Is het mogelijk om een motor te verzekeren zonder rijbewijs?

Jasper

02 August 2024
Motor verzekeren zonder verzekering

Ga je aan de slag met het verzekeren van een motorvoertuig? En ben je druk bezig met een motorverzekering vergelijken? Dan is het hebben van een geldig rijbewijs een echte must. Het is namelijk een van de vereisten die je op zak moet hebben die verzekeringsmaatschappijen stellen. En deze vereiste geldt in de meeste landen. Waarom? Dit omdat een rijbewijs niet alleen bewijst dat je de weg op mag gaan. Maar ook dat je de nodige vaardigheden en kennis in huis hebt om veilig deel te nemen aan het verkeer. Toch kunnen er situaties zijn waarin het verzekeren van een motor zonder rijbewijs mogelijk is. Kom je daar graag wat meer over te weten? We hebben een paar bekende voorbeelden voor je op een rijtje gezet in dit blog.

Situaties waarin het ontbreken van een rijbewijs kan voorkomen

Er zijn verschillende situaties waarom een motor verzekeren zonder rijbewijs mogelijk is. Een veelvoorkomend scenario? Dat is dat een verzamelaar of investeerder die motorfietsen bezit maar ze niet zelf bestuurt. In dit soort gevallen kan de eigenaar de motor willen verzekeren tegen elementen zoals:

  • Diefstal
  • Schade 
  • Brand

In dit soort gevallen is er dus niet de intentie om de motor daadwerkelijk op de weg te gebruiken. Een ander scenario kan zijn dat een persoon bezig is met het halen van het motorrijbewijs en alvast een motor heeft aangeschaft. Zo weet je zeker dat je meteen de weg op kunt gaan als je het felbegeerde papiertje in je eigen bezit hebt.

Mogelijkheden en beperkingen bij verzekeringsmaatschappijen

Belangrijk om te weten, is dat je in de meeste gevallen een geldig rijbewijs moet hebben. Maar er zijn ook gespecialiseerde verzekeraars die net even wat flexibeler zijn in hun voorwaarden. Denk daarbij aan het afsluiten van opstalverzekeringen. Deze zijn specifiek bedoeld voor voertuigen die niet op de openbare weg worden gebruikt. Hierdoor wordt het voertuig nog steeds gedekt door brand, diefstal en andere risico’s. En dat is wel zo handig om te weten.

Verzekeren zonder rijbewijs, de overwegingen

Het is technisch mogelijk om een motor te verzekeren zonder rijbewijs. Dit hangt sterk af van de specifieke omstandigheden. Maar ook de flexibiliteit van de verzekeringsmaatschappij. Ben je op dit moment niet in het bezit van een rijbewijs? Maar wil je toch een motor verzekeren? Onderzoek de beschikbare opties grondig en overweeg wat voor soort dekking nodig is.

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog