Motor met 3 wielen

Jasper

13 October 2023
Motor met 3 wielen

We zien ze steeds vaker rijden op de weg. De motor met 3 wielen. Dit type motor is een onderwerp waar veel woon-werk rijders blij mee zijn, omdat je er met een auto rijbewijs (B) op mag rijden. Erg toegankelijk dus. Motorrijders hebben het er vaak over dat ze het geen ‘echte’ motor vinden. Persoonlijk heb ik met mijn vrienden ook een spelletje dat als je een motorgroet doet naar een bestuurder op een motor met 3 wielen, je een biertje moet trakteren. “Motor” of niet, het is in ieder geval een interessant gespreksonderwerp.

In dit artikel bekijk ik de verschillende aspecten van dit unieke voertuigtype. Ik deel een aantal populaire modellen, de prijzen die je erbij kunt verwachten, maar ook hoe deze motor verschilt van de motor op 2 wielen en hoe de ervaringen zijn van de rijders.

Motor met 3 wielen: in het kort

Een motor met drie wielen, vaak aangeduid als een driewielige scooter of trike, vormt een interessant alternatief binnen de wereld van gemotoriseerd vervoer. In dit artikel hebben we het voornamelijk over de motoren die zijn uitgerust met twee wielen voor en een wiel achter (andersom kan ook).

Het voertuig is een kruising tussen de vrijheid van een motorfiets en de stabiliteit van een auto. Vaak geroemd om zijn verhoogde stabiliteit en comfort, biedt de driewielige motor een toegankelijke optie voor degenen die het plezier van het motorrijden willen ervaren, maar geen motorrijbewijs hebben. Ja, je kan (als je vóór 19 januari 2013 je autorijbewijs hebt gehaald) zonder motorrijbewijs op deze driewieler motoren rijden.

Met een reeks modellen op de markt (zoals de Yamaha Tricity, Piaggio MP3 of Kymko CV3), variërend in stijl, grootte en functie, zijn ze erg populair. Terwijl motoren met 3 wielen sommige voordelen brengen, hebben deze driewielige motoren ook hun nadelen.

Voor- en nadelen motor met 3 wielen

Voordelen
 • Motorrijbewijs niet nodig (alléén autorijbewijs)*
 • Stabiliteit / meer grip
 • Comfort
Nadelen
 • Manoeuvreerbaarheid: draaicirkel van een vrachtwagen
 • Vermogen / snelheid
 • Verbruik: meer wielen, meer weerstand
 • Filerijden lastiger
 • Meer onderhoud

*er gelden regels, lees verder

Motor met 3 wielen rijbewijs

Voor een motor met 3 wielen heb je géén motorrijbewijs nodig (rijbewijs A). Dit klinkt misschien verrassend, maar het heeft alles te maken met de specificaties van je rijbewijs en de aard van de motor. Voor degenen die hun autorijbewijs (rijbewijs B) vóór 19 januari 2013 hebben behaald, mag je een motor met drie wielen rijden.

Waarom is dit het geval? Vanaf 19 januari 2013 categoriseert de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn driewielige motorvoertuigen niet langer onder categorie B, maar schaart ze onder categorie A. Dit komt door een streven naar uniformiteit in de Europese rijbewijsregelgeving. Echter, rijders moeten er rekening mee houden dat ze niet zomaar elke driewieler motor mogen besturen.

Neem bijvoorbeeld de Piaggio MP3, een populaire motor met 3 wielen. Je mag niet alle varianten van de Piaggio MP3 besturen met slechts een A1 rijbewijs. Specifieker, met een A1 en A2 rijbewijs, mag je een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW, zoals de 300cc variant, besturen.

Heb je een volledig A rijbewijs en ben je minimaal 21 jaar oud? Dan mag je op driewielige motoren rijden vanaf 15 kW, zoals de Piaggio MP3 500cc. Als je vóór de eerder genoemde 19 januari 2023 je B rijbewijs hebt behaald, is dit niet noodzakelijk.

Modellen motoren met drie wielen

Er zijn een heleboel motoren met drie wielen op de markt. Ik heb een selectie aan motoren met 3 wielen op een rij gezet om je een beeld te geven wat er beschikbaar is. Prijzen verschillen per type, maar je kunt er vanuit gaan dat je vanaf € 12.000 een motor met 3 wielen koopt. Tweedehands kun je wel een variant vinden vanaf € 3.500.

Piaggio MP3 motor

De Piaggio MP3 is misschien wel de meest bekende driewieler op de markt. Hij komt in meer dan 5 varianten, van 300 tot 500 cc en van standaard tot een Sport uitvoering. De nieuwste modellen bevatten veel functies die je ook in de automotive terugziet: achteruitrijcamera, cruisecontrol en dode hoek detectie (“BLIS”).

Prijs Piaggio MP3

ModelPrijs
Piaggio MP3 300€ 8.199
Piaggio MP3 Deep Black 300€ 8.299
Piaggio MP3 Sport 300€ 8.399
Piaggio MP3 400€ 12.499
Piaggio MP3 Sport 400€ 13.099
Piaggio MP3 Exclusive 530€ 15.299

Kymco CV3

Met de introductie van de CV3 waagt Kymco zich voor het eerst in de wereld van driewielige motorscooters. Je vind in de Kymco genoeg electronica, zoals LED-verlichting, eigen motornavigatie (zelf ontwikkelde motornavigatie), een Anti-Leaning systeem en handvatverwarming.

Prijs Kymco CV3

Er is momenteel één type van deze motor op 3 wielen. De Kymco CV3 550i wordt nieuw verkocht voor een totaalprijs van € 15.699.

Yamaha Tricity

Als je mij vraagt een keuze te maken tussen één van de modellen uit de lijst met motoren met drie wielen, dan kies ik voor de Yamaha Tricity. Betrouwbaar merk, goede opties en de reviews zijn sterk.

Yamaha Tricity motorscooter

Prijs Yamaha Tricity

De Tricity kent op dit moment een model en kost € 10.399.

Peugeot Metropolis

In 2021 presenteerde Peugeot de vernieuwde Metropolis. Geinspireerd op de 508 zijn er allerlei gadgets doorgevoerd. In het kort: grote topkoffer, veilige rit met SBC en ABS en automatische knipperlichten bij een noodstop.

Peugeot Metropolis motorscooter

Prijs Peugeot Metropolis

ModelPrijs
Peugeot Metropolis SW€ 13.599
Peugeot Metropolis GT€ 13.399

Can-Am Spyder

De Can-Am Ryker biedt een unieke rijervaring met zijn opvallende driewielige ontwerp, gecombineerd met een ‘trike’ uitstraling. De Can-Am onderscheidt zich door de vele aanpassingen die je kan doen. Doordat deze motor een stuk breder is in vergelijking met de rest van de lijst zul je hier veel meer stabiliteit vinden (en problemen tijdens het rijden in file;)).

Can Am Spyder

Prijs Can-Am Spyder

ModelPrijs
Can-Am Ryker€ 14.072
Can-Am Spyder F3€ 25.214
Can-Am Spyder RT€ 38.825

Veelgestelde vragen over motoren met 3 wielen

 • Duik je in de wereld van de motor met drie wielen, dan kom je verschillende termen tegen. "Driewieler", "3-wieler", "Trike" maar ook gewoon "Motorscooter" wordt vaak gebruikt.

 • Als je een kijkje neemt bij de Piaggio MP3 LT-motorscooters en trikes, merk je dat jouw B-rijbewijs je al op weg helpt (als je 'm voor 19 januari 2023 hebt gehaald).

 • Topsnelheid ligt rond de 150 kilometer per uur. Dit is vanuit de fabriek. Maar, voor de snelheid hoef je het niet te doen, de motoren met 3 wielen trekken niet heel snel op als je het vergelijkt met 'normale' motoren.

 • Mail ons op info@motorblog.nl en we proberen je verder te helpen.

Externe links

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog