In Nederland stappen steeds meer mensen op de motor. Dit is niet alleen te danken aan het avontuurlijke gevoel van vrijheid, maar ook aan praktische redenen zoals het vermijden van files en het makkelijker vinden van parkeerplekken. Daarnaast is het rijden op een motor vaak goedkoper dan een auto. Verschillende doelgroepen ontdekken de voordelen van motorrijden, van forenzen die snel door het drukke stadsverkeer willen manoeuvreren tot liefhebbers die in hun vrije tijd genieten van toertochten. Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen wanneer je zelf een motor wilt aanschaffen?
Bron: Freepik
Om te beginnen moet je beschikken over het juiste motorrijbewijs. Afhankelijk van je leeftijd en ervaring zijn er verschillende rijbewijscategorieën. Rijbewijs A1 is voor lichte motoren tot 125 cc, terwijl rijbewijs A2 je toestaat om zwaardere motoren tot 35 kW te besturen. Vanaf 24 jaar kun je direct voor rijbewijs A gaan, waarmee je onbeperkt vermogen mag rijden.
Naast het rijbewijs is goede uitrusting van levensbelang. Veiligheid staat voorop, dus investeer in een degelijke motorhelm die voldoet aan de Europese veiligheidseisen (ECE 22.05 of hoger). Ook stevige motorkleding met protectoren op de knieën, ellebogen en rug is essentieel, net als motorhandschoenen en laarzen.
Net als voor een voertuig als een auto, ben je in Nederland wettelijk verplicht een motorverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat. De keuze voor een verzekering hangt af van de waarde van je motor en hoe vaak je ermee rijdt. Bij een nieuwe of dure motor is een verzekering met een uitgebreidere dekking vaak aan te raden.
De WA verzekering van een motor (wettelijke aansprakelijkheid) geldt hierbij als minimale vereiste. Deze verzekering dekt de schade die je met je motor toebrengt aan anderen, maar niet de schade aan je eigen voertuig. Had je een aanrijding met een ander voertuig en was dat niet (geheel) jouw schuld? Dan is schade aan je eigen motor wel gedekt.
Voor veel motorrijders is dit echter niet voldoende, omdat hun motor vaak een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Je kunt daarom kiezen voor uitgebreidere dekkingen. De WA+ beperkt casco verzekering dekt naast de schade aan anderen ook schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm. Als je nog meer zekerheid wilt, is er de allriskverzekering (volledig casco), die ook de schade dekt die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld door een ongeluk.
Bij de aankoop van een motor moet je tot slot ook het kenteken op jouw naam laten zetten. Koop je een motor bij een dealer, dan regelt de dealer vaak de overschrijving van het kenteken voor jou. Maar als je de motor van een particulier koopt, kun je dit tegenwoordig eenvoudig zelf online doen via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hiervoor heb je wel enkele gegevens nodig: het kentekenbewijs van de motor en een geldig legitimatiebewijs. Via de RDW-app of de website kun je de motor dan direct op jouw naam zetten. Na de overschrijving ontvang je een vrijwaringsbewijs, waarmee de verkoper kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor de motor.
Motorrijden wordt steeds populairder in Nederland, en dat is niet zonder reden. Het biedt een unieke combinatie van vrijheid, snelheid en efficiëntie. Met de juiste voorbereiding kun je zorgeloos van je motor genieten en veilig de weg op gaan.