Zichtbaarheid met de motor op de weg

Jasper

20 January 2023

Zichtbaarheid met de motor op de weg is van groot belang. Immers je bent als motorrijder kwetsbaarder in vergelijking met andere weggebruikers.

Zichtbaarheid met de motor

Het gevaar is dat automobilisten motorrijders vaker over het hoofd zien dan auto’s. Een ongeluk op de motor heeft vaak negatieve consequenties voor de bestuurder van de motor. Meer dan in vergelijking met auto ongelukken onderling. Het is om deze reden dat zichtbaarheid op de weg voor een motorrijder van essentieel belang is. Benieuwd hoe je meer zichtbaar bent als motorrijder? Lees snel verder!

Herken gevaarlijke situaties voor motorrijders

Om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen, is het goed om deze situaties te leren herkennen. Herkenning is een uitstekende manier om in de toekomst vervelende situaties te voorkomen. Daarnaast zul je, dankzij het bekend zijn met bepaalde situaties, beter kunnen anticiperen om narigheden te voorkomen.

Het is slim om te denken vanuit het perspectief van een automobilist, zodat je rekening houdt met de manieren waarop je jezelf zichtbaar kunt maken aan deze weggebruikers. Hieronder worden een aantal situaties voor je op een rijtje gezet waarin het potentieel fout kan gaan tussen een auto en een motor.

1. Afdekking

In sommige gevallen is het moeilijk om zichtbaarheid met de motor op de weg te creëren omdat de motorrijder afgedekt is voor de automobilist. We hebben het over afdekking wanneer de motorrijder voor de automobilist verscholen is achter andere auto’s of obstakels rondom de wegen. Ook kan het voorste dakstijl van de auto er voor zorgen dat de motorrijder niet te zien is. Als motorrijder is het moeilijk om afdekking te voorkomen, maar desalniettemin is het iets waarmee je rekening kunt houden. Blijf niet te lang achter dezelfde auto en probeer ook niet plotseling achter auto’s vandaan te rijden.

2. Niet herkennen van een motor en onverwacht gedrag

Motoren zijn voor automobilisten vreemde voertuigen. Ze houden zich immers niet aan de standaardposities in vergelijking met andere auto’s. Ze bewegen anders en motoren zijn niet de standaard. Als automobilist hou je er niet altijd rekening mee en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het brein filtert soms automatisch de motorrijder weg, omdat het iets is wat onverwachts is. Het is iets waar je als motorrijder rekening mee dient te houden. De zichtbaarheid met de motor op de weg vergroten zal hier bij helpen. Maar ook het aanhouden van logische posities en niet in dode hoeken rijden zal je beschermen als motorrijder. Probeer te rijden als een automobilist: hou de juiste snelheid aan, neem geen rare posities in op de weg en let op het verkeer van het moment.

Ga eens als je in de auto rijdt kijken hoe jij motoren ziet. Probeer te achterhalen op welke plekken je in je spiegels het meeste bewust bent van de motor.

3. Filerijden met de motor

Ben je een forens op de motor? Dan rij je waarschijnlijk ook regelmatig in de file. Dan is een motor natuurlijk ideaal. Kwetsbaar ben je echter ook. Wees je er van bewust dat automobilisten je niet direct zullen zien. Je moet dus me een aantal zaken goed rekening houden. Motorbrillen die perfect te gebruiken zijn om lange en avontuurlijke stukken te kunnen cruisen over de snelweg.

  • Rij in een relatief lage versnelling. Hoe lager je in je versnelling rijdt hoe meer automobilisten je motor zullen horen.
  • Gebruik je richtingaanwijzers om meer zichtbaarheid te creëren. Sommige motoren hebben hier aparte alarmlichten voor. Heb je dit niet op je motor? Zet dan je richting naar links in ieder geval uit.
  • Gebruik opvallende kleding. Een gekleurd hesje of goede contrasterende kleding helpt enorm voor betere zichtbaarheid.
  • Zorg dat je niet meer dan 10 tot 20 km/u harder gaat dan de file

Motorrijden zichtbaarheid

Als motorrijder kun je meerdere stappen ondernemen om de zichtbaarheid op de weg te vergroten. Zo verklein je de kans op ongelukken en zul je zelf met een veiliger gevoel kunnen deelnemen aan het verkeer. Hieronder wordt dieper ingegaan hoe je tijdens het motorrijden zichtbaarheid kunt vergroten en de kans op ongelukken kunt minimaliseren.

Garanties heb je natuurlijk nooit, want een ongeluk zit immers in een klein hoekje. De onderstaande tips voor betere zichtbaarheid met de motor zullen er voor zorgen dat automobilisten je minder snel over het hoofd zien.

1. Let op je kleding

Waarschijnlijk is je eerste gedachte bij het vergroten van je eigen zichtbaarheid op de weg: nu moet ik iets opvallends geel, groen, roze en pimpelpaars gaan dragen. Zo overdreven hoeft het nu ook weer niet. Gek genoeg is uit een onderzoek gebleken dat het dragen van een geel hesje niet per definitie de zichtbaarheid op de weg vergroot.

Het gaat er namelijk niet om dat je zo opvallend mogelijke kleuren draagt, maar dat je contrasteert met de omgeving waarin je jezelf bevindt. Overdag voldoen een donker motorpak en een zwarte helm dus prima. In de avond is het natuurlijk donkerder, waardoor je in donkere kleuren minder zult opvallen. Rond deze tijdstippen is het wel aan te raden om iets reflecterends te dragen. Als je veel met de motor rijdt kun je ook voor een motorjas gaan die opvalt.

Jurk op de motor
Zo val je wel op, maar slim om nu te gaan rijden is niet slim 😉

2. Zet het licht van de motor altijd aan

Wanneer het donker wordt, zet je het licht van de motor aan. Dit vergroot de zichtbaarheid met de motor op de weg en daarnaast zorgt het er voor dat jij zelf de weg beter in de gaten kunt houden. Overdag zorgt het aanzetten van het licht van de motor er niet voor dat je de weg beter ziet. Het vergroot wel de zichtbaarheid van de motor op de weg. Vooral dimlicht naast grote lichtgevende stickers op je motor, kleding en eventuele motorkoffers zorgen er voor dat automobilisten je op de motor minder snel over het hoofd zien. Veel motoren hebben standaard al de verlichting aan tegenwoordig.

Er gaan momenteel discussies over het gebruik van LED verlichting, ook als het bijvoorbeeld op motorkleding wordt geplaatst. Dit vraagstuk zal waarschijnlijk nog vaker besproken moeten worden voordat in de wet wordt vastgelegd hoe het nu echt zit.

Zichtbaarheid op de motor

3. Ga er niet vanuit dat de automobilist je gezien heeft

Eén van de meest voorkomende fouten die een motorrijder maakt is dat deze aanneemt dat de automobilist hem gezien heeft. Het is één van de meest gehoorde frases na een ongeluk: ‘ik dacht dat hij/zij mij gezien had’. Dit komt vooral voor in situaties waarbij een auto afslaat terwijl de motorrijder rechtdoor gaat. Natuurlijk, de auto dient voorrang te geven aan de motor, maar om voorrang te geven moet de automobilist wel de motorrijder gezien hebben. Wanneer de automobilist de motorrijder niet heeft gezien, kan dit leiden tot nare situaties. Wees altijd voorzichtig als motorrijder en ga er nooit blind van uit dat een automobilist je gezien heeft. Automobilisten dienen vice versa natuurlijk ook meer rekening te houden met motorrijders in het verkeer.

4. Maak duidelijk wat je gaat doen

Als motorrijder heb je al een grotere kans om over het hoofd gezien te worden. Omdat de kans op een ongeluk als motorrijder al groter is in vergelijking met andere voertuigen, is het van belang om zo duidelijk en voorzichtig mogelijk te zijn op de weg. Houdt voldoende afstand tot het andere verkeer. Net zoals je dat zou doen in de auto. Ga niet racen, maar houdt dezelfde snelheid aan als het overige verkeer. Rij bij kruispunten niet te hard door maar minder vaart zodat je laat zien dat jij en jouw motor er zijn. Laat vervolgens duidelijk zien wat je gaat doen. Communiceer net zoals je dat in de auto zou doen, duidelijk met andere weggebruikers middels knipperlichten en andere seinen.

5. Vermijd afdekking

Eerder in de tekst werd afdekking al besproken. Dit is het fenomeen waarbij een motorrijder als het ware verstopt is voor automobilisten. Soms komt dit omdat de motor zich achter een andere auto begeeft en vervolgens ineens tevoorschijn schiet. Andere keren bevindt de motor zich in de A-lijst van een auto, waarbij het voorste dakstijl van een auto verhindert dat de automobilist de motorrijder kan waarnemen. Om de zichtbaarheid op de weg van een motorrijder te vergroten, is het van belang om als motorrijder te herkennen wanneer jouw zichtbaarheid als motorrijder verminderd is doordat je afgedekt wordt. Door afdekking te voorkomen, voorkom je dat automobilisten je over het hoofd zien.

Wat kunnen automobilisten doen om ongelukken te voorkomen?

Deze tekst richtte zich vooral op motorrijders en de stappen die zij kunnen ondernemen om de zichtbaarheid met de motor op de weg te bevorderen. Echter is er bij het voorkomen van ongelukken tussen auto’s en motoren ook een rol weggelegd voor automobilisten.

It takes two to tango, en ook de automobilisten kunnen hun steentje bijdragen om de kans op ongelukken te minimaliseren.

Ten eerste scheelt het al een hoop wanneer je rekening houdt met het feit dat motorrijders zich op de wegen kunnen begeven. Wanneer je een motorrijder observeert, is het goed om dit feit goed tot je door te laten dringen. Sta er bij stil dat deze weggebruikers kwetsbaarder zijn in vergelijking met andere bestuurders, en handel hier ook naar.

Ook loont het om als automobilist alles twee keer dubbel te checken. Kijk goed in de omgeving en sta goed stil bij het geheel. Motorrijders kunnen immers, zoals eerder in de tekst al aan bod kwam, afgedekt worden door andere auto’s of de A-lijst van jouw eigen auto. Alleen al door twee keer te kijken kun je een hoop narigheid voorkomen. Kijk daarom ook goed in de binnen- en buitenspiegels van jouw voertuig, zodat de huidige verkeerssituatie helemaal duidelijk is voor jou.

Als zowel automobilisten als motorrijders goed opletten, kunnen een hoop ongelukken voorkomen worden. Zichtbaarheid met de motor op de weg begint bij de motorrijder. Zowel motorrijders als automobilisten kunnen ongelukken voorkomen door extra goed op te letten.

Veel rijplezier en veilige kilometers gewenst!

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog