07 ziet er slank en sportief uit. Ik ben zelf bijna 2 meter en het was een hele kleine motor voor mij (bijna een mini bike;). Als je wat kleiner bent is dit daarom een uitstekende keuze. Een krachtige 3-cilinder motor biedt je veel koppel en gegarandeerd veel plezier!

Suzuki DL650

De Suzuki DL650 is een echte alleskunner. Dit maakt de motor dan ook erg populair onder de beginnende vrouwelijke motorrijders. Motorrijders zijn voornamelijk erg te spreken over het fijne motorblok. De Suzuki DL650 is voorzien van een V-twin-blok dat in het middensegment valt. Dit motorblok is, naast dat deze erg fijn rijdt, ook nog eens zeer zuinig. Naast dat de motor technisch goed in elkaar zit, rijdt de motor ook erg comfortabel. Je hebt veel ruimte voor de benen en de motor is goed geschikt voor de wat minder lange dames. De motor heeft een lage zitpositie en is goed te controleren zodra je stilstaat.

Yamaha Fazer 600

Ben je iemand die op zoek is naar een wat sportiever model? Dan is de Yamaha Fazer 600 misschien wel de juiste keuze. Al jarenlang is deze motor een liefhebber onder de vrouwelijke motorrijders. De motor is in 1998 al op de markt gekomen en er wordt vandaag de dag ook nog veel op gereden. De motor is voorzien van een krachtig 600 cc motorblok, heeft aangename stuureigenschappen en is scoort daarnaast erg goed op het gebied van prijs/kwaliteit. Het motorblok van de Yamaha Fazer 600 is zeer stil en rijdt toch erg krachtig. De motor is voorzien van carburateurs en kan een lekker eindsprintje maken tot 11.500 tpm.

Honda CB600

Een goede allround motor is de Honda CB600. Ook dit model werd in 1998 geïntroduceerd. Deze allround motor is ideaal voor motorrijders die graag rustige en snelle ritten met elkaar af willen wisselen. Je zit als berijder zeer rechtop en altijd in een ontspannen houding. In 2000 heeft de motor een upgrade gekregen waarbij het voorwiel naar 17 inch vergroot werd om stabieler te kunnen rijden in de bochten. In 2006 kwam er nog een gemoderniseerd instrumentenpaneel bij en in 2007 kwam daar nog een uitgangsvermogen van 76 kW bij. Verder is de motor voorzien van 6 versnellingen en met vernieuwde een telescopische voorvork geveerd.

Ducati Monster 600

Een geschikte motor voor kleinere dames is de Ducati Monster 600. Eigenlijk is deze motor het kleinere model van de succesvolle Ducati Monster M900. Het fijne formaat maakt dit tot een goede motor voor kleine vrouwen. De motor heeft een stijlvol uiterlijk, een lekkere sound en zorgt iedere keer weer voor een levendige rit. Het is een goede instap motor om mee te beginnen. De motor is voorzien van 5 versnellingen en weegt 174 kg. De stoelhoogte is 770 mm.

Harley Davidson Superlow

Een andere geschikte motor voor vrouwen is de Harley Davidson Superlow. Met deze motor voel jij je optimaal verbonden met het asfalt. Het is een lage motor die makkelijk te besturen is. Zeker wanneer je op zoek bent naar een vertrouwde balans en hoog comfort is de Harley Davidson Superlow een goede keuze. Met de motor is het makkelijk manoeuvreren door druk verkeer en dankzij het lage kuipzadel geniet je altijd van een comfortabele rijpositie. De motor heeft een ergonomisch ontwerp en voelt vanaf moment één aan als een vertrouwde motor. Een goede motor voor beginners dus!

Honda NC700

Van de Honda NC700 zijn er twee verschillende versies gemaakt, namelijk de X en S versie. Van de twee is de S-versie de naked bike en de X-versie meer de adventure bike. Beide motoren zijn voorzien van een tweecilinder-blok welke gebaseerd is op een autoblok van Honda. Hierdoor geniet je van een lange levensduur en een goed voorspelbaar rijgedrag. Deze motor kan goed door beginners en door heropstappers gebruikt worden, maar is ook ideaal voor de wat meer ervaren motorrijder. Je kunt met de motor op pad om een uitstapje te maken, naar werk te rijden, tourritjes te maken en zelfs boodschappen te doen.

Bij de NC700S is de zithoogte lager dan die van de NC700X. De zithoogte bij de S-versie is namelijk 79 cm en bij de X-versie iets hoger dan 81,6 cm. Bij de S-versie is ook het zadel wat minder breed, waardoor het een beste motor voor dames is die wat korter zijn. Bij beide motoren ligt het zwaartepunt zeer laag, waardoor de motor al snel een vertrouwd gevoel krijg. Verder zit je op beide motoren vrij rechtop, bij de X-versie nog iets meer dan bij de S-versie.

Zero S/SR

Wil jij graag beginnen met een elektrische motor? Ook voor beginnende vrouwelijke motorrijders is er een fijne elektrische motor op de markt, namelijk de Zero S/SR. Als je kijkt naar het uiterlijk van de Zero S/SR lijkt de motor net op een modern ruimteschip. Dit komt voornamelijk door de aerodynamische kuip van de motor. Naast het uiterlijk van de Zero S/SR gaat het ook vooral om de techniek van de motor. Tijdens het naar voren leunen in de cockpit nemen de efficiëntie en actieradius met 13% toe op de snelwegen. Als je rechtop gaat zitten kun je meer ontspannen rijden. Het besturingssysteem van de motor zorgt voor een aangename rijervaring.

Het vermogen van deze elektrische motor is 110 pk. De motor is voorzien van een krachtige lithium-ion-accu waarmee je tot wel 365 km achter elkaar kunt rijden. De maximale snelheid van de motor is 200 km/uur en de motor is binnen 54 minuten weer volledig opgeladen. Het gewicht van de motor is 235 kg en de zithoogte van de motor is 78,7 cm.

Veelgestelde vragen

Ben je er al helemaal uit welke motor het gaat worden? Of zit je toch nog met enkele vragen? Ben je bijvoorbeeld een wat kleinere vrouw en wil je je motor graag verlagen? Of ben je op zoek naar een rijschool die goed scoort onder de vrouwelijke motorrijders? Hieronder behandelen wij een paar veelgestelde vragen, misschien zit jouw vraag er ook wel tussen.

  • Als je wat kleiner bent zit je er misschien aan te denken om een motor te laten verlagen. Het is mogelijk om bijna iedere motor te verlagen. Er zit wel een nadeel verbonden aan het verlagen van een motor, namelijk dat het rijgedrag er door beïnvloed wordt. Dit komt doordat je de vering aan moet passen om een motor enkele millimeters te kunnen verlagen. De demping en de stuureigenschappen van de motor worden hierdoor beïnvloed. Vaak kost het verlagen van een motor enkele tientjes. De motor moet hierbij wel zijn voorzien zijn van een linksysteem. Als dit systeem missen of als de aanpassingen bijna niet kunnen, kan er ook gekozen worden voor een schokdemper of een kortere veer.

  • De meeste rijscholen hebben wel een motor staan die geschikt is voor vrouwen. Deze motor is vaak wat lager, aangezien de meeste vrouwen wat kleiner zijn dan mannen. Daarnaast zijn er ook veel rijscholen die de lessen door vrouwen laten geven, wat de rijschool nog beter geschikt maakt voor vrouwen. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een vrouwelijke rij instructeur, aangezien vrouwelijke rij instructeurs de situatie vaak anders aanpakken dan mannen en deze aanpak dichter in de buurt komt van de eigen aanpak van de vrouw.

  • Naast het verlagen van de motor zelf is het bij sommige motoren ook mogelijk om het zadel te verlagen. Je kunt bij sommige modellen namelijk kiezen voor een verlaagd zadel. Daarnaast zijn er ook motoren waarbij je het zadel in meerdere standen kunt zetten of waarbij er wat vulling uitgehaald kan worden. Let er wel op dat het zadel wat harder wordt als je er vulling uithaalt.

  • Veel motoren hebben de mogelijkheid om het stuur te verstellen, evenals de hendels en de pedalen. Het voordeel hiervan is dat je de motor helemaal aan kunt passen aan jouw maat, waardoor je in een meer comfortabele zithouding op de motor zit. Je kunt het stuur zelf verstellen als je weet hoe dit moet, of je laat het stuur door de dealer verstellen.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog