Communicatie op de motor

Peter

24 February 2023
Groep motorrijders communicatie op de motor

Wanneer je met een groep motor gaat rijden, is communicatie op de motor erg gemakkelijk. Door middel van bijvoorbeeld een motor headset of een motor intercom zul je in staat zijn om met de andere motorrijders van je groep te communiceren. Er zullen altijd motorrijders zijn die liever willen rondrijden op de weg zonder afleiding. Toch is communicatie op de motor een handige uitvinding. Nooit meer zul je onverstaanbaar zijn voor je mede reisgenoten onderweg. Via bijvoorbeeld een Bluetooth motor headset communiceer je eenvoudig en snel met elkaar.

Alles voor communicatie op de motor

Shop bij een van deze bekende webshops

In dit artikel zetten we zoveel mogelijk informatie voor je op een rij. Er zal ingegaan worden op waar je op dient te letten bij het aanschaffen van motor communicatie middelen. Ook zal er ingegaan worden op de soorten motorcommunicatie. Voor verschillende groepen zijn er ook verschillende soorten communicatie middelen.

Artikel over motor headsets

Ben je op zoek naar de beste motor headset? We hebben een uiteenzetting gemaakt van de beste motor headsets voor communicatie op je motor.

Sena motor headset


Communicatie op de motor

Het soort motor communicatie dat je dient te gebruiken, zal afhangen van een aantal factoren. Belangrijk is er de manier waarop je reist. Hierbij kun je denken aan de grootte van de groep waarmee je op een motortrip gaat. Als je bijvoorbeeld alleen op de motor gaat reizen, zul je geen motor communicatie middelen nodig hebben om met anderen te kunnen communiceren.

Alles voor communicatie op de motor

Shop bij een van deze bekende webshops

Echter kan het wel zijn dat je meldingen van je motornavigatie of notificaties van je telefoon wilt kunnen blijven horen. Ook muziek luisteren tijdens het rijden is een mogelijkheid. Ook in zulke gevallen zul je behoefte hebben aan oortjes dan wel een Bluetooth motor headset die in staat is om in verbinding te zijn met je navigatiesysteem dan wel je smartphone. Zo kun je altijd de meldingen van deze apparaten goed verstaan.

Communicatie op de motor: met passagier

Als je met zijn tweeën met de motor een ritje gaat maken of op reis gaat, betekent dat niet per definitie dat je samen op twee aparte motoren zult rijden. Zo is het bij motoren mogelijk om een passagier mee te nemen. Ook met je passagier wil je graag kunnen communiceren. Echter is dat zonder fatsoenlijke motor communicatie middelen bijna onmogelijk, door het geluid en effect van wind en motorische geluiden wanneer er motor gereden wordt. Daarom is het handig om bijvoorbeeld te beschikken over helm communicatie. Ook een motor headset of een Bluetooth headset voor de motor kan een uitkomst zijn om duidelijke communicatie mogelijk te maken. Dit zal het plezier van de motorreis alleen maar vergroten.

Communicatie op de motor: met een duo

Het is natuurlijk mogelijk om met zijn tweeën op aparte motoren te reizen. Hierbij is het van belang dat je eenvoudig van motor naar motor kan communiceren. Dit wordt ook wel Bike 2 Bike communicatie genoemd. Je wilt niet alleen de aanwijzingen van je navigatiesysteem en dergelijke notificaties blijven horen, maar je wilt ook eenvoudiger kunnen communiceren met je partner op de weg. Door eenvoudig met elkaar in verbinding te staan via bijvoorbeeld een Bluetooth headset of een reguliere motor headset kun je met elkaar blijven communiceren zonder steeds om de haverklap te hoeven stoppen. Dit versoepelt de reis en maakt het makkelijker om onderweg dingen af te spreken.

Communicatie op de motor: in een groep

Verder is het mogelijk dat je met een hele groep gaat motorrijden. Dit kan een dagtripje zijn, maar ook een lange trip met de motor is een mogelijkheid. Niet alleen kun je berichten van de motor navigatie en je smartphone blijven ontvangen of je muziek blijven luisteren, maar middels een motor headset kun je veel eenvoudiger in contact blijven met de rest van de groep. Er is als het ware sprake van een groep chat onderweg. Waar je voorheen moest gebaren om de rest van de groep ergens op te attenderen, communiceer je nu simpelweg via de motor communicatie systemen van tegenwoordig. Hierbij heb je veel keuze. Zo zijn er motor communicatie systemen voor een kleine groep, maar er is ook motor communicatie dat geschikt is voor groepen tot wel 10 personen. Dankzij Bluetooth 4.0 is een motor intercom voor groepen een mogelijkheid.

Welke soorten motor communicatie middelen zijn er?

De soorten motor communicatie zijn afgestemd op de manieren waarop motorrijders reizen. Ten eerste zijn er de motorrijders die alleen reizen. In principe hebben deze rijders natuurlijk geen motor communicatie nodig. Toch is het goed mogelijk dat deze rijders wel op andere manieren gebruik willen maken van een motor headset. Hierbij kun je denken aan het gebruik van een motor headset voor zaken zoals muziek, navigatie, smartphone of algemeen individueel gebruik. In dat geval kan er gekozen worden voor diverse motor headsets, Bluetooth motor headsets, communicatie kits en dergelijken.

Alles voor communicatie op de motor

Shop bij een van deze bekende webshops

Deze kits bevatten alles wat je nodig hebt op het gebied van motor communicatie. Zo kun je muziek en dergelijken beluisteren, maar ook een motor intercom opzetten met de andere motorrijders van je groep.

Artikel over motor headsets

Ben je op zoek naar de beste motor headset? We hebben een uiteenzetting gemaakt van de beste motor headsets voor communicatie op je motor.

Sena motor headset

Bike2Passenger

Ook is het mogelijk om motor communicatie middelen aan te schaffen wanneer je als motorrijder in staat wilt zijn om met je passagier te kunnen communiceren. Dit wordt Bike 2 Passenger communicatie genoemd. Hierbij ligt de nadruk op de motor communicatie tussen een bestuurder en zijn passagier. Ook extra opties zoals muziek en het ontvangen van notificaties en berichten van de motor navigatie of de smartphone zijn een mogelijkheid hierbij. Ook hiervoor zijn meerdere geschikte motor headsets, Bluetooth motor headsets en communicatie kits aan te schaffen.

Bike2Bike

De volgende soort communicatie is gericht op Bike 2 Bike communicatie. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hierbij om communicatie tussen twee motorrijders op individuele motoren. Hierbij heb je behoefte aan communicatiemiddelen die het je eenvoudig maakt om met de andere te praten. Je kunt hierbij denken aan een Bluetooth motor headset, een motor headset met zijn eigen technieken om berichten te verzenden en te ontvangen of een communicatie kit. Zowel Bike 2 Bike als Bike 2 Passenger is mogelijk. Deze motor communicatie middelen zijn in staat om langere afstanden te overbruggen, wat communicatie met iemand op een andere motor mogelijk maakt.

Bike2Group

Tot slot heb je de keuze om te gaan voor Bike 2 Group motor communicatie systemen. Waar je bij de andere systemen louter met een ander persoon kon communiceren via de motor headset, kun je dat bij deze producten met meerdere personen tegelijk doen. Motor communicatie is nog nooit zo eenvoudig geweest. Sommige motor communicatie headsets stellen je in staat om met zijn tienen tegelijk te kunnen communiceren. Bike 2 Passenger, Bike 2 Bike of Bike 2 Group, aan de hand van deze motor communicatie middelen is het allemaal mogelijk. Je kunt hierbij kiezen uit een motor headset, Bluetooth motor headset en diverse complete sets.

7 dingen waar je op moet letten wanneer je een motor communicatie middel gaat aanschaffen

Je hebt meerdere soorten motor communicatie, maar dat is niet het enige waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar de beste motor communicatie middelen voor jou. De volgende kwaliteiten kunnen ook een rol van betekenis spelen wanneer je overgaat tot het uitkiezen van een geschikt motor communicatie systeem voor jouw en je mederijders. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op de aankoop die je uiteindelijk gaat maken.

Alles voor communicatie op de motor

Shop bij een van deze bekende webshops

1. Universele of modelspecifieke motor communicatie

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt motor communicatie systeem, heb je vooraf twee keuzes: of je kiest bijvoorbeeld voor een universele headset die in elk type helm in te passen valt, of je kiest voor een modelspecifieke headset die perfect past bij een bepaald soort helm. Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen.

Universele sets

Universele sets zijn in elke soort helm in te passen. Hierdoor kun je jouw communicatieset gewoon opnieuw plaatsen wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe helm aanschaft. Dit voorkomt dat je elke keer een nieuwe set moet kopen. Daarnaast zijn de mogelijkheden net wat groter bij een universele set. Modelspecifieke sets staan er toch om bekend dat de capaciteiten wat gelimiteerd kunnen zijn. Bij universele sets is dit minder. Echter is een nadeel van universele sets dat deze minder goed in helmen passen. Modelspecifieke sets zijn immers speciaal voor een helm gemaakt, waardoor ze optimaal in te passen vallen en comfortabel zitten. Bij universele sets is dit helaas niet altijd het geval.

Modelspecifieke sets

Modelspecifieke sets zitten het meest comfortabel, omdat ze speciaal voor dat type helm gemaakt zijn. Dit soort is de meest comfortabele motor communicatie van dit moment. Ook het inbouwen van deze communicatiesets zal erg gemakkelijk verlopen. Immers zal alles precies passen omdat het speciaal voor een specifiek type helm gemaakt is. Echter zitten er ook nadelen verbonden aan modelspecifieke sets. Ten eerste zijn de mogelijkheden van deze motor headsets wat beperkter in vergelijking met universele headsets. Deze hebben meer capaciteiten en features over het algemeen. Daarnaast is een modelspecifieke set dus speciaal gebouwd voor één specifieke helm. Wanneer je besluit om van helm te wisselen of een nieuwe helm nodig hebt, zul je ook een nieuw motor communicatie systeem moeten aanschaffen. Dit levert je weer extra kosten motorrijden op. Check bij het aanschaffen van een motor communicatie systeem dus eerst vooraf wat voor jou van belang is: comfort, functionaliteit of universaliteit.

Vrouw met motorhelm en communicatie op.

2. De software van een motor communicatie systeem

Je zult software nodig hebben wanneer je gebruik maakt van een motor communicatie systeem. Hierdoor wordt alles aangestuurd. Bovendien zorgt dit er voor dat de functies van een motor communicatie systeem optimaal blijven werken. Dit kan het blijven doen door de software goed up to date te houden. Bij vele oudere merken dien je handmatig de software up te daten. Echter is het tegenwoordig mogelijk om motor communicatie middelen aan te schaffen die zichzelf kunnen updaten. Dit kan de set doen doordat het bijvoorbeeld altijd beschikt over Wi-Fi.

Updates kunnen je communicatiesysteem beter laten werken. Goede software is daarom van belang, net als het continu updaten van deze software voor een optimale werking. Check ook van tevoren welke soort software op het communicatiesysteem te vinden is. Niet alle voor de belangrijkste functies, maar het is ook van belang om bijvoorbeeld vooraf te checken of FM radio aanwezig is op een motor headset.

3. Het bereik van de motor intercom

Wanneer je met een grote groep reist en ook van plan bent om continu met de leden van de motorgroep in contact te kunnen blijven, zoek je motor communicatie middelen waarbij een motor intercom tot de mogelijkheden behoort. Dit stelt je in staat om met alle meerijdende motorrijders te blijven praten. Veelal is er een limiet die rond de 9 à 10 motorrijders per motor intercom ligt. Natuurlijk verschilt het per merk of model wat de mogelijkheden zijn. Het is dan ook van groot belang om hier vooraf goed naar te kijken. Je moet niet alleen kijken naar de kwaliteiten van een set, maar ook naar jouw eigen wensen en behoeften.

Eén van de factoren die van invloed zal zijn op jouw uiteindelijke keuze, is het bereik van de motor intercom. Standaard modellen hebben een bereik van meer dan 300 meter. Bij de duurdere varianten kan het bereik van de motor intercom zelfs oplopen tot meerdere kilometers. Zo ben je er zeker van dat je altijd in contact staat met elkaar. Echter is het hierbij wel van belang om te vermelden dat het aangegeven bereik wel er vanuit gaat dat de omstandigheden tijdens het communiceren perfect zijn. Denk hierbij aan een geheel open terrein en geen stoorzenders op de weg.

Check dus zelf van tevoren wat je ongeveer nodig zult hebben. Voor Bike 2 Bike communicatie wordt over het algemeen aangeraden om een motor intercom met een bereik van minimaal 700 meter aan te schaffen. Voor Bike 2 Group communicatie wordt vaak aangeraden om voor een set te gaan waarbij het bereik minstens 1 kilometer is.

4. Verbindingsmogelijkheden motor communicatie

Met verbindingsmogelijkheden worden niet alleen de functies bedoeld die de motor headset in staat stellen om continu met het internet verbonden te zijn voor updates, zoals bijvoorbeeld ingebouwde Wi-Fi. Voor moderne communicatiesets is het ook mogelijk om een universele intercom te zijn. Dit houdt in dat systemen van verschillende merken met elkaar te verbinden zijn. Ook een verbinding met bijvoorbeeld je GPS of je smartphone is een mogelijkheid. Vele grote merken maken hier inmiddels gebruik van. Dit biedt mogelijkheden, maar er zitten ook wat nadelen aan verbonden. Het aantal koppelbare motor intercoms kan beperkt zijn, en daarnaast kun je met dergelijke communicatiesets niet altijd full duplex communiceren.

5. Inbouwbaarheid

Wanneer je een communicatieset voor je helm gaat aanschaffen, is één van de factoren die je in de gaten houdt de mate waarin een set in jouw helm te bouwen valt. Dit hangt nauw samen met het feit of je een universele set aanschaft of een modelspecifieke set. Een modelspecifieke set is speciaal voor een helm gebouwd, waardoor deze eenvoudig in te passen valt. Nadeel is wel dat je elke keer wanneer je een nieuwe helm nodig hebt ook een nieuwe set zal moeten aanschaffen. Wanneer je van plan bent om een universele set aan te schaffen, is het aan te raden om te checken of jouw helm een uitneembare voering heeft. Dit zal het inbouwen van een universele headset een stuk eenvoudiger maken. Ook de bedrading kan op deze manier beter weggewerkt worden.

De motorhelm van Jasper Sonderen heeft een ingebouwd communicatiesysteem
De helm van Jasper heeft een ingebouwd communicatiesysteem

6. Levensduur accu

Een headset is draadloos. Wanneer je motor gaat rijden, kun je behoorlijk lange tochten achter elkaar maken. Uren rijd je op de weg zonder mogelijkheden om apparaten even op te laden. Ook een motor communicatie set moet met deze omstandigheden om kunnen gaan. Daarom is het van belang vooraf te kijken naar de levensduur van de accu van de motor headset. Hierbij geldt: hoe langer de levensduur van de accu, hoe duurder de set zal kosten. Over het algemeen gaan de betere merken van dit moment ongeveer één hele dag mee bij normaal gebruik. Wanneer je de headset geregeld stand-by zet, zul je langer gebruik kunnen maken van de accu. Bij de aankoop van een headset dien je dus rekening te houden met hoe intensief je deze zult gebruiken onderweg. Het opladen van de set is erg eenvoudig. Hiervoor maak je gebruik van een USB kabel op de motor.

7. Meerdere kanalen

Al eerder werden de verbindingsmogelijkheden van een motor communicatie systeem besproken. Hier werd gesteld dat verbindingen met bijvoorbeeld je navigatiesysteem of je smartphone tot de mogelijkheden behoren. Echter zul je altijd een apart kanaal dienen te hebben om goed te kunnen communiceren met de andere motorrijders. Wanneer alles via hetzelfde kanaal verloopt, zal dit chaos opleveren. Wanneer je dus gebruik wilt maken van je navigatie of je smartphone aan de hand van je headset, heb je een motor headset met meerdere kanalen nodig. De meeste merken van tegenwoordig zijn er op berekend dat je één kanaal nodig hebt voor communicatie en een ander kanaal voor zaken zoals navigatie op je smartphone. De meeste sets zijn dan ook standaard voorzien van twee of meerdere kanalen.

Commucniatie op de motor: geluid

Beste universele motor communicatie systemen

Ben je op zoek naar de beste motor headset? We hebben een uiteenzetting gemaakt van de beste motor headsets voor communicatie op je motor.

Sena motor headset

Veelgestelde vragen

  • Motorcommunicatie verwijst naar de mogelijkheid voor motorrijders om met elkaar te communiceren tijdens het rijden. Dit kan worden bereikt door middel van apparaten zoals motor headsets of motor intercoms, waardoor de communicatie eenvoudig en snel kan verlopen​.

  • Let erop hoe je communiceert op je motor. Rijd je veel alleen en heb je alleen muziek en gesproken motornavigatie nodig, of rijd je met grotere groepen? Let er op hoe het systeem op jouw helm past, hoeveel afstand je nodig hebt en welk type verbinding het systeem biedt.

  • Ja, zelfs als je geen communicatiesysteem hebt, zijn er alternatieve manieren om te communiceren op de motor. Handgebaren spelen een belangrijke rol bij het communiceren met andere motorrijders. Je kunt eenvoudige signalen gebruiken, zoals het uitsteken van je arm om richting aan te geven of het wijzen naar gevaren op de weg. Daarnaast kun je afspreken om vooraf bepaalde stops te maken om met elkaar te praten en belangrijke informatie uit te wisselen.

Externe bronnen

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog