Motorreis wat meenemen

Peter

05 december 2022
Motorreis wat meenemen

Wat moet je meenemen op je motorreis? Met beste tassen voor je motorreis kom je het verst! Het geeft het ultieme gevoel van vrijheid als je met je tas en je motor overal naar toe kunt gaan. Alles wat je nodig hebt wordt door die 2 magische wielen wordt gedragen.

Nee, je hebt inderdaad geen kofferbak zoals je met een auto hebt. Maar wat je inlevert aan bagageruimte krijg je terug in de bewegingsruimte die je alleen als motorrijder kent. Bovendien als je een beetje handig bent met de aanschaf van tassen, dan creëer je zo op je motorfiets een heleboel bagageruimte. Hier vindt je een aantal mogelijkheden voor de beste tassen voor een motorreis.

Waar op letten bij de aanschaf van een tas voor je motorfiets

Met de aanschaf van tassen voor je motorfiets is het natuurlijk belangrijk dat je er rekening mee houdt met waar je ze voor gebruikt. Ga je een echte tour maken van een aantal weken, dan heb je andere tassen nodig dan, dat je je motor gebruikt om naar je werk te komen. Het kan dus handig zijn een aantal tassen voor je motor aan te schaffen, zeker als je je motor voor meerdere gelegenheden gebruikt.

Tassen voor een motorreis zijn er in verschillende prijsklassen. Een duurdere tas lijkt vaak wel even een investering. Maar het blijkt dat als je met motortassen voor de goedkoopste gaat, je wel in kwaliteit moet inleveren. We hebben daarom de verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Wat heb ik nodig voor op reis op de de motor?

Erg handig zijn de zadeltassen die, dat had jezelf waarschijnlijk ook al begrepen, rond het zadel bevestigd kunnen worden. Deze tassen worden ook wel seatbags, rearbags of tailbags genoemd. De tassen worden op verschillende manieren aan de motor bevestigd. Dit kan bijvoorbeeld doordat de bevestigingsriemen onder het zadel doorlopen. De tassen zitten stevig vast, zodat ze goed blijven zitten welke snelheid je ook maakt. De vormgeving van de tassen kan heel verschillend zijn en passen bij de motor die je hebt. Soms is het design nog op zadeltassen van die van cowboys geïnspireerd.

Leer of textiel

De zadeltassen kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Leer is een klassieker. Het is ook een duurzaam materiaal, want een leren tas gaat lang mee. Je kunt om ervoor te zorgen dat de tassen compleet waterdicht zijn, hoezen om de tassen heen plaatsen. Textiel is doorgaans iets goedkoper, maar gaat vaak ook minder lang mee dan een lederen zadeltas. Textiel is meestal bewerkt met een waterafstotende laag.

motorreis

Makkelijk mee te nemen

De zadeltassen zijn doorgaans ook makkelijk van de fiets te halen om mee te nemen, als je bijvoorbeeld ergens overnacht. De tassen zijn dan ook goed te dragen. De inhoud van een zadeltas kan verschillen per model. Dit kan toch een aardige hoeveelheid aan bagageruimte bieden van bijvoorbeeld zo’n 48 liter. Dit is vergelijkbaar met een grote handbagagekoffer.

De beste zadeltassen voor een motorreis

Op het gebied van zadeltassen zijn er een aantal merken die kwaliteit leveren. SW-Motech is een van de grote leveranciers van tassen voor de motorfiets. Motoport weet met name betaalbare kwaliteit te leveren. Pecoerda ten slotte, zijn wat dit betreft de zadel- en beste motortassen uit het topsegment. De lederen tassen worden met de hand gemaakt. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Maar een goede tas van Pecoerda kan nog als erfenis mee voor je kleinkinderen. De diverse motormerken hebben vaak zelf ook een lijn motortassen zoals de Blaze zadeltassen set van BMW. Deze sluiten in design en kwaliteit perfect aan op je motor.

Tanktassen

De tanktassen worden op de tank gemonteerd. Dit zijn compacte tassen die de stroomlijning van je motorfiets niet in de weg zitten. Hier kun je toch een aardige hoeveelheid bagage in kwijt kunt. De tassen kunnen zowel van leer als textiel gemaakt zijn. Beiden materialen hebben hun eigen voordelen zoals ook bij de zadeltassen beschreven staat. De inhoud van de tassen is over het algemeen wat kleiner dan je bij zadeltassen vindt. Maar soms heb je ook niet meer nodig. Dit kan bijvoorbeeld een handige tas zijn voor naar je werk.

Bevestiging op de tank

Dit kan op verschillende manieren. Er kan een tankring om de tank worden geplaatst waar de tas aan vast wordt gemaakt. De bevestiging van de tanktas kan ook met een magneetbevestiging. De tas wordt dan vastgeklikt door middel van magneten aan de tank. Het voordeel van dit systeem is dat er geen aansluiting blijft zitten. Bij het kiezen van een zadeltas met tankring is het wel raadzaam even in de gaten te houden of hij past bij het type motor en tank waarvoor je het gebruikt. Zo is het oppassen met een tankring als je een BMW motor hebt. Niet elke tankring pas om deze tank.

De beste tanktassen voor een motorreis

Ook op het gebied van tanktassen is er een ruime keuze aan mogelijkheden. De Italiaanse merken Givi en Lampa weten het Italiaanse gevoel voor stijl te combineren met praktische gebruiksvriendelijkheid. Difi Tourist heeft tassen met een handige magneetsluiting, maar ook met een tankring voor kunststof tanks. De tassen van Difi Tourist zijn echt voor de toertochten, met handigheden als een groot venster om een wegenkaart in te steken. De tanktassen van SW-Motech heeft een speciaal ontwikkeld quick lock system zodat je tassen makkelijk en snel aan je motor vastmaakt.

Roltassen

Deze methode van bagagevervoer gebruikte de cowboys al om hun bagage te paard mee te nemen. De bagagerol blijft handig ook op de motorfiets, maar wordt ook vaak op de gewone fiets gebruikt. In een roltas neem je alles makkelijk en snel mee.
Met bagagebinders of rocktraps bind je bagage makkelijk op je motor. Het fijne van de roltas is dat je de rol aan de verschillende hoeveelheid bagage kunt aanpassen. Als je de rol insnoert, zit de bagage toch stevig verpakt. De bagagerollen zijn van waterdicht materiaal gemaakt. Dus je bagage blijft droog, ook als je onder slechte weersomstandigheden onderweg bent. De bagage wordt achterop het zadel gebonden.

Bevestiging op de motorfiets

Natuurlijk wil je ook de beste motornavigatie meenemen. De beste motornavigatie is van Tomtom en Garmin. Je rijdt veel rustiger als je je niet druk hoeft te maken over de te rijden route. Garmin is samen met Tomtom de de marktleider op het gebied van motornavigatie. Met meer dan de 30 jaar aan ervaring kun je jezelf wel voorstellen dat je bij deze fabrikant aan het goede adres bent voor vele navigatiesystemen. Voor je motorreis zijn zij het beste.

Beste bagagerollen voor een motorreis

Roltassen van kwaliteit worden naast leveranciers van producten voor de motorsport ook gemaakt door producenten van producten voor de outdoorsport. Büse en Touratech leveren bagagerollen voorzien van de nieuwste technologieën en handigheden. Büse heeft multifunctionele bagage roltassen die een opening hebben aan een zijde. De roltas kan aan het passagierszadel, een bagagedrager of als kofferdrager bevestigd worden. De tas is makkelijk te bevestigen en mee te nemen. Touratech heeft ook een eigen vormgeving van de tassen. De sluiting zit hier aan de bovenkant van de roltas en spanbanden met flitssluitingen zorgen voor een goede afsluiting van de tas. Je spullen heb je dus bij de hand en droog op je motor. Wil je een roltas die een combi is van de moderne technologie en klassieke motorstijl, dan zijn de bagagerollen van Detlev Louis een optie. Dit merk heeft een lijn motortassen in vintagestijl uitgebracht. Deze stijl spreekt tot de verbeelding en past goed als je op een klassieker rondrijdt. De tas is van stevig en licht gewaxt canvas materiaal gemaakt. De bagagezak kan ook makkelijk met de hand gedragen worden.

Rugzakken

Op je rug kan ook heel veel meegenomen worden. Dit is makkelijk in gebruik, ook als je niet op de motorfiets zit. Kun je ook een gewone rugtas gebruiken voor op de motorfiets? Dit kan wel maar de rugzak wil je er echt de snelweg mee opgaan aan een aantal eisen voldoen. Zo zijn er aantal dingen aangepast aan een rugtas voor op de motorfiets.

Bredere schoudertraps

Een rugzak voor op de motorfiets heeft bredere schoudertraps. Hierdoor liggen de banden beter over je goede motorpak of jas heen. Verder zorgen de bredere banden ervoor dat het gewicht van de rugzak beter op je rug ligt. Zo krijg je geen last van je nek-of rugspieren als je langer in dezelfde houding zit.

Waterbestendig

De rugzakken voor op de motor zijn veelal waterbestendig of beschikken over een precies passende regenhoes. Op de motorfiets is waterdichtheid net wat belangrijker. Zeker als je hier spullen in hebt zitten die je voor je werk nodig hebt.

Extra gespen

Rugzakken voor de motorrrijder hebben extra gespen zodat je de rugzak precies aan kunt snoeren. Zo heb je er geen last van dat je rugzak door de snelheid langzaam afzakt. Ook kan de rugzak geen wind vangen, doordat de rugzak vast zit tegen je lichaam aan.

De beste rugzakken voor op de motor

De rugzakken voor op de motor zijn met name geschikt gemaakt voor het woonwerkverkeer. Het model City Hunter van Alpinestars is hiervan een goed voorbeeld met een uitstekende kwaliteit/prijsverhouding. Het heeft een laptopzak van binnen, waar een 15 inch laptop goed in past. De rugtas heeft nog een extra rugbeschermer met foampadding. Deze rugzak beschermt dus je spullen en jou op de weg. Furygan heeft een lijn handige rugzakken voor de motorrijder. Ook deze rugtas heeft een gewatteerd laptopvak. Handig zijn ook de bijgeleverde pasriemen waarmee je de tas gemakkelijk aan je fiets kunt hangen.

Een helmnet met je helm kan hier eventueel ook aan hangen. Furygan levert degelijke kwaliteit voor zeer betaalbare prijzen. Kriega heeft rugzakken in een hogere prijsklasse. Hier krijg je ook de nodige kwaliteit voor terug. Dit merk maakt rugzakken die geschikt zijn voor de langere toertochten. Zo zijn de rugzakken verkrijgbaar met een QUADLOC sluiting. Deze is na vergrendeling alleen open of dicht te klikken met behulp van een snelsluiting en kan dus niet zomaar losschieten.

 


Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog